Advies

Deze tekst is automatisch vertaald.

Ronde connectoren

In principe dienen relais van de schakeling van grotere lasten door middel van kleine spanningen om op verafgelegen punten te kunnen schakelen, zonder dat u daarvoor de afmetingen belasting voor de centrale locatie te hoeven voeren. Hiervoor maakt men zich een elektromagneet, de bij het aanmaken van de schakelstroom aantrekt (of abstosst) en via een mechaniek de contacten van de te schakelen belasting open of dicht gaat resp. wisselt. Daarmee wordt een galvanische scheiding van de te...

 • Wat zijn ronde connector?

 • Niet van verbindingen bij ronde steekverbindingen

 • Verschillende normen voor ronde connector

 • Toepassingsgebieden en soorten ronde connectoren

 • Veelgestelde vragen - veelgestelde vragen over ronde steekverbindingen

 

Wat zijn ronde connector?

Met connectoren worden leidingen voor elektrische stroom aangesloten of losgekoppeld. De speciale aanduiding "rond" heeft hier betrekking op de principiële buitenste vorm van de connector.

Printplaten bestaan uit een omgeving behuizing van metaal of kunststof, waarin zich de verbindingselementen in een isolerende medium bevinden. De bevestigingsmiddelen zijn op de te verbinden van zo ontworpen dat deze het tegenstuk van de ronde connector kunt opnemen. Aan de achterkant zijn aansluitingen voor leidingen voor het schroeven, solderen of krimpen uitgevoerd. Er zijn ook uitvoeringen met soldeerpennen voor printplaatmontage. De doorsnede van de contacten en bussen en het gebruikte materiaal daarvoor variëren afhankelijk van het toepassingsgebied en up-to-date te blijven dankzij stabiliteit.

 

Niet van verbindingen bij ronde steekverbindingen

Niet van verbindingen

De te verbinden onderdelen zijn door speciaal gevormde uitvoeringen zo geconstrueerd, dat u alleen met de exact passende contra onderdelen met elkaar kunnen worden verbonden. Daarbij is een aanvulling schroefverbindingen, veer rust-elementen of middels bajonetsluitingen, om de verbindingen met kracht tegen kortsluiting tegen onbedoeld losraken te beschermen. Mechanische continu belastingen treden bijvoorbeeld als vibratie in voertuigen, gereedschap of apparaten. Veel verbinders zijn met trekontlastingen uitgerust die de mechanische trekbelasting van de eigenlijke elektrische contacten op afstand houden, bijvoorbeeld op microfoonkabels.

 

Verschillende normen voor ronde connector

Wereldwijd zijn er veel genormeerde connector. Daarbij worden geometrische vormen van stekkers, bussen, koppelingen en stopcontacten onderscheiden. Verder zijn er normen voor het elektrisch signaal dat via kabel en connector wordt overgedragen. Onafhankelijk van de eigenlijke stekkerverbinding kunnen andere bevestigingselementen zoals flenzen, hoek, schroefverbindingen met en zonder nute de eigenlijke stekkerverbinding omgeven. Daarmee wordt een veilige bevestiging aan de behuizing door middel van breuken gegarandeerd. Door Nute, de afplatting deels met schroefdraad en flenzen voor het vastschroeven zijn de op behuizingen bevestigde ronde connector geborgd tegen losdraaien.

Ter onderscheiding van bus en stekker zijn ook de engelse begrippen "female" (female) en "male" (male) gevestigd. Daarbij is "female" alles wat contacten in zich opneemt, dus de bus. Als "male" geldt alles wat in iedere denkbare vorm in de bus erin moeten wordt. Supersimpel voorbeeld is de "female" 230 V stopcontact, waarin de "male" netstekker behoort.

Verder dragen enkele ronde connector kleurcoderingen voor een betrouwbare oriëntering in complexe installaties.

 

Toepassingsgebieden en soorten ronde connectoren

Kan worden onderscheiden ronde connector in:

 • Adapter voor het verbinden van aansluitingen met verschillende diameters of uitvoeringen
 • Bussen als aparte opname van stekkers
 • Flenzen omgeven de connector om met een vorm van schroefverbinding te worden bevestigd
 • H-verdeler zijn mechanisch vast met elkaar verbonden elementen, voor verbinding van kabel paren
 • Koppelingen hebben een vergrendeling tegen onbedoeld losraken van de verbinding
 • Leidingverbinding worden gebruikt voor het verbinden (verlengen) van kabels gebruikt en zijn meestal met trekontlastingen en gedefinieerder beschermingsklasse uitgerust. Een bijzondere type plaatsen T-verdeler.
 • Schroefvergrendelingen dienen ter bescherming tegen per ongeluk losraken van de verbinding. Deze verbindingen hebben vaak een hogere beschermingsklasse.
 • Stekker zijn er in rechte en haakse uitvoering en voor verschillende inbouwsituaties.
 • Accessoires zoals beschermkappen, borgclips, bevestigingsmoeren, afdichting toevoegingen

Daarnaast zijn ronde stekkers met bepaalde veiligheidsklassen (IP) uitstekend, de in conrad-webshop bij de afzonderlijke producten gedeeltelijk gedetailleerd beschreven. Houd er rekening mee dat enkele ronde connector de beschreven beschermingsklasse alleen in samen gestoken toestand bereiken. Er zijn ronde steekverbindingen, die voor bepaalde thermische en/of chemische belastingen geconstrueerd.

 
Meer informatie over de IP-classificeringen

Voor bijna alle ronde connector is er telkens een gegevensblad, het exacte gegevens over alle technische parameters in petto heeft.

Bij de productie van coaxiaalstekers stelt de fabrikanten grenswaarden van gezondheids- en het gebruik van bepaalde gevaarlijke stoffen in acht nemen. Daarnaast brengt hij het richtlijn 2011/65/EU van het Europees Parlement en de Europese Raad van 8 juni 2011 voor de beperking van het gebruik van bepaalde gevaarlijke stoffen in elektrische en elektronische apparatuur. De niet officiële aanduiding luidt RoHS(2), en wordt bij Conrad uit selectiecriterium in de shop aangeboden.

Met grote aantallen zijn zeer voordelige inkoop prijzen worden behaald.

Ronde connector
 

Veelgestelde vragen - veelgestelde vragen over ronde steekverbindingen

 • Wat is tijdens het maken en losmaken van de verbinding met ronde steekverbindingen gaat?
  Connector, deze mogen niet onder spanning aangesloten of losgemaakt worden. Metalen behuizing onderdelen zijn veilig met de aardleiding systeem te verbinden.
 • Hoe lang houdt een ronde connector?
  De levensduur wordt met insteekcycli beschreven en ligt bijvoorbeeld bij zilver contacten bij waarden tot 500 en bij vergulde contacten bij tot 1000. De gegevens vindt u in de meeste gegevensbladen.
 • Hoe kan ik een defecte ronde connector herkennen?
  • Opwarming en verkleuring door de oxidatie van contacten
  • Niet meer insteekbaar door vervuiling, mechanische of thermische vervorming
  • Niet meer zonder verdere hulpmiddelen worden losgemaakt door oxidatie, mechanische of thermische vervorming
  • Vastzittende schroefdraad en vergrendelingen
  • Afgebroken of vervormde connector coderingen
  • Niet meer grijpende trekontlastingen
  • Lekkages, zodat vreemde voorwerpen in de behuizing kunnen binnendringen
 • Wat is bij het vervangen van ronde steekverbindingen gaat?
  Door de sy mixen karakter van veel ronde connector is het bijna niet mogelijk, verkeerde ronde connector in te bouwen. Bij de vervanging van moeten altijd dezelfde elektrische kengetallen en veiligheidsklassen en de omgeving van de installatie worden genomen.
 
Conrad Electronic Benelux b.v. heeft uw toestemming nodig voor het gebruik van individuele gegevens, onder meer om de werking van de website te garanderen en om informatie over uw interesses weer te geven. Door op "Akkoord" te klikken geeft u hiermee uw toestemming. Gedetailleerde informatie vindt u in onze verklaring inzake gegevensbescherming.
U heeft de mogelijkheid om uw toestemming in het privacybeleid te allen tijde in te trekken.
Afwijzen
Akkoord