Meest gekocht

  Meest gekocht

  Best beoordeelde producten

  Best beoordeelde producten

  Advies

  Om gesloten circuits te kunnen realiseren, moeten stroombronnen en verbruikers via elektrische geleiders met elkaar zijn verbonden. In de techniek worden hiervoor draden, strengen en enkele draden gebruikt. Vanwege het grote aantal eisen zijn deze in een grote verscheidenheid aan uitvoeringen verkrijgbaar. Wat ze gemeen hebben, is dat ze een zo laag mogelijke ohmse weerstand moeten hebben en elektrisch geïsoleerd zijn van buitenaf. Een andere belangrijke toepassing van draad is het wikkelen van elektromagnetische spoelen en inductoren.

  Welke draden, strengen en individuele aders zijn er en waarvoor worden ze gebruikt?

  • Draden zijn ronde metalen geleiders die vanwege hun enorme doorsnede worden gebruikt voor starre bedrading en installatie. Als draden te vaak en te strak worden gebogen, kan het materiaal vermoeid raken en breken op het buigpunt.

  • Meeraderige draden, bestaan ​​uit vele zeer dunne draden die in een geleider zijn gebundeld. Daarom zijn soepele draden flexibel en kunnen ze worden gebruikt voor verbindingen tussen beweegbare verbindingen. Ze zijn ook gemakkelijker te leggen in leidingen en kanalen.

  Draden en aders worden zowel als afzonderlijke aders als tot meerdere aders combineert aangeboden, bijv. als tweelingkabel of als veel aderige lintkabel.

  Draden en meeraderige draden voor elektrische verbindingen zijn meestal gemaakt van koper omdat dit materiaal een zeer lage soortelijke weerstand heeft van 0,018 µΩm en een eersteklas geleider is. Koperdraden die worden gebruikt om elektronische schakelingen te bedraden, zijn meestal vertind. Deze zijn gemakkelijker te solderen.

  Voor interne bedrading die van buitenaf niet bereikbaar is, zijn er ook draden zonder isolatie. Deze worden bijvoorbeeld gebruikt voor massa-aansluiting, zijn daardoor spanningsvrij en kunnen indien nodig met een isolatieslang tegen onbedoeld contact en kortsluiting worden beveiligd.

  Voor isolatie van de omgeving en aangrenzende geleiders worden draden en strengen gecoat met plastic, meestal PVC in verschillende kleuren, gemarkeerd met een "Y". Er is bijzonder geschikt isolatiemateriaal voor toepassingen in de industrie en fabricage, maar ook voor buitengebruik.

  Het materiaal van de isolatie is gekleurd zodat de individuele leidingen in complexe installaties en bedrading gemakkelijk kunnen worden getraceerd en geïdentificeerd. Om veiligheidsredenen worden bepaalde kleuren voorgeschreven voor draden die worden gebruikt in installaties of in schakelkasten, bijvoorbeeld groen-geel voor de beschermingsgeleider PE, bruin of zwart voor de fase L en blauw voor de nulleider N.

  Wikkeldraad voor spoelen is gecoat met een laklaag voor isolatie, daarom wordt dit ook wel "geëmailleerd koperdraad" genoemd. De aders van de draden en strengen zijn vervaardigd in verschillende diameters. Hiervoor wordt het ronde oppervlak van de doorsnede gespecificeerd, dat in het bereik van fracties van mm² tot 250 mm² ligt. De stroomdichtheid in een elektrische geleider, gemeten in A / mm², mag een maximumwaarde niet overschrijden, zodat deze niet oververhit raakt. In de techniek ligt de maximaal toelaatbare stroomdichtheid voor koperen geleiders tussen 1,2 en 6 A / mm², afhankelijk van de toepassing en de omgevingstemperatuur. De maximale stroombelastbaarheid van de geleiders onder de gebruikelijke omgevingsomstandigheden is voor het betreffende kabeltype gespecificeerd in de normen DIN VDE 0298-4, DIN VDE 0276-603, DIN VDE 0276-620 en DIN VDE 0276-1000.

  Waar moet u op letten bij het kiezen van draden, strengen en enkele aders?

  Voor vrijwel elke technische toepassing is een geschikt type elektriciteitskabel beschikbaar. De belangrijkste selectiecriteria worden bepaald door de huidige belasting en de optredende spanningen en de omgevingscondities tijdens bedrijf. De toegestane waarden zijn nauwkeurig gespecificeerd in de databladen van de fabrikant. De draden, strengen en enkele aders die vandaag beschikbaar zijn, voldoen aan de RoHS-vereisten.

  Voorbeelden uit de praktijk:

  • Gangbare Y-verbindingsdraden en -strengen zijn geschikt voor bedrading in elektronische apparaten en schakelkasten. Voor gesoldeerde verbindingen moeten vertinde enkele draden worden gekozen. Bij schroef- en klemverbindingen moeten de adereindhulzen worden voorzien van draadhulzen. Er zijn speciale "Wire Wrap" -draden voor bedrading met gewikkelde verbindingen.

  • De diëlektrische sterkte van de isolatie van draden, strengen en individuele aders moet zo worden ontworpen dat deze ruim boven de nominale bedrijfsspanning ligt. De testspanning voor lijnen van 50 V AC en 120 V DC moet gedurende vijf minuten 2.000 V bedragen.

  • Bij elektrische installaties mogen losse draden alleen in buizen en gesloten kabelgoten worden gelegd. Opbouw- en inbouwmontage is alleen toegestaan ​​bij ommantelde kabels. Om te beschermen tegen het overschrijden van de maximale stroombelastingen gespecificeerd in de normen, geschikte beveiligingsapparatuur in de circuits, i. H. Zekeringen zijn aanwezig. Voorbeelden: aders met 1,5 mm² moeten worden gezekerd met 16 A, aders met 2,5 mm² met 20 A. De draden en strengen voor fase-, nul- en aardgeleider in een circuit moeten dezelfde doorsnede hebben.

  • In industriële omgevingen en productieruimtes worden elektrische systemen blootgesteld aan agressieve media zoals olie, vet, waterdamp, enz., En buitenshuis worden blootgesteld aan UV-straling. De isolatie van de gebruikte draden, strengen en enkele draden moet geschikt zijn voor dergelijke omgevingsomstandigheden.
  • Er worden speciale eisen gesteld aan technische systemen in veiligheidsrelevante gebieden, bijv. B. Liften, deurbesturingen en brandmeldinstallaties. Hier moeten de elektrische verbindingen en dus alle draden en strengen nog een bepaalde tijd functioneren in geval van brand. In brandbare zones moeten geleiders met halogeenvrije isolatie worden gebruikt.