LED lampen

LED lampen

29 nov 2017

Alles wat u moet weten over LED-lampen

LED is de toekomst. Het is duurzamer, energiezuiniger en veelzijdiger dan traditionele verlichting. Een slimme bespaarder vervangt zijn verlichting door LED verlichting of zelfs slimme verlichting. Maar twijfelt u nog steeds over de aanschaf van LED-lampen of weet u nog niet goed welke lamp u moet kopen?

Op deze pagina vindt u alles wat u moet weten om de juiste LED-lamp te vinden die bij uw wensen past.

> Bekijk ons volledige LED-verlichting assortiment

Inhoud

 1. Wat betekent LED?
 2. 10 redenen waarom u LED-lampen zou moeten aanschaffen
 3. LED-lampen besparen energie maar wat betekent dat in euros?
 4. Hoeveel branduren gaat een LED-lamp mee?
 5. LED-lichtkleur kleurtemperatuur?
 6. Wattage en lumen
 7. Fittingen voor LED-lampen
 8. LED-filamentlampen
 9. Slimme LED-lampen

Wat betekent LED?

LED is een afkorting van Light Emitting Diode en daarmee dus een elektronisch component, ook wel halfgeleider genoemd. Een LED geeft licht als er een elektrische stroom in de doorlaatrichting wordt gestuurd. De belangrijkste eigenschappen van een LED zijn het lage stroomverbruik, de lage warmteontwikkeling (ze worden niet zo heet) en de duurzaamheid (gaan 50 keer langer mee dan een gloeilamp).

> Bekijk ons volledige LED-verlichting assortiment

10 redenen waarom u LED-lampen zou moeten aanschaffen

 1. LED-lampen besparen energie
  T.o.v. gloei- en halogeenlampen bespaart u met LED tot wel 90%. Als u het gaat vergelijken met spaar- en TL-lampen bespaart u al snel tot 40% energie. Met energiebesparing spaart u uw portemonnee maar natuurlijk ook het milieu.
 2. Levensduur van LED-lampen  is vele malen langer
  Gloeilampen gaan ongeveer 1000 branduren mee, een halogeenlamp 3000, spaarlamp tot 10.000 uur en een TL  lamp heeft maximaal 35.000 branduren. LED-lampen  gaan tot 50.000 branduren mee en dat is aanzienlijk langer dan de gemiddelde lamp.
 3. Direct licht met een LED-lamp
  Een spaar- of TL-lamp heeft een opstarttijd en geeft dus niet direct de volle  lichtcapaciteit. Een LED-lamp geeft direct vol licht waar u dat nodig hebt.
 4. Warmteontwikkeling bij een LED-lamp is veel minder 
  Een gloeilamp zet maar 10% van de energie om in licht, de rest gaat verloren in warmte. Een LED-lamp  zet maar liefst 80% om in licht en wordt daarom veel minder warm.
 5. Voor elke fitting een LED-lamp
  Voor elke traditionele lamp die u nu nog in huis heeft, is er een LED-lamp te koop. Van E14-lampen tot aan TL-buizen. U kunt dus zonder problemen in één keer overstappen naar duurzame LED-verlichting in uw hele huis of bedrijf.
 6. LED-lampen geven nu ook sfeerlicht
  De eerste generatie LED-lampen  gaven kil en wit licht. Maar dit is door de jaren heen flink doorontwikkeld. U kunt nu kiezen uit extra warmwit, warmwit, koudwit, RGB en filament-lichtkleuren. Voor elke ruimte en situatie is er een juiste LED-lichtkleur beschikbaar.
 7. LED-lampen kunnen tegen een stootje
  Lampen zijn fragiel, een gloeilamp gaat nog wel eens kapot omdat hij van glas is en het gloeidraadje is erg gevoelig. Een halogeenlamp mag u bijvoorbeeld niet met uw vingers aanranken. LED-lampen zijn in dit opzicht sterker en robuuster. Ze kunnen tegen een stootje omdat er sterke materialen zoals plastic en aluminium gebruikt worden.
 8. LED-lampen zijn beter voor uw ogen
  Op de werkvloer wordt veel gebruik gemaakt van spaar- en TL-lampen. Door de techniek die in deze lampen zit gaan ze, per seconde, wel honderden keren aan en uit. Zeker als de lampen op hun einde lopen wordt dit als heel irritant en vermoeiend voor de ogen ervaren. De LED-lamp doet dit niet. Zodra u deze aandoet, blijft ie aan en geeft ie dus een constant resultaat.
 9. LED-lampen zijn door de komst van “Internet of Things” nu ook smart
  Nog niet elke LED-lamp is smart, maar er komen er steeds meer merken op de markt en het wordt nu ook betaalbaar. Een smart-LED-lamp heeft een klein ingebouwd computertje waardoor u de lamp op afstand kunt aansturen (kleurveranderingen, softstart, dimmen enz). Dit computertje maakt via WiFi of een draadloos domotica-protocol (z-Wave, ZigBee) contact met uw smartphone of tablet en geeft u de mogelijkheid om de lamp te besturen of te programmeren. Zet bijv. de verlichting aan als u thuiskomst van uw werk: superhandig en comfortabel
 10. LED-lampen zijn gelijk in aanschafkosten als traditionele lampen
  In begin van het LED-lamptijdperk waren de lampen belachelijk duur. Die tijden zijn gelukkig voorbij, want nu hebben ze ongeveer  dezelfde prijs als een traditionele gloeilamp. En dat terwijl een LED-lamp wel 50 keer langer meegaat. Dus wacht niet langer en stap over!

LED-lampen besparen energie- Wat betekent dat in euro’s?

Tot wel 90% energiebesparing t.o.v. traditionele gloeilamp. Dat klinkt hartstikke mooi maar wat betekent dat nou voor uw portemonnee? Want dit is, naast milieuvriendelijkheid, natuurlijk de belangrijkste reden waarom u zou overstappen.

Een voorbeeld: we nemen een 60W-gloeilamp en daar tegenover een 10W-LED-lamp,  welke ongeveer dezelfde lichtopbrengst geeft. Als vast gegeven stellen we dat de beide lampen ongeveer 5 uur per dag branden, per jaar is dat 1.825 branduren. Als u deze branduren vermenigvuldigt met de wattages van de lampen, dus 60W x 1.825 komt uuit op 10.9500 W per jaar voor één gloeilamp.

U betaalt in Nederland de verbruikte stroom per KW. Dit zou dus voor de gloeilamp 109,5 KW zijn en voor de LED-lamp  slechts 18,3 KW. Een KW kost in Nederland ongeveer 0,25 eurocent. Voor de gloeilamp betaalt u dus €27,37 per jaar en voor de LED-lamp  slechts € 4,60.

Dit betekent een besparing van € 22,77 per jaar door één gloeilamp in huis te vervangen! Hoeveel gloeilampen heeft u in huis? Juist! Gemiddeld hebben we er 10 in huis. In totaal bespaart u € 227,70 per jaar! Een andere belangrijke besparing is de levensduur. Een gloeilamp gaat gemiddeld slechts 1.000 branduur mee. In ons rekenvoorbeeld had u deze al moeten vervangen, terwijl de stugge LED-lamp nog jaren meegaat.

Rekenvoorbeeld besparing LED-lamp  t.o.v. gloeilamp

  Gloeilamp 60W LED-lamp 10W
Branduren per jaar (o.b.v 5 uur per dag) 1.825 uur 1.825 uur
Verbruikt vermogen per jaar 10.9500W = 109,5KW 18.250W = 18,3 KW
Prijs van KWH = €0,25 (gemiddeld) 109,5 x € 0,25= € 27,37 18,3 x € 0,25= € 4,60
Kosten per jaar per lamp € 27,37 € 4,60
 

Hoeveel branduren gaat een LED-lamp mee?

LED-Lampen kunnen tot wel 50.000 branduren meegaan. Dit komt omdat de LED geen licht geeft door middel van een gloeidraad, zoals bij de gloeilamp, maar zodra er in de juiste richting stroom op de diode gezet wordt. Dan gaan er elektronen bewegen in de halfgeleider en deze beweging zorgt voor licht.

Deze beweging gebruikt weinig stroom en de warmteontwikkeling is ook veel lager dan bij traditionele gloeilamp: een LED zet 80% van de stroom om in licht, een gloeilamp daarentegen zet slechts 10% van de stroom om in licht en wordt loeiheet. Hierdoor is deze erg kwetsbaar. Een LED-lamp kan daarom ook beter tegen een stootje.

> Bekijk ons volledige LED-verlichting assortiment

Overzichtstabel van de levensduur van verschillende lampen

Type lamp Gloei Halogeen TL LED
Gemiddelde levensduur in branduren 1.825 uur 1.825 uur 15.000  25.000

LED-lichtkleur (kleurtemperatuur)?

LED-lichtkleur wordt ook wel kleurtemperatuur genoemd. De kleurtemperatuur van een lichtbron wordt aangegeven in Kelvin(k). Hoe hoger de kleurtemperatuur (dus hoe meer Kelvin), hoe koeler het licht.

De eerste generatie LED-lampen  werd als koud en kil ervaren. Deze kwamen niet onder de 4.000 Kelvin. Het aantal Kelvin werd langzaam teruggebracht, maar nog steeds gaven de gloei- en halogeenlampen warmer en sfeervoller licht. Frustrerend! Totdat ze in het verre oosten LED’s gingen ontwikkelen die een lichtkleur van 2.700 Kelvin konden geven. De kleur extra warmwit was geboren en de strijd met traditionele verlichting kon worden aangegaan omdat een standaard gloeilamp ook ongeveer 2.700 graden Kelvin geeft.  

Overzichtstabel van de beschikbare lichtkleuren van LED-lampen

Kleurtemperatuur Kelvin
Filament 2200K
Extra warm wit 2700K
Warm wit 3000K
Neutraal wit 5000K
Koel wit 6500K


> Bekijk ons volledige LED-verlichting assortiment

Wattage en lumen

De lichtstroom van een LED-lamp  wordt weergegeven in lumen maar moet u nu naar watt of lumen kijken als u LED-lampen met gloeilampen vergelijkt?

Bij een LED-lamp  worden ook de lumen vermeld. Lumen geven de lichtstroom aan die bij gelijke energie in elke richting door de lamp wordt uitgezonden. Eigenlijk zegt het hoe krachtig de lamp is op een bepaalde afstand van de lamp. Hiermee bepaalt u of een lamp krachtig genoeg is om aan het plafond te hangen als u ook licht ter hoogte van de vloer wilt hebben. Hoe meer lumen, hoe krachtiger de lamp!

Uiteraard moet u ook rekening houden met de stralingshoek van de LED-lamp. Hoe kleiner de hoek, hoe kleiner de ruimte die belicht wordt. De stralingshoek wordt altijd vermeld door de fabrikant.

Maar hoe zit het dan met wattage? Om een gelijkwaardig LED-lamp voor uw traditionele gloeilamp te vinden moet u kijken naar het aantal lumen die de LED-lamp  geeft. Het aantal watt zegt niets over de lichtopbrengst van uw LED-lamp en dit is dus appels met peren vergelijken.

Het is verplicht voor de fabrikanten om het aantal lumen te vermelden op de verpakking. Zo kunt u dus altijd een eerlijke vergelijking maken bij de aanschaf van een LED-lamp. In de onderstaande tabel kunt u zien waar u naar moet kijken bij aanschaf van een LED-lamp.

> Bekijk ons volledige LED-verlichting assortiment

Overzichtstabel wattage versus lumen

Wattage (gloeilamp) Gloeilamp (lumen) Halogeen (lumen) Spaarlamp (CFL) (lumen) LED (lumen)
15 watt 90 119 125 136
25 watt 220 217 229 249
40 watt 415 410 432 470
60 watt 710 702 741 806
75 watt 935 920 970 1055
100 watt 1340 1326 1398 1521
150 watt 2160 2137 2253 2452
200 watt 3040 3009 3172 3452
 

Fittingen voor LED-lampen

Kan ik al mijn lampen vervangen door LED-lampen en zoja welke fittingen zijn er allemaal? Het korte antwoord is ja. Voor nagenoeg elke fitting is er een LED-lamp beschikbaar. Niet helemaal zeker welke fitting u heeft? Hieronder een overzicht van alle fittingen uit ons assortiment.

E27 fitting (de grote fitting)

Deze lampen hebben nog steeds, de door Thomas Edison in 1909 bedachte, schroefdraadfitting van 27mm breed. In Nederland bekend als de normale lamp. Door de schroefdraadfitting zijn deze makkelijk in en uit te draaien, als ze  afgekoeld zijn tenminste! Deze lampen zijn er in vele soorten en maten: kogel, bol, reflector en spot. De wattage loopt uiteen van 1 t/m 35 watt. Ook kunt u kiezen uit verschillende lichtkleuren, zoals warmwit als sfeerverlichting of koudwit voor werkplaatsverlichting. 

> Bekijk ons E27 LED-lampen assortiment

E27 fitting

Kenmerken
Fitting Schroefdraad, 27 mm breed
Spanning 230 volt
Vermogen 1 t/m 35 watt
Vorm Peer, kogel, bol, spot en reflector
Lichtkleur Warmwit, koudwit, filament en RGB
Dimbaar Ja, i.c.m. een LED-dimmer
Toepassing Plafonnière, werklampen, buitenlampen enz.
Installatie Makkelijk, lamp naar rechts in de fitting draaien
 

 

E14 fitting (de kleine fitting)

De E14-schroeffitting is ook bedacht door Thomas Edison en heeft een breedte van 14 mm. Deze fitting kennen we in de volksmond als kleine fitting en deze wordt met name gebruikt in schemerlampen, afzuigkappen, koelkasten en andere plekken waar minder ruimte is én minder licht nodig is. De meest bekende vorm van de E14-lamp is wel het peertje of kaars die we vaak als sfeerverlichtinggebruiken. E14 is verkrijgbaar in de kleuren warmwit, koudwit, filament en RGB. De meeste lampen zijn, in combinatie met een LED-dimmer, dimbaar. Dit wordt altijd aangegeven door de fabrikant.

> Bekijk ons E14 LED-lampen assortimentE14 fitting

Kenmerken
Fitting Schroefdraad, 14 mm breed
Spanning 230 volt
Vermogen 1 t/m 10 watt
Vorm Kaars, kogel, spot, reflector en staaf
Lichtkleur Warmwit, koudwit, filament en RGB
Dimbaar Ja, i.c.m. een LED-dimmer
Toepassing Plafonnière, werklampen, buitenlampen enz.
Installatie Makkelijk, lamp naar rechts in de fitting draaien
 

 

GU10 fitting (de fitting voor spotjes)

De GU10-fitting is één van de meest voorkomende fittingen bij inbouwverlichting, zoals plafondspots. Destijds gemaakt voor halogeenlampen die een mooi en sfeervol licht gaven. De lampen waren makkelijk te installeren en werkten rechtstreeks op 230 V. Een tussenkomst van een trafo was dus niet nodig. De GU10-spots zijn ook in LED verkrijgbaar en daarmee bespaart u op energiekosten én op aanschaf. De spots zijn leverbaar in alle lichtkleuren en er zijn ook al smart-versies verkrijgbaar. Sommige spots zijn ook dimbaar. Dit wordt altijd aangegeven door de fabrikant.

> Bekijk ons GU10 LED-lampen assortimentGU10 fitting

Kenmerken
Fitting Steek/draaipootjes, 10 mm uit elkaar
Diameter 50 mm
Spanning 230 volt
Vermogen 1 t/m 10 watt
Vorm Spot en reflector
Lichtkleur Warmwit, koudwit en RGB
Dimbaar Ja, i.c.m. een LED-dimmer
Toepassing Plafondspots, inbouwspots
Installatie Makkelijk, lamp in de fitting steken en kwartslag draaien
 

 

GU5.3 / MR16 fitting (de 12V-spotjes-fitting)

GU5.3 fitting wordt ook wel MR16 genoemd en is ontworpen voor een 12V-spot met een diameter van 50 mm. De spots werken met een trafo die de spanning van 230V terugbrengt naar 12V gelijkspanning. Door de lage voltage zijn de spots veel gebruikt in badkamers, keukens en buitenhuis, zoals de tuin of onder de dakrand van uw huis. Op deze plekken is het gevaarlijk om te werken met 230V, vanwege een verhoogde kans op kortsluiting door vocht. De LED-spots zijn in alle lichtkleuren verkrijgbaar en dimbaar met een LED-dimmer.

> Bekijk ons GU5.3 LED-lampen assortimentGU5.3 / MR16 fitting

Kenmerken
Fitting Steek/draaipootjes, 5.3 mm uit elkaar
Diameter 50 mm
Spanning 12 volt
Vermogen 1 t/m 10 watt
Vorm Spot en reflector
Lichtkleur Warmwit en koudwit
Dimbaar Ja, i.c.m. een LED-dimmer en LED-driver
Toepassing Plafondspots, inbouwspots
Installatie Makkelijk, lamp in de fitting steken
 

 

GU4 / MR11 fitting

Deze spot is hetzelfde als de GU5.3, alleen de diameter is 35 mm en niet 50 mm. Ze zijn speciaal ontworpen voor plekken met weinig ruimte, zoals vitrinekasten.

> Bekijk ons GU4 LED-lampen assortimentGU4 fitting

Kenmerken
Fitting Steek/draaipootjes, 5.3 mm uit elkaar
Diameter 35 mm
Spanning 12 volt
Vermogen 1 t/m 10 watt
Vorm Spot en reflector
Lichtkleur Warmwit en koudwit
Dimbaar Ja, i.c.m. een LED-dimmer en LED-driver
Toepassing Plafondspots, inbouwspots en vitrinekasten
Installatie Makkelijk, lamp in de fitting steken
 

 

G4 fitting (12V steeklampjes-fitting)

De G4-steekfitting komt voor in sfeerverlichting, bureaulampen, staande lampen, afzuigkappen, etc. Oorspronkelijk waren deze lampen gebaseerd op de halogeentechniek, maar tegenwoordig zijn ze ook verkrijgbaar in LED. De lampjes werken op 12V en kunnen dus niet rechtstreeks op 230V aangesloten worden. De verlichting gebruikt een trafo die de spanning omvormt naar 12V. Als u wilt dimmen, heeft u een LED-dimmer en LED-driver nodig . De G4-LED-steeklampjes zijn verkrijgbaar in de lichtkleuren warmwit en koudwit. De energiebesparing t.o.v. een halogeenlamp is groot. Een 25W halogeenlamp kunt u vervangen door een 2,2 W LED-lamp. Dit is een besparing van maar liefst 22,8 W op één lampje.

> Bekijk ons G4 LED-lampen assortimentG4 fitting

Kenmerken
Fitting Steekpootjes, 4 mm uit elkaar
Spanning 10 - 30 volt
Vermogen 1.3 t/m 3 watt
Vorm Lampje
Lichtkleur Warmwit en koudwit
Dimbaar Ja, i.c.m. een LED-dimmer en LED-driver
Toepassing Sfeerverlichting, bureaulampen, staande lampen en afzuigkappen
Installatie Makkelijk, lamp in de fitting steken
 

 

GX53 fitting (de platte-schijf-fitting)

De GX53-fitting is ontworpen voor erg moeilijk bereikbare plekken, zoals onder een plank van een kast, keukenkastjes of in het interieur van een boot. Door de geringe hoogte van slechts 24,5 mm zijn de lampen perfect weg te werken en eenvoudig te monteren met 4 schroefjes. Vroeger alleen verkrijgbaar in spaarlampen, maar nu ook in LED. Nog energiezuiniger en met minder warmteontwikkeling. Daarbij stralen LED’s naar beneden stralen en niet alleen rondom, zoals spaarlampen doen. De GX53-LED-lamp is verkrijgbaar in warmwit, koudwit en zijn in de meeste gevallen dimbaar (let wel: dit moet aangegeven zijn door de fabrikant).

> Bekijk ons GX53 LED-lampen assortimentGX53 fitting

Kenmerken
Fitting Steekpootjes, 53 mm uit elkaar
Spanning 230 volt
Vermogen 2.5 t/m 15 watt
Vorm Platte schiijf
Lichtkleur Warmwit en koudwit
Dimbaar Ja, i.c.m. een LED-dimmer en LED-driver
Toepassing Keuken-en boekenkastjes, bootinterieur en moeilijk bereikbare plekken
Installatie Makkelijk, lamp in de fitting steken en kwartslag draaien
 

 

G9 fitting (steeklamp fitting)

Vroeger alleen verkrijgbaar in halogeen, nu ook in LED. De pootjes staan 9 mm uit elkaar en werken op 230V. Het voordeel bij dit type lamp is dat u geen trafo nodig hebt. Handig, want op sommige plekken is daar ook geen ruimte voor. De oude G9-halogeenlampjes zijn ook één op één te vervangen door LED en als u ze wilt dimmen, heeft u alleen een LED-dimmer nodig. Uiteraard moet u nog wel dimbare G9-LED-lampjes kopen. Ze zijn verkrijgbaar in de lichtkleuren warmwit en koudwit.

> Bekijk ons G9 LED-lampen assortimentG9 fitting

Kenmerken
Fitting Steekpootjes, 4 mm uit elkaar
Spanning 10 - 30 volt
Vermogen 1.3 t/m 3 watt
Vorm Lampje
Lichtkleur Warmwit en koudwit
Dimbaar Ja, i.c.m. een LED-dimmer en LED-driver
Toepassing Sfeerverlichting, bureaulampen, staande lampen en afzuigkappen
Installatie Makkelijk, lamp in de fitting steken
 

 

G13 fitting (de TL-buis fitting)

De G13-LED-buis is de vervanger van de welbekende TL-buis die veel gebruikt wordt in winkels, werkplaatsen en hobbyschuren. Eigenlijk overal waar u veel licht nodig hebt om te werken of te knutselen. De LED-variant gebruikt minder watt én maakt geen gebruik geen van een voorschakelapparaat of starter. De LED-buizen zijn er in de maten 60 cm, 120 cm en 150 cm en zeker niet moeilijk te installeren.

> Bekijk ons G13 LED-buizen assortimentG13 fitting

Kenmerken
Fitting Steekvoetjes, 13mm uit elkaar
Spanning 230 volt
Vermogen 1 t/m 10 watt
Vorm Buizen in lengtes van 60 cm, 120 cm en 150 cm
Lichtkleur Warmwit en koudwit
Dimbaar Nee
Toepassing Winkels, werkplaatsen, kantoren, schuren en bijkeukens
Installatie Makkelijk, insteken en draaien
 

 

R7s fitting (de staaflamp fitting)

Van oorsprong een halogeenlamp die u vooral tegenkomt in schijnwerpers (bouwlampen). Het zijn glazen staafjes van 78 mm of 118 mm breed, met aan beide uiteinden een rond gat welke u tussen twee klemmen plaatst. Deze klemmen staan een beetje onder druk en houden de lamp op zijn plaats. Uiteraard is hier nu ook een LED-variant van die heel veel energie bespaart. Het nadeel van de LED-lampen is dat deze groter zijn dan de halogeenstaafjes. U moet dus wel de ruimte in de armatuur hebben om ze te kunnen plaatsen. De R7s-LED-lampen zijn in warmwit en koudwit verkrijgbaar en zijn met de juiste LED-dimmer te dimmen.

> Bekijk ons R7s LED-buizen assortimentR7s fitting

Kenmerken
Fitting Klemverbinding, 78 mm t/m 118 mm uit elkaar
Spanning 230 volt
Vermogen 1 t/m 10 watt
Vorm Staafjes in lengtes van 78mm en 118 mm
Lichtkleur Warmwit, koudwit en filament
Dimbaar Ja, i.c.m. een LED-dimmer
Toepassing Bouwlampen en schijnwerpers
Installatie Makkelijk, de lamp tussen de klemmen plaatsen
 

LED-filamentlampen: De nieuwe variant voor ouderwetse lichtsferen

LED-filamentlampen worden ook wel retro-LED-lampen genoemd. Deze lampen brengen de sfeer van de ouderwetse gloeilamp terug in uw huiskamer. Deze LED-lampen zijn, net als gloeilampen, voorzien van gloeidraden die een sfeervolle, warmwitte lichtkleur afgeven. Deze nieuwe generatie is ook dimbaar, te bedienen met een speciaal ontworpen LED-dimmer.

Waar kunt u deze prachtige retrolampen zoal gebruiken? Ze zijn perfect geschikt als sfeerverlichting voor in de woonkamer, de serre, slaapkamer, in restaurants en in tal van andere bedrijven.

> Bekijk ons volledige LED-filamentlampen assortiment

Slimme LED-lampen: Licht bedienen met uw smartphone & tablet

Door het fenomeen “Internet of Things” is de ontwikkeling van LED-lampen in een stroomversnelling geraakt. “Internet of Things” is een begrip voor apparaten die door middel van internet met elkaar verbonden kunnen worden. Dit zou een oplossing kunnen bieden voor veel situaties waarin u zou willen dat uw verlichting automatisch zou aan gaan. Bijvoorbeeld als het donker wordt.

LED-lamp fabrikanten hebben niet stil gezeten en er zijn al veel smart-LED-lampen verkrijgbaar, zoals de Philips Hue en Osram Lightify. Deze slimme lampen maken, via WiFi of een domotica-protocol in combinatie met een gateway, verbinding met uw smartphone of tablet. De installatie is erg eenvoudig. U hangt de gateway in uw netwerk en vervangt uw traditionele lampen door smart-LED-lampen.

U downloadt de app van het merk en meldt uw lampen aan en geeft ze een naam. Bijvoorbeeld: woonkamer, keuken, slaapkamer, entreehal, etc. De slimme LED-lampen zijn er in warm-/koudwit-licht maar ookRGB. Met RGB creëert u voor elke stemming de juiste de lichtsfeer.

Kenmerken van slimme LED-lampen

Slimme LED-lampen
Fittingen: E27, E14, GU10 en LED-strips
Spanning: 230 volt
Vermogen: 1 t/m 10 watt
Vorm: Peer, kaars, kogel, bol, spot, reflector en LED-strips
Lichtkleur: Warmwit, koudwit en RGB
Dimbaar: Ja, i.c.m. een gateway, smartphone of tablet
Toepassing: Huis en tuin
 

> Bekijk ons volledige LED-verlichting assortiment