Meest gekocht

  Meest gekocht

  Best beoordeelde producten

  Best beoordeelde producten

  Advies

  Wat is een gong deurbel?

  Belsystemen en gongsystemen kondigen mensen aan, beveiligen toegangszones en dienen als signaalgevers voor gasten, werknemers en leveranciers. Met een bel of gong als alternatief voor de deurintercominstallatie, laat u bezoekers niet langer voor de deur wachten of mist u een levering. Buiten op de bel drukken is genoeg om binnen te laten horen. Als de beltoets als buitenunit wordt ingedrukt, speelt de bel of gong als binnenunit de ingestelde signaaltoon, een belsignaalmelodie of een visueel signaal. Met een druk op de optionele deuropenertoets kan de bezoeker, gast of collega naar binnen.

  Belsystemen en gongsystemen zijn verkrijgbaar in talrijke varianten en uitvoeringen, van de eenvoudige éénknopsbel tot complexe deuropeningssystemen voor bedrijven, flatgebouwen en meergezinswoningen. Een gong kan ook dienen als een paging-, zieken-, buurt- of alarmoproep om in noodsituaties snel hulp op te roepen. Bij klantenbalies, servicebalies, infopunten of in magazijnruimten kunnen bellen worden gebruikt als een huisoproep om werknemers zonder oogcontact te waarschuwen. In lawaaierige omgevingen kan een bel bijvoorbeeld machinebedieners of werkplaatsmedewerkers informeren. Modellen met LED-knipperlicht of lichtknipperfunctie kunnen mensen met gehoorproblemen of handicaps waarschuwen.

  Hoe kan een belsysteem de veiligheid verbeteren?

  Als beveiligingsoplossing kunnen veel bellen en gongs worden gecombineerd met bewegingsdetectoren en deur/raamcontacten die de bel activeren in plaats van een belknop. Een dergelijke oplossing is een haalbare optie voor het bewaken van opritten, toegangszones en doorgangen. Wanneer beweging wordt waargenomen, wordt de signaalzender geactiveerd en genereert deze een akoestisch en/of visueel alarm.

  Welke soorten deurbellen zijn er?

  Moderne belsystemen en gongs worden gekenmerkt door een eenvoudige installatie en bediening. Belsystemen zijn verkrijgbaar in twee basisvarianten: als bedraad belsysteem en draadloos als radioklok of radiogong.

  • Bekabelde deurbellen
   Een bedraad belsysteem bestaat gewoonlijk uit ten minste één beldrukknop, een transformator en een bel of luidklok als signaalgever. Indien nodig, kunt u een elektrische deuropener aan het systeem toevoegen. Deze minimale configuratie is bijvoorbeeld geschikt als deurbel of werfbel voor één bedrijf, een kantoor of een eengezinswoning. De individueel aangeboden componenten van een belinstallatie zijn zowel geschikt voor de nieuwbouw van gebouwen als voor de uitbreiding of renovatie van een bestaande oudere installatie. Het gebruik van bestaande leidingen bespaart tijd en beperkt de installatie-inspanning tot een minimum.

  • Draadloze deurbellen
   Indien geen vaste bedrading mogelijk of gewenst is, gebruik dan een draadloos systeem. Deze bestaan uit ten minste één radioklokknop en een radiogong en zijn gewoonlijk uitbreidbaar. Er zijn ook draadloze uitbreidingen voor bestaande, bekabelde belsystemen. Hierdoor kunt u radiogongen gebruiken als mobiele signaalgevers in hallen, buiten en verder weg gelegen verdiepingen of aangrenzende gebouwen. Radiomodellen voor smart home-oplossingen maken verbinding met het basisstation of de gateway van het respectieve systeem. Deze kunnen dan communiceren met de andere componenten in het slimme huis.

  • Bijzondere modellen
   Bij sommige draadloze deurbellen kunt u aan elke zender een eigen belsignaalmelodie toewijzen. Aan het belsignaal kunt u dan zien welke zender geactiveerd is. Door het signaal bij het aanbellen kunt u bijvoorbeeld onderscheid maken tussen gasten bij de voordeur, bij de zij-ingang of direct voor de deur van het kantoor of appartement. De beltoondifferentiatie helpt ook als u meerdere radiobelzenders en -ontvangers met elkaar wilt combineren.

  Hoe sluit u aan deurbel aan?

  Beldrukkers en deurbellen worden gekenmerkt door flexibele montagemogelijkheden. Ze kunnen op een vlak oppervlak worden geplaatst, worden opgehangen, aan de muur worden geschroefd of zonder schroeven worden bevestigd met dubbelzijdig plakband. De bijgeleverde instructies geven tips voor de bedrading. Veel onderdelen zijn uitgerust met snelkoppelingsklemmen voor een tijdbesparende installatie. Draadloze deurbellen hoeven vaak helemaal niet te worden geïnstalleerd en zijn onmiddellijk klaar voor gebruik. U sluit gewoon een draadloze gong aan op een vrij stopcontact.

  Waar moet u op letten als u een deurbel koopt?

  Bellen en deurintercoms zijn, afhankelijk van het model, met de volgende bedieningselementen uitgerust:

  • Melodie toets / programmeertoets
   Via de melodie-, programmerings- of setup-toets selecteert u de beltoon of de melodie. Daarnaast kunt u meestal de lengte van de beltoon instellen. Bij sommige modellen kunt u uw eigen melodieën in MP3-formaat gebruiken, die zijn opgenomen via een USB-verbinding.
  • Volumeregelaar
   Gebruik de volumeregeling om het volume van de signaaltoon of belmelodie op het apparaat in te stellen. In de regel stelt u het volume één keer in en wijzigt u het volume daarna niet meer. In kantoren, bedrijven of voor gezinnen met kinderen kan een regelmatige aanpassing van het belvolume relevant zijn. In dit geval is een zo eenvoudig mogelijke volumeaanpassing met knoppen, bedieningselementen of schuifregelaars op de behuizing erg handig.
  • Visuele weergave
   Naast de beltoon kunt u geluidloos een beltoon weergeven met een visuele weergave van symbolen of LED's. De apparaten geven vaak ook aan welke belknop of welk apparaat de bel heeft geactiveerd.
  • Aansluitingen
   Afhankelijk van het model zijn er verschillende aansluitmogelijkheden via klemmenstroken of aansluitklemmen. Meestal zijn er aansluitingen voor een deurbelknop of een deurintercom en voor voeding via een powerpack of door middel van afgeschermde extra lage spanning. Sommige apparaten hebben optionele aansluitmogelijkheden voor een flitslicht voor aanvullende of alternatieve optische melding via lichtsignaal en voor een externe luidspreker.
  • Stroomvoorziening
   Bij vaste bekabeling wordt de voeding meestal via een beltransformator verzorgd. De beltransformator reduceert de netspanning van 230V naar de geschikte lagere wisselspanning of gelijkspanning. In de productbeschrijving kunt u zien welke bedrijfsspanning het belsysteem heeft gekozen. draadloze systemen gebruiken batterijen of oplaadbare batterijen.
  • Waarschuwing voor de accutoestand
   Een batterijwaarschuwingsindicator is belangrijk voor draadloze deurbellen die op batterijen werken. Het display informeert u wanneer de batterij bijna leeg is. Hierdoor blijft er voldoende tijd over om de cellen te vervangen.

  Hoe groot is het draadloze bereik van draadloze deurbellen?

  Een belangrijk punt bij draadloze modellen is het bereik. Het wordt gespecificeerd in de productbeschrijving. Modelspecifieke reikwijdten tot 50, 100, 250 en 500 meter in het vrije veld zijn gebruikelijk. Afhankelijk van obstakels buitenshuis en structurele omstandigheden zoals muren, plafonds van gebouwen en metalen constructies en elektrische apparaten, kan het draadloze bereik worden beperkt. Apparaten met een repeaterfunctie, bereikversterker of afstandvermenigvuldiger kunnen het signaal van de ene luidklok naar de andere leiden en zo ook grotere afstanden overbruggen.