bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Advies

Tablets: dagelijkse metgezel thuis, op kantoor of zelfs op school

Tablets hebben niet alleen de huiskamer thuis veroverd, maar nu ook de school- en werkomgeving. Ze zijn licht, handig, multifunctioneel en dus nuttige metgezellen voor vele gebieden van het leven.

Op deze pagina vertellen we u wat de huidige tablets bieden en waar u op moet letten als u er een kiest.


Tablets voor zakelijk gebruik: presenteren, rekenen, communiceren

Tablets hebben de laatste jaren aan populariteit gewonnen in het bedrijfsleven. Ze combineren de voordelen van smartphones en notebooks en bieden een hoge mate van flexibiliteit als werkinstrument.

Tablets zijn plat en licht en daarom zeer geschikt voor mobiel gebruik. Ze kunnen worden uitgerust met verschillende apps om het aantal functies uit te breiden en individueel aan te passen aan het werkprofiel.

In het veld, voor klantenvergaderingen of interne presentaties - tablets maken het mogelijk om op een heel eenvoudige manier te communiceren en te werken.

Daarom blijken ze uiterst nuttig in het dagelijkse beroeps- en bedrijfsleven.


Waar moet ik op letten bij het kopen van een tablet voor op kantoor?

WiFi connectiviteit is bijzonder belangrijk voor gebruik op kantoor. Reden: Als de tablet in het bedrijfsnetwerk kan worden geïntegreerd, zijn er geen extra kosten. 
Als de tablet veel onderweg wordt gebruikt, is LTE-functionaliteit zinvol, omdat Wifii niet overal beschikbaar is.

LTE brengt echter extra kosten met zich mee omdat u alleen toegang hebt tot het mobiele netwerk als u een contract hebt met de provider of een prepaidkaart. Tablets met LTE kunnen ook worden gebruikt om telefoongesprekken te voeren en kunnen worden aangesloten op een koptelefoon of een headset.

Of u voor een iPad, Android of Windows tablet moet gaan, hangt af van het toepassingsgebied: Apple iPads zijn onder meer zeer geschikt als betaalterminal. Met hun hulp kunnen bestellingen worden opgenomen en betalingen worden verwerkt. Vooral in verband met Apple kassasystemen zijn er veel voordelen.

Android- of Windows-tablets zijn een goede keuze voor gebruik op kantoor of in het veld. Deze laatste worden vooral aanbevolen voor intensief gebruik van kantoortoepassingen. Voor een betere workflow is het praktisch als een toetsenbord kan worden aangesloten en een touchpen kan worden gebruikt.

Naast zakelijke tablets zijn er speciale versies die zijn geoptimaliseerd voor gebruik in bijvoorbeeld de industrie of geneeskunde. Hoe gespecialiseerder de toepassing, hoe gespecialiseerder de tablet moet zijn.


Tablets voor thuis: surfen en streamen

Surfen, streamen en gamen vanuit je luie stoel - tablets maken het mogelijk. Ze zijn zo handig als een boek, kunnen gemakkelijk worden bediend via een aanraakscherm en zijn een handig alternatief voor laptops en desktop-pc's.

Met behulp van diverse clouddiensten en miljoenen apps kunnen tablets worden omgevormd tot echte multitalenten en individueel worden aangepast aan het eigen gebruiksgedrag. Smartphones worden steeds vaker gebruikt voor amusementsdoeleinden, zoals het afspelen van video's.

Dankzij hun grotere beeldschermen bieden tablets echter de mogelijkheid om inhoud in een groter formaat weer te geven, wat een voordeel is wanneer men bijvoorbeeld thuis een film bekijkt. Tablet-pc's zijn uitstekend geschikt als surf- en multimedia-apparaat voor de vrije tijd.


Waar moet ik op letten als ik een tablet koop voor thuisgebruik?

Wifi is van groot belang voor gebruik thuis. Reden: Als de tablet in het thuisnetwerk kan worden geïntegreerd, zijn er geen extra kosten.

De situatie is anders als u veel tijd buitenshuis doorbrengt met de tablet of het apparaat onderweg wilt gebruiken, want wifi is niet overal beschikbaar. In dat geval is een extra LTE-functie zinvol, die het mogelijk maakt het mobiele netwerk te gebruiken voor gegevensoverdracht. Met tablets die Wifi en LTE in combinatie aanbieden, speelt u op safe.

Of u kiest voor Android, iOS of Windows als besturingssysteem hangt in principe af van uw eigen voorkeuren. Android-toestellen bieden de meeste uitbreidingsmogelijkheden en zijn soms al tegen een redelijke prijs verkrijgbaar. Windows en iPadOS beloven minder flexibiliteit, maar zijn een goede keuze als u al een Windows- of iOS-omgeving hebt.


Tablets voor school: efficiënt leren

Digitale media en instrumenten spelen een steeds belangrijkere rol in het onderwijs. Met hun hulp kunnen leerlingen efficiënt leren en kunnen leraren de inhoud op een illustratieve manier overbrengen.

Vooral tablets zijn zeer geschikt voor het dagelijkse schoolleven. Door hun platte en lichte ontwerp passen ze in elke schoolrugzak. Ze kunnen intuïtief worden bediend via een touch display en bieden een verscheidenheid aan functies die uiterst praktisch zijn voor het leren en onderwijzen.

Toegang tot clouds, onderzoek op het web, werken met onderwijstools of het gebruik van leersoftware: dit alles is gemakkelijk mogelijk met behulp van tablets. Meer informatie over andere onderwijsonderwerpen (zoals iPads op school, door ouders gefinancierde apparaten, etc.) vindt u hier!


Waar moet ik op letten als ik een tablet voor school koop?

Zeer belangrijk voor gebruik op school is de Wifi-connectiviteit om een Wifii-verbinding tot stand te kunnen brengen met het thuisnetwerk of met het netwerk van de school. Dit betekent dat er geen extra kosten zijn, zoals bij het gebruik van LTE het geval zou zijn.

Tablets met een open besturingssysteem zoals Android worden over het algemeen aanbevolen, omdat zij de grootste flexibiliteit en compatibiliteit beloven. Vooral in de schoolcontext, waar tablets vaak worden gebruikt als multimedia begeleiders, zijn krachtigere processoren aan te bevelen.

Idealiter kunnen tablets analoge en digitale vaardigheden combineren. Het is bijvoorbeeld voordelig als het tablet ook met een aanraakpen kan worden bediend om te schrijven, te schetsen of te tekenen. Tabletaccessoires zoals een standaard, toetsenbord en headset voor online onderwijs maken leren en lesgeven nog gemakkelijker.


Android, Windows of iOS? Gemeenschappelijke besturingssystemen van tablet-pc's

Tablet-pc's worden voornamelijk aangeboden met Android, iOS of Windows als besturingssysteem en worden gekenmerkt door verschillende voor- en nadelen, afhankelijk van het ontwerp:

Android Tablets

De meeste tabletmodellen gebruiken Android. Dit is een op Linux gebaseerd open-source besturingssysteem voor mobiele apparaten dat Google in 2005 overnam van Android-oprichter Andy Rubin.

Door hun verbinding met Google bieden Android-tablets een hoge mate van flexibiliteit. Ze zijn compatibel met Windows PC's en maken ongecompliceerde gegevensoverdracht mogelijk. Bovendien zijn er miljoenen Android-apps beschikbaar, die via de Google Play Store kunnen worden geladen en waarmee het aantal functies individueel kan worden uitgebreid.

Tablets met het Android-besturingssysteem zijn gebruiksvriendelijk en net zo geschikt voor surfen, gamen en streamen als voor werken, aangezien klassieke kantoorprogramma's zoals Word of Excel ook als Android-versie worden aangeboden.

Wie op zoek is naar een zo veelzijdig mogelijke tablet-pc zal niet misstaan met het Android-besturingssysteem.

Windows-Tablets

Er zijn ook Windows-tablets beschikbaar, waarvoor de fabrikant Microsoft zijn besturingssysteem Windows 10 heeft geoptimaliseerd.

Hoewel Windows OS geen belangrijke rol speelt op het gebied van mobiele eindapparatuur, wordt het zeer vaak gebruikt op desktop-pc's en laptops.

Windows-tablets zijn een goede keuze als de rest van de apparaatomgeving op Windows is gebaseerd. Een groot voordeel is dat ze klassieke Windows-programma's laten draaien - zelfs die welke niet beschikbaar zijn als Android-versie.

De selectie van Windows-apps is echter overzichtelijk en niet te vergelijken met het enorme aanbod van Android-apps.

Apple iPads

Een ander populair besturingssysteem is iOS. Dit is een gesloten systeem van het bedrijf Apple dat voorbehouden is aan de eigen producten van de fabrikant, zoals de Apple iPhone en de Apple iPad.

Sinds 2019 heeft de Apple iPad zelfs een eigen besturingssysteem: iPadOS. Hij is met name geoptimaliseerd voor productief werk met als doel een vervanging voor de laptop in te stellen.

Een Apple iPad is doorgaans duurder dan een Windows- of Android-tablet en varieert qua functies afhankelijk van de versie.

Er wordt onderscheid gemaakt tussen de klassieke Apple iPad, de kleinere Apple iPad mini, de lichtere Apple iPad Air en de Apple iPad Pro voor veeleisende toepassingen.

Alle iPads maken een Wi-Fi- of WLAN-verbinding mogelijk en kunnen ook worden uitgerust met LTE-functionaliteit. LTE iPads dragen de extra aanduiding "Cellular" en maken surfen via het 4G of LTE mobiele netwerk mogelijk. In combinatie met een gsm-contract en een simkaart van de provider, die in de bijbehorende simkaartsleuf van de iPad wordt gestoken, kunt u vrijwel overal online.

Alleen apps in de Apple App Store zijn beschikbaar om het aantal functies uit te breiden. Toegang tot externe app stores is niet mogelijk.


Tip: zorg voor voldoende geheugen

Het interne geheugen van een tablet moet ten minste 10 GB bedragen. In principe geldt: hoe meer GB, hoe beter, want met een groot intern geheugen kunnen veel apps worden geïnstalleerd en grote hoeveelheden gegevens worden opgeslagen. Interfaces voor externe harde schijven en extra slots voor SD-kaarten blijken praktisch als de interne opslagcapaciteit van de tablet niet voldoende is.


FAQ – veelgestelde vragen over tablets

Wat is een Retina-display?

De term retina display werd geïntroduceerd door de fabrikant Apple. Het verwijst niet naar een speciale schermtechnologie, maar dient eerder voor marketingdoeleinden. Dankzij de uitstekende weergave-eigenschappen (hoge resolutie, rijke contrasten, enz.) zijn afzonderlijke pixels voor het menselijk oog niet meer waarneembaar. Niet alleen Apple iPads, maar ook iPhones met OLED-schermen worden op de markt gebracht met de term retina display.

Welke poorten moet een tablet hebben?

Allereerst moet een tablet voorzien zijn van een USB-C poort voor het snel opladen van de batterij. Andere USB-poorten voor het aansluiten van een USB-stick of randapparatuur zijn ook een voordeel. Voor het aansluiten van koptelefoons en luidsprekers moet ten minste een 3,5 mm-aansluiting beschikbaar zijn. Bluetooth moet ook beschikbaar zijn, bijvoorbeeld om een Bluetooth-toetsenbord aan te sluiten.