bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Advies

Deze tekst is automatisch vertaald.

    

Uurwerken zijn nog steeds up-to-date 

 • Wat zijn uurwerken?

 • Welke bewegingen zijn er?

 • Retro-chic: slingeruurwerken?

 • Is horlogemaken verleden tijd?

 • Waar moet je op letten bij het kopen van uurwerken?

 • FAQs: De meest gestelde vragen over uurwerk

 • Conclusie: het vinden van de juiste beweging

Wat zijn uurwerken? 

Het mechanisme in een horloge wordt een uurwerk genoemd. Toen het in Italië rond 1300 werd uitgevonden, bestond het in ieder geval uit een gecompliceerde tandwieltrein. Uurwerken zijn gebouwd volgens het principe van de bestaande zonnewijzer. Dit leidde uiteindelijk tot een eigen professionele groep en massaproductie - zo ontstond de uurwerken. Tegenwoordig wordt een fundamenteel onderscheid gemaakt tussen mechanische, elektromechanische en elektronische uurwerken, waarbij de laatste nauwelijks mechanische componenten heeft en zogenaamde digitale klokken geen bewegende delen meer hebben van conventionele uurwerken. Polshorloges worden steeds zeldzamer, evenals professionele horlogemakers - de smartphone neemt veel van de taken van een horlogebeweging op zich, evenals vele andere taken. Desalniettemin verandert het horloge vandaag de dag van een voormalig handelsartikel in een prestigieus object en zijn horloge-uurwerken steeds meer nodig: het is goed dat je een selectie van elektronische uurwerken met verschillende vibratiesystemen kunt vinden in de Conrad online shop, die naast verschillende versies ook verschillende functies bieden. 

Uurwerken

Welke bewegingen zijn er? 

Quartz uurwerken

Kwartsklok

Volledig elektronische bewegingen die in beweging worden gehouden op basis van kwartstrillingen en de klok volgen van een kwartoscillator. Quartz horloges gebruiken batterijen als energiebron en moeten met de hand worden ingesteld.  

Zendergestuurde klokken

Radioklokwerken ontvangen het tijdsignaal van zogenaamde tijdsignaalzenders per radio. Met deze informatie kunnen radiogestuurde bewegingen de geïntegreerde kwartsklok indien nodig automatisch aanpassen. Radioklokwerken hebben een automatische tijdinstelling. 

Slinger uurwerken

Slinger uurwerken

Uurwerken met slinger behoren tot de historische uurwerken. Ze werken volgens het principe van slingerende slingers, die in elke gang een actie in het uurwerk activeren en zo de tijdweergave veranderen. In de Conrad online shop vindt u een kleine maar fijne selectie pendule uurwerken van verschillende wijzeras lengtes. 

Onze praktische tip

Let bij het kiezen van het uurwerk vooral op een geruisloos model als de klok in de slaapkamer of op kantoor moet worden gebruikt. Hoewel het ritmisch tikken van de handen voor sommigen een kalmerend effect heeft, kan het voor anderen moeilijk in slaap vallen en stress veroorzaken. Behoort u tot de laatste groep, dan vindt u in de online winkel van Conrad enkele bewegingen met een aangenaam kruipende beweging. 

   

Retro-chic: slingeruurwerken? 

Wist je dat de klok al rond 1640 door Galileo Galilei is uitgevonden? Na zijn snelle dood probeerde zijn zoon Vincenzo eindelijk de plannen van zijn vader te realiseren en er een te bouwen - zij het zonder succes. De eerste werkende slingeruurwerk werd uiteindelijk in 1657 gebouwd. De pendelklok, die zo vertrouwd tikte, bleef toen lange tijd in de huiskamers van Europa en werd geleidelijk nauwkeuriger en verbeterd. Zelfs vandaag in tijden van de vintage-boom ervaren pendelklokken een aanzienlijke opleving en vinden ze een geselecteerde plaats aan de muur in chique restaurants, hotels of bij u thuis. 

Retro-chique pendule

Is horlogemaken verleden tijd? 

Horlogemakerij

Horlogemakers zijn opgeleid in verschillende banen. Enerzijds zijn ze verantwoordelijk voor de fabricage van klokken en uurwerken in de industrie. Als ambachtelijk beroep is de horlogemaker ook onderworpen aan het onderhoud en reparatie van elk uurwerk, terwijl hij reserveonderdelen en apparatuur beheert in het ERP-systeem. Ooit was de horlogemaker een gerespecteerd en populair beroep, maar tegenwoordig zijn er nauwelijks mensen die willen leren en is het aantal horlogemakers snel gedaald. Omdat de smartphone de meeste alledaagse functies heeft overgenomen, zijn voormalige producten zoals horloges een zeldzaamheid geworden. De enige uitzonderingen zijn luxe items zoals Breitling- of Rolex-horloges, die worden gebruikt als statussymbolen. Maar nu maakt uurwerken een nieuwe, zij het milde, opgang, aangezien vintage horloges uit de tijd van grootouders weer in de mode zijn en moeten worden gerepareerd.

Waar moet je op letten bij het kopen van uurwerken? 

De volgende parameters moeten worden overwogen bij het nemen van een aankoopbeslissing: 

 • Schacht: Geschikte afmeting van de wijzeraslengte 
 • Passende wijzerboring: Euro-as van kwarts, Ronde as van kwarts of radio
 • Trillingssysteem: radio, kwarts, atoomklok etc. 
 • Display: digitaal of mechanisch  
 • Functies zoals automatische tijdinstelling, kruipende seconden of slinger 

Koop uurwerken

FAQs: De meest gestelde vragen over uurwerk 

Wat betekent de golflengte van de aanwijzer?

Het apparaat waarop de wijzers van het horloge zijn bevestigd, wordt de wijzeras of -as genoemd. De wijzeras wordt door de wijzerplaat gestoken en moet daarom lang genoeg zijn zodat er nog voldoende ruimte is om de handen erop te leggen. De geschikte lengte van de wijzeras hangt af van de dikte van de wijzerplaat, maar ook van de aard van de as. Bewegingen van verschillende materialen vereisen daarom verschillende wijzeraslengtes. Om de afmetingen van een bestaande wijzeras te achterhalen, meet u vanaf de uitlaat van de behuizing tot en met de schroefdraad aan de punt.

Wat zijn kruipende bewegingen en wat zijn hun voordelen?

Klokken waarvan de klokken geruisloos op de wijzerplaat bewegen, worden kruipende bewegingen genoemd. Dit heeft vooral voor geluidgevoelige mensen een groot voordeel! Vooral in de slaapkamer of concentratiekamers kan het tikken van de wandklok of staande klok echt op de wijzer gaan - in deze gevallen is het raadzaam om een kruipend uurwerk te kopen.

Waarom draaien de wijzers van een klok naar rechts?

Dit kwam voort uit de analogie van het observeren van de natuur. Als er geen klokken waren, begonnen mensen de tijd te meten met behulp van de zon. De eerste zonnewijzers zijn gemaakt in het oude Babylon, bijna 2000 jaar voor Christus. Er werd een stok in de aarde gestoken en de bewegende schaduw van de zon werd gemeten - deze bewoog zich tenminste op het noordelijk halfrond, natuurlijk zoals de zon, naar het westen of naar rechts. Toen aan het begin van de 14e eeuw eindelijk de eerste mechanische horloges werden ontwikkeld, werd het principe van de zonnewijzer vanaf het eerste uur van de beweging gebruikt.

Hoe 'weten' klokken eigenlijk hoe laat het is?

Terwijl de wijzers van conventionele mechanische klokken nog met de hand moesten worden ingesteld om vervolgens door een slinger in beweging te worden gehouden, zijn de moderne modellen al wat zelfstandiger: afhankelijk van het trilsysteem werkt de tijdinstelling anders voor uurwerken. Terwijl radioklokken hun tijdsignaal ontvangen via elektromagnetische golven van een tijdsignaalzender, gebruiken atoomklokken bijvoorbeeld energieverschillen van elektronenniveaus of de trillingen van moleculen om de exacte tijd weer te geven. Veel moderne uurwerken in de Conrad online shop hebben een praktische automatische tijdsinstelling.

Conclusie: het vinden van de juiste beweging

Of het nu gaat om professionele uurwerken of hobby's, u vindt gegarandeerd de juiste beweging voor uw project in de Conrad online shop. Bij het zoeken naar het juiste model mag u geen onnodige tijd verspillen - daarom vindt u alle informatie over een geselecteerde beweging duidelijk vermeld en samengevat in de Conrad online shop. Bovendien worden optionele en noodzakelijke accessoires of vergelijkbare producten aan u voorgesteld zodra u op een beweging klikt.  

De bewegingen - fijne mechanica voor maximale nauwkeurigheid

Het uurwerk is het hart van elk horloge. Het filigraanmechanisme dat hier wordt gebruikt, dat mensen sinds de uitvinding ervan heeft geïnspireerd en gefascineerd, zorgt voor beweging in de kast en is verantwoordelijk voor de nauwkeurige werking van elk horloge.

Hobbyisten krijgen waar voor hun geld

In onze winkel vind je een divers aanbod aan verschillende uurwerken. Met onze producten kun je zelf horloges bouwen, of geliefde stukken repareren of herstellen. De verschillende bewegingen bieden u een hoge nauwkeurigheid en zijn geschikt voor een grote verscheidenheid aan handen, zelfs langere of zwaardere modellen. Bovendien kunnen ze eenvoudig worden geïnstalleerd en verwijderd en zijn ze ideaal voor hobbyisten en fans van horlogemonteurs. Dit type veeleisend handwerk is voor veel mensen al een populaire vrijetijdsbesteding geworden. Kies, afhankelijk van het horlogemateriaal, de juiste beweging met de juiste spindellengte. Hoogwaardige afwerking en nauwkeurigheid Of u nu een quartz- of een radiografisch uurwerk nodig heeft, wij bieden u de juiste kwaliteit voor uw project met onze aantrekkelijke selectie.