bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Advies

Schakelkasten: bescherming voor uw elektronica

Ze blijven vaak onopgemerkt maar hebben toch een heel belangrijk bestaan: schakelkasten. Zonder deze kasten zou een veilige en normconforme levering van elektrische energie en elektrische signalen niet mogelijk zijn.Wat is een schakelkast?

Een schakelkast is in feite een behuizing voor elektrische of elektronische installaties. Het belangrijkste doel is om zowel de installatie als de gebruikers te beschermen.

Er zijn verschillende soorten schakelkasten, elk ontworpen om systemen met verschillende specificaties te huisvesten.

Servers worden bijvoorbeeld meestal ondergebracht in grote, vrijstaande vloerkasten, terwijl compacte kasten ontworpen zijn om aan de muur bevestigd te worden.

Er zijn ook "Baying"-behuizingen beschikbaar. Deze zijn modulair en kunnen naar wens aan elkaar worden gekoppeld.

In industriële en commerciële omgevingen zijn de meeste behuizingen vrijstaand, aan de wand gemonteerd of op de apparatuur gemonteerd. Deze laatste worden om ruimteredenen vaak geïntegreerd in het frame van een machine.Waar moet u aan denken als u een schakelkast wilt kopen?FAQ – veelgestelde vragen

Welke montagemogelijkheden bieden schakelkasten in het interieur?

Schakelkasten die in de industrie en het bedrijfsleven worden gebruikt, zijn in principe ontworpen voor montage op verschillende montagesystemen. Dit kunnen montage- of opzetrails zijn, maar ook scheidingswanden en montageplaten. Complete schakelkasten kunnen net zo gemakkelijk worden geïnstalleerd als opbergruimte voor speciaal gereedschap en meetinstrumenten.

Zijn er gestandaardiseerde afmetingen voor schakelkasten?


Gebruikelijke breedtes zijn 60, 80, 100 en 120 centimeter, hoogtes 160, 1800, 200 en 220 centimeter en dieptes 40, 500, 60 en 80 centimeter.

Zijn er andere behuizingsmaterialen dan staal en plaatstaal?

Voor omgevingen waar kasten van staal of plaatstaal uit den boze zijn - bijvoorbeeld vanwege de elektrische geleiding of het gewicht - zijn kasten van kunststof een goede keuze. De belangrijkste materialen zijn acrylonitrilbutadieenstyreen (ABS), glasvezelversterkt polyamide, polycarbonaat en polyester. ABS is voorbestemd voor binnentoepassingen, polycarbonaat, glasvezelversterkte en glasvezelbehuizingen zijn ideaal wanneer sterkere behuizingen nodig zijn. Ze kunnen ook worden afgedicht om stof en vocht buiten te sluiten.

Waar moet u op letten als u gaten of uitsparingen wilt maken in schakelkasten?

Doe-het-zelf uitsnijdingen zijn heel goed mogelijk na levering, maar er zijn verschillende stappen nodig. Zo moet elke uitsnijding zorgvuldig worden gemeten en gemarkeerd, zonder krassen te maken. Zodra de vormen van de uitsparingen correct zijn uitgelijnd, kan het boren en snijden beginnen.

Het maken en uitsnijden van de gaten neemt echter enige tijd in beslag. Er kan elektrisch gereedschap en speciale apparatuur nodig zijn. Terwijl polycarbonaat of glasvezel gemakkelijk te snijden zijn, verbruiken koolstofstalen en roestvrijstalen behuizingen al snel snijmessen. Voor grote gaten is ook speciaal gereedschap nodig.

Als de uitsparingen klaar zijn, moeten de randen glad gevijld worden om bramen en ruwe of scherpe randen te verwijderen. Kleermakersresten, olie, eventueel tape en de uitgesneden markeringen moeten ook worden verwijderd. Na het schoonmaken moeten de kale randen van de staalplaat die door het snijden bloot komen te liggen, geverfd worden om ze tegen corrosie te beschermen.