Directe link
  • Header
  • Hoofd menu
  • Content
  • Footer
Bent u een zakelijke klant?
Deze instelling past het productassortiment aan en toont de prijzen excl. btw.
  • Conrad
  • Bent u een zakelijke klant?
    Deze instelling past het productassortiment aan en toont de prijzen excl. btw.
  • Mijn account

    Inloggen / Registreren

  • Winkelwagen

  • Aanbiedingen › Aanbiedingen ›
  • Conrad Wereld
    Conrad - Your Sourcing Platform
    Aanbiedingen
    Nieuws en inspiratie
    Nieuwe producten
    Verkoper worden

    Eigen merken

    Toolcraft
    Voltcraft
    Tru components
    Renkforce
    Speaka professional
    Sygonix
  • Service

    Voor u uitgekozen services

    Status bestelling
    eProcurement
    Nieuwsbrief
    Garantie
    Cadeaukaart
    Onderwijsvoordeel
    Klantenservice

  • Inkoop

    Alles voor uw inkoop

    eProcurement
    Offertetool
    Orders op afroep
    Direct bestellen
    Product op aanvraag
    Business Plus
  • Bent u een zakelijke klant?
    Deze instelling past het productassortiment aan en toont de prijzen excl. btw.
  • Onze producten
  • Mijn account
  • Verlanglijst
  • Uitloggen
Conrad
  1. Start

Populaire categorieën:
  • Alle producten
  • Meest gekocht
  • Best beoordeelde producten
  • Advies

Alle producten

bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Meest gekocht

Meest gekocht

Best beoordeelde producten

Best beoordeelde producten

Advies

Alles wat u moet weten over metaalboren

Met metaalboren kunnen voorwerpen van metaal zoals aluminium, koper of staal nauwkeurig en efficiënt worden geboord. Ze zijn bijzonder robuust en resistent en geoptimaliseerd voor het bewerken van moeilijk te bewerken materialen. Welke soorten metaalboren er zijn en waar u op moet letten als u ze koopt, leest u op deze pagina.

  • Metaalboren voor nauwkeurig en veilig metaalwerk

  • Hoe ziet een metaalboor eruit?

  • Gangbare soorten metaalboren

  • HSS boren: de belangrijkste soorten op een rij

  • Waar moet u op letten als u metaalboren koopt?

  • Onze praktische tip: Metaal correct boren

  • FAQ – veelgestelde vragen over metaalboren

Metaalboren


Metaalboor voor nauwkeurig metaalwerk

Metaal bewerken kan een uitdaging zijn: vooral als het gaat om snijprocessen zoals boren. De reden hiervoor is dat metaal, in tegenstelling tot hout, niet altijd goed te bewerken is. Dit komt onder andere door de hoge sterkte, die hogere snijkrachten en dus een hogere energie-input vereist. Bovendien kan er hitte ontstaan en kunnen er vonken afgaan bij het bewerken van metaal als u verkeerd te werk gaat of ongeschikt gereedschap gebruikt. Bij het boren in metaal moet u met een aantal dingen rekening houden. Een daarvan is het kiezen van de juiste boor. Met houtboren en metselboren komt u niet ver bij metaalbewerking. Er zijn speciale metaalboren nodig die speciaal zijn ontworpen voor het boren van slecht snijdende materialen zoals metalen en staal.



Wat onderscheidt metaalboren?

Metaalboor

Metaalboren worden gekenmerkt door een bijzonder robuust en bestendig ontwerp. Een klassiek ontwerp is de spiraalboor. Deze heeft scherpe snijkanten en een conische, stompe punt. Hoewel metselwerkboren vaak ook zijn uitgerust met een conische punt, hebben ze ook een hardgesoldeerde hardmetalen plaat, die bij metaalboren ontbreekt. In tegenstelling tot houtboren hebben metaalboren meestal geen centreerpunt, omdat deze zou afbreken tijdens het boren. Daarom moet het werkstuk voor het boren worden geponst, zodat de punt van de metaalboor houvast vindt.

Wat het materiaal betreft, zijn metaalboren meestal HSS-boren. HSS staat voor High Speed Steel. Dit is een hooggelegeerd gereedschapsstaal dat vormstabiel blijft en zijn hardheid behoudt, zelfs bij hoge temperaturen. Het maakt een snijsnelheid mogelijk die drie tot vier keer hoger ligt dan die van conventioneel gereedschapsstaal. HSS boren kunnen gewalst, gehard, geslepen of gelegeerd zijn, bijvoorbeeld met kobalt, titaniumnitride, titanium koolstofnitride of aluminium titaniumnitride. De ontwerpen zijn elk bijzonder geschikt voor het bewerken van bepaalde metaalsoorten.



Gangbare soorten metaalboren

Metaalboren zijn klassiek ontworpen als draaiboren, die bijvoorbeeld kunnen worden gebruikt om binnenschroefdraad te snijden. Er zijn echter andere soorten metaalboren op de markt die gebruikt worden voor specifieke boorklussen.

Freesboor

Freesboren worden bijvoorbeeld gebruikt om groeven en openingen in metalen werkstukken te frezen. Ze maken het mogelijk om gericht materiaal te verwijderen om de gewenste vorm of het gewenste oppervlak te verkrijgen. Zoals alle metaalboren worden freesboren gekenmerkt door hun extreme hardheid en slijtvastheid. De snijkanten zijn vaak extra kort zodat ze niet zo snel afbreken.

Freesboren

Stappenboor

Een andere vorm van metaalboren zijn stappenboren. Net als klassieke draaiboren hebben ze een conische punt, maar deze is getrapt. De stappen hebben verschillende diameters. De diameter is het kleinst aan de punt en neemt geleidelijk toe naar de schacht toe. Dit maakt het mogelijk om gaten van verschillende grootte te boren. Je boort alleen tot de gewenste diameter of tot de bijbehorende stap. De volgende grotere stap kan dan gebruikt worden om te ontbramen. Op deze manier kan boren, ruimen en ontbramen in één bewerking gebeuren.

stappenboor

Schiphoor

Schilboren hebben een soortgelijk ontwerp. Ze worden breder naar de schacht toe, maar zijn niet getrapt. Dit betekent dat je met schilboren gaten van verschillende afmetingen kunt maken, maar dat je altijd moet meten of de gewenste diameter is bereikt, omdat er geen stappen zijn die voor oriëntatie zorgen. Bovendien is ontbramen niet mogelijk in dezelfde bewerking met schilboren. Het traploze ontwerp heeft echter ook een voordeel: met een schilboor ben je niet gebonden aan vooraf gedefinieerde diameters, maar kun je boorgaten in afzonderlijke tussenmaten maken.

Schilboor

Kernboor

Kernboren worden gebruikt om materiaal uit een werkstuk te boren zodat er een kern overblijft. Ze snijden dus alleen de omtrek van het gat en zijn voor dit doel uitgerust met zogenaamde boren, die hol zijn aan de binnenkant. Als er gaten met een grotere diameter moeten worden geboord of als er bijzonder harde materialen moeten worden bewerkt, biedt het werken met kernboren veel voordelen. Omdat niet de hele boorkern hoeft te worden uitgesneden, is de boor minder onderhevig aan slijtage. Bovendien is er minder machinevermogen nodig, wat betekent dat er lichtere en kleinere boren gebruikt kunnen worden, wat weer voordelig is voor mobiele toepassingen.

Kernboor


HSS boren: de belangrijkste types op een rij

HSS boren hebben boren van conventioneel gereedschapsstaal bijna volledig vervangen in de verspaningstechnologie, omdat ze hittebestendiger, duurzamer en slijtvaster zijn. Afhankelijk van hoe HSS boren worden bewerkt en extra behandeld, zijn ze geschikt voor verschillende taken. De volgende types kunnen worden onderscheiden:

  • HSS-R: HSS-R boren zijn gerolvormde boren die gekenmerkt worden door een verhoogde breukvastheid en goede spaanafvoer. Ze zijn geschikt voor conventionele boorklussen en voor het bewerken van verschillende materialen, bijvoorbeeld staal, gietstaal, brons, messing en aluminium. HSS-R boren worden gebruikt met handboren en boorinstallaties. 
  • HSS-G: HSS-G boren kunnen voor evenveel verschillende materialen gebruikt worden als HSS-R boren, maar ze werken preciezer omdat ze een geslepen boorpunt hebben. Ze zijn daarom een goede keuze voor boorwerk dat precisie vereist. Ze zijn zeer geschikt voor gebruik op draaibanken en freesmachines.
  • HSS-E: HSS-E boren hebben een kobaltlegering (5 tot 8% kobaltgehalte) en zijn daarom bijzonder hard en hittebestendig. Daarom zijn ze zeer geschikt voor materialen met een hoge sterkte, zoals roestvrij staal. HSS-E boren worden meestal gebruikt met draaibanken en freesmachines. 
  • HSS-TiN: HSS-TiN boren hebben een titaan-nitride coating en kunnen boren in gelegeerd en ongelegeerd staal, grijs gietijzer en non-ferrometalen (NF-metalen). Deze laatste omvatten alle metalen die geen basisijzer bevatten. HSS-TiN boren worden gekenmerkt door een goede spaanafvoer en lange standtijd en zijn geschikt voor gebruik in accuboormachines.

Draaiboren gemaakt van HSS zijn onderverdeeld in drie typen afhankelijk van de lengte van de spiraal, namelijk type N, type H en type W. Type N draaiboren zijn uitgerust met een spiraal van normale lengte. Ze zijn zeer geschikt voor het bewerken van matig harde metalen zoals constructiestaal, non-ferrometalen en gietijzer; ze zijn niet de juiste keuze voor zachte werkstukken. Draaiboren van het type H hebben een langgerekte spiraal en worden gebruikt voor harde, taai-harde, brosse en kort snijdende materialen (lichte metalen, brons, messing, enz.). Boren van het type W hebben een korte spiraal en zijn bedoeld voor zachte, taaie en lang verspaande materialen (aluminium, koper, enz.).



Waar moet u op letten als u een metaalboor koopt?

Bij het kopen van metaalboren moet u met verschillende factoren rekening houden. Om de best mogelijke resultaten te bereiken, moet de boor altijd afgestemd zijn op de boortaak en het onderliggende materiaal. Daarom is het belangrijk om een geschikt type boor te kiezen (schilboor, kernboor, freesboor, enz.) en een geschikt type. Als het bijvoorbeeld gaat om spiraalboren, zijn type N ontwerpen voor middelharde materialen, type H ontwerpen voor harde materialen en type W ontwerpen voor zachte materialen de juiste keuze.

Metaalborenset

Metaalboren hoeven niet per se gecoat te zijn. Afhankelijk van de taak kunnen gewalste of geslepen varianten volstaan. Coatings moeten echter worden beschouwd als een kwaliteitskenmerk. Ze kunnen de levensduur en treksterkte van een boor aanzienlijk verhogen. Als het gaat om zeer harde metalen, waar conventionele HSS boren hun grenzen bereiken, kunnen we sowieso niet om titanium of kobaltlegeringen heen. Indien nodig kan het zelfs nodig zijn om toevlucht te nemen tot diamantboren of boren van volhardmetaal. Boren in volmetaal worden steeds meer gebruikt in de industriële omgeving omdat ze hogere snijsnelheden en een zeer nauwkeurige positionering mogelijk maken. Vooral voor abrasieve materialen zoals gietijzer of voor aluminiumlegeringen kunnen volhardmetalen boren een interessant alternatief zijn.

Het type boormachine waarmee de boormachine wordt gebruikt, speelt ook een rol bij de keuze. Niet elk type is geschikt voor draaibanken en freesmachines en niet elk type is geschikt voor accuboormachines. Bovendien moet de boor ontworpen zijn voor het montagesysteem. Als de boormachine een SDS klauwplaat heeft, moet de boor een SDS schacht hebben zodat hij daarin kan worden bevestigd. Als u eenmaal een geschikt boortype hebt gevonden, spelen specifieke parameters zoals lengte en diameter een rol. Meerdelige boorsets met versies van verschillende maten zijn voordelig, zodat u goed voorbereid bent op verschillende toepassingen.



 

Onze praktische tip: Metaal correct boren

Bij het boren van metaal moet u met een paar dingen rekening houden. Ten eerste moet het voorwerp om veiligheidsredenen stevig worden vastgezet, zowel verticaal als horizontaal, omdat er tijdens het boren krachten worden gegenereerd in zowel de boor- als de draairichting. Het is ook belangrijk om de juiste snelheid of snijsnelheid te kiezen. Hoe groter het gat en hoe harder het metaal, hoe lager de snelheid moet zijn. Het boorgat moet op voorhand geponst worden zodat de boor houvast vindt en niet wegglijdt. Als er gaten met een grotere diameter moeten worden geboord, is het zinvol om eerst een gat met een kleine diameter voor te boren. U moet heel voorzichtig zijn tijdens het boren. Het is beter om minder druk uit te oefenen dan te veel, omdat anders het risico bestaat dat de boor vastloopt in het metaal en het werkstuk beschadigt. Er moet ook regelmatig snijolie worden gebruikt om de warmte af te voeren en slijtage van de boor te voorkomen, ten minste als er veel warmte wordt opgebouwd. Na het boren is de volgende stap het ontbramen en ontspannen van de boor. Als er spanen uit het boorgat steken, kunnen deze met een vijl worden verwijderd. Om scherpe randen glad te maken, gebruikt u best een ontbramer, tenzij u een stappenboor gebruikt die deze taak overneemt.



FAQ – veelgestelde vragen over metaalboren

Wat is er geregeld in DIN 338?


DIN 338 definieert de specificaties van korte HSS-draaiboren met cilindrische schacht. Onder andere worden gewalste of geslepen spiraalboren geclassificeerd. Daarnaast geeft DIN 338 een overzicht van toegestane oppervlaktebehandelingen, diameters en toleranties. In het algemeen is het raadzaam om bij de aanschaf van een boormachine te letten op de DIN-specificaties om er zeker van te zijn dat het gereedschap voldoet aan de geldende normen.

Is koelmiddel altijd nodig bij het boren in metaal?

Een koelmiddel is nodig als er tijdens het boren hitte wordt gegenereerd die de boor en het werkstuk kan beschadigen. Of en hoeveel warmte er vrijkomt, hangt echter altijd af van het materiaal en de snijsnelheid. Het is dus heel goed mogelijk om zonder koelmiddel te boren als je met een geschikt materiaal en met een lage snelheid werkt.

Ik wil een metalen pijp boren. Hoe kan ik voorkomen dat deze buigt?

Om te voorkomen dat een metalen buis buigt tijdens het drukproces, kan er van tevoren een houten staaf doorheen worden geschoven. Dit stabiliseert de buis zodat er geen inkepingen ontstaan tijdens het werk. Ook hier is het belangrijk om het werkstuk voldoende te fixeren, bijvoorbeeld in een boorstandaard of bankschroef.  

  • +3500 merken

  • +1.900.000 producten

  • +85.000 zakelijke klanten

  • Gratis inkoopoplossingen

  • Scherpe offertes op maat

  • Klantenservice

  • Bestellen

  • Betalen

  • Garantie & retour

  • Alle onderwerpen

  • * Voorwaarden gratis levering

  • Over Conrad

  • Conrad Your Sourcing Platform

  • Nieuws & Inspiratie

  • Milieubewust ondernemen

  • ISO-certificering

  • Vulnerability Disclosure Program

  • REACH documenten

  • Conrad Diensten

  • Offerte aanvragen

  • e-Procurement

  • Business Plus

  • Gekalibreerd assortiment

  • Snel vinden

  • Merken A-Z

  • Categorieën A-Z

  • Actuele aanbiedingen 🛒

  • Download Center

  • Vacatures

Cookie instellingen
Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief en ontvang 10% korting* op uw eerstvolgende bestelling, zonder minimaal bestelbedrag.

Meld u aan voor de nieuwsbrief en ontvang 10% korting* op uw eerstvolgende bestelling, zonder minimaal bestelbedrag.

Voer een geldig e-mail adres in

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief en ontvang 10% korting* op uw eerstvolgende bestelling, zonder minimaal bestelbedrag.

Meld u aan voor de nieuwsbrief en ontvang 10% korting* op uw eerstvolgende bestelling, zonder minimaal bestelbedrag.

Voer een geldig e-mail adres in

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief en ontvang 10% korting* op uw eerstvolgende bestelling, zonder minimaal bestelbedrag.

Meld u aan voor de nieuwsbrief en ontvang 10% korting* op uw eerstvolgende bestelling, zonder minimaal bestelbedrag.

Voer een geldig e-mail adres in

Betaalmethoden
  • iDeal
  • Creditcard
  • Automatische incasso
  • Op rekening
Alle betaalmethoden
Social Media

Weergave van alle prijzen excl. btw en excl. verzendkosten.

Weergave van alle prijzen incl. btw en excl. verzendkosten.

  • Gegevensbescherming

  • Veilige betaalmiddelen

  • SSL-versleuteling

  • Geverifieerde Visa & Mastercard veilige code

  • Algemene voorwaarden

  • Impressum

  • Privacy policy

  • Herroepingsrecht

Productvergelijking
Verlanglijst