bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Advies

Kies een sterke en krachtige rolstoel accu bij Conrad

Niets mag u als rolstoelgebruiker tegenhouden om u te verplaatsen en te zijn waar u moet zijn. Daarom moet u over een goede rolstoel accu in uw rolstoel beschikken. Elektrische rolstoel accu's zijn nu en dan aan vervanging toe, en daarom maakt u best een goede keuze die het beste bij uw type rolstoel past. Het aanbod aan soorten rolstoel accu's is vrij groot, maar gelukkig hebben we bij Conrad een selectie gemaakt uit sterke kwaliteitsaccu’s voor rolstoelen. Zo garanderen we met deze rolstoel accu uw mobiliteit en vrijheid.

Rolstoel accu: keuze tussen 6, 8 of 12V

Afhankelijk van het type rolstoel heeft u de keuze tussen een rolstoel accu van 6, 8 of 12V. U kunt kiezen tussen een aansluiting met een conuspool, een M6-schroefaansluiting of een M8-schroefaansluiting. Omdat er verschillende types elektrisch aangedreven rolstoelen bestaan, heeft u de keuze tussen rolstoel accu's met diverse breedtes, hoogtes en de dieptes. De capaciteit varieert daarbij tussen de 36 en de 370Ah.

Wat zijn de verschillende types rolstoel accu’s?

  • Loodzuur accu’s. Loodzuur accu’s, of voluit loodzwavelzuur accu's, zijn bekende types voor een rolstoel accu. Het is eveneens het meest voorkomende type accu voor auto’s. Een loodzuur accu is een oplaadbare galvanische cel. De reden dat de loodzuur accu zo’n grote vlucht genomen heeft, komt deels door de vrij hoge spanning van 2V. Dit heeft als voordeel dat de beweeglijkheid en de snelheid van de rolstoel verhoogt.
  • Loodgel accu's komen eveneens voor als rolstoel accu. Een andere naam voor een loodgel-accu is de SLA- of Sealed Lead Acid-accu. Voor dit soort accu gebruikt men een bepaalde gel in plaats van een vloeistof. Daarom noemt men loodgel accu's ook vaak droge accu’s. Met een maximale capaciteit van 30 Ah is dit een geschikt type om in rolstoelen te plaatsen. Het grote voordeel is dat het elektrolyt niet uit de batterij kan lekken en dat de platen steeds in de gel gedompeld blijven. Ook ligt de prijs van dergelijke accu’s relatief laag.
  • Loodvlies accu's zijn eveneens een mogelijkheid als rolstoel accu. Een andere naam voor loodvlies accu is de AGM (Absorbed Glass Material) accu. Het is een moderne versie van de natte accu’s en heeft sterke prestaties op het vlak van voltage en capaciteit. Het elektrolyt is bij deze accu’s opgenomen in een mat met een vezelstructuur. Dit beveiligt de accu tegen lekken. Omwille van deze opbouw zijn ze bestand tegen temperatuurwisselingen. U kunt dus ook gerust ’s winters uw rolstoel gebruiken. Verder hebben deze batterijen een lange levensduur en zijn ze weinig onderhevig aan zelfontlading.

Is een rolstoel accu met meer ampère beter?

Of een rolstoel accu met meer ampère ook beter is, hangt af van waar u de rolstoel accu voor nodig heeft en wat u verwacht qua prestaties. In het algemeen zijn accu's met een hogere Ah krachtiger, presteren ze beter en hebben ze een langere werkcapaciteit. Als u lange afstanden wilt afleggen met uw rolstoel kiest u voor een cel met een hoger Ah. U kunt dan veel bewegen zonder de accu steeds op te laden of een nieuwe accu aan te schaffen.

Zolang u de juiste rolstoel acculader gebruikt, kunt u een rolstoel accu op geen enkele manier overladen. Gebruik altijd een rolstoel lader die door de fabrikant is geleverd. Als u een nieuwe nodig hebt, zoek dan een originele vervanging of contacteer de klantendienst van Conrad. Een goedkope niet-gecertificeerde rolstoel accu kan schade veroorzaken aan uw rolstoel.

Wanneer moeten rolstoel accu's worden vervangen?

Met een digitale voltmeter controleert u de accu, waarbij u idealiter de accu's volledig oplaadt voordat u begint met testen. Als de accu opgeladen is en het voltage ligt onder de 12V, dan is er een probleem. Andere tekenen dat u de accu moet vervangen, zijn de volgende:

  • De accu laadt niet meer zo snel op.
  • De accu is nooit volledig opgeladen.
  • De rolstoel stopt plots met rijden, ook al is de accu nog niet zo lang geleden opgeladen.

Bij Conrad kiest u een rolstoel accu die bij uw type rolstoel en uw gebruik van de rolstoel past

Contacteer ons als u vragen heeft over de keuze van een rolstoel accu of eventuele andere apparaat accu's. We helpen u graag verder met tips en advies.