Advies

Weerstandsnetwerken kopen? Grote keuze in soorten weerstanden online bij Conrad

Een weerstandsnetwerk verwijst naar een combinatie van verschillende weerstanden die u afzonderlijk van elkaar in een circuit kunt installeren. Er zijn verschillende vormen, die verschillen in hun constructie en gebruik. Weerstandsnetwerken hebben in het algemeen meerdere aansluitbare weerstanden.

Een elektrische weerstand in een stroomkring geeft de spanning aan die nodig is om een bepaalde hoeveelheid elektrische stroom door een elektrische geleider te laten lopen. Dit niveau van weerstand drukt men uit in de meeteenheid ohm. Een weerstandsnetwerk is hierbij een tweepolige passieve component in een elektrische schakeling. Weerstandsnetwerken kunnen zowel in serie als parallel worden geschakeld.

  • De weerstandswaarde is de som van alle componenten in een schakeling in het geval van een seriële schakeling.
  • In een parallelle schakeling daarentegen is de totale weerstand altijd kleiner dan de grootste afzonderlijke weerstand in de schakeling.

Waarvoor gebruikt u weerstandsnetwerken?

In principe gebruikt u weerstandsnetwerken overal waar u elektrische of elektronische componenten en geleiders nodig heeft. Dat is het logische gevolg van de fysica van de stroom. Elektronen bijvoorbeeld zijn in hun beweging in een metallische geleider gehinderd door de ionen van het metaalrooster. En een weerstand vormt dan een hindernis of beperking door middel van ionen. Een ingebouwde weerstand gebruikt deze eigenschappen specifiek om de elektrische stroom te beperken, op te delen of om te zetten naar een beheersbare en meetbare spanning. Een weerstand van stroom wekt bovendien warmte op. Het is typisch om deze warmte dan ook in bepaalde situaties doelbewust te gebruiken of in te perken, waar weerstandsnetwerken van pas komen.

Hoe werken weerstandsnetwerken?

Weerstandsnetwerken hebben per definitie een hoge weerstand. Het materiaal van de weerstandsnetwerken moet hiervoor zorgen. Dat is bijvoorbeeld het geval bij koolstof, constantaan of chroom-nikkel.

Hierbij moeten we opmerken dat de specifieke weerstand ook afhankelijk is van de temperatuur. Het ideale materiaal voor een weerstand moet een tolerantie bieden die volledig onafhankelijk is van de temperatuur. De waarde die de door temperatuurschommelingen teweeggebrachte veranderingen beschrijft, drukken we in procenten uit en moet zo dicht mogelijk bij het nulpunt liggen. Hoe hoger het percentage, hoe groter de mogelijke veranderingen in weerstand zijn door toedoen van de temperatuur.

Welke types van weerstandsnetwerken vindt u bij Conrad?

Qua bouwwijze heeft u de keuze tussen:

·         radiaal bedraad

·         THT

Verder vindt u bij Conrad weerstandsnetwerken met een verschillende tolerantie. 2% is de hoogste tolerantie, al is het ook mogelijk om weerstandsnetwerken met een tolerantie van 1% te vinden. De lengte kan ook variëren en gaat van 12,2 mm minimum tot 25,35 mm maximum. De weerstandswaarde zelf gaat van 22 ohm tot 100 kilo-ohm. Op onze website selecteert u gemakkelijk de gewenste afmetingen en weerstandswaardes.

Waar moet u op letten bij de aankoop van weerstandsnetwerken?

Bij de aankoop van weerstandsnetwerken kunt u op verschillende dingen letten:

  • De vorm. Dit kan gaan van rijen contactpennen tot opbouw weerstandsnetwerken. Bovendien is het een kwestie van het aantal verbindingen. Hier kunt u een selectie maken al naar gelang uw behoeften.
  • De lengte en het aantal pennen.
  • De hoeveelheid ruis. Weerstandsruis kan zeer gevoelige speciale meettoestellen storen. Ruis treedt op onafhankelijk van de toegepaste spanningsbron. Anderzijds ontstaat er een zogenaamde stroomruis, die – in tegenstelling tot de weerstandsruis – pas meetbaar is wanneer spanning op het circuit wordt gezet.

De beste weerstandsnetwerken koopt u bij Conrad

Conrad is meer dan een online winkel. We zijn een echt sourcingplatform waar u terecht kunt voor alles wat met elektronica en elektriciteit te maken heeft. Bent u tot ’s avonds laat gepassioneerd bezig met een project en heeft u net dat ene vervangstuk nodig? U kunt het 24 uur per dag bestellen uit ons assortiment van meer dan 450.000 producten. Zowel voor een enkel wisselstuk als voor een bulkbestelling van producten en een specifieke weerstand zit u goed bij ons.

Wij spreken uw taal als producent, ontwikkelaar of R&D engineer en gaan graag voor een oplossing voor elk probleem. Wenst u een van onze medewerkers een vraag te stellen, contacteer ons dan per mail of bel ons gewoon op. Wij maken indien nodig zelfs graag een afspraak om met u ter plaatse in uw bedrijf een probleem te bespreken. Voor scholen hebben we ook oplossingen op maat. De toekomst is aan de jeugd, dus investeren we als bedrijf graag mee in de opleiding van toekomstige technici en elektriciens, om maar een paar beroepen te noemen. Bestel vandaag nog uw weerstandsnetwerken bij Conrad.