Hoe kunnen we helpen?
Lichtsensoren
Geselecteerde merken
Deze tekst is automatisch vertaald.
Wat u moet weten over lichtsensoren
-
WAS is een lichtsensor?
-
Hoe werkt een lichtsensor?
-
Lichtsensoren in een overzicht
-
Tips voor de aankoop van een lichtsensor
-
Waar komt lichtsensoren om aan de slag te gaan?
WAS is een lichtsensor?
Een lichtsensor meet de helderheid door een speciale helderheidssensor. Zo kan de meting van het daglicht ook bedoeld zijn als een meting van kunstmatige licht binnenshuis.
Verandert de lichtinval of de lichtintensiteit, activeert de sensor de hem toegewezen functie uit. Bijvoorbeeld zorgt hij als alternatief voor tijdschakelklok voor de verlichting van het huisnummer. Dit vindt plaats in de opgegeven lichtsterkte.
Hoe werkt een lichtsensor?
De lichtsensor werkt met de meeteenheid lux en meet de helderheid zijn omgeving. Bij onderschrijding van een vooraf ingestelde waarde wordt de de sensor zugeschriebene functie geactiveerd.
Als alternatief is er lichtsensoren, waarvan de werking door onderbreking van een meestal onzichtbare lichtstraal in werking is getreden. In de regel dienen deze sensoren als praktische deuropener. De lichtstraal kan echter ook als Veiligheidsmechanisme dienen en bijvoorbeeld een alarmsignaal genereren, als de straal wordt onderbroken.
Lichtsensoren in een overzicht
Bij Conrad zijn er onderdelen en eindproducten voor verschillende toepassingsgebieden.
CMOS-sensoren, mini camera-modules
Het gaat hierbij om beeldsensoren, die in digitale camera's worden gebruikt. Verandert u licht in spanning, door licht en donker van elkaar verschillen. Een onderscheid van afzonderlijke kleuren gebeurt doorgaans niet, is echter met speciale filters mogelijk.
-Fotodetectoren
Een fotodetector is die onderdeel van lichtsluizen, die voor de omzetting van de lichtstraal in een elektrisch signaal verantwoordelijk is. Afhankelijk van het model is de detector binnen een apparaat of als aparte component beschikbaar.
Schemer sensoren & schemeringsschakelaar
Het gaat hierbij om een lichtsensor die meet wanneer buiten de schemering resp. donker wordt. Ook hier vindt er een meting plaats in lux. Schemer sensoren worden naast de buitenverlichting aangebracht. Ingebouwd is een fotodiode, die de helderheid meet.
De eerder ingestelde waarde is bepalend, wanneer het apparaat wordt in- of uitgeschakeld. Deze apparaten zijn handig als bijvoorbeeld de huisnummers- of naam verlichting aan de pand niet via de tijdschakelklok moet worden gereguleerd. Eenmaal is ingesteld, wordt het apparaat na de opgegeven waarde. Ook de verlichtingssterkte is afhankelijk van het apparaat kunnen worden vastgelegd.
Lichtsluizen & -toets
Een lichtstraal ontstaat bij het lichtsensor, doordat hij van een zend- aan een ontvangstapparaat wordt overgedragen; meestal niet als zichtbaar licht voor het menselijk oog. Zend- en ontvangstapparaat kunnen in één en dezelfde product reeds aanwezig te zijn.
De detectiecellen verandert de lichtstraal in een elektrisch signaal dat een reactie geactiveerd wordt, mits de straal wordt onderbroken. Deze technologie komt ongeveer onder automatische zeep dispensers gebruikt.
Tips voor de aankoop van een lichtsensor
Kiest u altijd precies de lichtsensor, die zich voor het door u gewenste toepassingsgebied geschikt is. Wilt u een lichtsluis produceren, hebt u overeenkomstig een lichtsensor. Wilt u een functie worden geactiveerd, als de helderheid van een bepaalde waarde bereikt wordt, dan is daarentegen een schemeringssensor de juiste keuze.
Bovendien is het belangrijk om de benodigde ruimte van de sensoren incalculeren. Meet hiervoor het toepassingsgebied - bijvoorbeeld een deur - net uit en stel deze met de afmetingen van de sensor. Wilt u de sensor buiten of onder extremere omstandigheden gebruikt, zo speelt ook de minimale en maximale bedrijfstemperatuur een rol. Werken ongeveer enkele schemerschakelaar bij meer dan 35 graden niet meer - WAS bij direct zonlicht in staand zomer zeker kan worden overschreden.
Goed om te weten: bespaart energie
wanneer u bijvoorbeeld bij uw schemeringssensor energie wilt besparen, moet u op het gebruik van een LED-lamp letten. Door een lichtafhankelijke verlichten van huisnummer en co bespaart u weliswaar toch stroom, de LED-lamp verlaagt de stroomkosten echter verder.
Waar komt lichtsensoren om aan de slag te gaan?
Het zogenaamde foto-elektrische effect zorgen bijvoorbeeld actieve componenten in camera's, ook in heel wat tabletgames robot komen sensoren gebruikt. Door lichtsensoren kunnen bijvoorbeeld huishoudelijke robot herkennen waar u op obstakels kunnen raken en omzeilt u gericht.
Lichtsensoren zijn echter ook in voertuigen geliefd. Ze maken het automatisch in- of uitschakelen van het dimlicht, door een bepaalde helderheid onderbroken of wordt bereikt. Zo kunnen sensoren bij BMW, Mercedes en co. een veilige tunnels rijden met automatisch ingeschakeld licht mogelijk maken.