JavaScript is niet actief in uw browser. Hierdoor mist u handige zaken, zoals onze uitgebreide zoekfunctie en reviews.
{{#unless user.loggedIn}} {{#xif " digitalData.page.category.pageType !== 'checkout_confirmation' " }}
{{/xif}} {{/unless}}

Arduino

 

Alles over Arduino en de toepassingen

Voor elektronicahobbyisten is Arduino toch wel de belangrijkste ontwikkeling van de laatste jaren geweest. Het aansturen van projecten was nog nooit zo eenvoudig als nu met Arduino, zelfs voor beginners met programmeren en elektronica heeft Arduino de drempel weggenomen.

Juist deze groep met beginners staan aan de basis van het immense succes van Arduino. Arduino richt zich van oorsprong op kunstenaars, ontwerpers en hobbyisten welke met het Arduino development board op eenvoudige wijze verschillende soorten input kunnen omzetten in een actie (de output).

Geschiedenis van Arduino

De ontwikkeling van Arduino is gestart in 2005 in Italië. De insteek was het maken van een development board welke goedkoper zou zijn dan de gebruikelijke prototyping systemen destijds. Aan de basis van het ontwerp ligt het open-source “Wiring Platform”.

Arduino is open-source

Arduino is, net als het eerder genoemde “Wiring Platform”, een open-source systeem. Dit houdt in dat de ontwerpen van het Arduino platform voor iedereen beschikbaar zijn. Het zelf maken van een dergelijk systeem op basis van deze ontwerpen is geen probleem, het mag dan echter niet de naam “Arduino” dragen. Dit is ook de reden dat er verschillende versies van het Arduino systeem in omloop zijn met de namen ‘Freeduino’, ‘Boarduino’, ‘Netduino’, etc.

Arduino toepassingen

Arduino is geschikt voor tal van toepassingen, van het simpelweg aansturen van een aantal LED’s, het bewateren van de planten in huis, tot aan het bouwen van eigen robots.

Er zijn duizenden - zo niet miljoenen - verschillende Arduino projecten te bedenken, het internet staat er dan ook vol mee. Een zoekopdracht op ‘Arduino project’ levert al meer dan 8,7 miljoen resultaten op in Google.

Arduino programmeren

Het programmeren van een Arduino board gaat via een eigen programmeeromgeving, de zogeheten “Arduino Development Environment”. Deze software is gratis te downloaden via de officiële website van Arduino en bevat naast een text editor voor het schrijven van programma’s ook een aantal andere hulpmiddelen én een aantal voorbeeldprogramma’s welke direct op het Arduino board te plaatsen zijn.

Het is geen verplichting om te programmeren via de Arduino software, het is in feite gewoon een AVR board en dus ook te programmeren met AVR C of C++.

Ook grafisch ‘programmeren’ is mogelijk met Arduino, hier bestaan verschillende programma’s voor. Zo zijn er programma’s waar de gebruiker simpelweg functies in de vorm van grafische icoontjes hoeft te slepen om een programma te schrijven (drag ’n drop).

Kijk hier om het programmeren met Arduino te leren

Wat is een goede Arduino?

De keuze voor een Arduino-board is niet altijd eenvoudig. 'Wat is een goede Arduino' is dan ook een veel gestelde vraag. Je zult jezelf voor ieder project een aantal vragen moeten stellen:

  • Heb ik een WiFi-verbinding nodig?
  • Hoeveel I/O's zijn er nodig voor mijn project?
  • Ga ik male-headers gebruiken of wil ik solderen? Etc.

Wanneer je voor het eerst een Arduino gaat programmeren kun je vaak het best voor een Arduino Uno kiezen, dit is het meest gebruikte 'instapmodel'. De meeste andere functionaliteiten zijn altijd later nog toe te voegen in de vorm van een shield.

Arduino Uno SMD

De Arduino Uno SMD maakt gebruik van de ATmega 328 microcontroller. Deze Arduino SMD is te gebruiken voor allerlei elektronicaprojecten. Het programmeren van de Arduino Uno is eenvoudig te leren, het development board is daarom bij uitstek geschikt voor beginners. Het board bestaat uit 14 digitale in-/uitgangen (6 daarvan kunnen worden gebruikt als PWM-kanaal), 6 analoge ingangen, 6-polige ISP-aansluiting, USB-interface, een 16 MHz kristal en een resettoets. De Open-source software is gratis te downloaden op het internet. 

Koop de Arduino Uno SMD

The Arduino Uno

De Arduino Uno SMD is - zoals de naam al doet vermoeden - een Arduino UNO met een SMD-uitvoering van de ATmega328-processor.

The Arduino Uno is speciaal ontwikkeld voor artiesten, ontwerpers of hobbyisten. Er is een optie om C-achtige taal op deze module te programmeren, deze C-achtige taal is gratis te downloaden. De Arduino modules kunnen autonoom werken of in combinatie met software van een computer zoals: Flash, MaxMSP, enz.

Koop The arduino uno

Arduino Ethernet

De Arduino Ethernet is gebaseerd op de ATmega 328 microcontroller. Een deel van zijn oorsprong ziet u ook terug in de Arduino Uno. Het board heeft 14 digitale in-/uitgangen, 6 analoge ingangen, ISCP-header, een 16 MHz kristal oscillator, voedings- en RJ45 aansluiting. Dankzij de onboard microSD kaartlezer kunt u bestanden. De Arduino Ethernet beschikt over een geïntegreerde WizNet W5100 TCP/IP-Ethernet-Controller.

Koop de Arduino Ethernet

The Arduino Starter Kit

The Arduino Starter Kit, is speciaal ontwikkeld voor de beginnende elektronicahobbyist. Met deze kit leer je door middel van 15 verschillende projecten de basis van Arduino en werk je geleidelijk toe naar meer ingewikkeldere projecten. Alles word duidelijk uitgelegd in het bijgeleverde handboek (Engelstalig). Je zult leren omgaan met sensoren en andere componenten; de Arduino kit bevat veel voorkomende en nuttige elektronica-componenten.

Koop The Arduino Starter Kit

Arduino Mega 2560

De Arduino Mega 2560 heeft de beschikking over een ATmega2560 microcontroller. Het Arduino Mega board beschikt over 54 in-/uitgangen (14 daarvan kunnen worden toegepast als PWM-uitgang), 16 analoge ingangen, 4 UART’s (Seriële Hardware Interfaces), stroomaansluiting, 16 MHz kristal oscillator, USB-interface, ICSP-header en een resetknop. Een ander voordeel is dat er een ATmega16U2 in zit in plaats van de 8U2 USB-to-Serial-converter.

Koop de Arduino Mega 2560

Arduino Leonardo

De Arduino Leonardo is de eerste Arduino welke beschikt over onboard USB-functionaliteit. De noodzaak voor een secundaire processor is hiermee komen te vervallen. Dankzij deze USB-functionaliteit zien computers de Arduino Leonardo als toetsenbord, muis of ander apparaat volgens het USB -HID-Protocol.

Het Arduino Leonardo development-board heeft 20 digitale Input-/Output-Pins (van welke 7 als PWM-Outputs dienen en 12 als analoge Inputs gebruikt kunnen worden), een 16 MHz-kwarts oscillator, een micro-USB- connector, een voedingsstekker, een ICSP-header en een resetknop. De Arduino Leonardo omvat alles wat u nodig hebt: u moet het board alleen nog aansluiten op een computer via een USB-kabel of externe voeding om aan de slag te kunnen.

Koop de Arduino Leonardo