bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Advies

Deze tekst is automatisch vertaald.

Interessante feiten over tilt- en vlotterschakelaars

  • Wat zijn tilt-schakelaars of vlotterschakelaars?

  • Hoe werken kantel- en vlotterschakelaars en hoe zijn ze geconstrueerd?

  • Welke soorten kantel- en vlotterschakelaars zijn er en waar moet bij het selecteren en bedienen rekening mee worden gehouden?

Wat zijn tilt-schakelaars of vlotterschakelaars?

Om ervoor te zorgen dat het niveau van het vloeistofniveau in containers kan worden geregeld en op een bepaald niveau kan worden gehouden, moet er, afhankelijk van het niveau, een schakel- of regelfunctie voor een klep of een pomp of elektronica kunnen worden geactiveerd. Hiervoor zijn er kantelschakelaars en vlotterschakelaars. Dergelijke schakelinrichtingen, die afhankelijk van het vloeistofniveau worden bediend, zijn, afhankelijk van de uitvoering, geschikt voor niveauregeling en bewaking in toepassingen in de chemie, procestechniek, levensmiddelentechniek, huishoudtechniek of dergelijke. Dergelijke schakelinrichtingen worden ook gebruikt om veiligheidsfuncties uit te voeren tegen overlopen of legen van containers.

 

Hoe werken tiltschakelaars en vlotterschakelaars en hoe zijn ze geconstrueerd?

De kantel- en vlotterschakelaar gebruikt het drijfvermogen van een vlotter in een vloeistof, waarvan de mechanische kracht wordt gebruikt om een schakelaar te bedienen. Deze kracht kan direct op het schakelmechanisme werken of indirect, bijvoorbeeld via een magneet op een reedcontact. Er zijn versies met contacten maken en versies met verbreekcontacten.

In het geval van de kantelschakelaar of kantelsensor bevindt de vlotter zich op of in een arm of buis die aan de zijkant van de module is bevestigd, waarvan de kantelhoek afhangt van het niveau van de te meten vloeistof. Er zit een magneet in de beweegbare arm en een reedcontact in het vaste deel, dat sluit wanneer de magneet nadert.

Zoals de naam al doet vermoeden, hebben vlotterschakelaars een hol lichaam gevuld met lucht, de vlotter, die op en neer beweegt op een stijgleiding afhankelijk van het vloeistofniveau. Ook hier wordt bij het bereiken van een bepaalde positie een schakelcontact bediend, waardoor het circuit wordt gesloten of onderbroken.

 

Duikschakelaar

Een andere variant zijn immersieschakelaars, die worden gebruikt als hellingsensor in combinatie met dompelpompen. Het is een hermetisch afgesloten behuizing die door het drijfvermogen op het vloeistofoppervlak wordt gehouden. De kabel die aan de pomp is bevestigd, houdt de schakelaar zo vast dat deze naar boven of beneden wijst, afhankelijk van het niveau. Een metalen kogel kan vrij bewegen in de behuizing. Als de schakelaar naar boven wijst, dat wil zeggen als de container vol is, ligt de kogel op een mechanisch bediend schakelcontact dat de pomp inschakelt. Nadat de pomp het niveau heeft verlaagd, beweegt de dompelschakelaar naar een andere positie zodat de bal niet meer op de schakelaar staat. De pomp wordt uitgeschakeld. Het niveau waarop de pomp in- of uitschakelt, wordt bepaald door de variabele lengte van de aansluitkabel.

De posities voor het in- en uitschakelen verschillen bij deze schakelaars, zodat er een hysterese tussen zit die leidt tot min of meer grote niveau fluctuaties in de container.

Omdat delen van deze schakelinrichtingen in aanraking komen met vloeistoffen, moet een veilige scheiding tussen het elektrische contact en het mechanisme van de kantelarm of de vlotter worden gegarandeerd. Dit wordt bereikt door de schakelelementen in hermetisch afgesloten behuizingsdelen te monteren. Het gebruik van permanente magneten om de reed-schakelaars te bedienen, die geen externe elektrische aansluiting vereisen, heeft zich hier bewezen.

De waarden van het toegestane elektrische schakelvermogen van de contacten staan ook vermeld in de datasheets. De maximale schakelstromen en schakelspanningen mogen tijdens bedrijf niet worden overschreden. Zorg er bij het schakelen van inductieve belastingen zoals relais, schakelaars en motoren voor dat de spanningspieken de contacten niet verbranden.

De probleemloze functie van kantel- en vlotterschakelaars hangt af van de viscositeit van de vloeistof, die meestal temperatuurafhankelijk is. Als dit te stroperig wordt, kan de vlotter niet meer goed bewegen of zelfs plakken.

Omdat het drijfvermogen van de vlotter wordt veroorzaakt door verticale zwaartekracht, speelt de juiste inbouwpositie een belangrijke rol bij het goed functioneren van een kantel- en vlotterschakelaar. De bijbehorende informatie in de databladen moet in acht worden genomen, zodat de vlotter niet kantelt maar vrij kan bewegen.

De doorvoeren van de kabels naar de elektrische schakelaars bevinden zich niet in het gebied onder het vloeistofniveau, behalve bij dompelschakelaars. Niettemin moeten doorvoeringen met stopbussen worden gebruikt, omdat het gebied ook nat of vochtig kan zijn.

Kantelschakelaars en vlotterschakelaars zijn geschikt voor toepassingen in verband met een grote verscheidenheid aan vloeistoffen, waaronder niet alleen "onschadelijke" stoffen zoals water, maar ook agressieve media zoals oliën, logen en zuren. Bovendien kunnen het vloeistoffen zijn die aan speciale hygiëne- en schoonheidsvereisten moeten voldoen. Voorbeelden zijn toepassingen in de dranken-, voedingsmiddelen- en farmaceutische industrie. Hierbij speelt het materiaal van het schakelmateriaal een belangrijke rol omdat het geschikt moet zijn voor de betreffende toepassing en toepassingsgebied.

Welke soorten kantel- en vlotterschakelaars zijn er en waar moet bij het selecteren en bedienen rekening mee worden gehouden?

De praktische toepassing van de betreffende kantel- en vlotterschakelaar bepaalt de eisen van de betreffende toepassing. Met name het materiaal dat in aanraking komt met de media moet geschikt zijn voor het betreffende doel. Polypropyleen (PP) is b.v. B. bestand tegen waterige oplossingen van zouten, sterke zuren, logen en wasvloeistoffen tot 1200, roestvrij staal is geschikt voor. B. voor voedsel en farmaceutische producten. Voor andere agressieve stoffen zoals oliën, brandstoffen, organische oplosmiddelen enz. Moeten speciale kunststoffen worden geselecteerd, waarvan de eigenschappen zijn gespecificeerd in de respectievelijke gegevensbladen.