Alle producten
Meest gekocht
Meest gekocht
Best beoordeelde producten
Best beoordeelde producten
Advies
Wat is een bouwpakket?
Veel elektronische schakelingen en apparaten zijn verkrijgbaar als kits die vóór de ingebruikneming moeten worden geassembleerd en, indien nodig, gesoldeerd. Bouwpakketten en modules zijn vooral geschikt voor hobbyisten, maar ook voor gebruik in het onderwijs.
Waarvoor worden bouwpakketten en modules gebruikt?
De keuze aan elektronicakits, modules en afzonderlijke componenten is groot. Het gamma strekt zich uit van kits voor alarmsystemen over kits voor versterkers, afluisterdetectoren of LED's tot afzonderlijke camera- en displaymodules. Voor beginners zijn er speciale elektronicakits waarmee kinderen de grondbeginselen van de elektronica kunnen leren.
Voor gevorderde elektronicaliefhebbers zijn er vrijwel geen grenzen met kits en modules. Ze solderen gewoon hun eigen voedingen, versterkers of relais aan elkaar. Hiervoor zijn kits met alle benodigde onderdelen beschikbaar, of zij kunnen elk onderdeel afzonderlijk selecteren naar gelang van de specifieke eisen. Dit zijn zeker geen speeltjes, maar volledig functionele apparaten. Afhankelijk van de vaardigheid van de hobbyist doen de bereikte resultaten niet onder voor een kant-en-klaar product. Eenvoudiger elektronicapakketten of experimenteerpakketten zijn ook ideaal als aanvulling op natuurkundelessen. Kinderen kunnen door middel van verschillende experimenten actief ervaren hoe de afzonderlijke schakelingen zijn opgebouwd. De praktische toepassing verhoogt de belangstelling voor elektronica en technologie en verdiept de theoretische kennis.
Welke bouwpakketten zijn er?
Elektronische bouwpakketten zijn in grote verscheidenheid verkrijgbaar en bieden talrijke toepassingsmogelijkheden. Hieronder worden enkele van de meest gangbare kits en modules nader toegelicht: Alarmsysteemkits zijn zeer populair, waarmee voor weinig geld een volledig functioneel alarmsysteem kan worden gerealiseerd. Naast de kits zijn sensoren voor deuren en ramen verkrijgbaar als accessoires. Met sensorkits is het bijvoorbeeld mogelijk om een fotocel in het alarmsysteem te integreren. Er zijn ook speciale kits voor alarmsystemen voor voertuigen en motorfietsen verkrijgbaar.
Een zogenaamde batterijmonitor is een nuttig accessoire voor motorvoertuigen. Het kleine apparaatje onderbreekt automatisch de verbinding met stroomverbruikende verbruikers die in werking worden gesteld wanneer het voertuig stilstaat en de motor niet draait, wanneer het laadniveau van de batterij onder een bepaalde waarde daalt. Wanneer de motor wordt gestart en de accu wordt opgeladen door de dynamo, herstelt de monitor de verbroken verbinding volledig. Laadcontrollers zijn ook verkrijgbaar als kit. Dit maakt het bijvoorbeeld mogelijk het oplaadproces van loodaccu's te volgen. Overbelasting is dus uitgesloten. Met een LED-kit kan bijvoorbeeld een lichtorgel of een knipperlicht worden gemaakt.
Relais zijn elektromagnetisch werkende schakelaars die gewoonlijk twee schakelstanden hebben. Ervaren hobbyisten kunnen deze schakelaars zelf bouwen met behulp van geschikte relaiskits. Voedingssets kunnen worden gebruikt om betrouwbare laboratorium- en schakelvoedingen in diverse prestatieklassen te bouwen. Er zijn ook temperatuurregelaarkits verkrijgbaar, waarmee verschillende functies kunnen worden uitgevoerd, zoals de regeling van ventilatoren of radiatoren. Voor audioliefhebbers zijn er versterkerkits waarmee versterkers of voorversterkers individueel en naar eigen wens kunnen worden gebouwd. Bovendien vindt u in ons assortiment geluidsmodules, stroomregelaarkits, meettechniekkits, radiotransmissiemodules en een grote keuze aan geschikte accessoires.
Waar moet u op letten bij het kopen van een bouwpakket?
In het algemeen moet u rekening houden met de mate van complexiteit van elektronicakits. Sommige modellen zijn alleen geschikt voor zeer ervaren hobby-elektronici. Omgekeerd zijn er kits die speciaal zijn ontworpen voor beginners of kinderen. Voor kinderen zijn experimentele bouwpakketten of bijvoorbeeld een Lego BOOST bouwpakket een goede keuze. Met Lego BOOST kunnen kinderen kleine robots bouwen en eenvoudige functies programmeren.
Houd er rekening mee dat de printplaten in elektronicakits gewoonlijk niet in een behuizing zijn ingesloten. De gevoeligheid voor statische ontlading is dienovereenkomstig hoog. Afhankelijk van de toepassing van de afgewerkte kit, is het daarom raadzaam een behuizing als accessoire aan te schaffen.
Tip: Houd altijd toezicht op kinderen als ze met elektronische bouwpakketten werken!
Hoewel bij het werken met elektronische kits slechts lage en ongevaarlijke stromen worden gebruikt, is toezicht niettemin raadzaam om zo nodig hulp te kunnen bieden. Ten laatste wanneer voor een bouwpakket moet worden gesoldeerd, moeten kinderen altijd onder toezicht staan om ongelukken of verwondingen te voorkomen.
FAQ
Wat is een LED?
De afkorting LED staat voor Light Emitting Diode. Het is een halfgeleidercomponent. Wanneer de stroom in voorwaartse richting loopt, begint de LED te branden. Als de stroom tegen de voorwaartse richting in loopt, blokkeert de LED.
Welke soorten sensormodules zijn er?
In de handel vindt u diverse sensormodules voor de meest uiteenlopende toepassingen. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk een lichtscherm, een niveauschakelaar of een schemerschakelaar te bouwen. U vindt er ook ultrasone afstandsdetectoren, regensensoren, infrarooddetectoren en waterdetectoren.
Wat is NFC?
Near Field Communication (NFC) wordt nu in bijna elke smartphone gebruikt en wordt gebruikt voor contactloze betalingen. De op RFID gebaseerde NFC-standaard werkt op een afstand van enkele centimeters en zendt gegevens via elektromagnetische inductie met een maximum van 424 kbps. Naast contactloze betaling kan het proces ook worden gebruikt voor toegangscontrole. Deuren worden dan niet langer geopend met een sleutel, maar met een codekaart. Het is ook denkbaar dat het wordt gebruikt voor de registratie van de werktijden. In het verleden werden kaarten gebruikt die elke ochtend en avond moesten worden geponst. Nu gebeurt het in- en uitloggen met een kaart of een NFC-tag die alleen maar tegen de lezer hoeft te worden gehouden.
Wat is het verschil tussen HD- en Full HD-resolutie?
HD staat voor High Definition en duidt op een bijzonder scherpe en gedetailleerde resolutie. Oorspronkelijk was de resolutie van oude beeldbuis-TV's slechts 720 x 576 pixels. Met de invoering van HD werd de resolutie verhoogd tot 1280 x 720, vaak 720p genoemd. De verdere ontwikkeling wordt Full-HD genoemd en biedt met 1920 x 1080 pixels weer een aanzienlijk hogere resolutie. Full-HD wordt in productbeschrijvingen vaak aangeduid als 1080p. Hoe hoger de resolutie, hoe scherper het beeld en hoe meer details u op het scherm kunt zien.