Meest gekocht

  Meest gekocht

  Best beoordeelde producten

  Best beoordeelde producten

  Advies

  Wat is kabelbescherming?

  Kabelbescherming is een extra voorziening die wordt gebruikt om kabels van diverse types en toepassingen te beschermen tegen elektrische, thermische, mechanische en chemische invloeden, naast de eigenlijke kabelisolatie. Daartoe worden de te beschermen kabels omgeven door een extra element dat voldoet aan de toepassingseisen. Naast de beschermende functie vervullen sommige kabelbeschermingselementen ook een esthetische functie door de kabels zodanig te verbergen dat de bescherming visueel opgaat in de installatieomgeving. Bovendien is er een ordenende functie, aangezien kabels kunnen worden gegroepeerd naargelang van hun doel binnen een installatie, maar ook kunnen worden gescheiden.

  Welke soorten kabelbescherming zijn er?

  Het eigenlijke ontwerp van de kabelbescherming wordt aangepast aan de toepassingsomgeving. Op het gebied van kabelbescherming worden de volgende categorieën onderscheiden:

  • Kabelrupsen
   Kabelrupsen worden gebruikt voor de stroomvoorziening op bewegende assemblages. Zij zorgen ervoor dat de voedingskabel een welbepaalde baan volgt en beveiligd blijft tegen overmatig buigen en knellen. De kettingen kunnen worden uitgebreid met verbindings-/ eindelementen en worden gemonteerd tussen stationaire en bewegende delen. Tegelijkertijd zorgen zij voor trekontlasting van de stroomvoerende kabel. Energieketens worden ingedeeld volgens de toegestane bewegingssnelheid en versnelling. De kettingen hebben een mechanische oplossing voor de integratie van de kabel die in de ketting of op het oppervlak ervan moet worden geleid. Bovendien zijn er multidimensionaal bewegende energieketens die een grote flexibiliteit bij gecompliceerde bewegingen mogelijk maken. Sommige leveranciers hebben ook speciale, achteraf aan te brengen hittebeschermingsmantels in hun assortiment.
   De energiekettingen die u bij Conrad vindt, zijn verkrijgbaar in binnenhoogten van 10,5 tot 35 millimeter, binnenbreedten van 10 tot 103 millimeter en lengtes van 17 tot 1.035 millimeter. De lengte heeft betrekking op het enkele basiselement, dat gedeeltelijk kan worden uitgebreid met verdere identieke kettingdelen.
  • Isolatieslangen
   Deze vorm van kabelbescherming dient als extra isolatie van bestaande kabels en strengen tegen sterke hitte, extreme koude en zeer grote temperatuurschommelingen. Veel producten in deze categorie zijn ook grotendeels bestand tegen chemische invloeden. Deze producten zijn allemaal per meter verkrijgbaar.
  • Kabelbruggen
   Kabelbruggen worden gebruikt om kabels van alle soorten te beschermen tegen beschadiging door erop te lopen of erover te rijden. Zij moeten vaak achteraf worden aangebracht op kabels op bestaande werkplekken: Kabelbruggen worden gebruikt om looppaden te overbruggen en bieden ook bescherming tegen struikelen. Daartoe heeft de kabelbrug afgeschuinde, slipvrije zijkanten en een of meer kabelgoten. De EMC-apparatuur van sommige modellen zorgt ervoor dat gegevens- en spanningskabels afzonderlijk kunnen worden geleid om signaalinterferentie te voorkomen.
   Sommige kabelbruggen hebben extra veiligheidsvoorzieningen: geel-zwarte markeringen, lichtgevende signaalstrepen op de lange zijden voor schemering en duisternis. Kabelbruggen kunnen met gereedschap worden ingekort en met koppelstukken worden verlengd. Er zijn losliggende, zelfklevende en schroefbare oplossingen. Bijpassende eindstukken zorgen voor een visueel aantrekkelijke afwerking.
  • Verbindingsmoffen Een verbindingsmof wordt gebruikt om twee kabels of kabelbomen zonder onderbreking met elkaar te verbinden en vervult tegelijkertijd isolatie- en beschermingstaken. Daartoe wordt de huls stevig aan de kabel bevestigd en omsluit hij het eigenlijke elektrische aansluitpunt. Toepassingsgebieden zijn straat-, tuin- en zwembadverlichting, aansluitingen van apparaten voor gebruik buitenshuis (pompen, filters, luidsprekers), kabelaansluitingen op routes en in leidingen, alsmede de bescherming van kleine elektrische componenten.

  Bij Conrad vindt u:

  • Gietharsmof: daarin wordt de verbindingsplaats met meercomponenten-giethars omsloten en houdt zo hoge thermische, chemische en mechanische belastingen permanent stand.
  • Gelvoegen: ééncomponentoplossingen waarbij de gel voor de isolatie zorgt en reeds in de voegmantels is verwerkt. Wanneer de verbinding gesloten is, sluit de gel betrouwbaar naar buiten af.
  • Mechanische moffen met hoge beveiligingsniveaus tot IP68
  • Thermische krimpkous worden als kabel reparatiemanchetten aangeboden.

  Kabelgoten

  De categorie kabelgoten omvat oplossingen die een bijzondere vorm van mobiele kabelgeleiding inclusief bescherming vertegenwoordigen. Daartoe behoren slangen die bijvoorbeeld in hoogte verstelbare bureaus verbinden met vloeraansluitcontainers en andere spiraalvormige oplossingen waarmee enerzijds kabels worden gebundeld en anderzijds de nodige aansluitingen op elk punt naar buiten kunnen worden gebracht. Sommige van deze slangen zijn ontworpen voor industriële toepassingen. De materiaalkeuze garandeert slijtvastheid en bestendigheid tegen vele chemicaliën, alsmede frequente herbruikbaarheid.

  Slangbeschermende accessoires

  In deze categorie vindt u speciaal gereedschap, slangtules, slanghouders, eindsluitingen, bevestigingsklemmen, roestvaststalen beschermers en trekontlastingen, alsmede verloopstukken tussen moffen en kabels om uw kabelbescherming op betrouwbare wijze te kunnen gebruiken.

  Bij de productie van kabelbeschermingselementen moeten grenswaarden van stoffen die gevaarlijk zijn voor de gezondheid en het milieu in acht worden genomen (Richtlijn 2011/65/EU). Onder "RoHS" wordt u dit als een selectiecriterium aangeboden in de winkel bij Conrad.