Meest gekocht

    Meest gekocht

    Best beoordeelde producten

    Best beoordeelde producten

    Advies

    Ventilatie, verwarming en airconditioning: professionele componenten voor een goed binnenklimaat

    Of het nu gaat om industrie, commerciële bedrijven of particuliere huishoudens, een goed en gezond klimaat en een perfecte kwaliteit van de binnenlucht dragen aanzienlijk bij aan het welzijn. Frisse lucht is net zo belangrijk op de werkplek in kantoren, winkels en productie als in recreatiegebieden. De kamertemperatuur en toevoer van frisse lucht die is aangepast aan de betreffende activiteit is een voorwaarde om geconcentreerd en efficiënt te kunnen werken.

    Ontdek alles over ventilatie, verwarming en airconditioning in onderstaand artikel.

    Om productief te kunnen werken en comfortabel te kunnen leven, moet het klimaat goed zijn: Temperatuur en vochtigheid moeten zo zijn ingesteld dat de aanwezigen niet bevriezen of zweten. Schone lucht met een optimaal zuurstofgehalte verfrist en houdt je wakker. Niet alleen de bewoners van een gebouw profiteren van een aangenaam binnenklimaat, maar ook de machines en apparatuur die er worden gebruikt.

    In de gebouwtechnologie zijn vooral de ventilatietechnologie, verwarmingstechnologie en airconditioningtechnologie van belang. De systemen bewaken, regelen en reguleren de parameters die relevant zijn voor de binnenlucht en het klimaat. Zo kunnen specialisten voor conciërge-activiteiten, technische of infrastructurele medewerkers in facility management of medewerkers in vastgoedbeheer de nodige maatregelen treffen voor optimale verwarming en airconditioning van ruimtes. Eigenaars en huurders kunnen het hele jaar door zorgen voor aangename warmte, frisheid en goede lucht met de juiste airconditioningapparatuur.



    Hoe verbetert technologie voor ventilatie, verwarming en airconditioning de lucht binnenshuis?

    Verwarmingssystemen en ventilatiesystemen compenseren temperatuurschommelingen veroorzaakt door het weer en creëren een aangename atmosfeer. Ventilatie voorziet werkruimten, recreatieruimten, magazijnen, sanitaire voorzieningen en commerciële ruimten van frisse lucht.

    Op zijn beurt wordt muffe lucht door de uitgestoten stoffen van aanwezige personen, machines, apparaten en bouwmaterialen verwijderd.

    De gerichte luchtuitwisseling via ventilatie heeft een dubbel voordeel. De concentratie kooldioxide (CO2), ozon, stofdeeltjes, vuil en andere ongunstige stoffen blijft permanent laag en de hoeveelheid zuurstof is voordelig hoog.

    In combinatie met luchtuitwisseling door natuurlijke ventilatie via de ramen, profiteert u van stemmings- en gezondheidsbevorderende binnenlucht en een aangenaam klimaat.

    Ventilatie compenseert de omstandigheden van de gebouwstructuur en beschermt de gebouwstructuur. Een te hoge luchtvochtigheid kan bijvoorbeeld in relatief korte tijd onaangename geuren en schimmel veroorzaken en leiden tot schade aan metselwerk en isolatiematerialen.

    Te droge lucht daarentegen veroorzaakt scheuren in materialen, vloerbedekking en houten meubilair.


    Energiekosten in gebouwen verlagen

    Moderne componenten voor het binnenklimaat vormen de sleutel tot intelligente gebouwtechnologie. Ze dienen het onderhoud van gebouwen op lange termijn, moderniseren de technische uitrusting en helpen energie te besparen.

    Door over te schakelen op moderne oplossingen voor verwarming, koeling en luchtcirculatie kunt u het besparingspotentieel op het gebied van verwarming, ventilatie en airconditioning benutten.

    Ze verminderen de moeite en de kosten van onderhoud en zorgen voor een duurzame vermindering van de vraag naar energie. Met fotovoltaïsche systemen voor het opwekken van elektriciteit en thermische zonne-energiesystemen voor de productie van warm water kun je hernieuwbare energiebronnen gebruiken om je gebouw te bevoorraden. Dit beschermt het milieu en draagt bij aan klimaatbescherming.

    Door verouderde verwarmingssystemen, boilers en olieverwarming te vervangen door een nieuw verwarmingssysteem op basis van gas of een elektrisch verwarmingssysteem met hernieuwbare energie, worden de verwarmingskosten permanent verlaagd.

    Trendsettend zijn het gebruik van een warmtepomp of ventilatie-eenheden met warmteterugwinning. Door warmteterugwinning gaat er minder warme lucht verloren en hoeft de verwarming minder warmte op te wekken.

    Besparingen zijn het gevolg van nieuwe ventilatiesystemen die stil werken dankzij geavanceerde geluidsisolatie. Afhankelijk van het gebouw en het gebruik ervan, worden centrale ventilatiesystemen voor luchtuitwisseling en toevoer van verse lucht of systemen voor decentrale ventilatie aanbevolen. Ze voeren buitenlucht aan, voeren afvoerlucht af en betekenen een grote winst in vergelijking met oude systemen voor toevoer en afvoer van lucht of ventilatie via de ramen.

    Het optimale samenspel van alle systemen in het gebouw maakt een comfortabel gebruik van onroerend goed mogelijk en bespaart maand na maand geld.

    Onze praktische tip: Voordelen bij renovatie

    Profiteer van kostenvoordelen bij energie-efficiënte renovatie. Wie gebouwen energie-efficiënt en milieuvriendelijk renoveert met hernieuwbare energiebronnen, kan mogelijk profiteren van overheidssubsidies uit het CO2-renovatieprogramma voor gebouwen van de federale overheid. Er zijn bijvoorbeeld subsidies beschikbaar voor de installatie van een nieuw verwarmingssysteem, ventilatiesysteem of warmtepomp onder het Energy Efficiency Incentive Programme (APEE) van het federale ministerie van Economische Zaken en Energie.


    Welke innovatieve oplossingen voor woningtechnologie zijn er beschikbaar voor verwarming?

    Efficiënte verwarming via klimaatvriendelijke verwarming met warmteterugwinning en vermindering van het verbruik staan voorop bij de moderne bouw van verwarmingssystemen. Rendabele systemen voor verwarming met warmteterugwinning zijn beschikbaar voor verwarmingssystemen op gas, ketelsystemen op gas, warmtepompen en hernieuwbare energiebronnen zoals zonne-energie. Kosten voor verwarming kunnen ook worden bespaard door het oude verwarmingssysteem te optimaliseren, bijvoorbeeld door de ketel te vernieuwen, het hydraulische uitbalanceren van het verwarmingssysteem, warmtepompen of regeltechniek voor het bestaande verwarmingssysteem.

    Moderne verwarmingssystemen worden altijd op een gecontroleerde manier gebruikt om de bedrijfskosten laag te houden. Het regelsysteem past automatisch het verwarmingsvermogen en dus de warmteafgifte aan. Elektronische thermostaten op radiatoren en vloerverwarming maken verwarmen comfortabeler en besparen energie. Circulatieregelaars, individuele ruimteregelaars en hoogefficiënte verwarmingspompen bieden een aanzienlijk besparingspotentieel en betalen zichzelf vaak al na korte tijd terug.



    Welke voordelen bieden nieuwe soorten ventilatiesystemen?

    Ventilatiesystemen zorgen voor luchtuitwisseling naar gelang de vraag.

    Ventilatiesystemen zijn relevant in de commerciële sector, of u nu gebouwen wilt verwarmen, koelen, drooghouden of bevochtigen.

    Afhankelijk van uw behoeften is stand-alone ventilatie of een systeem gekoppeld aan het verwarmings- of airconditioningsysteem aan te raden.

    De aanbevolen luchtverversingssnelheid hangt af van het klimaat en het verwarmingssysteem.

    Het hangt af van het gebruik van de ruimtes, het type en de omvang van de machines die er worden gebruikt en het aantal mensen dat er verblijft.


    Ventilatie en ontluchting

    Het is economisch zinvol om ventilatietoestellen met warmteterugwinning te gebruiken, die kunnen worden geïnstalleerd als een gedecentraliseerd ventilatiesysteem of een centraal ventilatiesysteem, afhankelijk van de grootte en structuur van het gebouw.

    Ventilatiesystemen met platte kanalen of ronde kanalen, radiaalventilatoren, wandventilatoren en insteekventilatoren zijn geschikt als decentrale ventilatie-eenheden naast of in plaats van centrale ventilatie, ook voor tijdelijk gebruikte ruimtes, bijvoorbeeld voor de sanitaire ruimte. Ze zuigen vochtige en geurige lucht af en transporteren deze naar buiten via ventilatiebuizen, ventilatieslangen of via ronde en vlakke kanaalsystemen.

    Luchtafvoerregelingen zorgen ervoor dat de systemen en ventilatoren werken zoals vereist en voor de veiligheid. Het voorkomt dat het ventilatiesysteem werkt zonder toevoerlucht of met het raam dicht.


    Luchtverbetering

    Het verbeteren van de lucht is een ander gebied waar nieuwe ventilatietechnologie belangrijke voordelen biedt en zonder hoge kosten kan worden gerealiseerd. Ruimtelucht kan niet alleen een te hoge of te lage temperatuur hebben, maar kan ook te droog, te vochtig of vervuild zijn met stof en geuren. Luchtverbeterende apparaten kunnen een oplossing bieden. Luchtbevochtigers en ontvochtigers produceren de gewenste luchtvochtigheid door vocht toe te voegen of te verminderen. Luchtreinigers filteren de lucht in de kamer of het huis. Ze verwijderen ongewenste deeltjes en geuren uit de lucht. De optionele toevoeging van kamergeur via de ventilatie kan een stemmings- en prestatieverhogend effect hebben.


    Wat kan de nieuwe koel- en airconditioningtechnologie?

    Koel- en airconditioningtechnologie is alomtegenwoordig in commercieel gebruikte gebouwen. Zowel in de industrie als in de handel, van kantoorgebouwen tot winkels, overal zijn airconditioningunits, luchtkoelers, koelmachines, ventilatoren en systemen voor de toevoer van koude frisse lucht nodig. Ze koelen productie-installaties, hallen en serverruimtes, conserveren voedingsmiddelen of optimaliseren de binnenlucht. Airconditioningtechnologie wordt ook steeds meer gebruikt in woningen en huurhuizen als onderdeel van woonhuisventilatie.