JavaScript is niet actief in uw browser. Hierdoor mist u handige zaken, zoals onze uitgebreide zoekfunctie en reviews.
{{#unless user.loggedIn}} {{#xif " digitalData.page.category.pageType !== 'checkout_confirmation' " }}
{{/xif}} {{/unless}}

Ventilatoren

Ventilatoren
Koel in de zomer | Warm in de winter

► Meer info over de verschillende ventilatoren

Ventilatoren | Ideaal in zomer én winter

Ventilatoren zijn niet alleen in de zomer een ware uitkomst, maar kunnen ook in de winter gebruikt worden. Verkrijgbaar in verschillende modellen, voldoen de fans aan de gestelde eisen en houden het zomers koel, terwijl men in de winter energie spaart door een betere warmteverdeling.

Het kiezen van een fan

Wie niet de luxe van een airco heeft, kan afhankelijk van het eigen budget, de gestelde eisen en beschikbare ruimte kiezen voor de aanschaf van een ventilator. Hoe groter het model, hoe meer lucht er verplaatst zal worden.

Men dient bij de aanschaf dus ook rekening te houden met de ruimte die verkoeld moet worden. Een tafelventilator is geschikt voor directe verkoeling, terwijl een plafondventilator in de winter gebruikt kan worden om warme lucht gelijkmatig over de kamer te verdelen.

Omdat de badkamer ventilatie nodig heeft, maar meestal niet op beschikt over een raam, kan men kiezen voor een badkamerventilator. Een staande ventilator heeft daarentegen weer als voordeel dat deze gemakkelijk verplaatsbaar is.

Gebruik van een ventilator

De meeste fans zijn heel gemakkelijk in gebruik: men stopt de stekker in het stopcontact en door het indrukken van een knop wordt de rotatiesnelheid bepaalt. Hoe hoger de stand, hoe meer luchtcirculatie plaatsvindt hoe meer verkoeling men ondervindt. Plafondventilatoren worden aan – en uit gezet door gebruik te maken van een afstandsbediening, waarmee u tevens de snelheid bepaalt.

Merk of niet

Of men een merk aanschaft of niet heeft vooral te maken met de eigen wensen. Bekende merken van ventilatoren zijn onder andere Tristar, Basetech en Westinghouse. Al deze merken hebben in hun assortiment verschillende modellen, die voldoen aan specifieke wensen. Online is het aanbod zeer divers en uitgebreid.

Verkoeling in de zomer

Wie tijdens de warme maanden behoefte heeft aan wat verkoeling, doet er goed aan een ventilator aan te schaffen. Niet alleen zorgt deze voor verkoeling, wie bovendien last heeft van veel muggen of ander ongedierte in huis heeft profijt van een fan, omdat veel insecten niet gediend zijn van tocht en veel luchtcirculatie.

Energiebesparing in de winter

Iedereen die op de centen wil letten of optimaal wil genieten van warmte in de winter doet er goed aan een plafondventilator te installeren. Door gebruik te maken van een ventilator wordt de opstijgende warmte verspreid, waardoor men het sneller warm heeft en de stookkosten beperkt kunnen worden. Een ventilator zorgt dus ook voor energiebesparing. 

Ventilatoren - voor koele lucht op hete dagen

Alles om uw keuze voor een ventilator makkelijker te maken

Op warme zomerdagen zit u snel aan uw limiet. Als het te warm is in huis, kunt u zich suf en slap voelen. Bovendien zorgt de warme temperatuur er vaak voor dat het zweet u uitbreekt, waardoor u zo min mogelijk actief wilt zijn. Geen wonder dat dit uw dagelijkse werkzaamheden beïnvloedt, waardoor u ook ’s nachts niet echt tot rust komt. Heel begrijpelijk allemaal, maar in plaats van alleen te klagen dat het zo warm is in huis, kunt u er ook iets aan doen. De juiste ventilator kan veel verkoeling verschaffen en zorgt voor een heerlijk koel briesje in huis.

Wat is een ventilator?

Een ventilator zorgt dat de lucht in de ruimte in beweging komt. De lucht wordt door met behulp van de ventilatorwerking van voren naar achter gedrukt. Dit leidt tot een circulatie van de lucht. Op deze manier wordt de koele lucht optimaal door de hele ruimte verdeeld, waardoor een ventilator ideaal is voor verkoeling op warme dagen. Of u nu thuis bent of aan het werk op kantoor, in een openbaar gebouw zit, of aan het genieten bent in een restaurant, ventilatoren worden vandaag de dag steeds vaker (en op meerdere plekken) ingezet. Ze maken de dagelijkse werkzaamheden op de warme dagen in het jaar een stuk beter te verdragen!

Welke soorten ventilator zijn er?

Inmiddels zijn er ventilatoren met zoveel verschillende soorten vormgeving, dat er voor elke toepassing of soort ruimte een passend model te vinden is. De producten in ons assortiment onderscheiden zich in vele opzichten van elkaar. Want behalve kleur, formaat en wattage, zijn ook de vorm en het vermogen te kiezen.

En dan nog het soort ventilator; bijvoorbeeld een vloerventilator voor op de grond of een tafelventilator voor (u raadt het al) op tafel. Een plafondventilator of wandventilator om op te hangen of een staande ventilator of torenventilator om ergens neer te zetten.

Soorten ventilatoren

Als men alleen beperkte ruimte heeft en slechts op kleine schaal behoefte heeft om zo nu en dan te genieten van wat extra verkoeling kunt u kiezen voor een tafelmodel. Die neemt weinig ruimte in beslag en is makkelijk op te bergen. Een andere optie is een towerfan, die in een hoek van de kamer geplaatst niet alleen weinig ruimte inneemt, maar bovendien door het design vaak mooi integreert in het interieur.

Wij hebben de beschikking over de volgende soorten ventilatoren:

Vloerventilatoren en tafelventilatoren
De vloer- en tafelventilatoren zijn zowel op de vloer als op een tafel of ander meubelstuk te plaatsen, om zo op de juiste manier voor verkoeling te zorgen. Een vloerventilator of tafelventilator is verkrijgbaar in verschillende groottes en met diverse vermogens en functies.

Voordelen van een vloerventilator of tafelventilator:

 • Optimaal te vervoeren
 • Hoog vermogen
 • Veilig
 • Mogelijkheid voor positieverandering
 • Vrij klein in formaat dankzij kleine standvoet
 • Een vloerventilator zorgt voor een afkoeling van de vloer: de vochtige, warme lucht stijgt naar boven, dit is erg bevorderlijk voor de gezondheid
 • Instellingsmogelijkheden voor een licht briesje tot een sterke circulatie

Plafondventilatoren en wandventilatoren
Plafond- en wandventilatoren monteert u logischerwijze aan het plafond of aan de muur. Op een centrale plek, zodat een uitermate goede luchtcirculatie mogelijk wordt in de ruimte. De keuze aan mogelijkheden is in de loop der jaren sterk gestegen. Er zijn ventilator in verschillende formaten en diverse uitvoeringen. Met afstandsbediening, verschillende snelheden en zelfs met verlichting! Of zo eenvoudig mogelijk, voor ieder interieur steeds het passende model.

Voordelen van een plafondventilator of wandventilator:

 • Optimale luchtcirculatie
 • Aantrekkelijk design
 • Ventilator neemt geen plaats in
 • Talrijke uitvoeringen
 • Koelt in de zomer
 • Warmteterugwinning in de winter
 • Eenvoudig te bedienen

Staande ventilatoren en torenventilatoren
De staande ventilator, ook wel als torenventilator verkrijgbaar, is zonder problemen overal in de kamer te plaatsen. Dit is het perfecte alternatief voor een duurdere airconditioning. Dit soort ventilatoren is in verschillende formaten en designs verkrijgbaar. Zo is er altijd wel één, die qua vormgeving perfect past bij uw interieur. Dankzij de verschillende functies en eenvoudige bediening, zorgen deze ventilatoren in de zomer voor een optimaal, koel briesje.

Voordelen van een staande ventilator of torenventilator:

 • Plaatsbesparende vormgeving
 • Modern design
 • Effectieve luchtkoeling
 • Eenvoudig op te bergen bij geen gebruik
 • Veel verschillende functies en uitvoeringen

Let hierop bij de aanschaf van een ventilator

Het kopen van een ventilator doet u natuurlijk niet zomaar, want u wilt niet voor verrassingen komen te staan. Niet alleen het type ventilator is belangrijk, maar ook de afmetingen en zijn stabiliteit. Ook het vermogen van de ventilator en de vleugeldiameter kunnen doorslaggevend zijn. De luchtverplaatsing in m³ per uur is vooral in grotere ruimtes en openbare gebouwen van belang, terwijl dit voor privégebruik niet zoveel uit maakt. Als u wat meer comfort zoekt, is het handig om van tevoren te bekijken of een afstandsbediening inclusief is en de ventilator meerdere vermogenskenmerken ondersteunt. En uiteindelijk is het natuurlijk ook gewoon heel belangrijk wat u uit wilt geven, gaat u voor een goede prijs-kwaliteitverhouding of neemt u ook genoegen met een goedkoper budget-model.

 Zo vindt u de juiste ventilator

Bedenk waar u de ventilator wilt gebruiken (in welke kamer) en hoe hard hij moet koelen (over het algemeen kiest u een grote ventilator voor een grote ruimte en een klein model voor een kleinere kamer). Bedenk of u ook gebruik wilt maken van extra’s, zoals bijvoorbeeld het vermogen enz. Alles is afhankelijk van uw eigen wensen en smaak. Succes bij het kiezen van uw ventilator en alvast veel plezier met uw nieuwe, aangename verkoeling!

FAQ - veel gestelde vragen over ventilatoren

Hoe groot moet het vermogen van mijn ventilator zijn?
Afhankelijk van het vermogen van de ventilator wordt het stroomverbruik gemeten. Een krachtige ventilator zal dus vaak ook wat duurder in verbruik zijn. Het vermogen heeft ook invloed op de luchtverplaatsing. Terwijl een vermogen van 20 Watt al voor een luchthoeveelheid van 200 m³ per uur zorgt, ligt de luchtverplaatsing bij 55 Watt op zo’n 600 m³ per uur.

Hoe zorgt een ventilator voor het koelen van de lucht?
Het koelen in ruimtes wordt gerealiseerd door de luchtcirculatie, die ontstaat door de beweging van de ventilator.

Wat betekent oscillerend?
Het zwenkbereik resp. de draaibeweging van de ventilator wordt in het vakjargon ook wel de oscillatie genoemd.

Welke merken zijn er allemaal

Ventilatoren zijn er van diverse merken en fabrikanten. In het assortiment van Conrad vindt u onder andere de merken CasaFan, Vornado, Honeywell en Tristar. Ook AEG is vertegenwoordigd en inspireert met kwalitatieve fans, die leveren wat ze beloven.

Naar boven