Advies

Deze tekst is automatisch vertaald.

Interessante feiten over gloeilampen

  • Wat zijn gloeilampen en hoe werken ze?

  • Toepassingsgebieden van gloeilampen

  • Soorten gloeilampen

  • Onze praktische tips

  • Nuttige informatie over de levensduur

 

Wat zijn gloeilampen en hoe werken ze?

Afbeelding: Gloeilamp met glazen lamp en plaatelektroden voor signaalweergave

Een glimlamp is een elektrisch onderdeel dat een zwakke gloed afgeeft - een gloed - wanneer een elektrische spanning wordt aangelegd. Fysiek gezien is het gloeilicht gebaseerd op het principe van gasontlading.

Voor dit doel, een lamp, in d


Dit effect wordt bijvoorbeeld gebruikt bij overspanningsbeveiliging. Om de "lawine" - en dus de stroomsterkte - onder controle te houden, worden gloeilampen voor signaleringsdoeleinden meestal gebruikt met gedefinieerde serieweerstanden om de stroom te beperken Twee elektroden steken erin uit, gevuld met een inert gas. Het gas heeft een lichte overdruk en de uiteinden van de elektroden in de lamp liggen erg dicht bij elkaar. Wordt nu spanning op de elektroden gezet, dan ontstaat door de elektrische velden rondom de elektroden een zogenaamde impactionisatie in het edelgas. Ontsnappende elektronen komen in botsing met deeltjes van het edelgas, waardoor ze worden geïoniseerd en gestimuleerd - de gloed ontwikkelt zich. Zodra dit proces is gestart, worden verdere deeltjes aangetast en geïoniseerd, wat leidt tot een lawine-effect. Steeds meer geleidende deeltjes bevinden zich in de gloeiende wolk. Hierdoor neemt de stroom die erdoor stroomt zeer snel toe.

 

Het genoemde lichteffect is alleen aanwezig op de negatieve elektrode. Bij wisselspanning lichten de twee elektroden van een glimlamp afwisselend op. Het menselijk oog kan geen onderscheid maken tussen 50 Hertz veranderingen, waardoor het lijkt alsof een fasedetector op beide elektroden van de glimlamp oplicht.

De kleur van de glimontlading is afhankelijk van het gebruikte edelgas. Bij gebruik van neon ontstaat een rood-oranje gloed. De ontstekingsspanning waarbij een glimlamp oplicht hangt af van het gebruikte gas, de afstand tussen de elektroden en de inwendige druk in de lamp.

Het gemeenschappelijke bereik is een ontstekingsspanning van 50 tot 150 volt en een bedrijfsspanning van 40 tot 90 volt. Vergeleken met de gloeilamp presteert de glimlamp veel beter qua lichtopbrengst, berekend op basis van de gebruikte energie.

Overigens: in het Engels wordt de term "neonlamp" gebruikt voor gloeilampen, zelfs als er geen neon wordt gebruikt.

 

 

Toepassingsgebieden van gloeilampen

Gloeilampen worden in veel elektrische apparaten gebruikt als signaallampen wanneer het eigenlijke apparaat geen lagere interne bedrijfsspanning nodig heeft, maar rechtstreeks op netspanning werkt. De directe aansluiting van een glimlamp met een serieweerstand bespaart de tijdrovende voorziening van laagspanning voor signaal-LED's met behulp van een voeding. Deze direct aangestuurde apparaten van 230 volt bevatten strijkijzers of conventionele filterkoffiemachines. Gloeilampen voor het signaleren van de aan / uit-status zijn ook te vinden in de verlichte schakelaars van stopcontacten of stekkerdozen en verdelers.

Gloeilampen worden ook gebruikt in het schakelaarbereik van sommige fabrikanten, zoals Gira en anderen, en worden gebruikt om schakeltoestanden weer te geven. Dankzij de lampen is het ook makkelijker om schakelaars en stopcontacten in het donker te vinden, bijvoorbeeld bij drukknoppen in de gangverlichting of stopcontacten in verduisterde laboratoria. Last but not least is een bekende toepassing de fasetester en worden ook gloeilampen veel gebruikt bij modelbouw.

Twee andere toepassingsgebieden mogen niet worden vergeten: ten eerste de functie van de gloeilamp als schakelaar. Het wordt bijvoorbeeld gebruikt om conventionele fluorescentielampen met ballasten te starten. Aan de andere kant kan de glimlamp vanwege zijn fysiek bepaalde karakteristiek elektrische trillingen genereren voor eenvoudige oscillatiecircuits. Dit uit de natuurkunde bekende effect werd onder meer toegepast in de eerste elektronische muziekinstrumenten.

 

Soorten gloeilampen

Mini-gloeilampen met draadeinden zonder voorweerstand en voet.

Voor de installatie van gloeilampen worden draadeinden gebruikt voor solderen of voor bevestiging in terminals (zie afbeelding links).

Maar ook schroefdraad in de maten E10 en E14 komt veel voor (zie foto 1 hierboven).

In de regel is de vereiste serieweerstand voor stroombegrenzing geïntegreerd. Er zijn ook gloeilampen met stekkercontacten voor speciale stopcontacten of met een bajonetsokkel.

Als de lamp zelf zichtbaar is, zijn gladde lampen de eerste keuze.

 

Onze praktische tips:

Wissel van gloeilampen

Gloeilampen met plug-in of schroefvoeten zijn klein en worden vaak op moeilijk bereikbare plaatsen geplaatst. Voor het verwisselen van deze lampen zijn zogenaamde lampdrivers verkrijgbaar en verkrijgbaar in de diameter van de lampen.

Fasetester met glimlamp

Een fasetester met glimlamp is slechts een enkelpolige spanningsmeter en dus een puur kwalitatief meetinstrument. De helderheid zegt niets over het spanningsniveau of de stroom, maar geeft alleen aan of de fase, dat wil zeggen de buitenste geleider P, aanwezig is op de geteste geleider in het laagspanningsnetwerk. Verdere verklaringen laten alleen tweepolige spanningstesters toe.

 

Nuttige informatie over de levensduur

Ondanks de triomfantelijke opmars van de LED is de gloeilamp nog steeds erg populair omdat hij kan scoren met lage productie- en bedrijfskosten. Afhankelijk van de bedrijfsstroom kunnen ze een levensduur hebben tot 100.000 uur, wat overeenkomt met een ononderbroken werking van meer dan 11 jaar. Bij uitsluitend gebruik met gelijkstroom wordt de levensduur met ongeveer 40 procent verkort in vergelijking met wisselstroom vanwege de eenzijdige slijtage van slechts één elektrode van de lamp.