JavaScript is niet actief in uw browser. Hierdoor mist u handige zaken, zoals onze uitgebreide zoekfunctie en reviews.
{{#unless user.loggedIn}} {{#xif " digitalData.page.category.pageType !== 'checkout_confirmation' " }}
{{/xif}} {{/unless}}

 

Zodra je brand ziet denk je “weg ermee”. Heel goed, je basisinstinct is in orde. Maar zorg er eerst voor dat je gezin of huisgenoten de brandhaard hebben verlaten. En bel de brandweer even, deze beroepsgroep is bij uitstek geschikt om het vuur te doven. Soms is het echter nog goed mogelijk om de (beginnende) brand zelf te blussen. Bijvoorbeeld met water, een blusdeken of een schuim- of poederblusser.

 • Water
  Een brand die je zelf kunt blussen is een brand die met één emmer water moet kunnen doven. Anders is dit niet een brand die je zelf uit krijgt en dien je de brandweer te bellen, als je dat al niet gedaan hebt. Een volle emmer water heb je over het algemeen niet paraat dus dan volstaat het water uit de bloemenvaas ook. Heb je een tuinslang binnen bereik, gebruik deze dan.
 • Brandblusser
  Het beste is om een poederblusser in je huis of garage achter de hand te hebben. Brandblussers zijn effectief en je hoeft niet te wachten tot je emmer met water gevuld is. Maar ook hier geldt: zorg dat iedereen om je heen in veiligheid hebt gebracht en dat je zelf ook weet wat je vluchtroute is, zodat je op tijd kan vluchten mocht de brand groter worden.
  Een poederblusser kun je gebruiken voor de meeste woningbranden. Hij is ook geschikt voor in je auto of boot. Zorg ervoor dat de blusser een minimale inhoud van 2kg heeft, anders is deze zo leeg. Een nadeel is wel dat alles waar het poeder mee in aanraking komt kapot gaat. Dat heeft te maken met de chemische samenstelling van het poeder.
  Schuimblussers veroorzaken nauwelijks of geen schade bij het blussen. Ook voor de schuimblusser geldt de minimale inhoud van 2 kg.

Tips

 • Gebruik geen water bij een vlam in de pan, oven of friteuse. Water in combinatie met olie veroorzaakt immers gevaarlijke steekvlammen. Ga ook nooit lopen met een pan. Plaats er een deksel op of gebruik een blusdeken.
 • Houd een brandblusser of blusdeken binnen handbereik. Zorg er ook voor dat de brandblusser jaarlijks gecontroleerd wordt.
 • Zorg dat je weet hoe de blusmiddelen werken en hoe ze te gebruiken. Een handleiding doorlezen volstaat over het algemeen. Anders laat je op internet goed informeren, bijvoorbeeld middels instructiefilmpjes.
 • Behalve een emmer kan ook een vochtige doek bij een beginnende brand van pas komen. Gebruik de natte doek om je handen te beschermen tegen hitte. Zo kun je een afzuigkap die vlam vat nog fatsoenlijk uitzetten, bijvoorbeeld.

Plaats brandblussers en voorkom een uitslaande brand

Mocht het ooit zover komen en je hoort een rookmelder afgaan, dan is het zaak om direct te gaan kijken en een beginnende brand zo snel mogelijk te blussen. Dit doe je uiteraard met een brandblusser. Huis-en-tuin-brandblussers blussen middels een speciaal schuim dat de vlam doet verstikken. Tevens zijn ze compact en hebben ze geen jaarlijkse controle nodig. Het speciale schuim in deze blussers is geschikt voor branden bij elektriciteit, daar ze geen kortsluiting of schade aan elektrische apparatuur veroorzaken. Het advies is om in elke ruimte een brandblusser te monteren. Je kunt dit natuurlijk op een centrale plaats doen waar iedereen goed bij kan, bijvoorbeeld op de overloop van een bovenverdieping of in de keuken.

Naar boven