Projectie techniek

Projectie techniek

12 dec 2017

Beamers behoren intussen in veel bedrijven, scholen en universiteiten tot het normale meubilair. Vaak moeten daarbij moeilijke gebruikscondities opgelost worden, zoals: kleine ruimtes, te veel daglicht of gekleurde wanden. De oplossing: projectoren met een hoge lichtsterkte (ANSI-lumen), nieuwe korte afstand- projectietechniek en wandkleurcorrectie. Deze projectoren compenseren alle nadelen bijv. door middel van wandkleurcorrectie en zorgen op die manier voor overal een perfecte presentatie.

> Alle beamers

Kleine ruimtes als grote uitdaging

Kleine ruimtes met weinig diepte zijn een extra uitdaging voor gebruikelijke beamers. De reden: ze leveren slechts kleine beelddiagonalen en moeten daarom dicht aan het einde van de ruimte opgesteld worden. Het gevolg: de spreker staat vaak midden in de lichtkegel en verdekt daardoor een gedeelte van de presentatie. Dit is anders bij korte afstand-projectoren. Hun asferische lenzen vergroten ook op korte afstanden bijzonder effectief. Reeds bij een minimale afstand van 0,5 m tussen beamer en (projectiescherm) wand is voldoende om op folie goed te laten projecteren. Hun voordeel: ze zijn flexibel bij de keuze voor de ruimte en presenteren perfect ook in kleine ruimtes.

Kleur i.p.v. wit? Met wandkleurcorrectie geen probleem

Juist bij mobiel gebruik wordt vaak zonder projectiescherm gewerkt. Gebruikelijke presentatietechniek stoot dan snel op hun grenzen. De oplossing: projectoren met geïntegreerde wandkleurcorrectie. Daarbij werd voor de gangbare wandkleuren een automatische correctiefilter ontwikkeld. Hun voordeel: ze presenteren perfect op elke achtergrond – zelfs op schoolborden.
LCD, DLP en LED – overzicht van de belangrijkste technieken

LCD:
De meeste business-projectoren werken momenteel met deze techniek. Daarbij wordt het licht opgedeeld in de basiskleuren rood, groen en blauw en daarna weer samengevoegd. Deze specifieke vloeibare kristallen van het beeldscherm beïnvloeden daarbij de polarisatierichting van het licht.
> LCD beamers
 
Voordelen:
Natuurlijke, krachtige kleuren. Ook in donkere gebieden zeer goede schakeringen en verlopen. Scherpe afbakeningen van de beeldpunten en oogbeschermende presentatie door een stabiel beeld. 
3LCD- technologie:
Bij deze techniek wordt wit licht met behulp van twee speciale spiegels in rood, groen en blauw gesplitst. Daarna wordt elke kleur door een eigen LCD geleidt. Om het beeld te projecteren worden deze vervolgens in een prisma met de andere kleuren samengevoegd.
 
Voordelen:
Door de lichtkracht optimaal te benutten kan de 3LCD- technologie van deze projectoren zelfs in heldere ruimten gebruikt worden. 
DLP:
Deze techniek werkt volgens het reflectie-principe. Op een chip bevinden zich duizenden mini-spiegels, elk van deze komt overeen met een pixel. Alleen wanneer de spiegel gekanteld is, projecteert hij het daarop vallende licht naar het scherm. Deze kantelbeweging is daarbij zo vlug dat het menselijke oog dit niet meer kan waarnemen en maakt daardoor de vertoning van kleurnuances mogelijk. De kleuren worden geproduceerd door een kleurenwiel met de basiskleuren (rood, groen, blauw).
> DLP beamers
 
Voordelen:
Perfecte beeldkwaliteit in een zeer hoge kleurverhouding. Door de minimale afstanden tussen de pixels ontstaan naadloze, scherpe, digitale beelden – en dit bij elke grootte. De projectoren zijn verregaand ongevoelig tegen omgevingscondities zoals hitte, vochtigheid of schokken. 
LED:
Deze techniek werkt met LED's (lichtdiodes) in de drie basiskleuren rood, groen en blauw (RGB) als lichtbron. Het mengen van de 3 kleuren maakt het mogelijk om bijna elke kleur weer te geven. Het licht wordt door een DLP-chip van Texas Instruments geleidt en vervolgens op het scherm geprojecteerd.
> LED beamers
Voordelen:
Extra klein en compact, omdat er geen projectielamp benodigd wordt en ook geen ventilator voor de koeling. Hoge levensduur tot 20.000 h in plaats de normale ca. 3.000 - 5.000 h bij LCD- of DLP- projectoren. 

Korte schermafstand beamers

Moderne beamers moeten lichtsterk en stil zijn. Bijkomend zijn de dagelijkse hindernissen, vele ruimten zijn te klein en missen de diepte om de projectoren met een ideale afstand tot een wand op te stellen. Het gevolg: gebruikelijke apparaten leveren vaak alleen kleine beelddiagonalen en moeten dicht aan het eind van een ruimte geplaatst worden. De oplossing zijn korte afstand projectoren. Deze zijn uitgerust met asferische lenzen, die op korte afstand extra effectief vergroten. Al bij een afstand van 1 m tussen de beamer en projectiescherm worden beelden en video's met goed herkenbare (55") beelddiagonalen geprojecteerd. 

Gerelateerde onderwerpen

Meest recente artikelen

Focus op gereedschap en werkplaatsuitrusting

5 dagen geleden

Focus op gereedschap en werkplaatsuitrusting

Eco Runner Team

6 dagen geleden

Eco Runner Team

Leerpakketten voor groot en klein

7 dagen geleden

Leerpakketten voor groot en klein

De voordelen van een endoscoop

7 dagen geleden

De voordelen van een endoscoop

Orde in de werkplaats met Toolcraft

7 dagen geleden

Orde in de werkplaats met Toolcraft

Herken met Fluke eenvoudig fouten in installaties en machines

21 dagen geleden

Herken met Fluke eenvoudig fouten in installaties en machines

Delft Hyperloop

2 dec 2020

Delft Hyperloop

Bij Conrad alleen Qi-laders voor draadloos opladen

19 nov 2020

Bij Conrad alleen Qi-laders voor draadloos opladen

Starterkit CASE PTFIX L-Boxx voor elektrici

27 okt 2020

Starterkit CASE PTFIX L-Boxx voor elektrici

Inspiratieverhaal: zelf een 3D gezichtsmasker maken

26 okt 2020

Inspiratieverhaal: zelf een 3D gezichtsmasker maken