bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Advies

Regeltransformatoren

Bent u op zoek naar nieuwe regeltransformatoren, dan is Conrad uw partner bij uitstek. Een regeltransformator is een apparaat dat een hoge spanning transformeert of afbouwt naar een lagere spanning. Deze lage spanning is dan geschikt om bijvoorbeeld schakelcomponenten of besturingscomponenten van de hoofdschakeling te bedienen. Typische toepassingen van regeltransformatoren zijn industriële startcircuits, waar enerzijds de spanning van het hoofdcircuit te hoog is, maar waar anderzijds een afzonderlijke regelcircuitvoeding niet praktisch is.

Hoe veilig zijn regeltransformatoren?

Om te beginnen isoleren regeltransformatoren de spanning heel sterk. Alle componenten van regeltransformatoren zijn ter bescherming van u als gebruiker in isolerende behuizingen ondergebracht, zodat er geen contact kan zijn tussen u en de onder spanning staande delen. Het is van essentieel belang dat de regelknop zelf goed geïsoleerd is. Bovendien zijn beschermende stekkers en contactdozen soms secundaire bedieningselementen van dergelijke transformatoren.

Wat zijn de onderdelen van regeltransformatoren?

In hun basisconstructie bestaan regeltransformatoren uit een spoel en schuiven in de vorm van koolborstels die de stroom door het onderdeel regelen. De spoel is gewikkeld in verschillende windingen. De spanning staat onder controle van verschillende schuiven, die verschillende aftakkingen nemen langs de spoelwikkeling. Het aantal wikkelingen van de spoelen bepaalt dan de uitgangsspanning, die u met de regeltransformator kunt instellen en doorgegeven aan de verbruikers in het achterliggende circuit. De afstelling van de contactvlakken van de koolborstels op de spoelwindingen doet u met een geïsoleerde draaiknop. In de regel gebeurt dat handmatig.

Waar gebruikt u regeltransformatoren voor?

Regelbare transformatoren ziet u vaak in elektronische laboratoria voor metingen en kwaliteitstests, omdat zij de spanning nauwkeurig kunnen regelen en verschillende scenario's kunnen simuleren. Op basis van de vaste spanningsparameters kunt u dan andere parameters in theoretische vergelijkingen beter voorspellen. Praktische afwijkingen op basis van invloeden en functionele fouten van andere elektronische componenten spoort u eveneens op door gebruik te maken van regeltransformatoren.

Gebruik van regeltransformatoren als dimmers

Regeltransformatoren met draaiknoppen ziet u vaak als een dimmer, bijvoorbeeld bij lampen. De variabele transformator zet de uitgangsspanning van de fitting om in verschillende lagere spanningen om de lamp te voeden. Als de spanning hoger is, schijnt de lamp fel. Als de spanning met de regelknop wordt verlaagd, is de lamp gedimd; hij schijnt dus minder fel. De snelheid van elektromotoren kan ook worden geregeld via variabele transformatoren met een dimfunctie.

Regeltransformatoren zijn verder vast geïnstalleerde onderdelen die in veel apparaten worden gebruikt om continu een bepaalde spanning voor de stroomvoorziening in te stellen. Dit is bijvoorbeeld het geval bij veel huishoudelijke apparaten.

Waarop letten bij de keuze van regeltransformatoren?

Waar u op let bij een regeltransformator kopen:

  • Regeltransformatoren hebben slechts één uitgang. Kies de vereiste uitgangsspanning overeenkomstig het beoogde gebruik en informeer u over de aansluitmogelijkheden van verbruikers op de regeltransformator aan de hand van de respectievelijke productinformatiebladen.
  • Naast de specificaties voor ingangs- en uitgangsspanning mag u het door de fabrikant opgegeven vermogen niet overschrijden. Onjuist gebruik van elektronische onderdelen is gevaarlijk.

Welke soorten Thalheimer regeltransformatoren bestaan er?

Conrad is verkoper van regeltransformatoren van het merk Thalheimer. Het vermogen varieert tussen 105 en 5000 VA. Qua uitgangsspanning is er eveneens een grote keuze, die gaat van 42 V/AC tot 270 V/AC. De minimale uitgangsspanning ligt dan weer tussen 1 V/AC - 230 V/AC. Regeltransformatoren van Thalheimer installeert u telkens met schroeven.

Conrad, de online specialist in regeltransformatoren

Conrad is uw online specialist in regeltransformatoren. Conrad is niet zomaar een online winkel, we zijn een echt sourcingplatform waar u ook voor oplossingen en projecten op maat terechtkunt. Wij zijn er zeker van dat u in ons aanbod van meer dan 450.000 artikelen vindt wat u zoekt. Van losse bestellingen tot grotere bestellingen in bulk voor ondernemingen of scholen, het kan allemaal. Bovendien helpen we u graag met advies op maat, en dat op de manier die bij u past. Dit kan bijvoorbeeld telefonisch, via een van onze adviseurs op de site of tijdens een bezoek op locatie. Conrad is uw partner als het aankomt op het zoeken naar regeltransformatoren of transformatoren in het algemeen. De meest geavanceerde techniek vindt u bij Conrad.