Meest gekocht

  Meest gekocht

  Best beoordeelde producten

  Best beoordeelde producten

  Advies

  Er is een heel scala aan schakelaars en stopcontacten, waarbij dimmers en bewegingsmelders het meest worden gebruikt. In ons assortiment vindt u verschillende inbouw en opbouwmogelijkheden. In de tekst hieronder leggen we daar meer over uit.

  Wat zijn bewegingsmelders?

  Bewegingsmelders nemen bewegingen waar en activeren daaropvolgend een elektrisch signaal. Bij het kiezen van een bewegingsmelder houdt u rekening met de detectiehoek en het maximale detectiebereik. 

  Wat zijn dimmers?

  Dimmers regelen de verlichting en zijn verkrijgbaar met een drukknop-, schuif- of draaischakelaar, zowel voor inbouwmontage als om direct aan te sluiten. Dimmers zijn ook inzetbaar voor complexe bedieningselementen van verlichtingsinstallaties en afstandsbedieningen. Bij het kiezen van een lamp is het belangrijk om te letten op de maximale belasting en of deze geschikt is om aan te sluiten op een dimmer. 

  Welks soorten schakelaars en dimmers zijn er?

  • Schemerschakelaars
   Schemerschakelaars zijn lichtgevoelig en gaan aan als het donker wordt. Zij geven een elektronisch signaal af waarmee de verlichting geregeld wordt. Vaak zijn deze schakelaars ontworpen om lampen in te schakelen of om over te schakelen van dag- naar nachtmodus. Sommige werken met vaste tijden die u instelt of kunnen juist flexibel worden bestuurd. 
  • Snoerschakelaars, snoerdimmers
   Snoerschakelaars installeert u direct in de kabel van het te besturen elektronische apparaat of als tussenstekker. Ze zijn verkrijgbaar als voet-, draai-, schuif-, trek- of tuimelschakelaar. Met behulp van een snoerdimmer maakt u bepaalde dimfuncties voor uw verlichting mogelijk. 
  • Overige stopcontacten en schakelaars
   Deze categorie omvat het breedste productassortiment binnen bewegingsmelders en dimmers. Het biedt een breed scala aan Schuko stopcontacten voor laagspanningsinstallaties, zoals fornuisaansluitdozen, inbouwstopcontacten, onder- en opbouw-stopcontacten en stopcontacten met USB. 
   In deze categorie vindt u bovendien geschikte materialen om al uw schakelaars en stopcontacten te monteren, zoals afdekplaten, kaders, druktoetsen, aansluitingen, labels en reiniger. Om uw keuze makkelijker te maken, kunt u gebruik maken van het “Special features”-filter om rekening te houden met criteria als kinderbeveiliging, vergrendelbaarheid, overspanningsbeveiliging en alternatieve aansluitingen als Cat5/Cat6, HDMI en USB. 

  Alles over de montage van bewegingsmelders en dimmers

  Het scala aan montagemogelijkheden in het filter Montagewijze is even groot als de keuze in schakelaars en stopcontacten. In het algemeen vraagt men zich van tevoren af of stopcontacten permanent geïnstalleerd worden of dat er liever voor een mobiele oplossing wordt gegaan. Draadloze oplossingen zijn bijvoorbeeld zinvol als ruimtes verschillende toepassingen hebben of als u geen veranderingen mag aanbrengen aan een huurhuis. In plaats van schroeven, kan er ook lijm worden gebruikt om onder andere lichtschakelaars te bevestigen. Draadloze oplossingen maken flexibel werken mogelijk doordat lichtschakelaars naar keuze gepositioneerd kunnen worden doordat kabels ontbreken. 

  • Opbouw
   Bij opbouwmontage wordt er gebruikt gemaakt van een verhoging. Opbouwmontage zegt niets over de manier van bevestigen en wordt veelal gebruikt bij bewegingsmelders: door een verhoging te gebruiken wordt de detectiehoek vergroot.
  • Opbouw (op muur)
   Bij opbouwmontage brengt u een bevestiging aan op de muur, boven het behang of gips. Opbouwmontage is minder complex dan inbouwmontage en behoeft geen invasieve procedures. Vaak wordt er lijm of schroeven gebruikt. Bij opbouwmontage worden voedingskabels weggewerkt door middel van kabelgoten die aan de muur kunnen worden bevestigd. 
  • Bodem
   Bodemmontage wordt veelal toegepast in grotere ruimtes zoals kantoren of bedrijfshallen. Door stopcontacten en schakelaars in de vloer monteren, voorkomt u hinderlijke kabels waarover mensen kunnen struikelen. Wanneer vloeraansluitingen niet in gebruik zijn, is het verstandig ze te voorzien van een stofhoes of afsluitklep.
  • Plafond
   Lampen of sensoren als bewegingsmelders worden vaak gemonteerd aan het plafond. Ook aansluitingen voor multimedia-apparaten zoals beamers bevinden zich vaak boven de hoofden van het publiek. Bovendien biedt plafondmontage in hoge ruimtes eenvoudige bescherming tegen diefstal of vernieling. Wat wel gecompliceerd kan zijn, is directe toegang tot bedieningsschakelaars wanneer deze zich op grote hoogte bevinden. Vaak zijn plafondinstallaties daarom uitgerust met kabels naar wandschakelaars of zijn ze draadloos te bedienen. 
  • Inbouw
   De installatie van schakelaars is zowel mogelijk door inbouwmontage in muren, maar kan ook door inbouw in meubels of sierstrips. Meer informatie over mogelijke installatie-wijzes vindt u direct op de productpagina’s. Wat belangrijk is om te weten, is dat u rekening dient te houden met mogelijke warmte ontwikkeling van de onder spanning staande delen. Ook moeten kabels door geschikte goten worden gelegd omdat zij anders een veiligheidsrisico kunnen vormen, bijvoorbeeld wanneer kabels klem komen te zitten tussen de scharnieren van een deur. 
  • DIN-rails
   DIN-rails zijn gestandaardiseerde rails waarop elektronische componenten worden aangesloten. Ze zijn te vinden in de industriële sector, maar ook in de installatietechniek, bijvoorbeeld in ruimtes waar veel circuits samenkomen en een duidelijk ordeningssysteem nodig is. Om een schakelaar op een DIN-rails aan te kunnen sluiten, is een geschikte geleider nodig. Vaak wordt deze apart ingebouwd. 
  • Behuizing
   Met behulp van een behuizing kunnen contactdozen veilig worden afgedekt wanneer ze niet worden gebruikt. 
  • Klemmen
   Een klem wordt gebruikt om een kabel af te klemmen. Kabels worden om veiligheidsredenen altijd geïsoleerd en door een kabelklem te gebruiken, verwijderd u slechts een klein gedeelte van de isolatie aan het uiteinde van de kabel.
  • Schroefbevestiging
   In de meeste gevallen worden frames van stopcontacten en schakelaars aan de muur bevestigd door middel van voorgeboorde gaten en schroeven. Bij een schakelaar werkt schroefbevestiging net wat anders. Hierbij wordt een kort stukje van de kabelisolatie afgesneden zodat de metalen schroef de stroom kan geleiden, analoog aan de klem. 
  • Insteekbaar
   Plug-in verbindingen zijn eenvoudig te installeren. Baseer uw keuze op de juiste aansluiting, of zoek uit in hoeverre de incompatibiliteit. Soms wordt het kader van een schakelaar verankerd in een gipswand met klemverbindingen.
  • Zelfstandig
   Zelfstandige componenten hebben geen extra bevestiging nodig waardoor de installatie makkelijk en snel verloopt.
  • Tafelstekkerdozen
   Op uw bureau worden schakelaars, stopcontacten en multimedia-aansluitingen vaak gebruikt om direct stroom te kunnen leveren. De componenten in deze categorie zijn speciaal ontworpen voor inbouw in bureaus.
  • Inbouwmontage (in muur)
   Met deze vorm van inbouwmontage legt u kabels of brengt u schakelaars en stopcontacten aan in de muur. Dit is een invasieve en relatief kostbare manier van installeren en wordt vaak gebruikt bij nieuwe gebouwen en bij uitgebreide renovaties.
  • Wandmontage
   Wandmontage is de meest gebruikte installatie variant voor stopcontacten, lichtschakelaars en andere drukknoppen. Het verschilt van plafond-, inbouw- en vloermontage en is mogelijk met zowel opbouw- als inbouwvarianten. 
  • Tussenstekkers
   Tussenstekkers zijn praktisch en eenvoudig te installeren. Een elektrische verbruiker wordt niet direct in het stopcontact gestoken, maar in de tussenstekker die als schakelaar tussen het stopcontact en het te bedienen apparaat wordt geplaatst.