bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Advies

Op zoek naar tuinstekkerdozen? Verschillende soorten, modellen en merken direct uit voorraad leverbaar!

Elektriciteit buiten met tuinstekkerdozen

Externe stopcontacten voorzien de tuin van stroom als dat nodig is: spontaan voor het volgende buitenfeestje, samen koken en buiten tv kijken. Of u kunt tuinstopcontacten rond het zitje leggen en overal waar u op elk moment eenvoudig elektrische apparaten wilt aansluiten.

Tuinaansluitingen: elektriciteit in de tuin, op het terras of het balkon

Uw robotmaaier gaat aan het werk wanneer u niet thuis bent, waardoor het gazon tot op twee centimeter nauwkeurig wordt ingekort. Tuinverlichting en kerstverlichting zorgen bij schemering voor een aangename sfeer in uw tuin. Buitenspeakers zorgen voor ontspannende achtergrondmuziek, en zo zijn er tal van voorbeelden waarbij u elektriciteit nodig heeft in uw tuin.
Weerbestendige tuinstopcontacten zorgen voor de nodige stroom zonder telkens de kabelhaspel uit de garage te moeten halen. Stopcontacten voor buiten maken u flexibel qua stroomvoorziening en onafhankelijk van de bestaande aansluitpunten, waarvan er altijd veel te weinig zijn.

Wat zijn de voordelen van tuinstekkerdozen?

Met de energieverdelers is het eenvoudig om veilig en betrouwbaar voor extra stroomaansluitingen in de tuin te zorgen. Gewone huishoudelijke apparaten met spanningen van 220 tot 240 volt kunnen worden gebruikt op de spatwaterdichte stopcontacten - buitenverlichting, doe-het-zelfmachines en allerlei soorten elektrisch tuingereedschap. De stopcontacten passen naadloos in uw tuinontwerp en staan ​​altijd voor u klaar. service wanneer u iets wilt aansluiten. De stroomverdelers zijn ontworpen voor weersomstandigheden buitenshuis en kunnen ook bij regen correct worden geplaatst.

Nog een pluspunt: tuinstopcontacten zijn meestal ontworpen als meervoudige stopcontacten die geschikt zijn voor buitengebruik, d.w.z. ze bieden meerdere stopcontactlocaties. Net als bij een meervoudige stekkerdoos voor binnenshuis, kunt u desgewenst meerdere apparaten op een verdeler aansluiten. Het gelijktijdig gebruik van verschillende verbruikers tot aan het maximale vermogen van het stopcontact staat niet meer in de weg en het meervoudige principe voorkomt kabelwarboel.

Zo vindt u de juiste stekkerdoos

Tuinstekkerdozen verschillen visueel en functioneel van gewone stekkerdozen. Er zijn modellen met een geïntegreerde aansluitkabel die direct gebruiksklaar zijn, en stroomverdelers die je installeert met een passende aansluitkabel die los verkrijgbaar is.

  • Tuinsokkel voor montage

Stroomverdelers voor permanente installatie zijn een alternatief voor modellen met een ingebouwde aansluitkabel en aardpen. Ze hebben meestal geen permanent bevestigde kabel. U kunt dus de gewenste lengte kiezen en de aansluitkabel verzonken in de vloer of in buizen leggen. De montage gebeurt volgens de bedieningsinstructies op de muur (opbouw) of op de vloer.

Er zijn veel mogelijkheden om in de tuin te schroeven, bijvoorbeeld aan muren, uitsteeksels, houten wanden, schuttingen en dergelijke. Energiepijlers zijn van meerdere kanten toegankelijk. Deze verticale verdelers worden van bovenaf bevestigd aan bijvoorbeeld vloerplaten, stoeptegels of houten vloerdelen en kunnen vrijwel overal in de tuin worden toegepast.

  • Vloercontactdoos

Tuinstopcontacten voor installatie in de grond zijn alleen te herkennen aan hun plastic of metalen afdekking wanneer ze niet worden gebruikt. De installatie is iets complexer dan bij energiepijlers. De installatie in de grond gebeurt zo dat er in gesloten of verzonken toestand niets uitsteekt. Vloercontactdozen zijn meestal veilig om op te lopen en u kunt er gemakkelijk overheen rijden met de grasmaaier. Niet uitgeruste vloerinstallatiedozen zijn geschikt voor de montage van transformatoren of aansluitdozen.

  • Tuinstopcontact met geïntegreerde aansluitkabel

Stopcontacten met ingebouwde aansluitkabels zijn ideaal voor een snelle stroomverdeling buitenshuis. Deze modellen bestaan ​​uit een behuizing van weerbestendig en breukvast kunststof, waarin de stopcontacten voor uw apparaten zich bevinden. Er zijn versies met één, twee (2-weg), vier (4-weg) en meer stopcontacten. De aansluitkabel, die je op een bestaande Schuko-stekkerdoos aansluit, komt uit de behuizing. Let op de lengte van de kabel zoals vermeld in de productbeschrijving.

Tuinstopcontacten met een vaste kabel zijn klaar om aan te sluiten en zijn zeer eenvoudig te installeren. Met de grondpen die vaak wordt meegeleverd of als accessoire verkrijgbaar is, plaats je de buitenkoker verticaal in de grond zodat er niets kan wegglijden. Een aan de behuizing bevestigde handgreep wordt gebruikt om de koker samen met de grondpen uit de grond te trekken.

Stopcontacten in de tuin: waar legt u ze aan?

Bij het uitbreiden van de stroomvoorziening in de tuin of op het terras is het belangrijk om te weten hoeveel externe stopcontacten je daadwerkelijk nodig hebt en waar geschikte locaties zijn. Noteer voor welke apparaten je een stopcontact nodig hebt en of de aansluiting altijd op dezelfde plek (tuinverlichting, elektrische grill, elektrische kachel) of afwisselend op verschillende stopcontacten (elektrische grasmaaier en andere apparaten voor tuinieren) gemaakt moet worden.

De oude vuistregel “een stopcontact in elke hoek van de kamer” kan worden aangepast voor de tuin. Plan een stopcontact in elke hoek van uw zithoek. Naast kerstverlichting en gsm-opladers kun je ook draadloze speakers opladen met een zwakke batterij op de voedingseenheid of een ventilator meenemen naar buiten als de hitte van de zon te broeierig is. Voor tuingereedschap is het raadzaam om vooruit te plannen met de straal van een 10 tot 15 meter aansluitkabel. Idealiter kunt u hiermee elke gewenste locatie van het apparaat bereiken.

Handige extra's: timer en afstandsbediening

Tuinstekkerdozen met tijdschakelklok schakelen aangesloten apparaten automatisch aan en uit op de tijden die je vooraf hebt ingesteld. Met de timerfunctie kunt u uw huis veiliger maken of processen automatiseren en energie besparen. De tijdregeling is bijvoorbeeld handig voor het schakelen van de buitenverlichting, voor vijverpompen en fonteinen. De timer heeft een 24-uurs dagprogramma en kan, afhankelijk van het model, één of meerdere stopcontacten tegelijk schakelen. Analoge timers kunnen worden ingesteld met schakelpennen op een draaitafel, digitale modellen met knoppen op de behuizing.

Bij een stroomverdeler met afstandsbediening kunnen de afzonderlijke stopcontactlocaties met een druk op de knop afzonderlijk op afstand worden bediend. U kunt dus in de schemering een reeks lichten inschakelen zonder op te staan ​en als het donker wordt, kunt u extra lichten inschakelen. De afstandsbediening is ook handig in de winter om het tuinlicht van binnenuit te regelen.

Stekkerdozen voor weerbestendige uitbreidingen

Soms komt het voor dat u aansluitkabels buitenshuis moet verlengen. Connectorboxen zorgen voor extra veiligheid. De steekverbindingen van uw verlengkabels beveiligt u met een aansluitdoos. De kabels zijn in de doos bevestigd met een trekontlasting die onbedoeld losraken van de stekker, bijvoorbeeld door aan de kabel te trekken, voorkomt. De behuizing beschermt de aansluitingen tegen vuil, vocht en beschadigingen. De doos dient ook als bescherming tegen onbedoeld contact. Stekkerdozen zijn er in verschillende uitvoeringen, ook voor rubberen aardingsstekkers en haakse stekkers.

Waar moet ik op letten bij het kopen van een stopcontact voor in de tuin?

Let bij het kiezen van een stopcontact voor tuin- of terrasgebruik op de volgende criteria:

  • Weerbescherming: stopcontacten voor gebruik buitenshuis moeten minimaal spatwaterdicht zijn volgens IP44. Deze IP-beschermingsgraad zorgt ervoor dat de apparaten niet worden aangetast door vocht en spatwater. Tuinstekkerdozen zijn niet waterdicht, dus ze mogen niet worden ondergedompeld in water. 
  • Maximaal schakelvermogen: Het schakelvermogen in watt specificeert de maximale elektrische belasting die de aangesloten belastingen mogen hebben. Het totale stroomverbruik van alle aangesloten apparaten mag het schakelvermogen niet overschrijden.
  • Veiligheidskleppen: Voor modellen met externe sleuven worden zelfsluitende veerklapdeksels aanbevolen. Ze beschermen de individuele stopcontacten tegen het binnendringen van vreemde voorwerpen, vuil en spatwater.
  • Kinderbeveiliging: stopcontacten met kinderbeveiliging voorkomen elektrische ongelukken bij kleine kinderen.

Diverse uitvoeringen, vormen en kleuren voor tuindozen

Het uiterlijk speelt een zeer belangrijke rol bij de selectie van stroomverdelers. In het verleden was het motto bij elektrische installaties vaak: het belangrijkste is elektriciteit! Daarom werden rond het huis stopcontacten in een grijze standaardlook gebruikt. Gelukkig kun je tegenwoordig kiezen uit tuinstopcontacten in vele kleuren, vormen en dessins. Op deze manier kunt u de stroomgenerator afstemmen op het tuinontwerp. Hoogwaardige materialen zoals roestvrij staal, glas of steen zorgen voor visuele accenten.

Er zijn stopcontacten waarvan de mooi gevormde behuizing is gebaseerd op echte stenen, wandpanelen of stukken hout. Energieverdelers met een groene kunststof behuizing lijken op de kleur van planten. De groene uitstraling is een voordeel als u stopcontacten nodig heeft aan de rand van grasvelden, perken of struiken.

Als een installatie die zo onzichtbaar mogelijk is belangrijk voor je is, kies dan voor een model dat gemakkelijk weg te werken is, bijvoorbeeld achter op muuruitsteeksels, tussen stenen of in de grond. Hierdoor is overal elektriciteit voor u beschikbaar zonder dat u, uw gezin en uw gasten constant naar stopcontacten hoeven te kijken. Ook combinaties van goed toegankelijke en dus zichtbare en verborgen reservestekkerdozen voor de tuinzones, waar u zelden apparaten of lampen op aansluit, zijn ook mogelijk.

Zo installeert u eenvoudig een extern stopcontact

Wilt u zelf uw nieuwe tuinstopcontact installeren? De eenvoudigste manier om dit te doen is met een model met een geïntegreerde aansluitstekker en aardpen. Uitpakken - plaats het stopcontact op de gewenste plek en steek de aansluitkabel in een geschikt stopcontact - uw nieuwe stroomverdeler is klaar voor gebruik.

Zorg ervoor dat het netsnoer niet wordt geknikt en niet wordt beklemtoond door scherpe randen. Tuinstopcontacten mogen alleen worden aangesloten op een geaard stopcontact dat beveiligd is met een aardlekschakelaar (FI-schakelaar). Zorg ervoor dat er zich geen water kan verzamelen ter plaatse van het tuinstopcontact. Houd vijvers, poelen en beekjes op minimaal 50 centimeter afstand.

Externe stopcontacten monteren: veiligheid voorop

Een correcte installatie is cruciaal voor de veiligheid en betrouwbaarheid van elektrische systemen in de open lucht. Tuinstopcontacten met geïntegreerde verlengkabels en aansluitstekkers monteer je eenvoudig zelf op elk stopcontact - steek ze er gewoon in. Met de nodige knowhow op het gebied van 230 volt stroomvoorziening en elektrische installaties kunnen ook stopcontacten die een aparte aansluitkabel nodig hebben, vakkundig worden aangelegd.

Als u niet bekend bent met de relevante normen voor het leggen van kabels buitenshuis, wordt een veilige installatie door een specialist aanbevolen. De elektricien weet welke kabels geschikt zijn en welke voorschriften bij het leggen in acht moeten worden genomen. Installatie door een vakman kost u een paar euro, maar de tijdwinst en gemak maakt de eenmalige investering snel goed.