JavaScript is niet actief in uw browser. Hierdoor mist u handige zaken, zoals onze uitgebreide zoekfunctie en reviews.
{{#unless user.loggedIn}} {{#xif " digitalData.page.category.pageType !== 'checkout_confirmation' " }}
{{/xif}} {{/unless}}

 

Batterijlader kopen
Wat is de beste batterijlader?

Meer info

 

Batterijlader kopen - Wat is de beste batterijlader?

Op zoek naar een batterijlader? Dan bent u bij ons aan het juiste adres. Wij hebben een ruime keuze uit bijna 200 opladers. Maar welke lader is het meest geschikt voor uw batterijen? Kiest u voor een voordelige batterijlader of gaat u voor een kwalitatief goed laadstation? Op deze pagina helpen we u bij het maken van de juiste keuze.

Waarop letten bij de aanschaf van een batterijlader?

 • Kunnen alleen AA- en AAA-batterijen worden opladen of ook andere formaten?
 • Wilt u een stekkerlader of een krachtig laadstation?
 • Wilt u alleen een NiMH-batterijen opladen of ook andere types?
 • Wilt u uw batterij binnen 1 uur opladen of mag het ook 5 uur duren?
 • Wilt u 2, 4 of meer batterijen tegelijk opladen?
 • Denk goed na welke functies de oplader moet hebben

Let op met batterijen opladen!

Batterijladers zijn alleen geschikt voor oplaadbare batterijen. Wanneer u toch eenmalige batterijen in een batterijlader doet, kunnen deze gaan lekken of zelfs ontploffen, waarbij giftige en bijtende stoffen vrij kunnen komen.

Voor welk formaat oplaadbare batterijen zoek ik een lader?

Bent u op zoek naar een oplader, dan weet u vast al voor welk formaat oplaadbare
batterijen u een lader zoekt. Het meest voorkomende is dat u op zoek bent naar een compacte stekkerlader voor het opladen van AA(penlite)- en AAA(potlood)-batterijen. Maar wilt u ook een oplaadbaar 9V-blok, C- en D- batterijen opladen? Dan adviseren wij u te kijken naar een laadstation. Een laadstation, ook wel multilader genoemd, is een uitgebreide oplader die nagenoeg ieder formaat oplaadbare batterijen kan opladen.

Stekkerlader - veelal zijn dit eenvoudige en voordelige opladers, geschikt voor potlood- en penlite-batterijen. Maar er zijn ook batterijladers die 9V blok-batterijen kunnen opladen. Deze laders zijn in staat zo’n 2 tot 4 batterijen tegelijk op te laden. De luxere varianten beschikken over onderhoudsprogramma. Hiermee is het mogelijk batterijen te meten en ‘zwakkere’ oplaadbare batterijen te herkennen.

Multilader - deze laadstations zijn zeer uitgebreid en beschikken over meerdere onderhoudsprogramma’s wat de levensduur van uw oplaadbare batterijen ten goede komt. Tevens is het mogelijk batterijen te ontladen, te testen en te activeren om een hoge efficiëntie van uw batterijen te waarborgen. Naast het opladen van 4 of meer batterijen tegelijk is een laadstation in staat batterijen met verschillende technologieën op te laden. Een belangrijke reden om te kiezen voor een multilader is de mogelijkheid om de laadsnelheid in te stellen. U kunt er dan voor kiezen batterijen langzaam of snel op te laden.

Kies ik voor een snellader of een normale oplader?

Een veel gestelde vraag is: ”Moet ik kiezen voor een snellader?”. Ja, zal u denken. Maar is dat wel zo? Belangrijk is om na te gaan waarvoor u uw oplaadbare batterijen gebruikt. Bij veel gebruikers is het vaak van belang dat u weer snel aan de slag kunt. Dan is het goed om te kiezen voor een snellader. Maar dit heeft ook een nadeel, namelijk niet alle oplaadbare batterijen zijn geschikt voor het snel opladen. Let daarom hier goed op bij het aanschaffen van uw oplaadbare batterijen en oplader. 

Is het snel opladen van uw batterijen niet van groot belang? In zo’n geval adviseren wij te kiezen voor een lader die uw batterijen iets langzamer oplaadt. Hieronder hebben wij een overzicht met laadtijden per oplader-soort.

Normale (langzame) laders zullen zo’n 12 tot 16 uur doen over het opladen van uw NiCd-batterij. Snelladers doen er slechts 1 tot 5 uur en is de beste keus voor een NiMH-batterij. Super-snelladers zijn meestal krachtige multiladers. Deze laden uw batterijen binnen 1 uur op. Wel gaat dit ten koste van de levensduur, doordat de batterij tijdens het opladen erg warm wordt.

Hoe snel laadt een oplader mijn batterijen op?

Of het gaat om een normale of snellader, aan de laadcapaciteit ziet u hoe lang een batterijlader er over doet voordat uw batterijen vol zijn. De laadcapaciteit wordt aangeduid met mAh of Ah en staat voor (milli) ampère per uur. Om het nog moeilijker te maken, is ook de capaciteit van uw oplaadbare batterij van belang. Om dit duidelijker te maken hebben wij hieronder een rekensommetje staan.

Voorbeeld: U wilt een AA(penlite)-batterij van 2200 mAh opladen. De lader die u wilt kopen heeft een laadstroom van 700 mA. Dus de oplader laadt per uur uw batterij met 700 mA. Hij zal er dan iets meer dan 3 uur over doen om uw batterij van 2200 mAh vol te laden.

Berekening
batterijcapaciteit : laadcapaciteit = aantal uur voordat uw batterij vol is.

De laadtijd zal toenemen als u meerdere batterijen tegelijkertijd oplaadt met een goedkope stekkerlader. Dit probleem zal niet voorkomen bij de uitgebreidere stekkerladers en krachtige multiladers. Om het u nog makkelijker te maken, hebben wij bij iedere batterijlader de ‘typische laadtijd voor 2000 mAh penlite-batterijen’ vermeld. Zo ziet u snel en eenvoudig hoe lang een oplader er over doet om een 2000 mAh batterij op te laden.

Aantal laadschachten en laadcyclus

Het aantal laadschachten geeft aan hoeveel batterijen u maximaal tegelijk kunt opladen. Zo hebben multiladers vaak voor iedere batterij een eigen laadschacht. De lader heeft in zo’n geval 1 laadcyclus per batterij. De meeste laders hebben 2 batterijen per laadcyclus. Bij een stekkerlader voor 4 batterijen die maar 2 laadcyclussen heeft, moet u minstens 2 batterijen in de lader doen voor hij kan opladen.  

Naast dat u geen 1, 3 of 5 batterijen tegelijk kunt opladen, is een bijkomend probleem dat de oudere versie opladers controleren of er één batterij vol is. Terwijl er 2 batterijen per cyclus worden opgeladen. De lader stopt dan automatisch met opladen terwijl de 2e batterij misschien nog niet vol is. Wilt u dit voorkomen? Ons advies is om te kiezen voor een oplader met een laadcyclus per laadschacht. Zo laadt u de batterijen per stuk op en voorkomt u dit soort problemen. De laadcyclus wordt ook wel in kanalen uitgedrukt.

Intelligente laders

Er komen steeds meer opladers die uitgebreide mogelijkheden hebben op het gebied van opladen en bescherming van de batterij. Enkele van deze functies zijn:

Minus Delta-U 
De Minus-Delta-U uitschakeling detecteert een negatieve spanningsverandering. Als een batterij opgeladen wordt met een constante stroom, dan krijgt deze een steeds hogere spanning. Wanneer de batterij vol is, is deze spanning maximaal en neemt bij aanhoudende stroomtoevoer juist weer lichtjes af. Dit wordt door de laadelektronica herkend, waardoor de oplader stopt.

Peak-Voltage-Detection (PVD) 
Deze detectie meet wanneer de spanning in de batterij niet meer toeneemt. Wanneer dit het geval is, is de batterij vol. Het voordeel van Peak Voltage Detection ten opzichte van Minus-Delta-U, is dat de stroomtoevoer stopt op het punt dat de batterij vol is en niet pas vlak daarna.

Oververhittingbeveiliging  
De meeste NiMH-batterijen gaan niet direct kapot als ze teveel geladen worden, maar zetten de overtollige energie om in warmte. De temperatuur van de batterij loopt daardoor op. Er bestaan daarom laders die ook de temperatuur van de batterijen in de gaten houden.

Ompoolbeveiliging 
Om te voorkomen dat batterijen kapot gaan wanneer ze verkeerd om in de lader geplaatst worden, beschikken steeds meer batterijladers over ompoolbeveiliging. Dit houdt in, dat er geen stroom gaat lopen wanneer de lader opmerkt dat de polariteit verkeerd is.

Opladers

De manier van opladen speelt een rol bij de levensduur van een batterij. Het is daarom van belang om de juiste oplader te kiezen. Er bestaan verschillende soorten batterijladers:

 • Normale (langzame) lader
  Opladen duurt 12 tot 16 uur. Voor NiCd batterijen zijn deze laders de beste keuze.
 • Snellader
  Opladen duurt 1 tot 5 uur. Door de snelle laadtijd worden beschadigingen door overladen en te hoge temperaturen voorkomen. Voor NiMH batterijen is een snellader de beste keuze.
 • Supersnellader
  Om batterijen binnen een uur te laden, kunt u een supersnellader gebruiken. Doordat hier een hoge laadstroom gebruikt wordt, kan de batterij erg warm worden, wat de levensduur van de batterij niet ten goede komt.

Ook voor het opladen van loodaccu’s en knoopcellen bestaan speciale laders.
Een categorie opladers die steeds populairder wordt, zijn de solar batterijladers. Dit zijn compacte batterijladers die u overal mee naar toe kunt nemen, zodat u ook onderweg uw batterijen op kunt laden met behulp van zonne-energie.

Veiligheid en bescherming tijdens het opladen

Bij het opladen van uw batterijen, is veiligheid erg belangrijk. U wilt namelijk niet dat batterijen ontbranden of exploderen. Gelukkig komen er steeds meer opladers die uitgebreide mogelijkheden hebben op het gebied van opladen en bescherming van de batterij. Een aantal van deze functies zijn:

Minus Delta-U 
De Minus-Delta-U-uitschakeling detecteert een negatieve spanningsverandering. Als een batterij opgeladen wordt met een constante stroom, dan krijgt deze een steed hogere spanning. Wanneer de batterij vol is, is deze spanning maximaal en neemt bij aanhoudende stroomtoevoer juist weer lichtjes af. Dit wordt door de laadelektronica herkend, waardoor de oplader stopt.

Peak-Voltage-Detection (PVD) 
Deze detectie meet wanneer de spanning in de batterij niet meer toeneemt. Wanneer dit het geval is, is de batterij vol. Het voordeel van Peak-Voltage-Detection ten opzichte van Minus-Delta-U, is dat de stroomtoevoer stopt op het punt dat de batterij vol is en niet pas vlak daarna.

Oververhitting-beveiliging 
De meeste NiMH-batterijen gaan niet direct kapot als ze teveel geladen worden, maar zetten de overtollige energie om in warmte. De temperatuur van de batterij loopt daardoor op. Er bestaan daarom laders die ook de temperatuur van de batterijen in de gaten houden.

Ompool-beveiliging 
Om te voorkomen dat batterijen kapot gaan wanneer ze verkeerdom in de lader geplaatst worden, beschikken steeds meer batterijladers over ompool-beveiliging. Dit houdt in, dat er geen stroom gaat lopen wanneer de lader opmerkt dat de polariteit verkeerd is.

Naar boven