Rookmelders verplicht in bestaande bouw

Rookmelders verplicht in bestaande bouw

3 mrt 2020

Vanaf 1 juli 2022 zijn rookmelders in bestaande bouw verplicht. Waar dit voor nieuwbouw al sinds 2003 geldt, zullen nu ook eigenaren van bestaande huizen elke etage van hun woning moeten voorzien van rookmelders. De gemeenten zullen zelf toe gaan zien op de naleving van deze nieuwe regelgeving. Hoe ze dit doen, is aan de gemeenten zelf.

Jaarlijks vallen veel doden door het inademen van rook. Een rookmelder voorkomt dit en redt daarmee levens. Het Ministerie van Binnenlandse Zaken stelt de verplichting per 1 juli 2022 in omdat het bouwbesluit zal moeten worden aangepast en om huiseigenaren voldoende ruimte en tijd te geven om rookmelders te installeren. 

Ook voor bedrijfspanden

De verplichting geldt niet alleen voor woningbouw, maar ook voor bedrijfspanden. De meeste bedrijfspanden zullen standaard voorzien zijn van rook- en koolmonoxide melders. Logisch, want u heeft de verantwoordelijkheid over uw medewerkers én om aan brandveiligheidseisen te voldoen, moet een bedrijfspand standaard zijn voorzien van gevarenmelders. Dit gaat ook gelden voor ZZP-ers die vanuit huis werken.

Rookmelders zijn al verkrijgbaar voor minder dan 10 euro. Ook kunt u een complete set rookmelders gebruiken die onderling koppelbaar zijn zodat u op elke verdieping het alarm duidelijk hoort zodra er ergens rookontwikkeling is.

 

Renkforce koppelbare rookmelders,
5 stuks

Koppelbare rookmelders

Ga naar product

Renkforce draadloze rookmelder
 

Draadloze rookmelder

Ga naar product

Smartwares rookmelders,
set van 4

Smartware rookmelders

Ga naar product


Bekijk alle rookmelders