bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Advies

Radiatorthermostaten: nauwkeurige temperatuurregeling voor een aangename warmte

Radiatorthermostaten regelen de warmteafgifte van verwarmingssystemen in gebouwen. Door de temperatuur naar behoefte en tijd te regelen, creëert u een aangenaam klimaat in uw bedrijf of woning en bespaart u tegelijkertijd stookkosten. In onze gids leert u interessante feiten over verschillende soorten radiatorthermostaten en hun belangrijkste functies.Hoe werken radiatorthermostaten?

Radiatorthermostaten, ook wel thermostatische kranen genoemd, zijn verkrijgbaar in mechanische en elektronische uitvoeringen. Zij zorgen voor de temperatuurregeling in gebouwen door de vloeistofstroom in radiatoren te regelen afhankelijk van de omgevingstemperatuur. Voor dit doel hebben radiatorthermostaten een temperatuursensor die kan worden gevuld met vloeistof, was of gas. Afhankelijk van de gemeten omgevingstemperatuur krimpen of zetten de elementen uit. Dit veroorzaakt op zijn beurt een beweging op een metalen pin op de klep. De stand van de metalen pin beïnvloedt hoe ver de klep wordt geopend of gesloten om de hoeveelheid warm water die doorstroomt te regelen.

De temperatuur wordt ingesteld op de thermostaatkop. Op mechanische modellen staan zowel symbolen als cijfers van 1 tot 5. Bij elektronische radiatorthermostaten stelt u de gewenste kamertemperatuur in via een display en een drukschakelaar, of anders via een smartphone-app.

Thermostaten kunnen ook onafhankelijk van de radiator in de kamer worden geïnstalleerd. In dit geval zijn de kamertemperatuursensoren ontworpen als afstandssensoren en via een kabel of radio verbonden met het overeenkomstige radiatorventiel of de vloerverwarming.Vergelijking van mechanische, elektronische en slimme radiatorthermostaten

Mechanische radiatorthermostaten

In veel gebouwen zijn mechanische thermostatische afsluiters met geïntegreerde temperatuursensoren in gebruik. De gewenste kamertemperatuur wordt handmatig geselecteerd door aan het bedieningselement te draaien. In de regel ziet u daarop cijfers van 1 tot 5, die elk overeenkomen met een bepaald temperatuurniveau:

  • 1 staat voor 12 graden Celsius
  • 2 staat voor 16 graden Celsius
  • 3 staat voor 20 graden Celsius
  • 4 staat voor 24 graden Celsius
  • 5 staat voor 28 graden Celsius

Tussen de afzonderlijke niveaus staan streepjes, die elk weer een graad Celsius vertegenwoordigen. Daarnaast zijn op radiatorthermostaten symbolen aangebracht zoals een sneeuwvlok voor de instelling van de vorstbeveiliging, de zon voor het instellen van de kamertemperatuur op 20 graden Celsius en de halve maan voor de nachtverlaging tot 14 graden Celsius.

Let op: Niet alle modellen volgen deze indeling. Er zijn uitzonderingen die een kleinere temperatuurschaal laten zien.

Mechanische radiatorthermostaten zijn goedkoop in aanschaf. Ze dienen alleen om de warmte in de kamers te regelen en bieden verder geen comfort- of energie-efficiëntiefuncties.


Elektronische radiatorthermostaten

Elektronische radiatorthermostaten zijn meestal duurder dan mechanische regelaars, maar ze hebben een doorslaggevend voordeel: Ze kunnen vooraf worden geprogrammeerd en passen de kamertemperatuur automatisch aan de individuele warmtebehoefte aan. Veel elektronische modellen bieden ook extra functies zoals raamopeningsdetectie, een warmte turbo of een kinderslot.

Onder de elektronische modellen vindt u een groot aantal radiothermostaten waarvan de instelling en programmering gemakkelijk via afstand geschiedt in plaats van op de thermostaatkop.

Zo kunt u zelfs meerdere thermostaten regelen via één regelunit, wat vooral in grootschalige bedrijfs- en woongebouwen een groot voordeel is. In sommige gevallen kunnen de temperatuursensoren ook vrij in de ruimte worden geplaatst. Dit maakt een nauwkeurigere meting van de omgevingstemperatuur mogelijk.


Slimme radiatorthermostaten

U kunt genieten van het grootste gebruiksgemak met radiatorthermostaten die kunnen worden geïntegreerd in bestaande smart home-systemen en overal via een app kunnen worden bediend. Dit kan bijvoorbeeld met smart home systemen zoals Homematic IP, Bosch Smart Home, Magenta SmartHome, Apple HomeKit of de AVM Fritz!Box serie.

Systeemoverschrijdende gebouwautomatisering is mogelijk via ITFFF. Vaak reageren de slimme thermostaten op stemcommando's, zodat u de verwarming eenvoudig op verzoek kunt regelen. Er kunnen dagelijkse, wekelijkse of maandelijkse programma's worden gepland of verwarmingszones worden ingesteld voor het gelijktijdig schakelen van meerdere verwarmers.

Integratie in scènes leidt tot verregaande interactiemogelijkheden met de sensoren en actuatoren in het gebouw. In het ideale geval hoeft u zich in de toekomst geen zorgen meer te maken over uw verwarming - alle sensoren en actuatoren doen het werk voor u.


Voordelen moderne radiatorthermostaten

Als u merkt dat de op de thermostaat ingestelde temperatuur aanzienlijk wordt overschreden door de radiator of dat de bediening van de thermostaat steeds moeilijker wordt, is een nieuwe thermostaat noodzakelijk. Zelfs intacte modellen kunnen vervroegd worden vervangen als u wilt profiteren van meer comfort en lagere verwarmingskosten door automatische verwarmingsregeling.

Met programmeerbare radiatorthermostaten past u de warmteafgifte van uw verwarmingssysteem individueel en naar behoefte aan. Veel modellen hebben raamopeningsdetectie en regelen de verwarming automatisch zodra de kamers gelucht worden. Met individueel definieerbare dag- en weekprogramma's kunt u de thermostaten leren en de gewenste kamertemperatuur op bepaalde tijden opslaan:

Als je 's morgens het huis verlaat, worden alle kachels lager gezet. Kantoren en vergaderzalen hebben een optimale temperatuur wanneer u aan het werk gaat. Wanneer u 's avonds terugkeert naar uw eigen vier muren, zijn de woonkamers, keuken en badkamer al voorverwarmd tot de gewenste temperatuur. Voor het weekend kunt u andere verwarmingsperioden kiezen die passen bij uw levensritme.

Met energiebesparende radiatorthermostaten verlaagt u effectief de verwarmingskosten en verbetert u de ecologische balans van uw bedrijf of huishouden. Last but not least hebben de meeste modellen een eigentijds ontwerp.Radiatorthermostaten vervangen? Zo werkt het.

Om radiatorthermostaten te vervangen heeft u alleen een pijptang of waterpomptang en een paar minuten tijd nodig. Het is niet nodig het verwarmingssysteem te verstoren of het verwarmingswater af te tappen.

Voor een gemakkelijke vervanging moet de oude thermostaat op niveau 5 staan. Zorg ervoor dat de positie van de metalen pen de demontage niet onnodig bemoeilijkt. Gebruik nu de pijpsleutel om de schroefring van de oude thermostaat met een tegen de klok in draaiende beweging los te draaien. Let op: Soms wordt de bevestiging ook gedaan door een knelkoppeling of klikbevestiging.

U zou nu de thermostaat moeten kunnen verwijderen. Daar is misschien wat meer kracht voor nodig. Neem vervolgens het nieuwe model en zet het op de hoogste stand of op de door de fabrikant aanbevolen stand. Nu kunt u de nieuwe thermostaat in de juiste positie plaatsen en vastdraaien met de wartelmoer - als alternatief met een andere bevestigingsmethode. Hiermee is het handmatige gedeelte afgerond. Bij elektrische modellen moet u zich richten op de programmering na de installatie.Alles wat u moet weten als u een radiatorthermostaat wilt kopen 

Radiatorthermostaten zijn er in verschillende uitvoeringen. Wij presenteren de belangrijkste aankoopcriteria:

Eerst moet u beslissen of een mechanisch of elektronisch, programmeerbaar model geschikt is. Voor beide varianten moet de klepdiameter overeenkomen met die van de oude thermostaat om een probleemloze vervanging mogelijk te maken. Ventieladapters zijn echter bij veel modellen inbegrepen of kunnen indien nodig afzonderlijk worden aangeschaft. Als u voor een mechanisch model kiest, zijn de minimum- en maximumtemperatuurinstelling een belangrijk aankoopcriterium. Vaak bieden mechanische modellen individuele instellingsgrenzen. Zo kunt u met twee begrenzingsknoppen de minimum- en maximumwaarde voor de betreffende ruimte selecteren. Vaak kunnen radiatorthermostaten in één stand worden vergrendeld om onbedoelde bijstelling te voorkomen. Mechanische modellen zijn meestal goedkoper dan elektronische versies, maar bieden u slechts een beperkt comfort.

Bij de aankoop van elektronische verwarmingsthermostaten zijn er naast de klepdiameter en de minimale en maximale temperatuurinstelling nog andere belangrijke productkenmerken. Deze omvatten bijvoorbeeld de schakelcyclus. Veel modellen bieden dagelijkse of wekelijkse programma's die naar behoefte kunnen worden aangepast. Er kunnen bijvoorbeeld meerdere schakeltijden per dag worden gecreëerd om geselecteerde gebieden op vaste tijden te verwarmen. Daarnaast kunt u in onze online shop handig elektronische thermostaten filteren op gewenste cloudverbinding.

Controleer voordat u draadloze thermostaten koopt of en hoe ze in het smart home-systeem kunnen worden geïntegreerd, zodat u uw verwarming gemakkelijk via een smartphone-app of bedieningscentrum kunt regelen en in automatiseringen of scènes kunt opnemen. In combinatie met slimme verlichting, draadloze stopcontacten, intelligente alarmsystemen en dergelijke bent u helemaal bij in de smart home sector. Starterspakketten met meerdere slimme radiatorthermostaten en een geschikte gateway worden aanbevolen voor een snelle start.

Een groot, gemakkelijk af te lezen en verlicht display vereenvoudigt de controle van de doelverwarming, het aflezen van de gemeten temperatuur en de programmering. Voelbare markeringen op de thermostaatkop helpen gebruikers met een verminderd gezichtsvermogen om de gewenste temperatuur rechtstreeks op de radiator in te stellen.

Functies zoals raamopeningsdetectie of eco- en vakantiemodi zijn ook nuttig. Wanneer een ruimte wordt geventileerd, verlaagt de intelligente verwarmingsregeling automatisch de temperatuur met behulp van de raamopeningsdetectie, wat verwarmingskosten bespaart. De kamertemperatuur wordt gedurende een bepaalde tijd net genoeg verlaagd om te voorkomen dat de lucht in de kamer afkoelt.

Smart Home-thermostaten in een netwerk kunnen ook worden gekoppeld aan raamcontacten. Wanneer u het raam opent, wordt de regelaar automatisch omlaag gedraaid en weer omhoog gedraaid zodra u het raam sluit. De detectie van open ramen kan de bijkomende kosten in kantoren, bedrijven en particuliere huishoudens aanzienlijk verminderen. In de Eco-modus wordt de temperatuur in ongebruikte kamers tijdelijk verlaagd om energie te besparen. Een volledige afkoeling van de ruimte wordt ook hier vermeden. Als u langere tijd afwezig bent, regelt de vakantiestand de temperatuur optimaal.

Een ander niet te verwaarlozen kenmerk is de geïntegreerde klepbescherming of kalkbescherming. Hier voert de thermostaat met regelmatige tussenpozen een automatische klepbescherming uit. In dit geval wordt de klep volledig open en dicht gedraaid. De routinematige klepbeweging voorkomt kalkafzetting en voorkomt vastzitten. Als de ruimtetemperatuur onder een kritische waarde daalt, is vorstbeveiliging essentieel. In de vorstbeveiligingsmodus opent de radiatorthermostaat de verwarmingsklep om schade aan het gebouw te voorkomen. Een kinderslot is een andere nuttige voorziening die onbedoelde aanpassing van de temperatuurregelaar blokkeert.

Elektronische radiatorthermostaten worden gevoed door een batterij. Het is zelden nodig de batterij te vervangen. Modellen met batterijwaarschuwing informeren u wanneer de batterij bijna leeg is. Het apparaat blijft dan meestal een paar weken of dagen werken, zodat je genoeg tijd hebt om vervangende batterijen te halen. Als u een kamerthermostaat nodig hebt om uw vloerverwarming te regelen, speelt het grootst mogelijke comfort bij het instellen van de temperatuur een rol. Zoek eventueel naar een gemakkelijk af te lezen display of duidelijk herkenbare temperatuuraanduidingen om precieze instellingen te kunnen doen. Vooraf ingestelde standen en functies zoals een toetsvergrendeling als kinderbeveiliging blijken ook in het dagelijks gebruik voordelig te zijn.Onze praktische tip: Bespaar stookkosten door de temperatuur automatisch te verlagen

Als kamers minder verwarmd worden wanneer u afwezig bent, heeft dit een positief effect op uw bedrijfskosten. Met behulp van elektronische verwarmingsthermostaten kunt u op lange termijn comfortabel besparen op uw verwarmingskosten. Investeer wat tijd om de dagelijkse en wekelijkse programma's precies af te stemmen op uw behoeften. Dit voorkomt onnodige verwarming tijdens uw afwezigheid en tegelijkertijd profiteert u van behaaglijke warmte net op tijd voor uw terugkeer. De Eco-modus helpt u ook geld te besparen met één druk op de knop. In veel modellen wordt de temperatuur met ongeveer 3 graden Celsius verlaagd.FAQ – veelgestelde vragen over radiatorthermostaten

Zijn adapters noodzakelijk bij het vervangen van radiatorthermostaten?

Nee, sommige modellen zijn ontworpen voor de meest gebruikelijke thermostatische kranen (bijvoorbeeld M30 x 1,5 mm) zonder dat een adapter nodig is. Hiertoe behoren bijvoorbeeld versies van Junkers, Braukmann en Honeywell. Voor speciale merken (bijvoorbeeld Danfoss RA) kunnen adapters nodig zijn, die bij de levering zijn inbegrepen of afzonderlijk worden verkocht.

Hoe vaak moet de batterij worden vervangen?

Dit hangt af van de radiateurthermostaat en de gebruikte batterijen. In de regel gaan de batterijen meerdere jaren mee. Thermostaten die u tijdig waarschuwen wanneer de batterijen bijna leeg zijn, zijn een voordeel.

Wat is de Boost of Turbo functie?

Sommige elektronische radiatorthermostaten hebben een warmteverhoging. Wanneer de turbofunctie actief is, wordt de klep van de radiator gedurende bijvoorbeeld 5 minuten tot 80% geopend. De duur en de mate van opening kunnen per model verschillen. Hoewel deze periode niet voldoende is om een kamer volledig op te warmen, zal uw persoonlijk gevoel van warmte dit registreren. De functie is handig om bijvoorbeeld op koude winterdagen snel de badkamer te verwarmen.