bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Advies

Heeft u snel AA penlite batterijen nodig? Voor zakelijk of privé gebruik, oplaadbaar of niet oplaadbaar: bij Conrad heeft u de keuze uit diverse merken penlite batterijen voor de laagste prijs. Bestellen kunt u al vanaf 1 stuk, maar wilt u profiteren van aantrekkelijke staffelprijzen? Bestel dan een grotere hoeveelheid AA penlite batterijen tegelijkertijd. Wij verpakken deze in handzame omdozen voor u. Ook andere batterijen vindt u in ons assortiment.

AA penlite batterijen voordelig inkopen

Bij Conrad heeft u de keuze uit diverse merken penlite batterijen zoals Philips, GP, Panasonic en Varta. Behalve de bekende topmerken kunt u onze eigen Conrad Energy batterijen bestellen. AA batterijen die qua kwaliteit niet onder doen voor de bekende merken maar die qua prijs een stuk aantrekkelijker zijn. De Conrad Energy batterijen zijn verkrijgbaar in alkaline, lithium, zink-kool uitvoeringen en zijn leverbaar in verschillende capaciteiten. Oplaadbaar of niet oplaadbaar; voor elk doel of apparaat vindt u AA penlite batterijen die het meest geschikt voor u zijn.

Welk type AA penlite batterij heeft u nodig?

Welke type penlite u het beste kunt kopen is afhankelijk van de gewenste toepassing en levensduur. Niet alle AA batterijen leveren dezelfde prestaties. Daarom is het belangrijk te weten wat de verschillen zijn.

Meestal staat er bij alle apparaten duidelijk vermeld welke type en welke capaciteit gewenst is voor een optimale werking. Controleer daarvoor de handleiding of het batterijenvakje. Daarnaast kunt u naast gewone wegwerp penlites (primaire batterijen) ook oplaadbare AA (secundaire) batterijen kopen die door hun herbruikbaarheid een positieve impact hebben op het verminderen van chemisch afval.

De stroomsterkte bepaalt de capaciteit en de levensduur van de AA batterij. Dit wordt altijd uitgedrukt in milliampère per uur (mAh). Het geeft aan hoeveel uur de batterij de aangegeven capaciteit kan leveren. Hoe hoger dus dit getal, hoe beter en langer de batterij presteert.

Voor apparaten die weinig stroom gebruiken, zoals een klok of afstandsbediening, is een lage mAh prima geschikt. Gaat het om echte stroomvreters zoals digitale camera’s of radiografisch bestuurbare modelbouw, dan is een hoge capaciteit een belangrijke factor. Ga altijd wel na of de gewenste hoge capaciteit ook geschikt is voor uw apparaat.

Diverse soorten AA penlite batterijen

Bij AA wegwerp batterijen kunt u kiezen uit alkaline, lithium of zink-kool.

  • Zink-kool batterijen vormen de goedkoopste variant. Deze leveren relatief dan ook minder energie en gaan minder lang mee. Ze zijn vooral geschikt voor apparaten met een laag stroomverbruik.
    Bij dit type batterij is het van belang dat deze, zodra de hij leeg is, uit het desbetreffende apparaat verwijderd wordt. Wacht u te lang, dan ontstaat er een grote kans op lekken. Dit ontstaat door het langzame oplossen van het zinken omhulsel. 
  • Alkaline batterijen (zink-mangaan dioxide) worden het meest toegepast en zijn vaak zeer voordelig. Ze zijn te herkennen aan de LR-aanduiding. Dit type levert over het algemeen 5 x betere prestaties dan zink koolbatterijen.
  • Lithium batterijen zijn een flink stuk duurder, maar gaan gemiddeld 6 x langer meer dan alkaline batterijen door hun hogere energiedichtheid. Ook presteren ze zeer goed onder extreem lage en hoge temperaturen, van -20 tot +40 graden Celsius. Daardoor zijn ze bijvoorbeeld erg geschikt als reservebatterijen voor fotoapparatuur. 

Verschil tussen oplaadbare en niet oplaadbare batterijen

Gewone wegwerpbatterijen zijn bedoeld voor eenmalig gebruik. Zodra de elektromagnetische energie die het bevat helemaal is verbruikt, is de batterij leeg. Deze batterijen kunnen niet worden opgeladen. Ten opzichte van de oplaadbare versie zijn ze dus ideaal als reservebatterij.

Oplaadbare batterijen zijn zo samengesteld dat de interne chemische processen omkeerbaar zijn. Dat betekent dat de batterij via tussenkomst van een externe stroombron, de oplader, weer kan worden herladen. Dit proces kan echter niet onbeperkt plaatsvinden.

De meeste oplaadbare batterijen kunnen zo’n 1000 x opnieuw worden opgeladen. Maar dit type batterij heeft wel een nadeel; ze verliezen in de tijd altijd wat aan vermogen. Dat kan na een week 3 tot 10% zijn. Het is dus van belang ze voor gebruik helemaal opgeladen te hebben. Ook is na 500 x opladen de capaciteit nog maar 80%.

De NiMH-batterij (Nikkel-Metaalhydride) is de meest gangbare oplaadbare batterij. Daarvan worden de interne processen steeds geavanceerder. Zo zijn de nieuwste versies voorzien van zogenaamde ‘lage zelfontlading’ of ‘active charge’ waardoor de zelfontlading tot een minimum wordt beperkt. Ze hebben echter wel wat minder capaciteit dan de gewone versies.

Ook komen er steeds meer Lithium-Ion oplaadbare batterijen op de markt. Vroeger waren er ook NiCd (Nikkel-Cadmium) oplaadbare batterijen, maar vanwege de zware metalen worden deze vrijwel niet meer geproduceerd.

Kiezen voor gewone AA batterijen of oplaadbare batterijen?

Op batterijen wilt u kunnen vertrouwen. Hoewel oplaadbare batterijen een stuk milieuvriendelijker zijn, zijn ze niet voor iedere toepassing even geschikt.

Kies voor apparaten die weinig stroom vragen een batterij voor eenmalige gebruik. Dus bijvoorbeeld voor een klok, afstandsbediening, rookmelder, rekenmachine of draadloze schakelapparatuur. Deze batterijen verliezen door de tijd heen weinig vermogen, dus hebben een lange levensduur bij dergelijke toepassingen.

Voor apparaten met een hoog stroomverbruik zijn oplaadbare AA batterijen juist erg geschikt. Denk aan elektronisch en radiografisch bestuurbaar speelgoed, digitale camera’s, flitsers, bluetooth devices, draagbare muziekinstallaties en campingverlichting. Omdat ze in korte tijd een piekbelasting vragen, is het in economisch opzicht niet voordelig daar gewone batterijen voor te gebruiken.

Oplaadbare batterijen zijn dan relatief een stuk goedkoper en het verlies aan stroom door de tijd is nauwelijks relevant.

Door hun lange levensduur en goede prestaties zijn Lithium batterijen voor deze apparaten ook erg geschikt, maar deze zijn wel voor eenmalig gebruik.

Houdbaarheid van penlites en AA batterijen

Alle batterijen, zowel wegwerp als oplaadbaar, hebben te maken met zelfontlading. Ze verliezen over de tijd aan vermogen, ook als ze niet worden gebruikt. Dat gaat bij oplaadbare batterijen een stuk sneller dan bij wegwerpexemplaren. Ter vergelijking: oplaadbare batterijen verliezen 1% aan capaciteit per dag. Maar deze kunnen altijd weer herladen worden. Alkaline batterijen hebben gemiddeld een zelfontlading van 2-4% per jaar en zijn ongeveer vijf jaar houdbaar. Zink-kool batterijen hebben een gemiddelde levensduur van twee jaar met 4-6% jaarlijkse zelfontlading. De zelfontlading van lithium batterijen ligt een flink stuk lager en deze batterijen zijn daarom zeer lang houdbaar.

Bewaren van batterijen

De bewaaromstandigheden van batterijen hebben invloed op de prestaties. Hoge temperaturen zijn vaak funest voor de levensduur. Ook als ze in een toestel zitten dat op een warme plek ligt.

Bewaar losse batterijen daarom op een droge plaats, in een afgesloten verpakking en op kamertemperatuur. In de koelkast bewaren kan ook, maar zeker niet onder nul. Ze moeten dan wel altijd luchtdicht en absoluut droog worden bewaard. Als ze er weer uit de koelkast worden gehaald moeten ze ook eerst in deze verpakking acclimatiseren zodat de vorming van condens wordt tegengegaan.