bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Advies

Deze tekst is automatisch vertaald.

     

Wat u moet weten over antennecontactdozen

  • Wat is een antennedoos en welke typen zijn er?

  • Welke uitvoeringen zijn er?

  • Bijzonderheden bij antennecontactdozen

  • Wanneer heb ik een voedingsadapter?

  • Wat zijn antennedoos-programmer?

  • Kernwaarden voor coaxiale steekverbindingen:

 

Wat is een antennedoos en welke typen zijn er?

Een antennecontactdoos wordt ook als aansluitdoos genoemd. Het doel is via de coaxiale-kabel overgedragen signalen aan eindapparaten zoals televisies en ontvangers te verzenden. De gegevensoverdracht vindt plaats met kabelverbindingen. Klassieke uitvoeringen van antennedozen beschikken over een IEC-aansluiting voor televisie en een aansluiting voor een FM-radio. Moderne uitvoeringen brengen voor gebruik van de satellietinstallatie een F-bus als aansluitmogelijkheid met. De F-bus communiceert rechtstreeks met de SAT-receiver en stuurt het signaal van de satellietschotel koppen. De montage gebeurt in op- of inbouwmontage. In opbouw wordt de doos "op de wand" gemonteerd en beschikt in de regel reeds bij aanschaf via een afdekking. Inbouwmontage gebeurt "binnen de wand" in een inbouwdoos. Antenne-covers zijn in geavanceerde uitvoeringen verkrijgbaar en bieden een kleine flexibele vormgevingslijst.

 

Welke uitvoeringen zijn er?

Afzonderlijke bus / steekprogramma doos:

De afzonderlijke doos wordt vooral in woningen van panden toepassing. De afzonderlijke steeklijn- of doos mag niet via kabels met andere dozen verbonden zijn. U stelt de norm voor de normale SAT-sterstructuur weer en heeft geen interne afsluitweerstand. 

Doorvoerdoos

De doorvoerdoos kan met andere dozen worden gecombineerd. Deze bussen worden gebruikt om op alle aansluitpunten een zo identieke signaalniveau te krijgen. Bij de installatie van doorvoerdozen moeten de dempingseigenschappen ingecalculeerd worden. De aansluitdemping wordt als een weerstand gemeten in ohms. Voor een laatste doos op een kabel hoeft men absoluut een einddoos met een afsluitweerstand van 75 Ohm. Optioneel kan een doorloop doos met aufgerustetem 75 Ohm weerstand worden gebruikt. Voor SAT-kabels netwerken is een DC-ontkoppelde type als einddoos nodig. De aanduiding "ontkoppeling" staat voor het splitsen en filters van een signaal. De ontkoppeling gebeurt door een geschakelde versterker met meerdere uitgangen, een verdeler of bij SAT-dozen door een multischakelaar.

In het algemeen geldt: hoe dichter de doos op de signaalbron is, des te hoger moet de waarde van aansluitdemping zijn. 

Door schuurpapier doos

Eindcontactdoos;

Enddosen beschikken in de fabriek altijd over een 75 Ohm afsluitweerstand. De endbuchse wordt altijd de laatste schakeling instance op de kabelbundel. Een doorvoerdoos kan met behulp van een koevoet compatibele afsluiting weerstand tot een einddoos worden omgebouwd.

In de handel worden antennedozen met diverse kenmerken en toepassingsmogelijkheden voorzien. Aansluitdozen zijn in staat om meerdere gegevensoverdracht actief te besturen. Een overzicht van typische kenmerken van antennedozen:

Eigenschappen

Data-overdracht (internetaansluiting)
frequentiebereik: 5 - 65 MHz en 118 - 862 MHz
geschikt zijn:

  • Data drie geperforeerde-decoupeer- of permanente dozen
  • Data-Sat-vier gat steekprogramma dozen

 

Fm-radio-overdracht
frequentiebereik: 87,5 - 108 MHz
geschikt zijn:

  • Tweegats decoupeer- of permanente dozen
  • Sat-Dreiloch-decoupeer- of permanente dozen
  • Data drie geperforeerde-decoupeer- of permanente dozen
  • Data-Sat-vier gat steekprogramma dozen
  • Data vier gat-decoupeer- of permanente dozen
  • Sat-Vierloch-zagsteek dozen

 

Digitale televisie en digitale radio in DVB-C standaard
frequentiebereik: 47 - 68 MHz en 111 - 862 MHz
geschikt zijn:

  • Tweegats decoupeer- of permanente dozen
  • Sat-Dreiloch-decoupeer- of permanente dozen
  • Data drie geperforeerde-decoupeer- of permanente dozen
  • Data-Sat-Vierloch-Stichdoseno data vier gat-decoupeer- of permanente doos
  • Sat-Vierloch-zagsteek dozen

Transmissie via satelliet
frequentiebereik: 950 - 2400 MHz
geschikt zijn:

  • Sat-Dreiloch-decoupeer- of permanente dozen
  • Data-Sat-vier gat steekprogramma dozen


Goed geschikt zijn:

  • Sat-Vierloch-zagsteek dozen


DC-doorlaat
frequentiebereik: 14-18 volt
geschikt zijn:

  • Sat-Dreiloch-decoupeer- of permanente dozen
  • Data-Sat-vier gat steekprogramma dozen


Goed geschikt zijn:

  • Sat-Vierloch-zagsteek dozen
 

Bijzonderheden bij antennecontactdozen

Retourkanaal geschiktheid:
wat is een retourkanaal? De carteraansluiting stelt een zijn deels passieve verbinding met de televisie- of internet aanbieder. In de regel worden daarvoor de communicatielijnen van de telefooninstallatie gebruikt (DSL-aansluiting). Enkele antennecontactdozen bieden een retourleiding kanaal in functionaliteit met aan. Vaak worden dergelijke bussen van leveranciers, zoals Unity Media gebruikt, omdat het internet via kabel modem uit de TV-aansluiting wordt ontvangen. Tegelijkertijd wordt de carteraansluiting voor analytische doeleinden van de providers gebruikt om bijvoorbeeld toeschouwers getallen te meten. 

Demping / scheiding van analoge en digitale signalen:
antennedozen met deze functie beschikken over vast ingebouwde filter die de analoge en digitale signaal van elkaar te scheiden. Door de extra afscherming van de signaalbronnen worden stoorsignalen neutraliseert. Bij het satellietontvangst zijn DC-blocker of 22-khz-filter in de antennedoos ingebouwd om dezelfde functionaliteit te garanderen.

Demping manieren bij antennedozen:
elke antennebus beschikt over een frequentie-specifieke aansluitkabel demping. De taak van de aansluitdemping is, de signaalsterkte voor de antennecontactdozen aan te passen en te compenseren. Een compensatie van de signaalsterkte gebeurt als gevolg van verschillende kabellengten en tussen schakeling van aftak- en doorvoerdozen op de antenne- of huisaansluitingsversterker.

Een passieve ingebouwde aftakking verdeler in aftak- en doorvoerdozen zorgt voor een achterwaartse schaalverdeling van het niveau voor de einddoos. In een woonomgeving met FM- of DAB-zendinstallaties worden extra dempingen ten opzichte van de stoorsignalen gebruikt. Om complicaties te voorkomen, moet bij de aanschaf op worden gelet, dat de antennecontactdozen de klasse-A-standaard tegen instraling voldoen.

 

Wanneer heb ik een voedingsadapter?

Om zogenaamde antennes met voldoende spanning te voorzien, is een voedingsadapter nodig. Vaak vinden de netvoedingen gebruik bij externe signaalontvangers om het ontvangen signaal te versterken en het bereik van een ontvangst te verhogen. De signaalontvanger staan in geen enkele directe, bekabelde verbinding naar de bron. Actieve antennes nodig hebben voor een juiste werking van de ingebouwde versterker een minimale spanning van 5 Volt. Veel van de in de handel verkrijgbare ontvanger voor SAT-installaties en digitale televisie dragen de nodige spanning via het aangesloten antennekabel.

 

Wat zijn antennedoos-programmer?

De user band-ID moet voor de antennecontactdoos als het ontvangende apparaat identiek zijn. Een antennebus kan slechts één UB-ID tegelijkertijd overgedragen. Alle andere USB worden automatisch geblokkeerd. Met een programmer kunt u de USB-bus worden veranderd. Bestaat geen identieke UB-ID aan beide uiteinden, krijgt u op de TV geen signaal. Antennedozen programmer worden vaak gebruikt voor een veilige en conflict foutloze installatie in huizen voor meer gezinnen gebruikt. Hierdoor worden overlappingen voor etage-overkoepelende verzamelplaatsen leidingen voorkomt. 

 

Kernwaarden voor coaxiale steekverbindingen:

Coax-stekker en kabel hebben het voordeel dat ze slechts een geringe elektromagnetische beïnvloeding en afstraling onder liggen. Bovendien beschikt u over een goede elektrische afscherming. Om deze reden worden coax-stekker en kabel vaak voor het hoge frequentiebereik gebruikt. Een hogere frequentie heeft automatisch kleinere golflengten in de signaaldraad. Om een goede overdracht van hogere frequenties te garanderen, moet de impedantie (wisselstroom weerstand) over de hele kabellengte dezelfde waarde hebben. Derhalve moeten de connectors moeten dezelfde impedantie zoals de kabel hebt.