Meest gekocht

    Meest gekocht

    Best beoordeelde producten

    Best beoordeelde producten

    Advies

    Bewakingscamera’s » beveiliging binnen en buitenameras » Sicherheit für drinnen und draußen

    Het doel van een bewakingscamera is om livebeelden van het gebied dat moet worden bewaakt naar een bewakingsmonitor of livestream te sturen en die beelden indien nodig vast te leggen, zodat ze later kunnen worden geanalyseerd.

    Op deze pagina vindt u meer informatie over de verschillende soorten bewakingscamera’s en waar u bij de aanschaf op moet letten.


    Waarvoor worden bewakingscamera's gebruikt?

    U kunt niet overal tegelijk zijn. Gelukkig kunt u dankzij bewakingscamera’s toch alles in de gaten houden wat er bij u thuis en in nagenoeg uw hele bedrijf moet worden bewaakt. Ze worden gebruikt om stilstaande of bewegende videobeelden te verzenden of vast te leggen.

    Of het nu in het kantoorgebouw is, op het bedrijfsterrein, bij het bankfiliaal, in de supermarkt of het winkelpand: onbevoegde toegang, diefstal en inbraak kunnen dankzij de inzet van een bewakingscamera worden geregistreerd of in het gunstigste geval zelfs worden verhinderd.

    Maar ook voor het bewaken van de voor- of achterdeur van uw woning of voor het toezicht op een baby, een huisdier of iemand die zorg nodig heeft wanneer u niet persoonlijk ter plaatse kunt zijn – met een bewakingscamera zorgt u voor meer veiligheid en kunt u op elk moment op afstand bekijken of in de bewaakte omgeving alles in orde is.

    Met een bewakingscamera kunt u een bepaald gebied live observeren of achteraf zien wat er in een ruimte of op een terrein is gebeurd. Een bewakingscamera heeft meerdere doeleinden: een afschrikkende werking tegen inbraak of onbevoegde toegang, livebewaking en het ophelderen en reconstrueren van situaties die zich in het bewaakte gebied hebben voorgedaan. Zo kan het vastgelegde videomateriaal worden gebruikt voor de identificatie van mensen of kentekenplaten.

    Om de door de bewakingscamera doorgestuurde livebeelden of vastgelegde opnamen te bekijken, kunt u afhankelijk van het model en de netwerkmogelijkheden een smartphone of tablet, een pc- of tv-scherm of een aparte monitor gebruiken als bewakingsmonitor.

    Domecamera’s worden vaak ingezet voor het bewaken van grotere oppervlakken, zoals warenhuizen, benzinestations, fabriekshallen, magazijnen, het openbaar vervoer en andere omgevingen die gevoelig zijn voor vandalisme. Ze worden doorgaans aan het plafond bevestigd en ze zijn voorzien van een koepelvormige behuizing van getint glas. Zo is aan de buitenkant niet te zien waarop de camera precies is gericht. Een beweegbare camera die een persoon of object op afstand kan volgen, wordt overigens PTZ-camera genoemd. Deze afkorting staat voor de drie besturingsmogelijkheden van de camera: hij kan horizontaal worden gedraaid (p = pan) en verticaal worden gekanteld (t = tilt) en hij kan op en bepaald gebied inzoomen (z = zoom).



    Soorten bewakingscamera’s en hun toepassingen

    De verschillende bewakingscamera’s kunnen we onderscheiden aan de hand van uitvoering, model en het type gegevensoverdracht. We geven u een overzicht van de meest gangbare typen.


    IP-videobewaking

    Een IP-camera maakt voor de gegevensoverdracht gebruik van een computernetwerk en is meestal gemakkelijk via een app te bedienen. De afkorting IP staat voor ‘internet protocol’. Een IP-camera kan een al bestaand computernetwerk (bijvoorbeeld via wifi in het kader van een Smart Home) gebruiken voor de gegevensoverdracht. Dat maakt een eenvoudige verbinding en een flexibele uitbreiding mogelijk.

    Een IP-camera kan bekabeld, dus met een ethernetkabel, of draadloos via wifi worden verbonden. Om een IP-camera aan te sluiten op uw privé- of zakelijke computernetwerk en te bedienen hebt u alleen maar een geschikte app nodig. Apps voor IP-videobewaking zijn vaak gratis.

    Veel IP-camera’s hebben een alarmfunctie, die een pushbericht naar uw smartphone stuurt als de camera een activiteit registreert. Met wifi-bewakingscamera’s bent u, afhankelijk van het gewenste bereik, uiterst flexibel in de keuze van de installatiepunten. Buitengewoon handig in het gebruik zijn PoE-camera’s (PoE = Power over Ethernet). Zij hebben geen aparte elektriciteitskabel nodig, omdat hun stroomvoorziening rechtstreeks via de netwerkkabel loopt. Het beeldmateriaal kan met videobewaking op IP-basis overigens ook heel eenvoudig in cloud worden opgeslagen.


    Nachtzicht bewakingscamera's

    Veel bewakingscamera’s hebben een nachtzichtfunctie, zodat ze ook bij schaarse verlichting of in het donker goed functioneren. Vaak beschikken nachtzichtcamera’s over een actieve infraroodfunctie. Een infraroodschijnwerper, die als led rechtstreeks op de camera kan worden bevestigd of soms apart verkrijgbaar is als accessoire, fungeert daarbij als onzichtbare belichting.

    Het nachtzicht kan eventueel ook worden gerealiseerd door een warmtebeeldfunctie, die de warmtestraling van objecten passief gebruikt om er een thermische afbeelding van te maken.

    Hiermee kunt u bijvoorbeeld brandhaarden in montagehallen, magazijnen, bedrijfsgebouwen of laboratoria in een vroeg stadium detecteren.

    Maar een nachtzichtvideocamera is ook heel handig als u uw tuin, garagepoort of ander slecht verlicht deel van de buitenruimte wilt bewaken


    Draadloze bewakingscamera's

    De gebruiksmogelijkheden van bewakingscamera’s die het videosignaal draadloos doorsturen zijn flexibel. Ze zijn nagenoeg overal te bevestigen, zolang ze maar met een stabiel draadloos netwerk kunnen worden verbonden. In de meeste gevallen zal dat een wifinetwerk zijn. Een groot voordeel van draadloze camera’s is dat er voor de aanleg geen kabels hoeven worden getrokken.

    De toepassing van draadloze bewakingscamera’s is vooral nuttig als u een groter terrein of een woning wilt bewaken. Dan kunt u meerdere camera’s op verschillende locaties installeren en ze gemakkelijk samenvoegen tot één netwerk.

    Maar ook als u bijvoorbeeld het wagenpark van uw bedrijf of grote loodsen zo naadloos mogelijk wilt bewaken, is een netwerk van meerdere draadloze videocamera’s hiervoor uitermate geschikt.


    Mini-bewakingscamera's

    Als u toezicht wilt houden op een bepaald gebied, maar wel zodanig dat dat niet opvalt, is een minibewakingscamera de juiste keuze voor u. Dankzij hun kleine formaat kunnen mini-bewakingscamera’s goed worden gecamoufleerd en verborgen. Vaak hebben ze een behuizing die sprekend lijkt op een alledaags gebruiksvoorwerp, bijvoorbeeld een horloge, een autosleutel, een balpen of een rookmelder.

    Zo kunt u gebieden onopvallend bewaken en indien nodig gebeurtenissen op video vastleggen als bewijsmateriaal, mits de minicamera is voorzien van of aangesloten op een opslagmedium. Minicamera’s kunnen vaak via een app worden bediend en zijn verkrijgbaar als een miniatuurversie van de IP-bewakingscamera of de wificamera.

    Ondanks hun beperkte afmetingen leveren minibewakingscamera’s doorgaans beelden van HD-kwaliteit, waardoor de resolutie niet onderdoet voor grotere HD-bewakingscamera’s.


    Camera dummies

    Soms is een bewakingsfunctie niet eens niet nodig of gewenst. Gaat het u vooral om de afschrikkende werking, dan is een imitatiecamera de juiste keuze voor u. Om u met een afschrikwekkend effect te beschermen tegen inbraak, winkeldiefstal of vandalisme is het vaak al voldoende als er op een goed zichtbare locatie een imitatiecamera hangt. Daarbij is het essentieel dat de imitatiecamera er levensecht uitziet. Vaak zijn deze replica’s bijvoorbeeld voorzien van knipperende ledlampjes en zijn ze op het eerste gezicht nauwelijks van echte videocamera’s te onderscheiden.


    Bekabelde videobewaking

    Een voordeel van bekabelde bewakingscamera’s ten opzichte van modellen die het signaal via wifi verzenden, is dat de overdracht van het beeldsignaal relatief storingsvrij en beveiligd tegen afluisteren plaatsvindt. Toch kan het soms veel moeite kosten om de kabels zo te leggen dat ze goed beschermd zijn en indien nodig niet opvallen. Bekabelde camera’s zijn dan ook minder flexibel in het gebruik dan draadloze camera’s, maar ze zijn betrouwbaarder en ze zijn beter beveiligd tegen digitale aanvallen en interferentie.



    Waar moet u op letten bij de aanschaf van een bewakingscamera?

    Onderstaande criteria zijn handig om uit het omvangrijke aanbod de bewakingscamera te kiezen die voldoet aan uw specifieke eisen.


    Beeldresolutie

    Wilt u details als gezichten of kentekenplaten in een opname goed kunnen herkennen, dan is het raadzaam om een camera aan te schaffen die HD-beelden (HD = High Definition) levert, dus beelden met een hoge resolutie. Een nóg betere kwaliteit dan met een HD-camera krijgt u met een Full HD-camera. Minstens zo belangrijk is het om bij het kiezen van de cameraresolutie al rekening te houden met het apparaat waarop de video uiteindelijk bekeken wordt. Gebeurt dat bijvoorbeeld op het schermpje van een smartphone, of juist op een grote bewakingsmonitor? Op kleine beeldschermen komt Full HD nauwelijks tot zijn recht, dus zal in dat geval HD doorgaans voldoende zijn.


    Brandpuntsafstand

    Een brede kijk- en beeldhoek betekent een korte brandpuntsafstand van de cameralens. Daar moet u op letten als u een ruime beelduitsnede wilt hebben die grote delen van de ruimte bestrijkt, maar de situatie het niet toelaat om de bewakingscamera op een voldoende grote afstand te plaatsen. Vooral bij particuliere huishoudens kan dat het geval zijn.

    Handig zijn camera’s die een variabele brandpuntsafstand en dus een wisselende kijkhoek hebben. Op bepaalde modellen kan ook een aparte groothoeklens, telelens of zoomlens worden bevestigd.


    Ingebouwde sensoren

    Veel videocamera’s bieden bovendien de mogelijkheid om de beschikbare opslagruimte efficiënt te gebruiken, namelijk door alleen beelden te registreren wanneer er in het zichtveld van de camera iets gebeurt. In situaties waar geen permanente bewaking nodig is, kunt u daarom het beste een bewakingscamera kiezen die pas begint met het opnemen van beelden als hij bijvoorbeeld wordt geactiveerd via een bewegingsmelder of een geluidssensor.


    IP-beschermingsklasse

    Wilt u de bewakingscamera in uw huis, in uw bedrijfspand, kantoor, winkel of laboratorium of buiten installeren?

    Let als u de camera buiten gaat gebruiken ook op de IP-beschermingsklasse. Het verdient aanbeveling om te kiezen voor een beschermingsgraad vanaf IP65, wat een volledige bescherming tegen stof en waterstralen inhoudt. Bij buitengebruik is het ook beter dat de camera niet gevoelig is voor schokken en stoten en dat de behuizing uit roestvrijstalen materialen bestaat. Is er bij de outdoor-bewakingscamera sprake van een bekabeld model? Let er dan op dat speciale afdichtingen de locatie van de kabeldoorvoer beschermen.

    Extra uitrusting

    Bij de aankoop van bewakingscamera’s moet u verder nagaan of er voor de installatie van een goed functionerende videobewaking extra uitrusting nodig is en zo ja, welke componenten u daarvoor dan concreet nodig hebt. Zo zijn er in de Professional Line van Abus diverse componenten verkrijgbaar als aanvulling op een bewakingscamera – zoals een camerahouder of een netwerk-videorecorder. Daarnaast zijn er accessoires voor bewakingscamera’s van talloze andere aanbieders.



    Onze tip: belangrijk bij de installatie van bewakingscamera’s

    Als u de gezichten van mensen in het zichtveld van de bewakingscamera wilt identificeren, is het belangrijk dat de hoek waarin u de camera plaatst niet voor al te veel perspectiefvervorming zorgt. De camera moet daarom zo laag mogelijk worden bevestigd, zodat gezichten duidelijk herkenbaar zijn, maar ook weer hoog genoeg om geen gemakkelijk doelwit te worden voor vandalisme en schade aan eigendommen.



    FAQ – veelgestelde vragen over bewakingscamera’s

    Zijn er juridische bezwaren waarmee u rekening moet houden als u een bewakingscamera gebruikt?

    Ja. Zoek dit van tevoren goed uit, afhankelijk van het doel waarvoor u de bewakingscamera wilt inzetten.

    Op privéterrein is de installatie van een bewakingscamera doorgaans toegestaan, zolang de camera niet de openbare weg of het privéterrein van derden kan vastleggen Het is dan ook belangrijk dat de bewakingscamera het gebied dat wordt vastgelegd nauwkeurig kan bepalen. Als bijvoorbeeld een deel van het terrein van de buren of het trottoir wordt gefilmd, vormt dat een inbreuk op de privacy van die buren of voorbijgangers. Dat kan in het geval van een conflict leiden tot een rechtszaak. Om het beeld nauwkeurig te kunnen definiëren, kan het voldoende zijn om de camera te voorzien van een flexibel kantelmechanisme.

    Om de kans op juridische geschillen vooraf te verkleinen, is het in veel gevallen raadzaam om in het gebied waar u filmt een bordje op te hangen met de mededeling dat er cameratoezicht plaatsvindt.

    In het algemeen geldt voor privacybescherming: in ruimtes als toiletten, kleedkamers en slaapzalen is het gebruik van camera’s voor bewakingsdoeleinden in principe niet toegestaan.

    Welke accessoires heb ik doorgaans nodig om mijn bewakingscamera optimaal te kunnen gebruiken?

    De accessoires die nodig zijn voor het gebruik en de installatie van een bewakingscamera verschillen per model. Beugels voor het bevestigen van de camera en kabels worden vaak meegeleverd, maar soms moet u die apart aanschaffen. Verder zijn er aparte behuizingen, lenzen en infraroodschijnwerpers verkrijgbaar in uiteenlopende uitvoeringen, waarmee u de uitrusting van de bewakingscamera compleet kunt maken. Om de beelden van de bewakingscamera indien nodig te kunnen vastleggen, hebt u een opslagmedium nodig. Dat kan bijvoorbeeld een SD-kaart of een netwerk-videorecorder zijn. Voor IP-camera’s of wifi-camera’s die met een bestaand computernetwerk worden verbonden hebt u geen extra opslagmedia nodig als de gegevens in het netwerk zelf worden opgeslagen. Ook is er een groot aanbod van bewakingsmonitoren die flexibele aansluitmogelijkheden hebben en die vaak compatibel zijn met gangbare digitale recorders.