Meest gekocht

  Meest gekocht

  Best beoordeelde producten

  Best beoordeelde producten

  Advies

  Onder elektrotechnisch installatiemateriaal vindt u alles wat u nodig heeft voor het aanleggen van een stroomvoorziening in de gebouwentechniek. Het ruime assortiment reikt van schakelkastennetstekkers en connectoren tot accessoires voor het leggen van stroomkabels, zoals kabelgoten voor het wegwerken van stroomkabels, montagerails en diverse tapes. Er is ook weerbestendig installatiemateriaal voor buitenruimtes en tuinen.

  Wat is elektro installatiemateriaal?

  Elektrisch installatiemateriaal omvat alle toebehoren voor de distributie van elektriciteit in gebouwen en bijbehorende buitenruimten zoals tuinen. Naast schakelkasten en stopcontacten omvat dit een uitgebreid assortiment producten die nuttig zijn voor het leggen van kabels. Bijvoorbeeld verdeelkasten, connectoren en bevestigingen voor kabels.

  De onderdelen voor de elektrische installatie kunnen in principe in twee grote groepen worden verdeeld: Er zijn actieve en passieve componenten. Ze verschillen in het feit of ze:

  • behoren actief tot de stroomvoerende delen
  • of passief alleen hulpfuncties vervullen, maar zelf niet levend zijn.

  Accessoire-artikelen zijn vaak passief bevestigingsmateriaal. Kabelgoten zijn bijvoorbeeld alleen bedoeld als ondersteunende structuur en als extra bescherming voor ommantelde kabels, maar in tegenstelling tot de kabels zijn zij geen onder spanning staande onderdelen.

  Waar wordt elektro installatiemateriaal voor gebruikt?

  Elektrisch installatiemateriaal wordt op vele manieren gebruikt voor de distributie van laagspanningselektriciteit in gebouwen, afzonderlijke delen van gebouwen, in appartementen en in afzonderlijke kamers. Maar ook in bedrijfsgebouwen en industriële installaties wordt veelvuldig gebruik gemaakt van elektrisch installatiemateriaal.

  Met de stroomvoerende componenten voor elektrische installaties van deze categorie kunt u de basisverdeling in gebouwen realiseren, maar alleen

  • achter de hoofdschakelaar, mogelijke bliksemafleiders en soortgelijke algemene zekeringen
  • als tussenstekker alleen goedgekeurd voor het laagspanningsbereik
  • of voor de aansluiting van elektrische apparaten.

  Elektrisch installatiemateriaal mag alleen worden geïnstalleerd door gespecialiseerde bedrijven met inachtneming van alle relevante voorschriften.
  Zoektip: Geschikt gereedschap voor de elektrische installatie vindt u hier in onze shop.

  Welk elektro installatiemateriaal is er?

  • Installatiedozen 
   Installatiedozen zijn schakelkasten. Als extra behuizing dienen zij om elektrische onderdelen te beschermen tegen contact. Er zijn zowel aansluit- als aftakdozen. Voor hogere eisen zijn er installatiedozen voor vochtige ruimten en dozen met een hoge brandveiligheidsklasse.
  • Tapes
   Tapes zijn nuttige hulpmiddelen bij de elektrische installatie. Zij scheppen orde en kunnen ook worden gebruikt om vast te zetten. Naast geleidende en isolerende kleefbanden met kleefkracht aan één of beide zijden, vindt men in deze subcategorie ook antislipbanden, afdichtingstapes, maskeerfolies en markeringstapes.
  • Netstekkers, netkoppelingen
   Stekkers en hun tegenhangers, de netkoppelingen, zijn aansluitingen voor de stroomvoorziening van elektrische apparaten. De grote keuze aan eenvoudige modellen wordt aangevuld met veiligheidscontactstoppenhoekstoppen en tussenschakelaars.
   Zoektip: Inbouwstopcontacten vindt u hier.
  • Stroomkabelgeleiding
   Het installatiemateriaal voor het leggen van elektriciteitskabels omvat verschillende ontwerpen van kabeldraagsystemen, alsmede geleidings- en afdekkanalen voor elektrische kabels. Hiertoe behoren plintsystemen, maar ook kabelgoten, borstweringkanalen, installatiebuizen, montagetapes en andere passieve kabelgeleidingssystemen die niets met de eigenlijke elektronica te maken hebben.
  • Aansluitklemmen, eendraads connectoren
   Connectoren voor kabels en draden kunnen zowel elektrische leidingen onderling verbinden als aftakkingen tot stand brengen. Meestal zijn dit aansluitklemmen waarin lijndraden met weinig moeite kunnen worden aangebracht. Gangbare vertegenwoordigers zijn: kabeldoosklemmen, armatuurklemmen, lusterterminals en Wago klemmen. Als tussenstukken helpen dergelijke connectoren bij de gedetailleerde realisatie van grotere schakelomgevingen.
  • Toebehoren voor aansluitklemmen, eendraads connectoren 
   De keuze aan accessoires voor het aansluiten van terminals is ook enorm. Hier vindt u hoezen, labelmateriaal, bevestigingsadapters, afdichtingen, behuizingen, montagerails en trekontlastingen en gereedschappen voor de montage van connectoren.
  • Elektro installatiesysteem Wieland voor de tuin
   In openluchtruimten is het belangrijk dat de elektrische kabels weerbestendig worden gelegd, zodat er geen vocht kan binnendringen als het regent. Het buiteninstallatiesysteem omvat alles wat u nodig hebt voor een veilige stroomverdeling buitenshuis, inclusief kabels, stekkers, stopcontacten, verdelers en draadloze drukknoppen.
   Veiligheidsaanwijzing: Voordat elektrische componenten in vochtige ruimten of zelfs buiten worden geïnstalleerd, moet altijd worden gecontroleerd of de fabrikant in de productbeschrijving uitdrukkelijk vermeldt dat installatie buitenshuis is toegestaan. Het merendeel van het elektrisch materiaal is uitsluitend ontworpen voor gebruik binnenshuis, aangezien de onderdelen niet voldoende bescherming bieden tegen kortsluiting en contact wanneer zij nat zijn, hetgeen een aanzienlijk veiligheidsrisico inhoudt.

  Veiligheidsvoorschriften voor de elektrische installatie

  Laat de installatie van huishoudelijke elektriciteit altijd over aan een gespecialiseerd bedrijf. Alleen dit bedrijf beschikt over de juiste deskundigheid en verzekering voor eventuele gevolgschade als er tijdens de installatie iets misgaat.

  De financiële schade als gevolg van storingen in de elektrische installatie loopt al snel op tot zescijferige bedragen:

  • Verzekerings- en garantieclaims voor alle aangesloten elektrische componenten dreigen te vervallen indien huiseigenaren of huurders op eigen gezag actie ondernemen.
  • Verkeerd gebruik van elektrisch installatiemateriaal brengt het risico mee van levensgevaarlijke ongevallen als gevolg van elektrische schokken.