bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Advies

Televisies: LCD, LED, OLED, QLED modellen in één oogopslag

Slim, multifunctioneel en met een hoge resolutie, zo presenteert de nieuwe generatie televisies zich. De complexe toestellen zijn uitgerust met steeds meer nieuwe toepassingen en functies die TV en internet combineren. Ontdek op deze pagina welke technologieën erachter zitten en welke criteria belangrijk zijn in het selectieproces.


TV's en Smart TV's: entertainment voor thuis

De TV's van tegenwoordig hebben weinig gemeen met de grote TV's van vroeger. Ze zijn lifestyleobjecten geworden en worden niet alleen groter en platter van ontwerp, maar zijn ook uitgerust met geavanceerde technologie die hoge resoluties tot in het Ultra HD-assortiment mogelijk maakt. Hoewel de term televisie deel is gaan uitmaken van het dagelijks taalgebruik, doet hij geen recht aan deze uiterst complexe toestellen.

Het zijn bijna uitsluitend Smart TV's die geschikt zijn voor internet en een breed scala aan functies bieden. Ze bieden niet alleen de mogelijkheid om tv-programma's, Blu-Ray films of dvd's te bekijken en consolegames te spelen, maar kunnen ook worden gebruikt om te internetten en te streamen.

Via streamingdiensten als Amazon Prime, Netflix, DAZN en Co. is het aanbod van films, series, documentaires, sport en andere tv-programma's extreem uitgebreid. Met moderne televisies heeft u toegang tot het aanbod en verandert u uw woonkamer in een thuisbioscoop.


LCD, LED, OLED – overzicht van gangbare schermtechnologieën

Wie een nieuwe TV of Smart TV wil kopen, kan bijna niet om de termen LCD, LED en OLED heen. Dit zijn de verschillende weergavetechnologieën die momenteel het meest gangbaar zijn op de markt. We leggen uit wat de termen betekenen:


LCD-televise

LCD staat voor liquid crystal display en verwijst naar een schermtechnologie op basis van pulsgestuurde vloeibare kristallen.

In LCD-schermen bestaat een pixel uit een rode, een groene en een blauwe subpixel. De pixels zijn gevuld met vloeibare kristallen, waarvan de oriëntatie door elektrische impulsen wordt veranderd.

Hierdoor laten ze verschillende hoeveelheden licht door, wat weer resulteert in verschillende kleuren.

Vloeibare kristallen lichten niet uit zichzelf op en daarom is voor de beeldvorming een achtergrondverlichting nodig, die in oude LCD-toestellen werd gerealiseerd via tl-buizen.


LED-televisies

LED is de afkorting van light emitting diode, wat overeenkomt met het Duitse woord Leuchtdiode. De term LED TV is eigenlijk misleidend, omdat LED TV's ook tot de categorie LCD TV's behoren. Meer bepaald zijn het LCD-schermen met LED-achtergrondverlichting.

LED TV's moeten derhalve worden beschouwd als een modernere variant van LCD-toestellen met TL-buizen. Er wordt onderscheid gemaakt tussen TV's met edge-lit technologie en direct-lit technologie.

Bij de edge-lit technologie zijn de LED's aan de rand van het scherm geplaatst, wat een plat ontwerp mogelijk maakt. Het nadeel is dat alleen volledige schermsegmenten kunnen worden gecontroleerd. Met direct-lit technologie strekken de LED's zich uit over het gehele schermoppervlak. Contrasten kunnen dus sterker worden weergegeven. Op deze technologie gebaseerde televisies kunnen echter niet zo plat worden geconstrueerd.


OLED-televisies

OLED is de afkorting van organic light emitting diode.

Het is een organische lichtgevende diode, het tegenovergestelde van de LED als anorganische lichtgevende diode.

OLED's genereren zelf kleur en licht.

Om zwart weer te geven, blijven ze uitgeschakeld. In vergelijking met een LCD- of LED-tv biedt een OLED-tv een betere kleur- en beeldkwaliteit.

Hij bereikt een hogere helderheid en kan ook een rijk zwart weergeven.

Hij kan ook verschillende grijstinten weergeven.

Welk type televisie u kiest, hangt af van uw kijkgedrag, uw eigen wensen en, last but not least, uw portemonnee. De verschillen tussen de technologieën zijn echter niet meer zo groot als enkele jaren geleden. Zowel qua beeldkwaliteit als qua prijs groeien OLED-, LED- en LCD-technologie steeds meer naar elkaar toe.


Full HD of Ultra HD? Informatie over TV-resolutie

De beeldresolutie van een TV of Smart TV levert een belangrijke bijdrage aan de kijkervaring. Full HD en Ultra HD (UHD) hebben zich inmiddels gevestigd als de standaardresoluties van moderne televisies, waarbij Full HD al langzaam wordt verdrongen door UHD.

Een Full HD-resolutie komt overeen met 1.920 x 1.080 pixels, terwijl een Ultra HD-resolutie 3.840 x 2.160 pixels biedt. Ultra HD TV's of UHD Smart TV's zijn momenteel de beste op de markt.

Naast de 4K-resolutie, zoals de Ultra HD-resolutie niet helemaal correct heet, staat ook de 8K-resolutie al in de startblokken, maar het zal nog wel even duren voordat overeenkomstige inhoud wordt aangeboden.

In principe is het de moeite waard om te investeren in UHD, omdat deze resolutie het meest toekomstgericht is.


Wat wordt bedoeld met HDR?

HDR staat voor High Dynamic Range en verwijst naar een technologie die helpt om intensere kleuren en contrasten en een uniforme helderheid te bereiken. Dit zorgt voor een sterkere dieptewerking en meer plasticiteit.

HDR is een verdere ontwikkeling van SDR (Standard Dynamic Range), dat eerder werd gebruikt voor tv-uitzendingen en films, en is bedoeld om beelden in Ultra HD zo natuurlijk en natuurgetrouw mogelijk weer te geven en het resolutiepotentieel optimaal te benutten. Dankzij de HDR-technologie is het bijvoorbeeld mogelijk om alle details te zien in foto's die tegen de zon in zijn genomen.

Er wordt onderscheid gemaakt tussen vier HDR-normen:

  • HLG (Hybrid Log Gamma) is de eenvoudigste variant. Het formaat doet het zonder metadata en dus zonder informatieoverdracht. Het wordt gebruikt door televisieomroepen voor transmissie en reproduceert HDR-beelden van het laagste kwaliteitsniveau op gemiddelde 4K- of UHD-televisies.

  • Met de HDR 10-standaard worden metadata voor HDR eenmalig en voor de gehele film verzonden. De procedure wordt ook wel statische HDR genoemd.

  • HDR 10+ en Dolby Vision zijn daarentegen standaarden voor dynamische HDR. Hier worden metadata geleverd voor elke scène of frame van een film.

  • Dolby Vision levert momenteel de beste HDR-kwaliteit.


Zo vindt u de juiste beeldschermafmeting

De schermdiagonaal gemeten in inches geeft informatie over de grootte van een TV. Hoeveel inch u nodig hebt, hangt af van de grootte van uw kamer en hoe ver u van de tv of Smart TV af zit. In de volgende tabel vindt u een leidraad van gangbare inch-specificaties met betrekking tot de zitafstand.

Beeldschermafmeting in inch Beeldschermafmeting in cm Minimale afstand tot de tv  (Full HD) Minimale afstand tot de tv (Ultra HD)
40" 101,60 cm 1,59 m 0,79 m
46" 116,84 cm 1,82 m 0,91 m
47" 119,38 cm 1,86 m 0,93 m
50" 127,00 cm 1,96 m 0,99 m
55" 139,70 cm 2,18 m 1,09 m
60" 152,40 cm 2,38 m 1,19 m
65" 165,10 cm 2,58 m 1,29 m

Ter oriëntatie: TV's tussen 32 en 40 inch passen meestal goed in slaapkamers en kleinere woonkamers. In grotere woonkamers worden meestal sets tot 65 inch gebruikt. Voor het opzetten van een thuisbioscoop zijn tv's vanaf 60 inch geschikt.


Waar moet u op letten als u een televisie koopt?

Beeldkwaliteit en uitvoering

Bij de aankoop van een televisie speelt naast de resolutie en de schermgrootte ook de feitelijke beeldkwaliteit een rol. Dit wordt gemeten aan de hand van factoren als helderheid, contrast, intensiteit en kleurruimte. Een goede TV of Smart TV levert vanuit elke kijkhoek een even goede beeldkwaliteit - zowel bij stilstaande als bewegende beelden. Het is ook belangrijk om te letten op de geluidskwaliteit, vooral als u de TV als zelfstandig apparaat wilt gebruiken en niet wilt aansluiten op een geluidsinstallatie.

Kenmerken en bruikbaarheid zijn belangrijke criteria in het selectieproces. De functies omvatten met name verbindingen. De regel hier is: hoe meer, hoe beter.

Er moeten ten minste drie HDMI-ingangen zijn, zodat randapparatuur zoals Blu-Ray-spelers, DVD-spelers, AV-receivers, spelconsoles of accessoires voor de thuisbioscoop kunnen worden aangesloten. Om goed voorbereid te zijn op de toekomst worden moderne normen vanaf HDMI 2.0 aanbevolen.

Aansluitingen

Bijna elke Smart TV biedt een Wifi-interface of een LAN-poort voor verbinding met het internet. Dit is een voorwaarde voor veel Smart TV-functies en toegang tot online mediabibliotheken, apps en streamingdiensten.

Het is praktisch als er ook meerdere USB-poorten zijn. Externe harde schijven of USB-opslagmedia kunnen via een USB-poort worden aangesloten om de daarop opgeslagen inhoud af te spelen. Als u films of series wilt opnemen op een externe harde schijf, moet u ervoor zorgen dat de TV USB-opname ondersteunt.

Voor TV-ontvangst zijn bijna alle moderne televisies uitgerust met een drievoudige tuner. Zij kunnen op drie manieren televisiesignalen ontvangen: via satelliet (DVB-S of DVB-S2), via een digitale antenne (DVB-T of DVB-T2) en via de kabel (DVB-C of DVB-C2). Twin tuners daarentegen zijn altijd ontworpen voor slechts één type ontvangst, bijvoorbeeld voor DVB-T2 of voor DVB-S2. Zij combineren echter twee ontvangstunits in één apparaat, waardoor het mogelijk is om tegelijkertijd naar één tv-programma te kijken en een ander op te nemen.

Energieefficiëntie

Energie-efficiëntie is ook een relevant selectiecriterium. Niet elke Smart TV hoeft een energieverslinder te zijn. Er zijn TV-modellen in energie-efficiëntieklasse B en soms zelfs A die minder dan 100 kWh per jaar verbruiken.

Sinds 1 maart 2021 is de etikettering van het energieverbruik voor sommige productgroepen gewijzigd overeenkomstig de EU-regelgeving. Wij verklaren de verschillen in de energielabels en laten zien waarom nieuwe apparaten plotseling een schijnbaar slechtere efficiëntieklasse krijgen.


Onze tip: Let op HDMI-versies voor verschillende HDR-methoden

HDMI-interfaces zijn er in verschillende versies, die op hun beurt verschillende HDR-methoden ondersteunen. HDMI 2.0a is vereist voor HDR 10-weergave, terwijl HLG HDMI 2.0b vereist. In de regel zijn Ultra HD-televisies uitgerust met deze interfaceversies. Als u waarde hecht aan een dynamisch HDR-proces, d.w.z. Dolby Vision of HDR 10+, moet ten minste HDMI 2.1 beschikbaar zijn.


FAQ – veelgestelde vragen over televisies

Welke voordelen bieden een Curved TV?

Zoals de naam al zegt, wordt een curved televisie gekenmerkt door een gebogen scherm. Dit heeft als voordeel dat er minder reflecties zijn en de driedimensionaliteit van het beeld beter waarneembaar is. Bovendien worden kleur- en contrastverliezen en optische vervormingen aan de rand van het scherm voorkomen. 

Heb ik een snelle verbinding nodig voor een smart TV?

Dit hangt af van de resolutie. Voor Full HD-televisies wordt een gegevensoverdrachtsnelheid van 16 Mbit/s aanbevolen. Voor UHD-modellen moet het minstens 25 Mbit/s zijn, beter 50 Mbit/s.


Perfecte accessoires voor uw speciale tv-ervaring

U vindt hier een breed scala aan accessoires die bij uw tv passen: