bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Advies

Deze tekst is automatisch vertaald.

Over Neozed-back-up

Totdat ze werden vervangen door automatische stroomonderbrekers, waren er zekeringen in elk huis. Met name het Neozed-systeem is nog steeds wijdverbreid in de industriële sector. We leggen de structuur en werking van geschikte zekeringen uit en waarmee rekening moet worden gehouden bij het hanteren ervan.

  • Wat is een neozed back-up?

  • Neozed-zekering: structuur en functionaliteit

  • Enkele veel voorkomende operationele klassen

  • De NH-zekeringlastscheider

  • Onze praktische tip: let op beschermende kleding bij het vervangen van de zekering

  • Waar moet u op letten bij het gebruik van Neozed-zekeringen?

  • FAQ - Veelgestelde vragen over Neozed-zekeringen

 

Wat is een neozed back-up?

Het in 1967 geïntroduceerde neozed-ontwerp is de compactere opvolger van de diazed-lont. Neozed-zekeringen worden alleen gebruikt in elektrische installaties in de woningbouwsector om de stroomtoevoer van permanent aangesloten apparaten te beschermen, bijvoorbeeld doorstroomverwarmers, en werden anders meestal vervangen door automatische stroomonderbrekers. In de industrie worden ze daarentegen vaak gebruikt als overspanningsbeveiliging voor elektrisch gereedschap en machines. Zelfs in combinatie met een motorbeveiligingsschakelaar doen Neozed zekeringen hun werk betrouwbaar. Een zekering van het type Neozed is een zekering. Het complete zekeringapparaat bestaat uit de zekeringhouder en een beveiliging tegen onbedoeld contact. De zekering of zekeringlink wordt samen met de bijpassende fittinghuls in de basis gestoken. Ten slotte wordt de zekeringverbinding vastgezet met de schroefdop.

 

Neozed-zekeringen zijn verkrijgbaar in drie maten: Met maat D01 is de nominale stroom 2, 4, 6, 10 of 16 A. De diameter is 11 millimeter, terwijl de lengte 36 millimeter is. E 14 wordt gebruikt als draad. Maat D02 heeft een E-18 draad, heeft een diameter van 15 millimeter en een lengte van 36 millimeter. De nominale stroom kan 20, 25, 35, 50 en 63 A zijn. Aan de andere kant wordt een M 30 x 2-draad gebruikt voor D03 neozed-zekeringen. De afmetingen zijn 22 

Millimeters in diameter en 43 millimeter lang, terwijl de nominale stroom 80 of 100 A kan zijn.

.

Afbeelding: circuit van Neozed
U = spanningsbron
F = zekering
H1 & H2 = consumenten

 

Neozed-zekering: structuur en functionaliteit

Afbeelding: Neozed-versie

1 = zekeringhouder
2 = bescherming tegen contact
3 = passende mouw
4 = inzetstuk smelten
5 = schroefklep

Een Neozed-zekering bestaat uit een zekering die is ontworpen voor een bepaalde nominale stroom, die is gemaakt van elektrolytisch koper of fijn zilver. Het zekeringelement is meestal omgeven door kwartszand of lucht. Dit deksel zorgt ervoor dat de resulterende boog wordt gekoeld wanneer de zekering wordt geactiveerd. Daarnaast zijn er contacten aan de twee kanten van de zekering (hoofd- en voetcontact). Al deze componenten worden bij elkaar gehouden door de behuizing van de zekering. Deze bestaat uit isolerend materiaal zoals keramiek, kunststof of composiet en zorgt ervoor dat de vlambogen binnenin geen schade kunnen aanrichten.

En wat gebeurt er als de Neozed-zekeringverbinding struikelt vanwege overspanning? In dit geval springt de lont in de ware zin van het woord. Het zekeringelement smelt door de stroom die er doorheen stroomt. Om precies te zijn, het zekeringelement verandert de toestand van materie van vast naar vloeibaar naar gasvormig. Tenslotte ontstaat in de gasvormige toestand een boog, waarbij tegelijkertijd de stroom wordt onderbroken. Het activeringsgedrag van apparaatzekeringen is onderverdeeld in FF (supersnel), F (snel), M (gemiddeld langzaam), T (langzaam) en TT (supersnel). Dit betekent de reactietijd die een zekering nodig heeft om te trippen. Terwijl een FF-zekering al reageert op korte spanningspieken, hebben zekeringen een grotere tolerantie in termen van hun uitschakelgedrag met toenemende traagheid.

 

Enkele veel voorkomende operationele klassen

Neozed-zekeringen zijn onderverdeeld in verschillende bedrijfsklassen. We presenteren enkele van de meest voorkomende klassen hieronder: Het standaardtype voor algemene toepassingen heet gG. Het uitschakelgedrag van dit type is traag, d.w.z. traag bij lage kortsluitstromen en snel bij hoge stromen. Het type gR is bedoeld voor de bescherming van halfgeleidercomponenten (supersnel). De zekeringen van het type gS (supersnel) worden ook gebruikt voor halfgeleiderelementen en voor lijnbeveiliging. Het type gF (quick) wordt gebruikt voor industriële installaties, energiecentrales en dergelijke. Daarentegen wordt het type gPV gebruikt voor fotovoltaïsche systemen (supersnel).

 

De NH-zekeringlastscheider

Neozed

Een zekeringlastscheider functioneert zowel als lastschakelaar als als lastscheider. Met zo'n component is het mogelijk dat een circuit zelfs onder belasting wordt losgekoppeld of aangesloten. De functionaliteit is beschikbaar totdat de respectieve nominale stroom is bereikt. Zekeringen bieden bescherming tegen overspanning en kortsluiting. In tegenstelling tot een eenvoudige zekering heeft de zekeringlastscheider het voordeel dat bij het vervangen van de zekering een spanningsvrije toestand kan worden gegarandeerd. Zonder een dergelijke schakelaar bestaat het risico dat een gevaarlijke vlamboog ontstaat wanneer een zekering op een circuit onder belasting wordt vervangen. Levensbedreigende verwondingen kunnen het directe gevolg zijn.

 

Onze praktische tip: let op beschermende kleding bij het vervangen van de zekering

Draag altijd geschikte beschermende uitrusting volgens IEC 61482 / EN 61482 bij het vervangen van een zekering op een circuit onder belasting. Boogfouten die tijdens de verandering kunnen optreden, kunnen anders leiden tot ernstig letsel.

 

Waar moet u op letten bij het gebruik van Neozed-zekeringen?

In tegenstelling tot een stroomonderbreker, moet een zekering worden vervangen nadat deze is doorgeslagen. Elke vorm van overbrugging is niet toegestaan en kan levensbedreigend zijn. Het moet daarom worden vermeden! Zorg ervoor dat de nieuwe zekering ook de juiste nominale stroom en de juiste karakteristiek heeft. Als dit niet in acht wordt genomen, worden de aangesloten apparaten bij overspanning niet meer voldoende beveiligd. Merk ook op dat een zekering over het algemeen onderhevig is aan een verouderingsproces. In de loop van zijn levenscyclus verandert het activeringsgedrag van de zekering als gevolg van huidige pieken die worden veroorzaakt wanneer een apparaat wordt ingeschakeld en door diffusieprocessen. Een van oorsprong trage lont wordt na verloop van tijd wendbaarder.

 

FAQ - Veelgestelde vragen over Neozed-zekeringen

Wat betekenen de termen Neozed en Diazed eigenlijk?

De term neozed is een kunstmatig woord dat is samengesteld uit de woorden new (neo), two-part (z) en edison thread (ed). Het is dus een nieuwe of nieuwe tweedelige lont met Edison-draad. Diazed is ook een kunstmatig woord, dat bestaat uit de onderdelen diametraal (dia), tweedelig (Z) en edison-draad (ED). Men spreekt van een diametraal gegradueerde tweedelige lont met Edison-draad.