Meest gekocht

Meest gekocht

Best beoordeelde producten

Best beoordeelde producten

Advies

Binnenverlichting: optimaal licht voor werken en wonen

Het oog is het belangrijkste zintuig voor de mens. Ongeveer 75 procent van alle informatie wordt via het gezichtsvermogen waargenomen. Voor een goede werking is het oog afhankelijk van licht. Licht is bepalend voor hoe nauwkeurig en snel kleuren, vormen en structuren worden herkend.

Door bouwkundige omstandigheden is natuurlijk licht binnenshuis vaak schaars, ook overdag. Gelijkmatig heldere, contrastrijke binnenverlichting kan het gebrek aan daglicht compenseren. Moderne armaturen en lampen zorgen voor het noodzakelijke verlichtingsniveau en leiden tot aanzienlijk betere visuele en arbeidsprestaties en meer veiligheid. Ontoereikende verlichting daarentegen beperkt het zicht merkbaar en leidt tot vroegtijdige vermoeidheid.

Het optimaliseren van uw binnenverlichting is ook uit economisch oogpunt de moeite waard. LED's bieden als energie-efficiënte lichtbron een enorm besparingspotentieel door het minimaliseren van de bedrijfs- en onderhoudskosten. Tot de voordelen behoren tot 90 procent elektriciteitsbesparing in vergelijking met gloeilampen, een aanzienlijk langere levensduur, flexibele regelmogelijkheden, weinig warmteontwikkeling en een minimaal brandrisico. De overstap naar LED-licht verdient zichzelf na korte tijd terug. De goede milieubalans van de LED-technologie zorgt voor duurzaamheid.


Een positieve sfeer creëren met armaturen en lampen

Op de werkplek, in kantoren, productieruimten en woonkamers helpt verlichting die is afgestemd op de activiteit om details beter te herkennen. Goed licht ondersteunt u bij de verschillende visuele taken. Het maakt bijvoorbeeld tekst op papier of op beeldschermen gemakkelijk en ontspannen leesbaar. Optimale verlichting op de werkplek bevordert de motivatie en daarmee de activiteit en het welzijn van de werknemers. Dit heeft op zijn beurt een positieve invloed op de prestaties en motivatie.

Een doordacht verlichtingsconcept voor binnenruimtes is ook een middel om de sfeer te bepalen en ruimtes visueel op te waarderen. Gunstige lichtverhoudingen benadrukken de structuur van de ruimtes en laten het meubilair optimaal tot zijn recht komen. Zo ontstaat een aangename sfeer die een positieve invloed heeft op het lichamelijke en geestelijke welzijn. Kortom: helder verlichte ruimtes hebben een uitnodigend vriendelijk effect.


Hoe kunnen interieurs optimaal worden verlicht?

Commerciële, industriële of particuliere interieurs worden op vele manieren gebruikt, om te werken, te leren, te produceren, te ontspannen, bezoekers te ontvangen of voor opleidingen. Er worden individuele eisen gesteld aan de lichtomstandigheden. Er zijn verschillende manieren om interieurs passend te verlichten. Er zijn LED wandlampen, plafondlampen, tafellampen,LED spots, staande armaturen, LED strips en inbouw- of opbouwarmaturen in verschillende uitvoeringen verkrijgbaar. Voor mobiel licht zijn er LED-tafelarmaturen op batterijen en leesarmaturen die via USB kunnen worden opgeladen. Lichtkettingen zijn geschikt voor het decoreren van objecten.

In de regel creëert een combinatie van directe en indirecte verlichting optimale lichtomstandigheden. Een klein afzonderlijk kantoor of een slaapkamer komt vaak tot leven door een combinatie van plafondarmatuur, tafellamp en sfeerverlichting. Naast de functies moet het ontwerp passen bij de ruimte.

In grotere ruimtes en combinatieruimtes zoals een open keuken is het zinvol om verschillende lichtstemmingen te gebruiken om de verschillende zones van elkaar te onderscheiden. Het soort en aantal lichtbronnen en hun positie zijn doorslaggevend, omdat beide factoren van invloed zijn op het welzijn en de vitaliteit.


Let op de helderheid

Het grote voordeel van LED's is hun veelzijdigheid. Hoe helder LED-elementen schijnen, wordt in de productomschrijving aangegeven in de eenheid lumen (lm). Hoe hoger de lumenwaarde, hoe meer licht het product geeft.

Let op de toevoeging "dimbaar". Als het product dimbaar is, kunt u de lichtsterkte individueel aanpassen met een schakelaar of afstandsbediening. Met netwerkverlichtingssystemen en lampen die zijn aangesloten op gebouwautomatiseringssystemen profiteert u van lichtregeling via app, aanwezigheid of bewegingsmelder.

Hoe gelijkmatig leds hun helderheid verdelen, hangt af van de stralingshoek. LED panelen, LED opbouwlampen en LED plafondlampen voor binnenverlichting produceren licht onder een brede hoek. Voor spotverlichting of om foto's op de muur te verlichten, zijn leds met een smalle stralingshoek een goede keuze.


Wat bepaalt de kleurkwaliteit van licht?

De kleurkwaliteit van binnenlicht is hoofdzakelijk samengesteld uit de lichtkleur van de lichtbron en de kleurweergave.

Lichtkleur

Kunstlicht ziet er warm, neutraal of koel uit, afhankelijk van de lichtkleur. De kleurtemperatuur uitgedrukt in Kelvin (K) is primair verantwoordelijk voor de lichtkleur en dus de tint van de verlichting. Lichtbronnen met een kleurtemperatuur tot 3.300 K worden waargenomen als warm wit, kleurtemperaturen van 3.300 K tot 5.300 K als neutraal wit. Daglichtwit zijn kleurtemperaturen boven 5.300 K.

  • Daglichtwit en licht koel licht werkt activerend en opwekkend en bevordert de concentratie en motivatie. Daglichtwit is daarom zeer geschikt voor het verlichten van kantoren en werkplekken.
  • Neutraal wit is voordelig in productieruimten, winkels, keukens, sanitaire ruimten en trappenhuizen.
  • Warme, behaaglijke kleurtemperaturen doen denken aan een zonsondergang of kaarslicht en dragen bij tot ontspanning. LED modules met vast warm wit zijn daarom geschikt voor lounges, wachtkamers, woonkamers en slaapkamers.

Slim: Binnenverlichting met instelbare lichtkleur maakt een comfortabele aanpassing van de kleurtemperatuur aan de betreffende situatie mogelijk via afstandsbediening of app.

U stelt de gewenste witte tint vloeiend in van warm wit voor ontspanning tot daglichtwit voor geconcentreerde activiteiten. Hiervoor is het instelbare armatuur uitgerust met koelwitte en warmwitte leds.


Gekleurd licht

Met LED-verlichting met RGB-functie kunt u uit 16 miljoen kleurschakeringen continu de gewenste lichtkleur kiezen. LED-producten met RGBW- of RGB+W-functie bieden echt warm wit licht naast instelbare kleurnuances door menging.


Kleurweergave

Hoe goed de kleurweergave-eigenschappen van een lichtbron zijn in vergelijking met een gloeilamp wordt beoordeeld aan de hand van de kleurweergave-index Ra en internationaal door de CRI-waarde. Een ideale Ra-waarde van 100 komt het dichtst bij het licht van een gloeilamp en maakt de beste kleurherkenning van objecten in de omgeving mogelijk. Hoogwaardige LED-lampen bereiken een Ra-waarde tot 98, goede TL-buizen halen slechts 90. Vuistregel: hoe lager de Ra- of CRI-waarde, hoe waarschijnlijker dat de kleuren van de verlichte voorwerpen er vervormd uitzien.


Goed licht schept veiligheid

Het ombouwen van binnenverlichting naar LED lampen kan ook om veiligheidsredenen de moeite waard zijn. Met een aan de arbeidsomstandigheden aangepaste verlichting verminderen ondernemers hun aansprakelijkheidsrisico.

De arbeidsplaatsverordening (ArbStättV) en de technische regels voor werkplekken (ASR) verplichten bedrijven om door optimale verlichting arbeidsongevallen en arbeidsgerelateerde gezondheidsrisico's op de werkplek te voorkomen. Ook de Berufsgenossenschaften benadrukken als wettelijke ongevallenverzekeraars herhaaldelijk het belang van een goed ontworpen werkplekverlichting voor de gezondheid. Ze helpt werknemers om mogelijke gevaren tijdig te herkennen en ongevallen te vermijden.


Binnenverlichting voor voertuigen

Interieurverlichting is ook een probleem voor auto's, bestelwagens en vrachtwagens. Bij binnenverlichting zorgen LED-lampen voor aangenaam licht in het voertuig. Interieurverlichting omvat voetverlichting, leeslampjes, make-up spiegelverlichting en de kofferbakverlichting. Goede binnenverlichting is afgestemd op het voertuigtype, werkt verblindingsvrij en is eenvoudig te installeren.