- Accessoires voor harde schijven
- HDD's (Hard Disk Drive)
- Externe harde schijven
- Externe harde schijven 10 TB
- Externe harde schijven 1 TB
- Externe harde schijven 2 TB
- Externe harde schijven 3 TB
- Externe harde schijven 4 TB
- Externe harde schijven 500 GB
- Externe harde schijven 5 TB
- Externe harde schijven 6 TB
- Externe harde schijven 8 TB
- Intenso externe harde schijven
- LaCie Rugged
- PS4 externe harde schijven
- Toshiba Canvio Basics
- Toshiba externe harde schijven
- WD Elements
- WD externe harde schijven
- WD My Book
- WD My Passport
- WD My Passport Ultra
- Xbox One externe harde schijven
- Externe harde schijven (refurbished)
- Interne harde schijven
- Interne harde schijven (refurbished)
- Externe harde schijven
- NAS (Network Attached Storage)
- SSD's (Solid-State-Drive)
Hoe kunnen we helpen?
Harde schijven
Om naast het interne geheugen in de pc extra capaciteiten beschikbaar te hebben, zijn er zogenaamde externe harde schijven en NAS-servers beschikbaar, die zoals gewoonlijk door de computer toegankelijk zijn. In ons assortiment harde schijven vindt u alle denkbare harde schijven voor uw PC of laptop.
Wat zijn harde schijven?
Op een pc of laptop is de harde schijf het geheugen van de computer als elektronisch opslagmedium. Het besturingssysteem is op de harde schijf geïnstalleerd, programma's en bestanden worden hier opgeslagen en bewaard. Hoe groter de harde schijf of de opslagcapaciteit, hoe meer gegevens er op de computer staan. Om naast het interne geheugen in de pc extra capaciteiten beschikbaar te hebben, zijn er zogenaamde externe harde schijven en NAS-servers beschikbaar, die zoals gewoonlijk door de computer toegankelijk zijn. Virtuele clouddiensten gebruiken ook harde schijven, waarop de bestanden uiteindelijk worden opgeslagen. Er zijn veel verschillende ontwerpen, van HDD tot SSD en SSHD beschikbaar.
Welke harde schijven zijn er?
- HDD: De klassieke harde schijf (HDD) bestaat uit roterende schijven waarop magnetisch is geschreven. Daar kunnen grote hoeveelheden gegevens worden opgeslagen, verwijderd en overschreven. Omdat de harde schijf kan worden beïnvloed door hobbels en een verkeerde positie in de behuizing, wordt deze voornamelijk gebruikt in toren-pc's. De schrijfsnelheid van de harde schijf wordt beperkt door de rotatie van de schijf en wordt daarom overtroffen door snellere flashgeheugens.
- SSD: Strikt genomen is de SSD (Solid State Drive) geen harde schijf, maar een flashgeheugen. Het heeft geen roterende schijf nodig en slaat de gegevens op in flashgeheugencellen. De SSD is hierdoor beter bestand tegen schokken en wordt veel gebruikt in laptops. Het is ook compacter en lichter dan de harde schijf.
- SSHD: De SSHD (Solid State Hybrid Disk) is een hybride van SSD en HDD. Het heeft de grote capaciteiten van de harde schijf, maar dankzij het snelle flashgeheugen kan het bestanden in het geheugen opslaan voordat ze uiteindelijk naar de harde schijf worden geschreven. De hybride combineert de voordelen van beide concepten.
- Externe harde schijven: Externe harde schijven zijn geschikt voor het veilig opslaan van grotere hoeveelheden data. Ze zijn te bereiken via USB, Thunderbolt en vele andere interfaces en zijn een goede aanvulling op de harde schijf in de laptop. Het biedt ook extra ruimte als thuisopslag voor foto's, muziek en belangrijke documenten. Externe harde schijven zijn verkrijgbaar als HDD en SSD.
- NAS-servers: Een NAS-server is een secialiteit onder de externe harde schijven, omdat het een grote externe gegevensopslag is die meestal ook kan worden gebruikt als toegankelijke opslaglocatie in het netwerk. NAS-servers worden niet alleen gebruikt voor snelle toegang, bijvoorbeeld via cloudservies, maar kunnen ook worden gebruikt voor professionele gegevensback-up door back-ups te maken en harde schijven te spiegelen. Met de mogelijkheid om RAID te gebruiken, dienen ze als geautomatiseerde opslagdiensten.
Waarop moet u letten bij de aanschaf van een harde schijf?
Compatibiliteit van de harde schijven
-
Interne of externe harde schijf
-
Ontwerp harde schijf: HDD of SSHD
-
Voor interne harde schijven: geschikt formaat en ontwerp voor de behuizing
-
Geschikte interfaces: SATA, SAS
-
Verbindingen: WiFi, USB 2.0, 3.0, Thunderbolt
-
Geschikt voor Apple-apparaten en Android-apparaten
-
Voor NAS-servers: netwerkcapaciteit en RAID
De juiste uitrusting
-
Cloud-service
-
Opslagcapaciteit harde schijf: b.v. 1 TB
-
Maximale schrijfsnelheid
-
Voor NAS-servers: gewenste software voor de applicatie
-
Voor externe harde schijven: encryptie en wachtwoorden
Onze praktische tip: aansluitingen en kabels voor harde schijven
Als u met uw laptop of pc toegang wilt tot externe harde schijven, heeft u een geschikte kabel nodig. De compatibiliteit van de harde schijf en computer is belangrijk. Als de aansluitingen niet overeenkomen met een kabel, kunnen adapters b.v. USB-C naar USB kan worden gebruikt. USB 3.0-kabels zijn meestal bij de aankoop inbegrepen. Aangezien ze bij sommige fabrikanten alleen bij USB-C worden geleverd, moet u hier bij de aanschaf op letten.
Externe harde schijven: uw data veilig onderweg
Door hun compacte formaat zijn externe harde schijven bijzonder geschikt voor mobiel gebruik. NAS-servers zijn daarentegen geschikter voor externe gegevensopslag thuis vanwege hun flexibele toegankelijkheid. Als u een externe harde schijf in uw laptoptas vervoert, kunt u met sommige accessoires de levensduur van de harde schijf verlengen. Dit omvat geschikte en goed passende kabels die de harde schijf-interface niet beschadigen, zelfs niet als ze vaak zijn aangesloten. Ook voor zowel HDD als SSD wordt een geschikte beschermhoes aanbevolen, zodat stoten en zelfs kleine hoeveelheden vloeistoffen niet direct tot grote schade leiden.
HDD of SSHD? Interne harde schijven en hun kenmerken
Omdat HDD en SSD twee verschillende ontwerpen en technologieën zijn, hebben beide varianten hun individuele sterke en zwakke punten. Hoewel de harde schijf bijzonder grote capaciteiten biedt, is de SSD aanzienlijk sneller en kan hij u veel tijd besparen bij grote hoeveelheden data of systeemtoegang. Daarnaast kan hij scoren met een geruisloze manier van werken en biedt hij ook voldoende ruimte in kleine laptops. Dus als u de tower-pc thuis wilt uitrusten met een bijzonder groot intern geheugen, kunt u de harde schijf toch gebruiken, zolang het volume en de iets lagere schrijfsnelheid niet als hinderlijk worden ervaren. De kleinere SSD is vooral een pluspunt vanwege het grotere comfort. Een goed compromis tussen de twee typen is de gecombineerde SSHD, die iets hogere schrijfsnelheden heeft dan de HDD, maar niet significant stiller is.
FAQs: meestgestelde vragen over harde schijven
Kan ik gewoon een externe harde schijf aansluiten?
Om vanaf de computer toegang te krijgen tot een externe harde schijf, moet deze eerst worden geformatteerd. Aangezien er standaarden verschillen voor OS- en Windows-besturingssystemen zijn, moet een compatibele standaard in acht worden genomen. Als de harde schijf is geformatteerd, kan deze ook worden beveiligd met codering en wachtwoorden.
Hoelang gaat een harde schijf mee?
De levensduur van harde schijven hangt voornamelijk af van de intensiteit van gebruik. Hoewel harde schijven vast kunnen komen te zitten bij een botsing, hebben de flashgeheugens slechts een beperkt aantal schrijfcycli voordat de geheugencellen te veel worden gebruikt en er fouten optreden. Een goed opgeslagen harde schijf die is beschermd tegen schadelijke invloeden is echter behoorlijk duurzaam.
Wat kost een harde schijf?
De prijs van harde schijven kan sterk variëren, afhankelijk van hoe specifiek de vereisten zijn. De goedkoopste optie is HDD's in gangbare formaten (3,5 inch) en zonder speciale aansluitingen. Zelfs met grote opslagcapaciteiten blijft de prijs van deze harde schijven relatief laag. SSHD-harde schijven zijn daarentegen wat duurder, maar hebben ook enkele voordelen. Het topsegment omvat NAS-servers met zeer grote opslagcapaciteiten en talrijke extra's.
Conclusie: het vinden van de juiste harde schijf
Als u op zoek bent naar een nieuwe harde schijf, moet u van tevoren weten of het een interne harde schijf voor een laptop of computer moet zijn of een externe harde schijf, misschien zelfs een NAS-server. In het bijbehorende segment zijn dan veel verschillende opslagcapaciteiten, uitrustingsvarianten en vooral aansluittypes en formaten beschikbaar. De meeste details worden al bepaald door de compatibiliteit met de computer. Dus als u zich laat leiden door de technische kengetallen, zijn de opslagcapaciteit, schrijfsnelheid en vaak ook technische extra's meestal aanwezig. NAS-servers bieden een bijzonder groot aantal opties, omdat ze niet alleen hardwarecomponenten hebben, maar ook verschillende beheersoftware en compatibel moeten zijn met het netwerk. Het is daarom de moeite waard om de details te bekijken.