JavaScript is niet actief in uw browser. Hierdoor mist u handige zaken, zoals onze uitgebreide zoekfunctie en reviews.
{{#unless user.loggedIn}} {{#xif " digitalData.page.category.pageType !== 'checkout_confirmation' " }}
{{/xif}} {{/unless}}

 

Rookmelders, ze zorgen voor een betrouwbare veiligheid in huis

Rookmelders behoren tot de belangrijkste must-haves op het gebied van veiligheid in ieder huishouden. Een rookmelder waarschuwt je door middel van een luide alarmtoon voor brand. Zo zorg je ervoor dat je je gezin en eigendommen kunt behoeden voor schade en ongevallen, of nog erger… dood door brand!

In Nederland zijn er gemiddeld zo’n 6000 woningbranden per jaar, hierdoor vallen gemiddeld ruim 600 gewonden per jaar en enkele tientallen doden. Zo blijkt maar weer; de brandveiligheid van je woning mag je simpelweg niet negeren. Veel mensen denken: ik ben altijd voorzichtig met vuur en ik rook niet in huis, dus mij overkomt niets. Helaas is niets minder waar, want brand kan op vele manieren ontstaan.

Je hebt al een betrouwbare rookmelder voor minder dan 10 euro. En met een handige magneetbevestiging is het ophangen kinderspel; boren is dan niet eens meer nodig. Ook zijn er rookmelders met een ingebouwde batterij met lange levensduur. Zo ben je extra lang verzekerd van de werking. Kortom, geen enkele reden om jezelf en je gezin niet voor brand(schade) te behoeden.

Rookmelders in woonruimtes waarschuwen vroegtijdig voor gevaar
Onder de noemer brandmelder worden rookmelders en hittemelders geschaard.
Rookmelders herkennen door het strooilicht al de kleinste rookdeeltjes in de gewenste, bewaakte ruimte. Daarom is het ook verstandig om in elke afzonderlijke woon- en slaapkamer, kinderkamer en gang een rookmelder te plaatsen.

Hoe werkt een rookmelder?

Een lichtdiode zendt een lichtstraal uit, die door rookpartikeltjes onderbroken en terug in het apparaat geworpen wordt. Daar stuit de lichtstraal op een sensor, die alarm geeft. Hoogwaardige rookmelders zijn voorzien van een laserdiode, die reageert op nóg kleinere deeltjes en daardoor vroegtijdig alarm slaat.

Hittemelder; alleen voor de keuken en warmvochtige
ruimtes

Hittemelders, ook wel warmtemelders genoemd, reageren dankzij ingebouwde temperatuursensoren op zowel een overschrijding van een maximale temperatuur (meestal 60°C) als op een duidelijke temperatuurstijging binnen een korte tijd (over het algemeen 5°C binnen 3 minuten). Een warmtesensor binnenin het apparaat meet de temperatuur in de ruimte en vergelijkt deze met een referentie.

Omdat het grootste gevaar voor leven en het lichaam meestal niet het vuur is maar de rookontwikkeling, dienen hittemelders alleen als extra te worden ingezet in vochtige, warme ruimtes met partikelbelaste lucht. Dat zal voornamelijk de keuken, garage en
werkplaats zijn.  

Rookmelder

 • Herkent de kleinste rookdeeltjes en slaat alarm
 • Meestal batterijwerking, ongecompliceerd onderhoud
 • Eenvoudige montage zonder boren

Hittemelder 

 • Reageert op hoge temperaturen en temperatuurstijging
 • Brandbescherming voor keuken en andere vochtige, warme ruimtes
 • Herkent de kleinste temperatuurverschillen vroegtijdig
 • Meestal batterijwerking, ongecompliceerd onderhoud
 • Eenvoudige montage zonder boren

Bijzonderheden en toebehoren voor brandmelders

Certificeringen en normen: let bij de aanschaf van een rookmelder op dat deze gecertificeerd is. Belangrijke kwaliteitskenmerken zijn de TÜV-certificering, de overeenkomstigheid met DIN en het kenmerk volgens de Europese productnorm EN 14604, evenals de VdS-norm.

Koppelbaarheid: veel brandmelders zijn draadloos koppelbaar met elkaar. Als één melder brand detecteert, zullen alle gekoppelde melders alarm slaan. Een aparte draadloze centrale dient optioneel voor de besturing en bewaking van de losse vuurmelders. Draadloze afstandsbedieningen bieden de mogelijkheid om een alarm handmatig uit te schakelen of een testalarm te doen.

Noodverlichting: steeds meer rookmelders beschikken ook over een noodlicht. Als er brand is, zorgt de lamp voor de oriëntatie en is de vluchtroute sneller vindbaar, ook in chaotische situaties.

Overzicht: welke brandmelder is de juiste?

Rookmelders zijn de beste keuze:

 • voor elke woonkamer, slaap- en kinderkamer, gang
 • voor ruimtes zonder vochtige warmte en partikelbelasting in de lucht
 • voor een betrouwbare bescherming van personen

Koppelbare brandmelders zijn de beste keuze:

 • voor grotere woningen en huizen met meerdere etages
 • voor extra zekerheid, omdat alle brandmelders tegelijk alarm slaan
 • voor eventuele uitbreidbaarheid (centrale, afstandsbediening)

Hittemelders zijn de beste keuze:

 • voor de keuken, garage en werkplaats
 • voor alle warmvochtige ruimtes met partikels in de lucht (geen woon-/slaapruimtes)
 • voor objectbescherming en als uitbreiding op rookmelders in uw huishouden

Brandmelders met stroomvoorziening via kabel zijn de beste keuze:

 • om als (ver)nieuw(d) systeem in te zetten
 • als ze aan een alarmcentrale aangesloten moeten worden
 • als de brandmelder met andere apparaten verbonden moet worden