JavaScript is niet actief in uw browser. Hierdoor mist u handige zaken, zoals onze uitgebreide zoekfunctie en reviews.
{{#unless user.loggedIn}} {{#xif " digitalData.page.category.pageType !== 'checkout_confirmation' " }}
{{/xif}} {{/unless}}

VHS-banden kopen bij Conrad

We leven in een tijdperk waarin opslagmedia kleiner, gebruiksvriendelijker en meer en meer digitaal wordt. Toch hebben veel mensen een drang naar oudere vormen van opslagmedia.

We hoeven alleen maar even te kijken naar de opleving van bijvoorbeeld de langspeelplaat om hier een goed voorbeeld van te krijgen. Toch is dit niet het enige opslagmedium dat een comeback maakt. Dit geldt namelijk in zekere mate ook voor de VHS-videoband.

Een revolutie in de jaren zeventig

VHS-banden hebben vroeger een enorme impact gehad. We hebben het dan over het einde van de jaren zeventig, toen de eerste videorecorders op de markt kwamen.


Dit bood ongekende mogelijkheden. Je had in die tijd geen enkele andere manier om gemiste televisieprogramma's alsnog te kijken, waar bijkomt dat het aanbod aan zenders in die tijd nog erg karig was.

Met de komst van de VHS-recorder was het opeens mogelijk om een televisieprogramma op een later tijdstip alsnog te kijken, of het net zo vaak te kijken als je maar wilde. Daar kwam nog bij dat het nu ook mogelijk werd om films te huren of te kopen. Het was een ongekende luxe.

Videobanden in meerdere systemen

VHS-banden waren niet de enige soort videobanden die in die tijd te koop waren. Er waren twee concurrerende systemen, te weten Betamax en het Video 2000 van Philips.

Er valt wat voor te zeggen dat Video 2000 misschien een beter systeem was dan VHS (je kon de banden bijvoorbeeld aan beide kanten gebruiken, net als een cassettebandje), maar toch was het VHS dat aan het langste eind trok. Dit kwam vooral doordat VHS de steun van de filmmaatschappijen achter zich had, maar ook doordat meer verschillende producenten van videorecorders voor het VHS-systeem kozen.

Opkomst en ondergang

VHS-banden waren lange tijd ongekend populair. Videotheken beleefden hoogtijdagen en de videorecorders vlogen de winkel uit. Er leek dan ook geen vuiltje aan de lucht toen in 1995 de dvd zijn opwachting maakte.

Natuurlijk was de beeldkwaliteit van dvd's veel beter dan die van de VHS-tape, maar er was nog geen mogelijkheid om ook opnames te maken op een dvd. Pas toen dit ook mogelijk begon te worden begon de VHS-band als populairste formaat voor het opnemen en kijken van beeldmateriaal sterk aan populariteit te verliezen.

Daar komt bij: waar er nog wel iets voor te zeggen valt dat vinyl een net zo mooie -ofmisschien wel betere- geluidskwaliteit produceert als een cd, daar is een dvd toch wel duidelijk beter dan een VHS-band. Daar komt bij dat een dvd veel gebruiksvriendelijker is, dit opslagmedium hoeft bijvoorbeeld niet teruggespoeld te worden!

De VHS-band blijft fans houden

Toch is de VHS-band niet helemaal verdwenen. Er is een trouwe schare fans die genieten van de oude banden uit de videotheek, en die hele avonden organiseren waarin klassiekers van VHS worden gedraaid.

Maar dit is niet de enige reden waarom VHS nog steeds in schwung is. Per slot van rekening is er met het VHS-systeem niks mis. Het is nog steeds mogelijk er programma's mee te kijken of op te nemen en als u hier een goede band voor gebruikt is de kwaliteit nog steeds prima te noemen.

Het is wel zo dat de beelden van een VHS-tape er op een HD-televisie wat minder goed uitzien, maar dat is aan de andere kant misschien ook juist wel de charme van VHS.

Naar boven