JavaScript is niet actief in uw browser. Hierdoor mist u handige zaken, zoals onze uitgebreide zoekfunctie en reviews.
{{#unless user.loggedIn}} {{#xif " digitalData.page.category.pageType !== 'checkout_confirmation' " }}
{{/xif}} {{/unless}}

 

Zorg voor een goed netwerk met een router

Een router is het hart van uw netwerk. Of u er nou één hebt met of zonder modem, al uw netwerk-apparatuur verbindt u met uw router. Maar heeft uw router voldoende WiFi-bereik? Voldoet hij nog wel aan de hedendaagse eisen? Wilt u uw complete huis bedienen of heeft u aan een goed WiFi-signaal genoeg? Hoe dan ook, tijd om dat stuk antiek van de internetprovider weg te halen en te upgraden naar één die de huidige technologie aankan!

Routers met en zonder modem

De eerste stap die u voor uzelf moet nagaan is of de router een modem, of juist niet moet hebben. Een modem zet het internet signaal van de provider om zodat u er thuis gebruik van kunt maken. Vaak levert een provider bij aansluiting op COAX of glasvezel zelf een losse modem mee omdat routers met zo’n soort aansluiting schaars zijn. Gebruikt uw provider een RJ45-kabeltje dat afgetapt wordt van uw telefoonlijn, dan heeft u dus een router met modem nodig.

Heeft u helemaal geen internetsignaal (bijvoorbeeld in uw vakantiehuisje) maar wilt u toch genieten van internet op meerdere apparaten, dan is een 4G router voor u de oplossing. Een 4G router (niet te verwarren met MiFi) lijkt op een normale router. Maar in plaats van een normale modem beschikt deze over een SIM-kaartslot. Zo kunt u het internetsignaal via uw mobiele provider verkrijgen en uitsturen net als een normale router. Ideaal op vakantie of tijdens verhuizingen als er nog geen internet beschikbaar is.

Voordelen router:

Meerdere aansluitingen voor uw netwerk

WiFi, modem en switch in één

Via USB (indien aanwezig) een NAS-functie

Nadelen router:

Een router zonder modemfunctie heeft alsnog een externe modem nodig

NAS functie

Heeft u nog geen NAS-server maar wilt u toch foto’s, films, muziek en meer delen in uw netwerk? Dan is een router met NAS-functie de oplossing. Deze beschikken over een USB 2.0 of USB 3.0 poort om externe HDD’s of USB-sticks op aan te sluiten. Zo kunt u
bestanden delen in uw netwerk zonder een PC of server aan te zetten. 

Zorg voor een goed en krachtig WiFi-signaal

Een goed WiFi-signaal begint bij de router. Nou zijn het aantal (externe) antennes belangrijk voor een goed signaal, maar ook de techniek die er achter schuil gaat is belangrijk. Een antenne is weinig tot niks waard als er geen goede versterking achter zit. Beamforming is ook een technologie die belangrijk is voor een goed signaal. Deze technologie houdt in dat de router het WiFi-signaal focust naar gebruikers. Dus als u met uw smartphone binnen bereik komt zal het signaal zich hierop focussen, in plaats van simpelweg een signaal in het rond te sturen. Zo krijgt u meer signaal en dus een groter bereik.

De snelheid van uw WiFi wordt ook bepaald door uw router. Als eerste moet er gekeken worden naar de frequentie. Op dit moment is WiFi actief op twee frequenties, de “traditionele” 2,4GHz band en 5GHz. 2,4GHz is de veel gebruikte draadloze frequentie voor alle draadloze apparaten zoals draadloze A/V overdracht. Doordat deze band veel gebruikt wordt, krijgt u soms storingen zoals het wegvallen van- of een traag signaal. 5GHz is een relatief nieuwe band en heeft hier minder last van. Tevens werkt 5GHz met de nieuwste WiFi standaard (802.11ac), hierdoor zijn gigabit snelheden via WiFi mogelijk. Het nadeel van 5GHz is echter dat niet alle ontvangers deze band ondersteunen.

Er bestaan ook dual-band routers, hiermee worden de bandbreedtes van beide frequenties benut. Zo zijn snelheden tot 1900 Mbit/s via WiFi haalbaar. Als dit nog niet genoeg voor u is dan zijn er routers die de 5GHz band vaker gebruiken. Zo zijn extreem hoge snelheden tot maar liefst 5300 Mbit/s haalbaar!

Naar boven