JavaScript is niet actief in uw browser. Hierdoor mist u handige zaken, zoals onze uitgebreide zoekfunctie en reviews.
{{#unless user.loggedIn}} {{#xif " digitalData.page.category.pageType !== 'checkout_confirmation' " }}
{{/xif}} {{/unless}}

 

Zorg voor een goed netwerk met een router

Een router is het hart van jouw netwerk. Of je er nou één hebt met of zonder modem, al je netwerk-apparatuur verbind je met je router. Maar heeft jouw router voldoende WiFi-bereik? Voldoet hij nog wel aan de hedendaagse eisen? Ben jij een echte Tekkie en wil jij je complete huis bedienen of heb jij aan een goed WiFi-signaal genoeg? Hoe dan ook, tijd om dat stuk antiek van de internetprovider weg te halen en te upgraden naar één die de huidige technologie aankan!

Routers met en zonder modem

De eerste stap die je voor jezelf moet nagaan is of de router een modem, of juist niet moet hebben. Een modem zet het internet signaal van de provider om zodat je er thuis gebruik van kunt maken. Vaak levert een provider bij aansluiting op COAX of glasvezel zelf een losse modem mee omdat routers met zo’n soort aansluiting schaars zijn. Gebruikt jouw provider een RJ-45-kabeltje dat afgetapt wordt van je telefoonlijn dan heb je dus een router met modem nodig.

Heb je helemaal geen internetsignaal (bijvoorbeeld in je vakantiehuisje) maar wil je toch genieten van internet op meerdere apparaten is een 4G router de oplossing voor jou. Een 4G router (niet te verwarren met MiFi) lijkt op een normale router. Maar in plaats van een normale modem beschikt deze over een SIM-kaart slot. Zo kun je het internet signaal via je mobiele provider verkrijgen en uitsturen net als een normale router. Ideaal op vakantie of tijdens verhuizingen als er nog geen internet beschikbaar is.

Voordelen router:

green_plus.png

Meerdere aansluitingen voor jouw netwerk

green_plus.png

WiFi, modem en switch in één

green_plus.png

Via USB (indien aanwezig) een NAS-functie

Nadelen router:

min.png

Een router zonder modemfunctie heeft alsnog een externe modem nodig

NAS functie

Heb jij nog geen NAS-server maar wil je toch foto’s, films, muziek en meer delen in je netwerk? Dan is een router met NAS-functie de oplossing voor jou. Deze beschikken over een USB 2.0 of USB 3.0 poort om externe HDD’s of USB-sticks op aan te sluiten. Zo kun je
bestanden delen in je netwerk zonder een PC of server aan te zetten. 

Zorg voor een goed en krachtig WiFi-signaal

Een goed WiFi-signaal begint bij de router. Nou zijn het aantal (externe) antennes belangrijk voor een goed signaal maar ook de techniek die er achter schuil gaat is belangrijk. Een antenne is weinig tot niks waard als er geen goede versterking achter zit. Beamforming is ook een technologie die belangrijk is voor een goed signaal. Deze technologie houdt in dat de router het WiFi-signaal focust naar gebruikers. Dus als jij met je smartphone binnen bereik komt zal het signaal zich hierop focussen in plaats van simpelweg  een signaal in de ronde te sturen. Zo krijg je meer signaal en dus een groter bereik.

De snelheid van je WiFi wordt ook bepaald door je router. Als eerste moet er gekeken worden naar de frequentie. Op dit moment is WiFi actief op twee frequenties, de “traditionele” 2,4GHz band en 5GHz. 2,4GHz is de veel gebruikte draadloze frequentie voor alle draadloze apparaten zoals draadloze A/V overdracht. Doordat deze band veel gebruikt wordt krijg je soms storingen zoals het wegvallen van- of een traag signaal. 5GHz is een relatief nieuwe band en heeft hier minder last van. Tevens werkt 5GHz met de nieuwste WiFi standaard (802.11ac), hierdoor zijn gigabit snelheden via WiFi mogelijk. Het nadeel van 5GHz is echter dat niet alle ontvangers deze band ondersteunen.

Er bestaan ook dual-band routers, hiermee worden de bandbreedtes van beide frequenties benut. Zo zijn snelheden tot 1900 Mbit/s via WiFi haalbaar. Als dit nog niet genoeg voor je is dan zijn er routers die de 5GHz band vaker gebruiken. Zo zijn extreem hoge snelheden tot maar liefst 5300 Mbit/s haalbaar!