Energie besparen in huis

Energie besparen in huis

6 aug 2021

Hoe kunt u energie besparen?

Steeds meer mensen zijn bezig met het zoeken naar mogelijkheden om energie te besparen in en om het huis. U kijkt naar het energielabel als u een elektrisch apparaat koopt of u overweegt misschien wel om zonnepanelen aan te schaffen. Maar wist u dat u met een paar eenvoudige handelingen al energie kunt besparen? In dit artikel krijgt u niet alleen tips, maar u ziet het ook terug in cijfers en beelden!

Gebruik spaarlampen of LED-lampen in plaats van gloeilampen

Waarschijnlijk weet u ook vast dat het beter is om spaarlampen of LED-lampen te gebruiken in plaats van gloeilampen, omdat ze milieuvriendelijker zijn. Gloeilampen zijn natuurlijk een stuk goedkoper en daarom is de verleiding groot om deze te kopen. Maar in de loop der tijd bent u juist duurder uit omdat gloeilampen veel meer energie verbruiken. En dat is ook te zien aan de hoeveelheid warmte die de lampen afgeven.

Onderstaande foto’s van de drie soorten lampen zijn gemaakt met de Ti125 warmtebeeldcamera van Fluke. De foto’s zijn alle drie gemaakt op kamertemperatuur, waarbij de lampen 15 minuten aan hebben gestaan. De aangegeven temperaturen geven aan hoe warm de lampen zijn. Daarbij valt op dat de gloeilamp met 61,5 graad een stuk warmer is dan de spaarlamp (44,2 graden) en de LED-lamp (25 graden).

Warmtebeeld v.l.n.r. gloeilamp, spaarlamp, led lamp

Laat uw apparaten niet continu opladen

Het is natuurlijk ideaal om uw laptop steeds te laten opladen, zo hoeft u niet steeds opnieuw uw laptop aan de lader te leggen. Maar hierdoor verbruikt u meer stroom en het is niet goed voor de accu. In onderstaande warmtebeeldfoto ziet u dat een lader ontzettend veel warmte afgeeft. De accu van uw laptop wordt bovendien ‘lui’ wanneer deze altijd opgeladen wordt, dus als u dit eenmaal doet kunt u dit niet zomaar veranderen en zult u een nieuwe accu moeten aanschaffen.

Laptop met oplader

Haal laders uit het stopcontact wanneer u ze niet gebruikt

Voor uw telefoonlader geldt ongeveer hetzelfde. Wat is er nu makkelijker dan uw oplader in het stopcontact te laten zitten, zodat u uw telefoon makkelijk weer kunt aansluiten? Maar ook zonder dat uw telefoon aangesloten is, verbruikt de lader stroom en is er dus sprake van energieverlies. Dat ziet u op onderstaande foto die gemaakt is met de warmtebeeldcamera.

Telefoonlader in stopcontact zonder aangesloten telefoon

Hoe kleiner de tv, hoe zuiniger

Een lcd televisie geeft ontzettend veel warmte af, dat is wel te zien op de onderstaande foto. Het stroomverbruik van uw televisie is onder andere afhankelijk van het type televisie en de grootte. Uit gegevens van De Consumentenbond blijkt dat een lcd televisie met een beelddiagonaal van 81 cm (32 inch) gemiddeld 43 Watt verbruikt en een grotere lcd televisie van 102 tot 107 cm (39 tot 42 inch) verbruikt 63 watt.

Een led televisie van 42 inch

Koop een lcd televisie in plaats van een plasma televisie

Uit de cijfers van De Consumentenbond blijkt ook dat plasma televisies tot wel 2,5 keer meer stroom verbruiken dan lcd televisies. Bij plasma televisies is dit wel afhankelijk van wat op het beeld getoond wordt, witte beelden kosten meer energie dan zwarte beelden. Een vergelijking van het gemiddelde energieverbruik voor beide soorten televisies ziet u in deze grafiek.

Verschil lcd-led televisie t.o.v. plasma (bron: Consumentenbond)

Zet uw apparaten uit als u op vakantie gaat

Wanneer u op vakantie bent, laat u uw apparaten zoals de televisie en computer natuurlijk niet aan staan. Maar het is ook verstandig om bijvoorbeeld uw televisie niet op stand-by te zetten, maar de stroom er helemaal af te halen. Tegenwoordig verbruiken televisies in de stand-by stand wel minder stroom dan vroeger, dit ligt nu onder de 0,3 watt, maar het is voor de apparaten zelf ook beter wanneer ze uitstaan. Zo kunt u bijvoorbeeld ook de router uitzetten, aangezien u deze niet gebruikt. Hier ziet u als voorbeeld een foto van een router, gemaakt met een warmtebeeldcamera.

De warmte van een router

Zet de verwarming 's nachts uit

Waar u ook veel geld mee bespaart is het op de juiste manier instellen van de verwarming. Bij radiatoren is het een misverstand dat u de verwarming ’s nachts beter niet helemaal uit kunt zetten, omdat het dan meer energie zou kosten om hem weer op te warmen. Dit geldt alleen voor huizen die goed geïsoleerd zijn of als uw huis beschikt over vloer- of wandverwarming.

Zet de verwarming ’s nachts op 13 tot 15 °C als u radiatoren heeft. Dit kan tot wel €40,- per jaar schelen! En als u zich vervolgens ook nog eens aanwent om uw thermostaat overdag een graadje lager te zetten, dan kan dit voor een gemiddeld huishouden nog eens €60,- opleveren (zie ook Consumentenbond). Op deze foto ziet u goed hoeveel warmte een radiator uitstraalt, wat natuurlijk ’s nachts allemaal onnodig energieverlies zou zijn.

Warmtefoto van een radiator

Zet het beeldscherm van de computer uit als u hem niet gebruikt

Net zoals een tv kunt u de monitor van uw computer ook op stand-by of zelfs helemaal uit zetten. Nu zijn er natuurlijk niet voor niets diverse schermsparende standen beschikbaar op computers, maar het is altijd verstandig om uw scherm uit te zetten wanneer u deze niet gebruikt. Op deze foto ziet u het verschil tussen de warmte van een los beeldscherm en een beeldscherm van een laptop.

Monitor (links) vs laptop (rechts)

Deze tips, foto’s en cijfers laten zien dat energie besparen misschien makkelijker is dan u denkt. Ook u kunt door middel van het aanwennen van een aantal eenvoudige handelingen op jaarbasis veel energie en dus meteen veel geld besparen.

Meest recente artikelen

Retourtermijn tijdelijk 60 dagen

6 dagen geleden

Retourtermijn tijdelijk 60 dagen

Conrad officieel reseller Arduino®

19 okt 2021

Conrad officieel reseller Arduino®

Probeer uw energierekening zo laag mogelijk te houden

6 okt 2021

Probeer uw energierekening zo laag mogelijk te houden

Een virusvrije omgeving door UV-C desinfectie

10 aug 2021

Een virusvrije omgeving door UV-C desinfectie

Met eMobility bespaart u geld én bent u milieubewust

9 aug 2021

Met eMobility bespaart u geld én bent u milieubewust

Wij reizen door Europa in 84 dagen

9 aug 2021

Wij reizen door Europa in 84 dagen

Wat zijn anemometers?

6 aug 2021

Wat zijn anemometers?

Wat zijn decibelmeters?

6 aug 2021

Wat zijn decibelmeters?

Wat is een internetradio? Hoe werkt een Wifi Radio?

6 aug 2021

Wat is een internetradio? Hoe werkt een Wifi Radio?

Eco Runner Team

21 jun 2021

Eco Runner Team