bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Advies

Afstandsmeters vindt u in de vorm van laserafstandsmeters en ultrasoneafstandsmeters en met een meetbereik tot maar liefst 300 meter. Is een exacte meting een vereiste? Kies dan een afstandsmeter met een meetnauwkeurigheid van 1 mm. Afstandsmeters zijn verkrijgbaar met verschillende extra functies, zoals een continue meting, hellingsmeting, hoogtetracking. optel- en aftrekfunctie en veel meer.

Wat is een afstandsmeter?

Een afstandsmeter wordt gebruikt om afstanden snel, gemakkelijk en nauwkeurig te meten. Het omslachtig en foutgevoelig opmeten met een meetlint is dus overbodig. Een eenvoudige waarneming van het oppervlak (of een alternatief doel) en één druk op de knop zijn voldoende om in de kortst mogelijke tijd de exacte afstand tot het meetobject te bepalen. Een groot voordeel van afstandmeters is dat zelfs moeilijk bereikbare objecten en afstanden kunnen worden gemeten zonder extra hulpmiddelen, bijvoorbeeld in hoge plafonds, in kamers die zijn ingericht door meubels of over sloten en andere obstakels. Beter uitgeruste laserafstandsmeters maken ook indirecte metingen mogelijk door een ingebouwde inclinometer met behulp van triangulatie. De hoogte van een muur of een boom kan bijvoorbeeld worden bepaald, zelfs als een directe meting niet mogelijk is.

Welke soorten afstandsmeters zijn er?

De meetmethoden van compacte, draagbare afstandsmeetapparatuur zijn gebaseerd op laserstraling of ultrasone golven, waardoor de komst van goedkope laserafstandsmeters betekent dat de ultrasone meetmethode steeds belangrijker wordt. Terwijl meetapparatuur voor laserafstanden een gemoduleerde en zichtbare laserstraal gebruikt voor de meting, zenden ultrasone afstandsmeters hoogfrequente geluidspulsen uit. Uit het tijdsverschil tussen pulsemissie en signaalreflectieontvangst, wordt de afstand tot het object berekend in beide meetmethoden.

De voor- en nadelen van beide meetmethodes

Ultrasone afstandsmeters

  • Zeer betaalbaar
  • Voldoende nauwkeurigheid binnenshuis en op gladde, grotere oppervlakken
  • Beperkt bereik en nauwkeurigheid, nauwelijks geschikt buitenshuis
  • Kleine objecten kunnen niet betrouwbaar worden waargenomen en gemeten
  • Gevoelig voor wind, temperatuurschommelingen en hellende voorwerpen
  • Geluidsabsorberende oppervlakken verkleinen het bereik of voorkomen metingen helemaal

Laser afstandsmeters

  • Goedkope instapapparaten beschikbaar
  • Bereik tot 200 m en meetnauwkeurigheden van +/- 1 mm mogelijk
  • Onafhankelijk van wind- en temperatuurinvloeden bruikbaar
  • Zelfs kleine objecten kunnen nauwkeurig worden gericht en gemeten
  • Reflecterende oppervlakken kunnen de meting beïnvloeden
  • Mist, sneeuw of regenval en direct zonlicht kunnen het bereik verminderen

Waar moet u op letten bij de aanschaf van een afstandsmeter?

Niet alleen het maximale meetbereik speelt een rol, maar ook of het afstandsmeetapparaat binnen of buiten gebruikt gaat worden. De informatie van de fabrikant over het maximale meetbereik verwijst meestal naar een ideale situatie, namelijk een goed reflecterend object dat binnenshuis moet worden gemeten zonder direct zonlicht of interfereren met kunstlicht. Het wordt daarom aanbevolen om bij het kopen van een buffer aan te houden, zodat de verwachte afstanden daadwerkelijk kunnen worden gemeten, óók in minder dan ideale omstandigheden.

Overdag zijn de weersomstandigheden buiten dusdanig dat zelfs zonder direct zonlicht de laserspot niet langer zichtbaar is voor het blote oog, zelfs op een relatief korte afstand, of dat hij alleen wordt weergegeven met een laag contrast. De meting kan daardoor bemoeilijkt worden. Voor gebruik buitenshuis en in de bouwsector zijn daarom alleen laserafstandsmeters met optische zoeker geschikt. In de huidige apparaatgeneraties wordt dit meestal digitaal geïntegreerd in een TFT-kleurendisplay. Het laserpunt wordt duidelijk zichtbaar in een draadkruis weergegeven. Voor grotere meetafstanden bieden veel apparaten een zoomfunctie die nauwkeurig waarnemen veel gemakkelijker maakt.

Voor binneninrichting, in de bouwsector en in de tuinbouw worden laserafstandsmeters met geïntegreerde kantelsensor aanbevolen. De extra hoekinformatie die op deze manier wordt verkregen, maakt een groot aantal uitgebreide meetfuncties mogelijk. Deze omvatten bijvoorbeeld:

  • Hellingsmetingen
  • hoogte tracking
  • Meting van hellende objecten
  • Oppervlakteberekening
  • Indirect meten over obstakels
  • Metingen op de foto

Afstandsmeetapparatuur met geheugen en overdrachtsfuncties voor meetwaarden (en foto's) kunnen u veel tijd besparen en het vastleggen van meetwaarden en objectnamen vergemakkelijken. Met behulp van app- of pc-software voorbereide, duidelijk gelabelde foto's met geregistreerde meetwaarden, vergemakkelijken een veilige toewijzing en helpen fouten te voorkomen.

Toepassingsvoorbeeld 1: Bepaal wand- en plafondoppervlakken voor schilderwerkzaamheden

Het met een meetlint bepalen van het te schilderen oppervlak is niet alleen omslachtig maar ook tijdrovend. Met een afstandsmeter worden dergelijke taken in een mum van tijd uitgevoerd. Let er bij de aanschaf op dat het apparaat een wandoppervlakfunctie heeft, ook wel "schildersfunctie" genoemd. Afhankelijk van het ontwerp voegen passend uitgeruste afstandsmeters automatisch alle wandoppervlakken toe en laten zelfs het plafondoppervlak toe. Het display toont het totale aantal vierkante meters direct na het voltooien van de metingen. Zo weet u binnen enkele seconden precies hoeveel verf u nodig heeft.

Toepassingsvoorbeeld 2: Meten op de foto

U wordt geconfronteerd met een object dat momenteel niet toegankelijk is, maar waar u toch de afmetingen van moet bepalen? De oplossing: meting op de foto. Een enkele meting, loodrecht op het object uitgevoerd, is voldoende. Vervolgens worden de contouren van het object gemarkeerd met beweegbare pijlen in de opgenomen foto en worden de gemeten waarden voor hoogte, breedte en oppervlakte direct in het display weergegeven. Voor ronde objecten kan ook de diameter worden bepaald.

 

Veelgestelde vragen afstandmeter

Is er een minimale meetafstand?

Ja. In ultrasone afstandsmeetapparatuur ligt dit meestal in het bereik van 50 cm of meer. Afhankelijk van het model kunnen laserafstandsmeters al worden gebruikt voor veel kortere afstanden vanaf 5 cm.

Hoe wordt de nauwkeurigheid ingesteld? Is een meetstok of meetlint niet nauwkeuriger?

Hoogwaardige laserafstandsmeters bieden een meetnauwkeurigheid tot +/- 1 mm, zelfs over lange afstanden en over obstakels en hobbels. Bovendien zijn er geen meetfouten die gemakkelijk kunnen optreden bij het werken met meetbanden en andere mechanische meetinstrumenten.

Op sterk reflecterende oppervlakken werkt de meting met laserafstandsmeters niet. Wat kan ik doen?

Plak eenvoudig een stuk afplaktape op het meetobject of gebruik een speciale richtplaat.

De laserspot is slecht zichtbaar. Kan iemand dat op de een of andere manier beïnvloeden?

Met een speciale laserzichtbril, die hoofdzakelijk rood licht doorlaat, wordt de zichtbaarheid van de laserspot verbeterd. Voor gebruik buitenshuis wordt altijd een laserafstandsmeter met geïntegreerde zoeker aanbevolen.

Conclusie: hoe de juiste afstandsmeter te kopen

Voor zeer eenvoudige taken voldoet een ultrasone afstandsmeter. Voor het meten van schilder- of behangwerkzaamheden binnenshuis zijn bijvoorbeeld geen millimeter-nauwkeurige metingen nodig. De grote wanden en plafonds reflecteren het ultrasone signaal betrouwbaar, er is geen risico dat het beoogde meetpunt ontbreekt. Evenzo heeft een raamconstructiebedrijf, dat in de regel alleen raam- en deuropeningen meet, geen high-end afstandsmeetapparaat met een groot aantal functies nodig. Hier is een eenvoudige maar compacte en daarom gemakkelijk mee te nemen laserafstandsmeter voldoende.

Voor meer veeleisende meettaken in de bouwsector en voor gebruikers die op comfort zijn gericht, hebben goed uitgeruste laserafstandsmeters echter veel voordelen. De mogelijkheid om meetgegevens en soms ook afbeeldingen van de gemeten objecten op te slaan en over te zetten naar een smartphone, tablet of pc en te bewerken, kan een enorme tijdwinst betekenen voor grote projecten. Ook maken goed uitgeruste afstandmeters metingen mogelijk die anders alleen mogelijk zouden zijn met extra gereedschap en veel extra tijd. In dergelijke gevallen loont de hogere aanschafprijs voor hoogwaardige, multifunctionele afstandsmeters al na korte tijd.