Meest gekocht

    Meest gekocht

    Best beoordeelde producten

    Best beoordeelde producten

    Advies

    De handige  kleine accu voor het gebruik van bedieningen, lampjes, elektronica en meer. Wie heeft ze niet in huis ? Maar niet alleen thuis, ook op het werk of op reis komt u er niet onderuit, batterijen zijn een wezenlijk onderdeel van ons bestaan. Er zijn vele soorten batterijen en Conrad heeft ze allemaal, Voor het ruime assortiment van Conrad batterijen hebben we hier een overzicht. Heeft u liever oplaadbare batterijen? Ook die vindt u in ons assortiment.

    Batterijen in alle soorten en maten

    Er zijn nog steeds veel apparaten in omloop die gebruikmaken van losse alkaline-batterijen. Dat kunnen de bekende AA-batterijen (penlites) zijn, maar ook speciale batterijen, platte batterijen of blokbatterijen. De zogeheten wegwerpbatterijen van alkaline worden voornamelijk gebruikt in kleine apparaten die relatief weinig elektriciteit verbruiken. Ze zijn niet alleen handig om in huis te hebben maar kunnen ook uitkomst bieden als u op reis bent en een tijd zonder vaste stroombron zit. Ook een batterijtester kan erg handig zijn.

    Een gewone batterij of oplaadbare batterij gebruiken?

    Bij apparaten die op batterijen werken, rijst vaak de vraag of het gebruik van oplaadbare batterijen niet verstandiger zou zijn. Helaas kan deze vraag niet in het algemeen worden beantwoord.
    Aangezien oplaadbare batterijen onderhevig zijn aan een zekere zelfontlading (tot 60% per maand), kan worden gesteld dat batterijen zinvol zijn voor consumenten met een korte gebruikscyclus maar een lange standby-tijd. Klassieke voorbeelden van deze consumenten zijn zaklampen voor noodgevallen, klokken, afstandsbedieningen voor tv's of zelfs radiosensoren voor weerstations of slimme huissystemen. 
    Als de inschakeltijden van de verbruikers langer zijn, vaker worden herhaald of de stroombehoefte niet onaanzienlijk is, zijn oplaadbare batterijen de betere keuze. Radio's die op bouwplaatsen worden gebruikt, zaklantaarns voor veiligheidsdiensten of zelfs de draadloze muis op de dagelijks gebruikte kantoorcomputer moeten daarom eerder met oplaadbare batterijen worden uitgerust. 
    Maar vaak moet iedere gebruiker voor zichzelf uitmaken of hij liever batterijen dan oplaadbare batterijen gebruikt. Batterijen zijn zinvol voor een modelcontroller die slechts af en toe wordt gebruikt. Maar als het model regelmatig wordt gebruikt, is het economischer en ook duurzamer om oplaadbare batterijen in de afstandsbediening te gebruiken.

    Welke soorten batterijen zijn er?

    • AA-batterijen

    De AA-batterijen, ook wel penlites genoemd, worden veruit het meest gebruikt. Ze zitten onder meer in afstandsbedieningen, fietslampjes, rookmelders,  zaklampen, kookwekkers en nog veel meer apparaten. Bij ons zijn ze in kleine of grote aantallen te bestellen, van ons eigen merk Conrad Energy tot de meer bekendere merken. Daarmee heeft u gegarandeerd een lange levensduur. Ook bieden wij oplaadbare AA-batterijen.

    • AAA-batterijen

    De AAA-batterij is de kleine versie van de AA-batterij en wordt ook wel potlood- of micro-batterij genoemd. Deze vindt u onder meer in koptelefoons, mp3-spelers, speelgoed en klokken. Ook deze zijn te bestellen in kleine en grote aantallen. Heeft u liever oplaadbare AAA-batterijen? Ook die vindt u bij ons.

    • 9V-blokbatterijen

    De 9V-blokbatterij vindt u in apparaten die veel of weinig stroom verbruiken. Denk hierbij aan (draadloze) apparatuur in concertzalen, tv-opname-apparatuur, weegschalen en speelgoed.

    • C- en D-batterijen

    De C-batterij wordt ook wel de babybatterij genoemd. Deze worden in kleine elektronische apparaten gebruikt en in een enkel geval in speelgoed. De D-batterij wordt ook wel mono-batterij genoemd. Deze is te vinden in apparaten met lasers, zaklampen en speelgoed.

    • Oplaadbare batterijen

    Alle batterijen zijn ook verkrijgbaar in een oplaadbare variant. Deze zijn vanzelfsprekend een stukje duurder dan hun wegwerpversie (alkaline) maar hebben een langere levensduur. Een goede investering voor apparaten die u veelvuldig gebruikt.

    • Andere soorten batterijen

    Bij ons vindt u ook nog diverse andere soorten batterijen, bekijk de subcategorie 'Speciale batterijen' om te zien welke producten daar specifiek onder vallen. De batterijen die wij aanbieden zijn van hoogwaardige kwaliteit en verkrijgbaar in zowel een goedkoper als duurder segment. Als u in grote getalen batterijen aanschaft, kan dat aanzienlijk schelen in de prijs. Navigeer eenvoudig door het complete assortiment of voer het typenummer in de zoekbalk in.

    Hoe werkt een batterij?

    Eenvoudig gezegd, in een alkalinebatterij wordt de elektrische energie geleverd door de oxidatie van het zink of de reductie van het mangaandioxide. Aangezien oxidatie en reductie gelijktijdig plaatsvinden, wordt dit een redoxreactie genoemd. De elektronen die hierbij vrijkomen, zijn beschikbaar aan de negatieve pool van de batterij.

    Hoe herkent u een lekkende batterij?

    Lekkende batterijen kunt u herkennen als ze op de buitenkant een oranje of witte kleverige vloeistof bevatten. Het verraderlijke hiervan is: u ruikt het niet als een batterij lekt, dus u moet de batterij echt goed bekijken.

    Zijn lekkende batterijen slecht voor de gezondheid?

    Lekkende batterijen kunnen gevaarlijk zijn omdat, als het in contact komt met uw huid, het kan irriteren. Als de stoffen op uw huid komen, moet u de stoffen gelijk van uw huid afwassen. Vertrouwt u het dan nog niet, kunt u altijd een arts raadplegen. Mocht u de stoffen echter in uw ogen krijgen of inslikken moet u direct een arts raadplegen. 

    Hoe kunt u lekkende batterijen voorkomen?

    Om lekkende batterijen te voorkomen, moet u batterijen van hetzelfde merk gebruiken. Ook kunt u maar beter niet één en dezelfde batterij voor meerdere apparaten gebruiken. Laat geen batterijen in een apparaat zitten die u voor lange tijd niet gebruikt. Als u de nieuwe batterijen in het apparaat plaatst, plaats dan eerst de negatieve kant (-) in het apparaat, daarna pas de positieve kant (+). En als u de batterijen weer uit het apparaat haalt precies andersom. Dus eerst de positieve kant (+) en daarna pas de negatieve kant (-). Zorg dan ook meteen dat de batterijen direct goed zitten dus de positieve kant van de batterij bij de positieve kant van het apparaat en de negatieve kant van de batterij bij de negatieve kant van het apparaat. Gooi uw lege batterijen nooit zomaar weg want dat is slecht voor het milieu.

    Waar levert u uw oude batterijen in?

    Batterijen mogen niet bij het restafval worden gegooid, maar dienen ingeleverd te worden in speciale boxen of bakken bij de afhaalpunten van Stibat. Een overzicht van deze plekken vindt u op de website van Stibat. Ook accu’s kunnen op deze wijze worden gerecylced: http://www.arn.nl/recycling/recycling-van-accus/ .  Het is niet mogelijk om batterijen in een pakket terug te sturen naar Conrad.