bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Advies

Wat is een scheidingstrafo?

Een scheidingstrafo is een elektronische component die gelijkstroom onderbreekt en reguleert, ofwel zorgt voor de galvanische scheiding tussen de wisselstroomleidingen en een apparaat dat onder spanning staat. Dat betekent dat er in de scheidingstrafo letterlijk een scheiding is tussen twee wikkelingen en dat de scheidingstrafo op die manier de gelijkstroom onderbreekt.

Werkt een scheidingstrafo op dezelfde manier als een transformator?

Scheidingstrafo’s zijn in hun bouw en werking gelijkaardig aan transformatoren. De primaire en secundaire wikkelingen zijn in beide gevallen rond een gemeenschappelijke ferromagnetische kern gehuld.

De traditionele bedrading van een systeem met een fase bestaat uit drie geleiders: een fase, een nul en een aarde. Wanneer verschillende fysiek gescheiden apparaten dezelfde voedingslijn delen, kunnen aardlussen ontstaan omdat apparaten in principe verschillende aardpotentialen kunnen hebben. Dergelijke lussen zijn in het bijzonder gevaarlijk in het geval van medische hulpmiddelen of in bijvoorbeeld laboratoria of in ziekenhuizen. Daar kan de keuze van het juiste toestel cruciaal zijn om levens te redden. De aardlussen zijn vaak een oorzaak van storingen tijdens het testen van hulpmiddelen en apparaten.

Hoe voorkomt een scheidingstrafo problemen met hoogfrequente ruis?

Voor ontwerpers en elektrotechnici is het moeilijk om aardlussen te meten, zeker bij apparaten die gebruikmaken van een gelijke voedingslijn. Geaarde testapparatuur zoals oscilloscopen veroorzaken soms storingen in de voedingen van verschillende apparaten. Bovendien kan hoogfrequente ruis zich via wisselstroomleidingen verplaatsen en problemen veroorzaken voor gevoelige transducers en instrumenten.

Om dit te voorkomen, kunt u gebruikmaken van een scheidingstrafo. Deze plaatst u op de voorgeschreven manier tussen de stroomingang en het apparaat. Bij een scheidingstrafo is de ingangsspanning bijna altijd hetzelfde als de uitgangsspanning. De meeste scheidingstrafo’s zijn tegenwoordig 230V.

Scheidingstrafo beperkt het gevaar op elektrocutie

Een scheidingstrafo 230V kunt u inzetten bij diverse projecten, maar het doel is altijd hetzelfde: de galvanische scheiding tussen twee stroomkringen garanderen en zodoende ook de veilige en optimale werking van toestellen veiligstellen. Op die manier voorkomt u bijvoorbeeld het gevaar van elektrocutie.

Het balanceren van leidingen en stroomkabels met een scheidingstrafo 230V

Verder vermindert u de grootte en de impact van de elektromagnetische velden die stroomkabels creëren. De secundaire zijde van een scheidingstrafo is hiervoor 'gebalanceerd' (zoals dat in vakjargon genoemd wordt). De velden die door twee afzonderlijke aders gemaakt zijn, werken elkaar hierbij tegen en geven minder storingen af dan bij een ongebalanceerde 230V bekabeling en aansluiting. Wist u trouwens dat scheidingstrafo’s ook gebruikt worden als ontkoppeling van walaarde met scheepsaarde in voertuigen? Hierdoor kunt u corrosie in een vaartuig voorkomen en vermijdt u de aantasting van metalen door aarding. Het zorgt letterlijk voor een veilige verbinding tussen wal en schip.

Hoe aardlussen in gesloten kringen aanpakken met een scheidingstrafo?

Verder is een scheidingstrafo handig om aardlussen te vermijden die bijvoorbeeld in geluidsinstallaties, videosystemen en alarmsystemen kunnen ontstaan. Een aardlus zorgt voor elektrische spanning in een gesloten kring, en dat kan ruisproblemen bij audio en video opleveren. Een scheidingstrafo helpt u dus om te genieten van optimale beelden en geluiden in studio’s en andere omgevingen waar u optimaal van beeld en geluid wilt genieten.

Samengevat: de hoofddoelen van een scheidingstrafo

Scheidingstrafo’s hebben dus op zich drie hoofddoelen:

  • Ze zorgen voor een isolatie van de aarding.
  • Ze verhogen of verlagen de netspanning.
  • Ze verminderen ruis tussen de wisselstroomleidingen en apparaten aan de gebruikerszijde.

Conrad helpt u met advies over scheidingstrafo’s

Bent u op zoek naar een gepaste trafo, dan helpen we u bij Conrad graag. Voor specifieke en professionele omgevingen is de keuze van een juiste scheidingstrafo cruciaal. Daarom is het een goed idee om advies te vragen als u nog niet zeker bent van uw keuze. We helpen u telefonisch, online, of zelfs via een plaatsbezoek als u dit wenst. Zodoende vindt u in een mum van tijd de scheidingstrafo die u zoekt. Bij Conrad, uw B2B-partner voor elektronica, krijgt u uw producten bovendien stipt en voor een scherpe prijs geleverd.