Meest gekocht

    Meest gekocht

    Best beoordeelde producten

    Best beoordeelde producten

    Advies

    Wat zijn geassembleerde kabels, oftewel kabels met connector?

    Kabels zijn geïsoleerde elektrische leidingen. Zij zijn gewoonlijk als volgt opgebouwd: In een kabel zit de eigenlijke geleider voor de stroom. Aan de buitenkant zorgt een isolerende laag voor contactveiligheid en elektromagnetische afscherming.

    Alleen door de isolatie wordt een elektrische kabel een kabel. Het omhulsel vervult een beschermende functie.
    Kabels verbinden een stroombron met een elektrische verbruiker of vervullen een distributiefunctie tussen verschillende elektronische componenten. Dienovereenkomstig wordt een onderscheid gemaakt tussen verbindingskabels.

    Voor het leggen van kabels zijn er geprefabriceerde oplossingen voor de leggers, de zogenaamde geassembleerde kabels. Deze kabels zijn reeds voorzien van voorgefabriceerde connectoren. Zij verschillen van niet-geassembleerde kabels, die gewoonlijk per meter worden verkocht, doordat de connectoren gemakkelijk te gebruiken zijn.
    Met geprefabriceerde verbindingssystemen is er geen behoefte aan veel installatiewerk en het risico van een foutieve verbinding.
    Kabels zonder connectoren, d.w.z. niet-gemonteerde kabels, moeten door elektrotechnische specialisten worden aangesloten. Bij de installatie moet namelijk veel aandacht worden besteed aan de dimensionering van de elektrische parameters en het vakmanschap van de aansluitpunten. Vooral in het geval van meeraderige leidingen in de kabels moeten telkens de juiste elektrische contacten met elkaar worden verbonden.

    Wat is het voordeel van een kabel met connector?

    • U bespaart enorm op installatiewerk, omdat niet alle draden van de kabels afzonderlijk moeten worden aangesloten.
    • De toewijzing van de afzonderlijke kabels wordt vergemakkelijkt door de connectorsystemen, omdat zelfs leken aan de connector kunnen zien voor welk doel een kabel bestemd is.
    • Alleen bij elkaar passende stekkers en stopcontacten kunnen op elkaar worden aangesloten. Het risico van foutieve aansluitingen en daaruit voortvloeiende schade aan elektronische componenten wordt door voorgeassembleerde kabels aanzienlijk verminderd.
    • De tijd die nodig is voor het aansluiten en loskoppelen van elektrische componenten wordt met geassembleerde connectorsystemen enorm verkort. Dit maakt geassembleerde kabels geschikt voor flexibel gebruik.

    Welke soorten geassembleerde kabels zijn er?

    • AV kabels en - adapters
      AV-kabels zijn kabels voor audiovisuele toepassingen, zoals audioapparatuurvideocamera's, TV-toestellen of monitoren.
    • Podium- en studiokabels en -stekkers
      Podium- en studiokabels en bijbehorende connectorsystemen worden gebruikt in de audiotechniek voor mengpanelen, microfoons en luidsprekers, en in de evenemententechniek voor versterkers en lichtregelaars. De stekkers voor audio-accessoires omvatten een breed scala van adapteroplossingen voor het aansluiten van verschillende soorten connectoren, zoals coaxiale kabels en XLR-kabels.
    • Computerkabels en -adapters
      De productgroep computerkabels en -adapters is zeer uitgebreid. U vindt er onder meer voedings- en datakabels zoals USB-kabels, HDMI- en Wifi-antennekabels, kabels voor het aansluiten van diverse computeronderdelen zoals harde schijven, alsook externe aansluitingen voor kleine toestellen zoals smartphones op een PC. Netwerkkabels zijn ook verkrijgbaar in deze categorie.
    • Meetsnoeren
      Meetsnoeren worden in elektronische laboratoria gebruikt voor test- en ontwikkelingsdoeleinden. Deze kabels hebben gestandaardiseerde aansluitingen voor een verscheidenheid van meettoestellen en proefstukken.
    • GSM kabels
      Er zijn kabels voor mobiele telefoons en smartphones verkrijgbaar die geschikt zijn voor toestellen van verschillende fabrikanten en modelseries. Daartoe behoren opladers, USB-kabels voor gegevensoverdracht en speciale oplossingen voor gebruik in de auto.
    • Modelbouwkabels
      Modelbouwkabels zijn speciale vereisten voor de zelfbouw van geëlektrificeerde miniaturen.
    • SAT-kabels en -stekkers
      SAT-kabels zijn meestal antennekabels en zijn belangrijk voor de ontvangst van satellietuitzendingen. Geschikte stekkers en contactdozen voor SAT-kabels zijn eveneens verkrijgbaar.
    • Stroomkabels
      Stroomkabels zijn verbindingskabels voor diverse soorten apparaten, verlengkabels of netvoedingskabels voor het aansluiten van de stroombron op de elektrische verbruiker. Kabelhaspels als toebehoren voor de stroomverdeling behoren eveneens tot deze categorie.
    • Telefoonkabels
      De telefoonkabels omvatten zowel DSL- als ISDN-kabels, alsmede diverse adapters. Er zijn ook aansluitkabels en verlengstukken voor analoge telefoons en faxapparaten, alsmede vervangingskabels voor het aansluiten van telefoonhoorns op vaste telecommunicatieapparatuur.

    Wanneer moet een kabel worden vervangen?

    Het is tijd om een kabel te vervangen als:

    • de ommanteling van de kabel beschadigd is. Dit komt omdat een blootliggende geleider een aanzienlijk risico van contact met zich meebrengt.
    • de kabel is omgebogen en heeft een scherpe knik. Er bestaat namelijk een groot gevaar dat de draden binnenin beschadigd worden en dat er ongewenste stroomoverdracht plaatsvindt.
    • de connectoren beschadigd zijn. In dat geval is de juiste toewijzing van de kabeladers niet meer gewaarborgd of kan de stekkerverbinding tijdens het gebruik onbedoeld losraken.
    • er ongebruikelijke warmteontwikkeling is bij de voedingseenheid van de verbindingskabels. In het geval van defecte voedingseenheden kan de 230V uit het stopcontact rechtstreeks op het aangesloten apparaat worden overgebracht en grote schade veroorzaken. Laat uit voorzorg alle apparaten die u onlangs met deze voedingskabel hebt verbonden, controleren op defecten door gekwalificeerd elektrisch personeel.

    Hoe vindt u de juiste kabel of adapter?

    Geassembleerde kabels kunnen ook door elektrische leken worden vervangen. Als u nog twijfelt, vraag dan online of in een van onze filialen advies aan onze gespecialiseerde dienst.

    De keuze van een kant-en-klare kabel hangt af van de vereiste kabellengte en het beoogde gebruik. Om te zoeken, kunt u eerst een productcategorie selecteren en vervolgens in de filters het gewenste type stekker of stopcontact selecteren.
    In het geval van adapterkabels zijn er verschillende stekkersystemen aan de verbindingsuiteinden A en B van de geassembleerde kabel. Er zijn ook adapterstekkers om compatibiliteit tussen verschillende stekkersystemen te garanderen.
    Zoektip: U vindt kabelaccessoires zoals kabeletiketteersystemen, kabelbinders, kabelhouders en kabeldoorvoeringen HIER.