bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Advies

Deze tekst is automatisch vertaald.

Wat u moet weten over spiraalkabel

Spiraalkabel zijn gekronkelde kabels, die door de bijzondere wikkeling elastische zijn. Dit verhoogt de flexibiliteit en maakt een grotere bewegingsvrijheid met het aangesloten apparaat, zonder dat de kabel zelf te lang wordt. Zo wordt wirwar van kabels voorkomen.

  • Opbouw van spiraalkabels

  • Waar worden spiraalkabel geplaatst? / Wanneer ICH wil spiraalkabel gebruiken?

  • WAS is bij de aankoop van een spiraalkabel gaat?

  • Conclusie:

 

Opbouw van spiraalkabels

Spiraalkabels worden gebruikt als andere kabel geproduceerd en hebben in feite dezelfde opbouw. In een extra handeling worden de kabels echter gegolfd en gewikkeld, waardoor u het karakteristieke uiterlijk en uw bijzondere eigenschappen behouden.

Ze bestaan uit stroomvoerende koperen aders met een isolatie , die deze omsluit en beschermt. De aders en de isolatie verschillen afhankelijk van de fabrikant en kabel variant.

Een onderscheid criterium is het aantal aders . Bij Conrad vindt u spiraalkabel, die uit slechts één ader bestaan en varianten, die tot 10 afzonderlijke aders leiden.

Elke ader is altijd afzonderlijk geïsoleerd, daardoor zijn alle kabels volledig van elkaar gescheiden.

Spiraalkabel

Ook verschillen de kabels bij de afscherming. Niet-afgeschermde spiraalkabels zijn weliswaar flexibele, omdat u een isolatielaag ontbreekt, beschermen, maar niet tegen interferenties, de vooral bij data- of signaaloverdracht gevoelig storen. Een afscherming, meestal een dunne folie in de isolatie, ontwijkt deze voor het grootste deel. Afgeschermde kabel zorgen zo voor foutloze gegevensoverdracht, ook in moeilijke omstandigheden.

De buitenste isolatie wordt ofwel met polyvinylchloride, ook wel bekend als PVC, of van polyurethaan, kort PUR genoemd. PVC is voordeliger in de productie, verliest echter zijn flexibiliteit, terugveerkracht bij continue belasting. PUR-kabel kosten meer, zijn daarvoor duidelijk robuuster en duurzamer.

 

Waar worden spiraalkabel geplaatst?

Spiraalkabel onderscheiden zich in vergelijking met kabels zonder winding met hogere flexibiliteit in alle richtingen uit, zonder daarbij beschadigd te raken. U veroorzaken geen wirwar van kabels en kunnen op drie tot viervoudige lengte uitgetrokken worden. Hoogwaardige spiraalkabel nemen dan weer hun oorspronkelijke vorm aan, zonder auszuleiern. Een ander voordeel is dat u het naderende einde van de kabel voelen, u hoeft dus niet gewoon plotseling niet meer verder komt.

De hoofdtoepassing is de aansluiting van kleine handapparaten met het apparaat resp. de stroomvoorziening . Als hoofdtelefoonkabel, op de soldeerbout of als USB-verbindingskabel - u kunt ze nu in principe overal te gebruiken op plaatsen waar een kabel nodig is. Een nadeel is alleen dat ze wat dikker zijn en minimaal opgerold in de breedte meer ruimte innemen. Hiertoe zijn ze korter.

Ook in de meettechniek, de machinebouw, de regeltechniek en andere gebieden ontstaan er verschillende toepassingsmogelijkheden vanwege de hogere flexibiliteit. Zo kunnen met afgeschermde spiraalkabels bijvoorbeeld meetsondes met het meetapparaat verbonden worden. Soldeerbout en andere fijngereedschap profiteert ook van de verhoogde bewegingsvrijheid en vergemakkelijken het werk. Hetzelfde geldt in de machinebouw, waar ongeveer robotarmen met verbinding via spiraalkabel kunnen werken, zonder dat u blijven hangen. De spiraalkabel neemt ook geen schade als het om kleine hoekjes en randen wordt gevoerd.

 

WAS is bij de aankoop van een spiraalkabel gaat?

Spiraalkabels zijn normale stroomkabels zeer vergelijkbaar en kunnen op veel verschillende plaatsen gebruiken. Ze zijn daarom in verschillende specificaties verkrijgbaar, die voor het betreffende toepassingsgebieden bijzonder geschikt zijn.

Het aantal benodigde aders is afhankelijk van uw toepassingsgebied af. Dezelfde draad is meestal in verschillende configuraties met een verschillende aantal aders beschikbaar.

Zeer belangrijk is de doorsnede van de draden . Hoe groter deze is, des te hoger is de maximale stroomsterkte die door de draad mag. Is de stroomsterkte te hoog, bestaat het gevaar voor brand. Ook mag de werking piekspanning niet worden overschreden.

Wanneer gegevens moeten worden overgedragen, zoals bij bijzonder gevoelige toepassingen zoals in de besturings- en meettechniek, loont het de moeite bijzonder, op de afscherming van de spiraalkabel te letten. Indien de kabel alleen stroom voeren, is het daarentegen een basisondersteuning of het spiraalkabel niet afgeschermd is.

Bij de keuze van de lengte moet u de terugstelkracht van de spiraalkabel genomen. Wordt de kabel uitgerekt, moet u kracht gebruikt. Het maximale uitrekverhouding geeft daarbij aanvullende informatie, hoe ver de kabel over de oorspronkelijke lengte uitgetrokken worden gebruikt, zonder te beschadigen.

Als laatste moet de juiste isolatiemateriaal worden gekozen. PVC spiraalkabel zijn voordeliger, maar behouden wel bij continue belasting snel aan flexibiliteit. Ze zijn dus meer voor een gebruik, waarbij u weinig belast worden, terwijl de robuustere PUR-kabel zich overal kunnen worden ingezet en via de nauwelijks af te breken.

 

Conclusie:

Spiraalkabel kunnen daar helpen waar normale kabel op hun grenzen stoten. U zijn de moeite waard, als een gereedschap moeten worden aangesloten, dat voortdurend in beweging is en maximaal mogelijke flexibiliteit en bewegingsvrijheid nodig. Want hiermee kunt u uzelf in de war raken, laag.