bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Advies

Platte batterijen kopen

Platte batterijen nodig? Bij Conrad verkopen we platte batterijen van de merken Ansmann, Duracell, Energizer, Varta en ons eigen merk Conrad Energy. Net als andere soorten batterijen bestaan de platte batterijen uit een minpool, een pluspool en een elektrolyt. Het verschil met een platte batterij en andere batterijen zijn de afmetingen. De platte batterijen op deze pagina zijn vaak groter dan bijvoorbeeld een blokbatterij, maar zijn alsnog vrij plat. Dankzij deze afmetingen kunnen de platte batterijen in verschillende apparaten gebruikt worden, zoals rookmelders, zaklampen of speelgoed. U kunt kiezen tussen alkaline- of zink-koolstofbatterijen.

Wat is het verschil tussen alkaline of zink-koolstof?

Er is een aantal verschillen tussen zink-koolstof- en alkalinebatterijen. Zink-koolstofbatterijen zijn meestal goedkoper dan alkalinebatterijen. Dat is natuurlijk een voordeel, maar het nadeel is wel dat zink-koolstofbatterijen korter meegaan dan alkalinebatterijen. Een ander nadeel van zink-koolstofbatterijen is dat de batterijen een grotere kans hebben op lekken dan een alkalinebatterij. Alkalinebatterijen gaan zo’n vier tot vijf keer langer mee dan zink-koolstofbatterijen. Alkalinebatterijen hebben bovendien een vrij lage zelfontlading, waardoor de batterijen geschikt zijn voor apparaten die langdurig weinig stroom verbruiken. Denk bijvoorbeeld aan klokken.

Alkaline- of zink-koolstofbatterijen aanschaffen?

De keuze voor alkaline- of zink-koolstofbatterijen is afhankelijk van uw persoonlijke voorkeuren. Wanneer u het liefst een batterij wil kopen die zo goedkoop mogelijk is, dan kunt u kiezen voor een zink-koolstofbatterij. Een duurzamere keuze zijn de alkalinebatterijen. Deze platte batterijen zijn duurder in aanschaf, maar gaan langer mee.

Hetzelfde voltage, maar verschillen in het aantal mAh

De batterijen op deze pagina hebben allemaal hetzelfde voltage van 4,5 volt. Ook de afmetingen van de batterijen zijn hetzelfde, namelijk 62 x 66 x 22 millimeter. Wel zijn er verschillen als het gaat om de capaciteit van de batterijen, ook wel het aantal mAh. Een aantal platte batterijen heeft een mAh van 1700, maar er zijn ook batterijen met een mAh van 4200. Hoe hoger het aantal mAh, hoe groter de capaciteit is van de batterij en hoe langer u de batterij kunt gebruiken. Een batterij van 4200 mAh levert een uur lang 4200 mAh of bijvoorbeeld 2 uur lang 2100 mAh. Hoe hoger de capaciteit, hoe duurder de platte batterijen zijn.

Andere specificaties van zink-koolstof- of alkalinebatterijen

Naast de verschillen in de capaciteit van de platte batterijen is er ook een aantal verschillen in andere specificaties. Zo zijn er bijvoorbeeld zink-koolstofbatterijen die lood- en kwikvrij zijn en bovendien lekbescherming hebben door middel van een metalen mantel. Dankzij deze lekbescherming valt er een nadeel van zink-koolstofbatterijen weg. Ook zijn er platte batterijen die na aankoop nog maximaal 5 jaar hun vermogen kunnen behouden. U loopt dan niet het risico dat uw nieuwe batterij leeg is op het moment dat u de batterij nodig heeft. Wanneer u een batterij koopt om op te slaan voor het geval dat u de batterij in de toekomst nodig heeft, is het wel belangrijk dat u de batterij op de juiste manier bewaart.

Hoe platte batterijen bewaren?

Als u alkalinebatterijen of zink-koolstofbatterijen met lekbescherming voor een langere tijd wilt opslaan, dan kunt u de batterijen het beste bewaren in een speciale opbergbox en deze neerzetten op een koele en droge plaats die vorstvrij is. U kunt hierbij bijvoorbeeld denken aan een kelder. Bij Conrad verkopen we verschillende opbergboxen voor platte batterijen. De batterijen opbergboxen beschermen de platte batterijen optimaal en maken het vaak ook mogelijk om de platte batterijen veilig te vervoeren.

Platte batterijen en meer bij Conrad

Behalve platte batterijen op deze pagina verkopen we bij Conrad ook andere soorten batterijen, zoals blokbatterijen en een platte ronde batterij, ook wel een knoopcelbatterij genoemd. Daarnaast verkopen we ook nog allerlei batterij- en accuaccessoires. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de eerder genoemde batterij-opbergboxen, batterijhouders, batterijtesters, knoopcelhouders, laadregelaars en meer.