bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Advies

Alles over werk- en veiligheidsschoenen

Comfortabele werkschoenen met effectieve beschermende functie

Ongevallen kunnen worden voorkomen met de juiste beschermende kleding. Dit omvat veiligheidsschoeisel van de hoogste kwaliteit dat u beschermt tegen letsel, bijvoorbeeld door vallende voorwerpen, gereedschap, machines, vloeistoffen en pletten. Goed schoeisel is essentieel wanneer u in uw privéleven wordt blootgesteld aan gevaren bij het klussen en tuinieren of op het werk.

Moderne veiligheidsschoenen voor mannen en vrouwen worden gekenmerkt door draagcomfort en ergonomie, functionele materialen, een laag gewicht en een aantrekkelijk uiterlijk. Zij zijn verkrijgbaar in ademende textielstof, leer, synthetische materialen en materiaalmengsels. Lage veiligheidsschoenen bieden sportieve werkbescherming. Verwarmende modellen zijn beschikbaar voor de winter. Dankzij hun eigentijdse design en goede pasvorm vallen beschermende werkschoenen vaak niet eens op. Toch geniet u van het goede gevoel dat uw voeten voldoende beschermd zijn. Antislip profielzolen en anatomisch gevormde inlegzolen dempen de voetstappen en zorgen ervoor dat u altijd stevig staat en dus ontspannen kunt werken.

Belangrijke redenen om veiligheidsschoenen te dragen

Efficiënte zelfbescherming begint met de juiste veiligheidsschoenen als beschermende kleding. Voor veel beroepen in de handel, industrie, tuin- en landschapsarchitectuur, op bouwplaatsen en in keukens worden moderne veiligheidsschoenen zelfs voorgeschreven als onderdeel van de persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM), bijvoorbeeld door beroepsverenigingen en ongevallenverzekeraars. Als uw werkplek veiligheidsschoenen voorschrijft, zijn u, uw collega's en werknemers verplicht beschermende werkschoenen te dragen.

Als doe-het-zelver en hobbyist zijn verstandige werkschoenen aan te bevelen, bijvoorbeeld bij verbouwings- en renovatiewerkzaamheden, autoreparaties of het hanteren van tuingereedschap zoals kettingzagen en grasmaaiers. Zelfs zogenaamd eenvoudige activiteiten in huis en tuin, zoals het sjouwen van zware meubels of het omspitten van bloembedden, brengen een groot risico op letsel aan uw voeten met zich mee, wat door beschermende kleding tot een minimum wordt beperkt

Veiligheidsschoenen beschermen u tegen deze alomtegenwoordige risico's in de privéwerkplaats en op de werkplek:

  • Gevaren door vallen of rondslingerende voorwerpen

  • Gevaren door uitglijden, beknelling, instappen of vallen

  • Gevaren door lekkende chemicaliën

  • Thermische gevaren door koude of hitte

  • Elektrische effecten en elektrostatische lading

Wat onderscheidt goede werkschoenen?

Veiligheids-, beschermings- en werkschoenen zijn er in verschillende stijlen. Gebruikelijk zijn lage schoenen of laarzen met over de enkels (veiligheidslaarzen). Er zijn veiligheidssandalen met een bijzonder goede ventilatie van de voetzone, die comfortabel zijn om te dragen in de zomer of in warme werkomgevingen. Sneakers-stijl modellen schitteren met een sportieve look. Met hun bijzonder robuuste veiligheidsneus kunnen snijbeschermingsschoenen zelfs het zaagblad van een handcirkelzaag of kettingzaag tegenhouden. De bekendste fabrikanten van beschermend schoeisel zijn Albatros, Giasco, Leipold + Döhle, PUMA Safety en Uvex.

ESD-schoenen (ESD = Electro Static Discharge) zijn geschikt voor werkplekken waar gevoelige elektronische componenten of licht ontvlambare stoffen worden gehanteerd. ESD-modellen zijn antistatisch. ESD-apparatuur voorkomt elektrostatische oplading die zeer gevoelige hightechcomponenten kan beschadigen of een brandexplosie kan veroorzaken. Met een ESD-model kunt u bijvoorbeeld over een tapijt lopen zonder statisch geladen te raken. "Low ESD" staat voor verminderde elektrostatische ontlading Low ESD ( Low Electro Static Discharge) staat voor verminderde elektrostatische ESD-ontlading.

Veiligheidsschoenen verschillen van gewone werkschoenen door hun speciale constructie. De basisuitrusting omvat een veiligheidsneus van kunststof, aluminium, glasvezel of staal in het voorste deel van de schoen en een olie-, benzine- en vochtbestendige buitenzool. De overige kenmerken worden geregeld door gestandaardiseerde veiligheidsklassen, waarvan de categorieën S1, S1P, S2 en S3 de meest voorkomende zijn.

Het juiste sluitsysteem

Werkschoenen zijn verkrijgbaar met en zonder sluiting voor mannen en vrouwen. Veters zijn gebruikelijk in moderne veiligheidsschoenen en -laarzen. Met het vetersysteem kunnen veterschoenen flexibel aan de voet worden aangepast. Dit geeft de voeten een goede houvast en niets knelt. Als je voeten opzwellen door hoge temperaturen of overbelasting, kun je de veters tussendoor gewoon wat losser maken. Het voordeel van klittenbandschoenen is dat ze snel kunnen worden geopend en gesloten. Als u vaak wisselt tussen veiligheidsschoenen of veiligheidssandalen en andere lage schoenen, is een klittenbandsysteem praktisch. U stapt gewoon in modellen zonder sluitingen, zoals rubberen veiligheidslaarzen of PUR-laarzen.

Waar gaat de beveiligingsklasse over?

Veiligheidsschoenen worden aangeboden in verschillende veiligheidsklassen. De codes S1 tot en met S5 staan voor de desbetreffende categorie. De indeling helpt u een model te kiezen dat nodig is voor de desbetreffende werkomgeving. De categorieën zorgen ervoor dat uw nieuwe schoenen de voorgeschreven kenmerken hebben. Achter de veiligheidsklassen staan officiële DIN- en ISO-normen (DIN EN ISO), waaraan veiligheidsschoeisel tijdens de tests moet voldoen. Zo willen fabrikanten, werkgeversorganisaties en verzekeringsmaatschappijen ervoor zorgen dat bijvoorbeeld de teen- en hielbescherming volgens de hoogste normen aan bepaalde eisen voldoen.

Veiligheidsklasse S1

Veiligheidsschoenen van categorie S1 moeten een veiligheidsneus hebben die ten minste 200 joule aan druk kan weerstaan. De hielzone moet gesloten en schokabsorberend zijn (technische term: energieabsorptie in de hielzone). Bovendien is een antistatische, slipvaste en olie- en benzinebestendige zool voorgeschreven.

Veiligheidsklasse S1P

De S1P-modellen zijn ook uitgerust met een lekvrije buitenzool met profiel. Spijkers of andere scherpe voorwerpen kunnen niet binnenkomen wanneer u er met een S1P-schoen op stapt.

Veiligheidsklasse S2

Schoenen van de categorie S2 zijn, naast de klasse S1, brandstofbestendig en grotendeels waterdicht. Binnen 90 minuten mag maximaal twee gram water door de bovenkant van de schoen dringen. Dit betekent dat een S2-model uw voeten droog houdt in vochtige omgevingen.

Veiligheidsklasse S3

De categorie S3 combineert de positieve kenmerken van S1P en S2 schoenen met een sterk profiel. Teenbescherming, antistatisch, schokabsorptie, vaste hielzone, slipweerstand, antiperforatiebescherming en waterdichtheid bieden S3 veiligheidsschoenen een geweldige all-round bescherming.

Veiligheidsklasse S4

Deze speciale categorie omvat veilige werkschoenen van klasse S2, dat wil zeggen laarzen die geheel uit polymeermateriaal bestaan. Typische S4 vertegenwoordigers zijn rubber veiligheidslaarzen en PUR veiligheidslaarzen.

Veiligheidsklasse S5

Komt overeen met veiligheidslaarzen van de klasse S4, waarvan de zolen extra lekbestendig zijn.

Naast de niveaus S1, S1P, S2, S3, S4 en S5 zijn er ook veiligheidsschoenen in de categorie SB, bijvoorbeeld voor verplegend personeel in ziekenhuizen. Ze hebben alleen een beschermende neus, maar geen gesloten hielzone.

Hoe weet ik de juiste schoenmaat?

Veiligheidsschoenen zijn gewoonlijk verkrijgbaar in de schoenmaten 36 tot en met 47. Afzonderlijke modellen zijn ook verkrijgbaar tot maat 50 en in verschillende breedtes. Zo kunt u kiezen tussen sportieve lederen veiligheidsschoenen in de maat van uw keuze, een lage ESD-versie of S1 veiligheidsschoenen, lichtgewicht veiligheidsschoenen met ESD of sportieve S1P veiligheidsschoenen. Baseer uw keuze gewoon op uw normale schoenmaat, die u hebt voor straatschoenen. U kunt de vorm en de verhoudingen van uw nieuwe werkschoen gemakkelijk beoordelen door naar de productafbeeldingen te kijken. Zo kunt u gemakkelijk een model vinden dat aan uw behoeften voldoet, dat uw voeten voldoende beschermt en waar u lang plezier van kunt hebben.

Wat betekenen de afkortingen A, FO en P?

De deskundigen in de commissies achter de veiligheidsklassen hebben een reeks cryptisch ogende afkortingen bedacht die bepaalde kenmerken van veiligheidsschoeisel beschrijven. A staat voor antistatisch, AN voor enkelbescherming, CI voor koude-isolatie, CR voor snijweerstand en E zegt dat de schoenen een bepaalde hoeveelheid energie kunnen absorberen in de hielzone. FO staat voor een olie- en benzinebestendige zool, HI voor thermische isolatie, I voor elektrisch isolerend schoeisel (trefwoord ESD), P voor penetratieweerstand en WRU voor de weerstand van het bovendeel van de schoen tegen waterindringing en waterabsorptie.

Deze afkortingen zijn een goede manier om de afzonderlijke beschermingsklassen te beschrijven: S1 is een teenbeschermd model met A, FO en E. Een S2-schoen komt overeen met een S1-model plus WRU (A, FO, E en WRU).

Laat u niet in verwarring brengen door alle afkortingen: het is voldoende als uw nieuwe schoen overeenkomt met de veiligheidsklasse die op uw werkplek vereist is. In een particuliere omgeving bent u vrij om de veiligheidsklasse en dus het schoenmodel te kiezen.