JavaScript is niet actief in uw browser. Hierdoor mist u handige zaken, zoals onze uitgebreide zoekfunctie en reviews.
{{#unless user.loggedIn}} {{#xif " digitalData.page.category.pageType !== 'checkout_confirmation' " }}
{{/xif}} {{/unless}}

Plafondventilator
Biedt verkoeling op warme dagen

► Meer info over de verschillende plafondventilatoren

  

Plafondventilator Tips en Wetenswaardigheden

Op deze pagina over plafondventilatoren staat:

Een goede plafondventilator maakt het verschil. Koelte en een prettige luchtverplaatsing halen direct de angel uit de hitte. Of u nu een kleine plafondventilator van 30 cm doorsnee of een XXL exemplaar met een diameter van 180 cm zoekt, bij Conrad vindt u altijd de perfecte plafondventilator.

Ook bieden we een aantal goede wandventilatoren, zwenkbaar, met afstandsbediening en handige wandmontage.

Een wandventilator is bij uitstek geschikt voor ruimtes waar de koele lucht vooral op hoofdhoogte bij het zitten gewenst is. Als het gaat om plafondventilatoren, is de ene ventilator de andere niet. U vindt ze in verschillende kleuren, materialen, types en met of zonder lamp. Voor de kinderkamer, uw woonkamer of als onmisbare verkoeler in uw
vakantiewoning.

Voordelen en types plafondventilatoren

Een plafondventilator zet lucht in beweging en zorgt daarmee voor verkoeling en een aangename, natuurlijke verversing van lucht. In ons ruime assortiment vindt u altijd de plafondventilator die het luchtklimaat in uw woning in balans brengt.

Op alle plafondventilatoren zit garantie en u kunt een keuze maken uit de volgende (technische) eigenschappen:

  • Dimbaar
  • Omkeerbare bladen
  • Wintermodus
  • Oscillerend
  • Met lamparmatuur

Allrounder of klassieker

Zoekt u een allrounder aan uw plafond? Plafondventilator Hercules is uitgerust met een 5-blads-rotor en heeft een diameter van 132 cm. De bladen zijn verkrijgbaar in stijlvol beuken-of esdoorn. Deze plafondventilator heeft een elegante behuizing die elke ruimte highlight met zijn nikkelkleurige oppervlak.

Bent u de plafondventilator aan het monteren? Maak dan van te voren de keuze of u aan de onderkant de esdoorn of beukenhout kleur zichtbaar wilt hebben. Op die manier past de plafondventilator in elk interieur! Deze plafondventilator is uitgerust een 100 W halogeenlamp en R7- fitting. 

Een echte moderne classic is de CasaFan Classic Royal. Deze grootste maat onder de plafondventilatoren kent maar liefst een diameter van 180 cm en 5 omkeerbare bladen in een antiek eiken of notenhout. Hij is superplat, als u hem monteert zonder plafondstang en heeft een 3-standen trekschakelaar.

Via een schuifschakelaar is hij in te stellen op vooruit- of achteruitdraaistand. De motor kan maximaal 61 Watt aan (230 V ~ 50 Hz), daarnaast is de ventilator geschikt voor de montage van lampen en kan hij gemonteerd worden op schuine oppervlaktes tot 38°. Met recht een populaire klassieker!

Bij Conrad vindt u gerenommeerde merken zoals Hunter, CasaFan, Vortice of het bekende Westinghouse. Al deze merken bieden hoogwaardige technische kwalificaties.

De wereld van de ventilatoren

Voor elke ambiance en elke ruimte de juiste ventilator – ontworpen door designers en gefabriceerd volgens de hoogste kwaliteitsnormen. Of u nu de voorkeur geeft aan een moderne, traditionele of nostalgische plafondventilator, u kunt kiezen uit een groot aantal verschillende vormen, harmonische kleuren en kwalitatief hoogwaardige materialen. Met een decoratieve plafondventilator kunt u uw woning met weinig moeite verfraaien en creëert u een stijlvolle ambiance zoals in een gezellige lounge. Langzaam draaiende plafondventilatoren zorgen voor een koele en ontspannende sfeer die doet denken aan Casablanca en andere klassieke Amerikaanse films uit de jaren '40.

Waarom kiezen voor een ventilator?

Verkoeling op warme dagen

Iedereen kent de situatie: op warme zomerdagen staat de lucht in kamers zonder klimaattechniek stil en er ontstaat een drukkende atmosfeer. Slechte concentratie, een onprettig gevoel en lagere prestaties zijn het gevolg – een plafondventilator voorkomt dit. 

De direct naar beneden gerichte luchtstroom (vooruitdraaien) zorgt voor verkoeling van de huid door verdamping: het vocht op de huid verdampt en onttrekt warmte aan het lichaam. Door een traploze toerentalregeling of een transformator met 5 standen is deze functie exact te doseren om tocht te voorkomen.

Met en zonder een plafondventilator

Bespaar op stookkosten in de winter

Zoals de meeste mensen wel weten, warme lucht stijgt op. In de winter is dit effect van bijzonder belang. Hoe hoger de ruimte namelijk is, hoe groter het temperatuurverschil is tussen het plafond en de vloer. Terwijl er bij het plafond tropische temperaturen heersen, is het bij de vloer vaak nog koud. Voor een behaaglijke temperatuur bij de vloer is veel extra verwarmingsenergie nodig. Om bij de vloer een temperatuur van 21 °C te bereiken is er gemiddeld tot 30% meer energie nodig dan wanneer de gehele ruimte gelijkmatig zou kunnen worden verwarmd.

Met en zonder een plafondventilator

Een plafondventilator lost dit probleem op

Het doel is; de warmte die zich bij het plafond ophoopt over de volledige ruimte te verdelen. Plafondventilatoren die achteruit draaien zijn daarvoor perfect geschikt. Hierbij wordt de koude lucht van onder aangezogen en tegen het plafond gedrukt. De opgehoopte warmte wordt langs de wanden naar beneden gedrongen en er ontstaat een aangename mengtemperatuur in de kamer. Een ander voordeel van het achteruitdraaien: er ontstaat geen voelbare tocht (minder dan 0,2 m/sec.)

Ook plafondventilatoren die niet achteruit kunnen draaien zijn geschikt voor zover deze beschikken over een nauwkeurige snelheidsregeling tot een zeer lage snelheid (slow motion). Op deze manier wordt de warmte direct naar beneden gedrukt en wordt de koude lucht langs de wanden naar boven gedreven.

Voor zeer hoge ruimtes (hoger dan 2,6 m) verdient deze methode zelfs de voorkeur omdat er anders een kans bestaat dat de warme lucht niet bij de vloer komt maar al eerder weer naar boven trekt.

Talloze combinatiemogelijkheden

Vrijwel alle CasaFan plafondventilatoren hebben vele designs vleugelbladen, aanbouwlampen en plafondstangen om aan uw wensen en ruimtegegevens aan te passen.

Plafondventilator Informatie

 

Plafondventilatoren Merken

CasaFan - Ruime keuze: traditioneel, klassiek of modern design

Voor elke ambiance de passende ventilator, gefabriceerd volgens de hoogste kwaliteitsnormen. Bij CasaFan kunt u kiezen uit een groot aantal aparte vormen, harmonische kleuren en kwalitatief hoogwaardige materialen.

Vortice – De klassiekers

Strak Italiaans design – eenvoudig, tijdloos, stijlvol, zonder op de voorgrond te dringen.
Met grote luchtverplaatsing en bereik - ook bij hoge plafonds nog bijzonder effectief.

HUNTER - Traditioneel Amerikaans design

In 1886 introduceerden vader en zoon John en James Hunter in de VS de eerste plafondventilatoren ter wereld. Tot op de dag van vandaag ligt de nadruk op de hoogste kwaliteit. Elk product wordt op 75 punten gecontroleerd voordat de ventilator de fabriek verlaat. "Building the best since 1886".

Fanimation – De modern way

Perfect geschikt voor het moderne interieur van vandaag, presenteert Fanimation eenvoudige elegantie gepaard met hoge functionaliteit en kwaliteit. Helder, zakelijk, opvallend onopvallend, maar soms ook extravagant.

Fanimation Plafondventilatoren
Nemo Plafondventilatoren

Nemo – Uitstekend design

Karim Rashid, een bekend industrieel ontwerper die vaak eigen oplossingen zoekt, is voor dit smaakvolle design verantwoordelijk. Half Egyptisch, half Engels, opgegroeid in Canada en tegenwoordig werkend in New York. Zijn werk omvat verschillende objecten, interieurdecoratie, mode, meubels, verlichting, muziek. Hij heeft gestudeerd in Canada en Italië waar hij samenwerkte met Rodolfo Bonetto. Talrijke objecten van Karim bevinden zich in permanente tentoonstellingen in 14 musea in verschillende landen.

Toebehoren voor plafondventilators

Met wandschakelaars, trafo’s en afstandsbedieningen heeft u altijd de volledige controle over uw ventilator.

Praktische probleemoplossingen: tafel-, wand- en staande ventilatoren

Is uw plafond te laag? U hoeft niet af te zien van een verfrissend briesje. Wandventilatoren worden, zoals de naam al aangeeft, aan de wand gemonteerd en nemen daardoor geen kostbare ruimte in. Tafelventilatoren en staande ventilatoren zijn in de zomer sowieso een must. 
Traditioneel, modern of opvallend - hier vindt u wat u zoekt. 
Ook de benodigde accessoires voor bevestiging bij lastige situaties zoals bijvoorbeeld verlaagde plafonds.

Toepassingsvoorbeelden - verschillende ruimtes

Welke ventilator-doorsnede is geschikt voor welke ruimte?

Onderstaande grafiek geeft u informatie over welke ventilatorgrootte het meest geschikt is voor uw ruimte. De informatie geldt voor vierkante ruimtes met dienovereenkomstige plafondhoogtes. Lange, gangvormige ruimtes zijn in meerdere vierkanten op te delen, zodat elke plafondventilator een rond actief oppervlak heeft. Zo is bijv. een ruimte van 10 meter lang en 4 meter breed in 2 bereiken à 4 x 4 m (16 m²) op te delen. Bij een hoogte van 2,5 m zijn aan de hand van de grafiel 2 plafondventilatoren benodigd met een doorsnede van 103 of 120 cm om een volmaakte ventilatie te waarborgen.

Welke grootte plafondventilator
Welke grootte plafondventilator heb ik voor mijn kamer nodig?

FAQ - Wetenswaardigheden

Waarom extra platte plafondventilatoren?
Zoals de meeste mensen wel weten, warme lucht stijgt op. In de winter is dit effect van bijzonder belang. Hoe hoger de ruimte namelijk is, hoe groter het temperatuurverschil is tussen het plafond en de vloer. Terwijl er bij het plafond tropische temperaturen heersen, is het bij de vloer vaak nog koud. Voor een behaaglijke temperatuur bij de vloer is veel extra verwarmingsenergie nodig. Om bij de vloer een temperatuur van 21 °C te bereiken is er gemiddeld tot 30% meer energie nodig dan wanneer de gehele ruimte gelijkmatig zou kunnen worden verwarmd.

Klopt het dat het aantal vleugelbladen belangrijk is voor het vermogen van een plafondventilator?
Het aantal vleugels zegt inderdaad iets over het ventilatievermogen van een ventilator, maar niet alles. Belangrijk zijn het profiel van de vleugel en de hoekstand. Een ventilatorblad (of vleugel) dat optimaal geprofileerd is (oftewel naar binnen gedraaid), verplaatst meer lucht dan een glad blad. Een dergelijk profiel is niet op alle bladen mogelijk. Om dit te compenseren, zijn alle decoratieve plafondventilatoren van CasaFan voorzien van 4 of 5 houten bladen. Dit zorgt voor een stillere werking. De montagehoek van de bladen is geoptimaliseerd voor het motorvermogen.

Moet een plafondventilator altijd op de hoogste stand?
Sommige plafondventilatoren hebben geen ingebouwde trekschakelaar. Dat heeft vaak optische redenen. Een trapsgewijze regeling, het liefst in fijne standen, is vrijwel altijd benodigd.

In de winter is het belangrijk dat u uw plafondventilator in toerental kunt regelen. Hoge luchtsnelheden op het lichaamoppervlak zorgen voor een koeling door verdamping, waardoor het lichaam afkoelt. Daarom is het gebruik van een plafondventilator in de winter, namelijk de warme lucht onder het plafond terug naar de vloer brengen, in tegenstelling omgekeerd.

In de zomer is bij hoge temperaturen een verfrissing gewenst. Hiervoor zijn grotere ventilatiesnelheden nodig. De over de huid stromende lucht zorgt voor verdamping van vochtigheid op het huidoppervlak en daardoor voor afkoeling. Meer wees voorzichting: verfrissing en kou liggen dicht bij elkaar! Een snelheidsregeling voor de ventilator is ook in de zomer benodigd. Dit wordt ook wel de wintermodus genoemd.

Resonantietrillingen vermijden bij de montage
Hoewel volgens de technische specificaties van sommige fabrikanten speciale pluggen worden aanbevolen bij montage in gipsplaat, neemt dit niets weg over de mogelijkheid van resonantietrillingen. Hetzelfde geldt voor houtschroeven in houten plafonds. De daaruit voortvloeiende hinderlijke geluiden - die in het meest lage frequentiebereik liggen, worden veroorzaakt door trillingen aan het plafond. Daarom raden wij altijd aan om de ventilator te monteren met een onderconstructie.

Maar wees voorzichting: een beetje verfrissing en kou liggen dicht bij elkaar! Een snelheidsregeling voor de ventilator is ook in de zomer benodigd.

Energieverbruik van plafondventilator-motoren
De meeste plafondventilatoren zijn zuinig in verbruik en de Eco Elements is de bespaarheld onder de plafondventilatoren: > 530 m³/h per Watt elektrisch vermogen!

Hoe ontstaat resonantieruis?

Elke motor produceert cyclische schommelingen. Deze zijn akoestisch voor het menselijk gehoor niet waarneembaar. Maar worden ze overgedragen op vaste voorwerpen, dan worden ze in trillingen omgezet. Stoot een dergelijke trilling op een resonerend lichaam (bijv. een niet stabiel opgehangen hout- of gipsplafond of een loszittende balk), dan produceert het resonerende lichaam vervolgens een zeer onaangenaam geluid – de resonante bromtoon. Het is hetzelfde principe als bij een gitaar: de snaar zelf trilt onhoorbaar. Maar het houten lichaam (resonantielichaam) maakt de toon hoorbaar als hij ook resoneert. Als tegenoplossing kunt u schuimrubber in de ophanging (halve kogel) of tussen het plafond en de montage plaatsen. Dit mag geen starre aansluiting meer aan het plafond geven. Bovendien is het goed om bij het selecteren van de montageplaats, erop te letten dat bevestiging mogelijk is aan een dwarsbalk, lat of draagbalk.

Naar boven