Veiligheidstips RC modelvliegen

Veiligheidstips RC modelvliegen

9 apr 2018

Zweefvliegtuigenkunstvluchtmodellen of helikopters: op afstand bestuurde modelvliegtuigen zijn ongelooflijk fascinerend. Maar om andere RC modelvliegers of medeburgers door het gebruik van uw radiografische vliegtuig of helikopter niet lastig te vallen of in gevaar te brengen, adviseren wij om de volgende basisregels aan te houden: bij het gebruik van een modelvliegtuig bent u verantwoordelijk voor uw handelen en alle eventuele gevolgen hiervan.

> Bekijk alle RC vliegtuigen

RC vliegen op veilige plekken

Bouw uw model zorgvuldig en bedrijfszeker. Vlieg op een afgelegen terrein, waar niemand wordt lastig gevallen en zeker niet in gevaar wordt gebracht. Modelzweefvliegtuigen of elektrische modelvliegtuigen hebben geen speciale verplichtingen. In de buurt van woongebieden (meer dan 3 voor woondoeleinden dienende huizen) mogen tot een afstand van 1,5 km alleen modelvluchten zonder verbrandingsmotor worden uitgevoerd. Toestemming van de eigenaar van het perceel is een voorwaarde. Vroeger mocht een RC afstandsbediening pas op een afstand van meer dan 500 m van woongebieden worden gebruikt. Deze beperking is al jaren geleden opgeheven. Daarom is het tegenwoordig toegestaan om op sportterreinen of schoolpleinen elektrische slow flyers te gebruiken.
Als u modelvluchten met een verbrandingsmotor wilt uitvoeren, dan is een zogenaamde opstijgvergunning nodig. Dit geldt voor ieder modelvliegveld.

> Bekijk alle RC voertuigen

Hoe hoog mag een radiografisch vliegtuig of helikopter vliegen?

Voor modelvliegtuigen en helikopter is er geen speciale hoogtebegrenzing, maar bij 120 meter begint het gecontroleerde luchtruim. Deze hoogte is in de praktijk de maximaal toegestane hoogte voor modellen.

> Bekijk alle RC zweefvliegtuigen

Brandstofmotoren alleen met demper

Gloeiontsteker-motoren mogen alleen in combinatie met effectieve geluiddempers worden gebruikt. Let daarbij op de veiligheidsinstructies voor het gebruik van deze motoren. Vlieg nooit naar toeschouwers toe of over hen heen.
Laat de reparatie van radiografische afstandsbediening uitvoeren door vaklieden. Wanneer u zelf veranderingen aanbrengt aan uw RC afstandsbediening vervalt de vergunning. Schakel uw zender alleen in als u heeft gecontroleerd of u geen andere afstandsbedieningen in de buurt stoort.
Probeer lid te worden van een vereniging. Naast dat u in contact komt met andere hobbyisten en van hun kennis en ervaring kunt profiteren, krijgt u ook toegang tot een modelvliegveld. Bovendien zijn modelvliegclubs goed op de hoogte van de wet- en regelgeving en verzekeringszaken. Zeer waarschijnlijk is er ook een vereniging in uw omgeving.

> Bekijk alle RC helikopters

Meer informatie over de regelgeving op het gebied van modelvliegen kunt u vinden op de website van de overheid.

Gerelateerde onderwerpen