bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Advies

Een aardingsmeter gebruikt u om de aardingsweerstand te meten. U koopt ze, net zoals aardingstesters, bij Conrad. Gekalibreerd assortiment ✓ Scherpe prijzen ✓

Aardingsmeter te koop, met aardspies of tang

Het is belangrijk dat de aardingsweerstand niet al te hoog oploopt. Niet alleen omdat de installatie anders kan worden afgekeurd, maar ook omdat er nu eenmaal risico's verbonden zijn aan een te hoge aardingsweerstand. Om de aardingsweerstand te controleren, gebruikt u een aardingsmeter. Waarom het meten van de aardingsweerstand belangrijk is en hoe u zo'n aardingsmeters of aardingstesters gebruikt? Dat legt de expert van Conrad voor u uit.

Waarom de aardingsweerstand meten?

Toestellen met een chassis of een geleidende behuizing moeten om veiligheidsredenen worden geaard. Anders zou de behuizing bij een defect onder stroom komen te staan en lopen gebruikers elektrocutiegevaar. Indien de behuizing is geaard, bestaat dat risico niet. Want dan is er geen potentieel verschil tussen de gebruiker en de behuizing. Dat is echter enkel het geval indien de aardingsweerstand voldoende klein is, want anders baant de stroom zich toch liever (gedeeltelijk) via het menselijk lichaam een weg naar de aarde. Om de aardingsweerstand te meten, worden aardingsmeters of aardingstesters gebruikt.

Hoe verloopt een aardingsmeting?

Een aardingsmeter is een meettoestel dat eigenlijk de elektrische weerstand meet tussen het contactpunt van de aardingslus en de omringende aarde. U sluit de aardingsmeter daarom aan op de aardingsonderbreker, terwijl u twee hulpelektroden in de grond duwt. In een woning doet u dit bijvoorbeeld in de tuin, op tien tot twintig meter van de aardingsonderbreker. Indien de grond echter niet toegankelijk is, gebruikt u een andere verbinding. Denk bijvoorbeeld aan een waterleiding. Hierbij stuurt de aardingsmeter een wisselstroom de grond in en wordt vervolgens de weerstand gemeten tussen de aardingslus en de aarde.

In bovenstaand geval gaat het om aardingsmeters met een grondspies. Bij Conrad vindt u echter ook aardingsmeters en aardingstesters zonder aardspies. Het voordeel van aardingsmeters met een tang is dat u de scheidingsplaats niet hoeft te openen en dat u er ook lekstromen mee meet. Dergelijke aardingsmeters en aardingstesters werken op basis van elektromagnetisme, waardoor u de kring niet hoeft te onderbreken.