Advies

Deze tekst is automatisch vertaald.

   

Wat u moet weten over permanente magneten

  • Wat is een permanente magneet?

  • Welke typen en verschillende soorten permanente magneten zijn er?

  • Criteria voor permanente magneten - waar komt het aan?

  • Onze praktijktip

  • Veelgestelde vragen - veelgestelde vragen over permanente magneten

  • Conclusie: Zo koop de passende permanente magneten

Wat is een permanente magneet?

Een permanente magneet, ook permanente magneet genoemd, bestaat uit gehard magnetische materiaal en genereert voortdurend aan statische magneetvelden . In tegenstelling tot een elektromagneet kan zijn magnetisch veld niet eenvoudig in- en uitschakelen, vandaar de naam permanente magneet.

Magneet

De magnetische kracht is gebaseerd niet op elektrische stroom. Een buitenvleugel veld, eenmalig bij de productie door krachtige elektromagneet genereert, geeft de permanente magneet permanent zijn magnetische werking.

Permanente magneten hebben - afhankelijk van de uitvoering - minstens een magnetische Zuid- en noordpool , aan de uiteinden waarvan de magnetische veldlijnen ontsnappen. Omdat ferromagnetische materialen zoals ijzer de veldlijnen zeer goed leiden, richten zich deze met u dichter bij het markeringspunt magneten in de doorsnede.

In streven van permanente magneten, de magnetische veldlijnen tussen zijn polen verregaand te verkorten, werken betreffende magnetische krachten op de "magnetische geleider" - de magneet trekt hem.

Permanente magneten kunnen zowel uit metalen als van keramiek gebaseerde materialen tot stand zijn gebracht. Afhankelijk van het materiaal en goede kan de magnetische energie aanzienlijk variëren .

 

Welke typen en verschillende soorten permanente magneten zijn er?

Permanente magneten worden in een groot aantal vormen en maten gemaakt. Voorbeelden hiervan zijn staaf magneten, Hufeisenmagnete, ring magneten, ruiten magneten, cilindermagneet, bediening magneten voor reed-contacten, magneet kubus en magneet kogels . Daarnaast zijn er speciale vormen, die elk aan speciale toepassingen zijn afgestemd. Voor trainings- en opleidingsdoeleinden en als speelgoed zijn er ook specifieke uitvoeringen.

Afhankelijk van de toepassing komen diverse materiaal mengingen ingezet, die het permanente magneten de gewenste eigenschappen met betrekking tot vormbaar, magnetische veldsterkte, corrosie- en temperatuur-stabiliteit en duurzaamheid zijn magnetische veld geven.

 

Criteria voor permanente magneten - waar komt het aan?

Naast de vereiste sterkte van het magnetische veld en de vormgeving is ook de richting het magnetisme van belang, dus met welke uitlijning naar de magneet de magnetische veldlijnen lopen.

Magneet

Iedere magnetische heeft temperatuurgrenzen , waarbinnen hij betrouwbaar en duurzaam werkt. Er bestaan aanzienlijke, materiaal voorwaardelijke verschillen . Naar boven toe worden bekeken, bussen enkele types al vanaf 80 °C uw magnetisme in, wat u bijvoorbeeld bij gebruik in de automobielbranche gediskwalificeerd.

Hetzelfde geldt voor de onderste temperatuurgrens en de belastbaarheid met het oog op schokken en trillingen . In het betreffende gegevensblad vindt u hiervoor de desbetreffende gegevens, net als met andere belangrijke gegevens, bijvoorbeeld de demagnetisering stabiliteit (coërciviteit).

Deze is van groot belang als de permanente magneet andere magnetische velden is blootgesteld. Om een hierdoor veroorzaakte afbouwen van de eigen magnetische veld te voorkomen , dient deze waarde zo groot mogelijk te zijn.

Dergelijke externe magnetische velden kunnen bijvoorbeeld door een elektromagneet, een generator of gewoonweg een andere magneet ontstaan. Ook een voldoende hoge elektrische stroom die in een geleider circuleert genereert een sterk magnetisch veld.

 

Onze praktijktip

Bij opslag en verwerking van permanente magneten zijn er - in het bijzonder bij een relatief sterke permanente magneet - een paar belangrijke punten waarmee rekening moet worden gehouden. Zo worden materialen uit staal en ijzer zelfs magnetiseert ("magnetisch"), als ze met een permanente magneten in aanraking of in de buurt ervan komen. Het kan, bijvoorbeeld bij gereedschap, tamelijk erg vervelend kunnen zijn, als boor of tang leiders alle slijpsel vast te draaien.

Een grotere en krachtige permanente magneet kan wel gevaarlijk zijn als hij in de buurt van een ijzer metaal of een ander magneet wordt gebracht. Bij de omgang met sterkere permanente magneten is daarom voorzichtig te werk worden gegaan, om letsel te voorkomen.

 

Veelgestelde vragen - veelgestelde vragen over permanente magneten

Wat betekenen de gegevens remanentie en de getalswaarde hiervoor in Tesla (T)?

Als remanentie verstaat men de terug blijvende magneetsterkte nadat de magneet door kortstondig aanmaken van een grote externe magnetische veld bij de productie "aufmagnetisiert". De numerieke waarde in Tesla kenmerkt de magnetische fluxdichtheid van de magneet. Hoe hoger deze ligt, des te sterker het magnetisch veld.

Wat betekent de numerieke waarde Gauss (Gs)?

Gauss eenvoudig een aanvullende aanduiding voor de magnetische fluxdichtheid, als alternatief voor de eenheid Tesla (T).
Voor eenvoudige omrekening: 1 T = 10.000 Gs en 1 Gs = 0,0001 T.

Waarom zou men permanent magneten niet laat vallen of andere sterke schokken blootgesteld?

Afgezien van neodymium-magneten reageren alle permanente magneten met een afname van uw magnetische veld, als u dergelijke belastingen. De lineaire uitlijning van de minuscule magneet dipool in het materiaal wordt slechter, de magneet verliest kracht.

 

Conclusie: Zo koop de passende permanente magneten

Ringmagneet

Let op de maximaal toegestane bedrijfstemperatuur van de magneet. Overschrijdingen leiden tot materiële schade kan of in permanente aantasting van het magnetische veld.

Voor het bedienen van reed-contacten zijn speciaal hiervoor gedachte typen, u kunnen eenvoudig worden gemonteerd en genereren een lokaal begrensd magnetisch veld voor nauwkeurig schakelen. Voor gebruik bij ongunstige weersomstandigheden bieden zich magneten van keramische materialen of met beschermende kunststof ommanteling.

Voor weinig veeleisende, eenvoudige toepassingsgebieden ("koelkast magneet" of voor experimentele doeleinden) bereiken voordelige uitvoeringen volledig uit. In een industriële omgeving en bij veiligheidsgerelateerde toepassingen is echter altijd de betreffende geschiktheid van de magneet, volgens de instructies in het gegevensblad te controleren.

Voor sluit doeleinden zijn voorzien van elektromagnetische uitvoeringen in ring vorm bijzonder goed. Ze kunnen zeer eenvoudig met één schroef stevig en permanent worden vastgeschroefd.