bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Advies

Wat is een mp3- of mp4-speler?

MP3- en MP4-spelers zijn mobiele audio- of multimediaspelers die voornamelijk zijn ontworpen om het MP3-audiobestandsformaat af te spelen. Bovendien ondersteunen veel mp3- en mp4-spelers andere audio- en videobestandsindelingen en kunnen ze vaak afbeeldingen weergeven. De bestanden worden meestal via USB overgebracht van de laptop of desktop-pc naar het mobiele apparaat. Sommige apparaten maken ook draadloze gegevensoverdracht mogelijk via Bluetooth of Wi-Fi.

Welke mp3- en mp4-spelers zijn er?
 

 • MP3-stick (USB)
  Deze mp3-spelers lijken op de kleinere usb-sticks die meestal worden gebruikt als mobiele data-opslagapparaten. Maar mp3-sticks hebben ook een display, een koptelefoonuitgang, verschillende bedieningselementen en een eigen stroomvoorziening. Audiobestanden kunnen zonder kabels naar de mp3-speler worden overgebracht door de stick rechtstreeks op de overeenkomstige interface van een laptop of desktop-pc aan te sluiten.
 • MP3-speler
  Conventionele mp3-spelers verschillen qua functionaliteit slechts in geringe mate van mp3-sticks. Hier worden de audiobestanden echter via de meegeleverde USB-kabel van de pc naar het mobiele apparaat overgebracht. 
 • MP4-speler
  MP4-spelers hebben een kleurendisplay en kunnen naast audiobestanden ook video's afspelen en afbeeldingen weergeven. Ze worden daarom ook wel multimediaspelers genoemd. Extra functies kunnen vaak worden gebruikt - bijvoorbeeld kleine spelletjes, notities en spraakopname of FM-radio.

Waar moet u op letten bij het kopen van een mp3- of mp4-speler?

Technische specificaties:

 • Capaciteit regelgeheugen
 • Compatibiliteit met verschillende bestandsindelingen
 • Voeding en batterijvoeding

Extra functies:

 • FM-radio
 • Met bevestigingsclip
 • Waterdicht
 • eBook-functie
 • Spraakopname (microfoon)

Weergave:

 • Grootte van het display
 • Resolutie van het beeldscherm
 • Touch-display

Tips bij het kopen van een MP3 speler

De volgende generatie mp3- en mp4-spelers vertrouwt op draadloze gegevensoverdracht via NFC-technologie (Near Field Communication) en Bluetooth. Met behulp van bijvoorbeeld NFC kunnen gegevens razendsnel worden overgedragen van een ander NFC-apparaat (bijv. Smartphone, tablet, laptop) naar de mp3- / mp4-speler. Het audiosignaal kan draadloos via Bluetooth naar een Bluetooth-hoofdtelefoon of een draagbare Bluetooth-luidspreker worden gestuurd.

Voeding voor mp3- en mp4-spelers

De meeste mp3- en mp4-spelers worden gevoed door een geïntegreerde lithium-polymeerbatterij, die meestal een looptijd heeft van meer dan 10 uur. Mocht de batterij leeg zijn, kan deze zonder problemen worden opgeladen met de meegeleverde kabel op elke USB-interface (laptop, desktop-pc). Een bijbehorende USB-voedingseenheid is meestal bij de levering inbegrepen.

Oudere modellen - vooral USB-sticks - werken op batterijvoeding. Meestal wordt hier een enkele AAA-batterij gebruikt, die indien nodig kan worden vervangen, of wordt hier een oplaadbare AAA-batterij gebruikt.

Veelgestelde vragen

Waar staat de afkorting mp3 voor?

MP3 is een methode voor het comprimeren van digitale audiogegevens. De naam verwijst naar de bijbehorende bestandsextensie en staat voor MPEG-1 Audio Layer III of MPEG-2 Audio Layer III. De ontwikkeling van het bestandsformaat betekende een revolutie voor mobiel muziekgenot: voor het eerst, rond de millenniumwisseling, werden mobiele audioweergaveapparaten aangeboden die konden worden beheerd zonder fysieke gegevensdragers zoals cassettes of audio-cd's. De muziek kan rechtstreeks op de speler worden opgeslagen.

Waar staat de afkorting MP4 voor?

MP4 is een videocontainerformaat dat is ontwikkeld door de Moving Picture Experts Group (MPEG) en ondersteunt multimedia-inhoud. Naast video- en audiotracks kunnen MP4-bestanden ook 3D-afbeeldingen en 2D-afbeeldingen bevatten, evenals ondertitels. 
Let op: niet alle zogenaamde MP4-spelers kunnen MP4-bestanden daadwerkelijk afspelen. Hier is het zeker de moeite waard om de ondersteunde videoformaten nader te bekijken.

Wat kost een mp3-speler?

Simpele mp3-spelers en mp3-sticks zijn nu erg goedkoop: bijna alle modellen kosten beduidend minder dan 100 euro. Apparaten in het lagere prijssegment (minder dan 50 euro) zijn doorgaans geschikt voor alledaags gebruik en hebben een lange levensduur.

Wat kost een MP4-speler?

Sommige multimediaspelers worden nu ook verkocht voor minder dan 100 euro. In dit geval dienen potentiële klanten zich echter eerst te informeren over de technische specificaties aan de hand van de productinformatie van de fabrikant. Een relatief groot beeldscherm met een hoge resolutie is bijvoorbeeld voordelig voor een goede videoweergave. Hiervoor moet een krachtige batterij worden geplaatst. Dit alles heeft natuurlijk allemaal invloed op de prijs. 

Conclusie: hoe u de juiste mp3- en mp4-speler kunt vinden

Wie op zoek is naar een apparaat om muziek toe te voegen aan zijn sportactiviteiten (fietsen, hardlopen, enz.), Kiest meestal voor een conventionele mp3-speler of mp3-stick. Relevante criteria hierbij zijn het lage gewicht en formaat, de robuuste constructie en de relatief lage prijs.

MP4-spelers of multimediaspelers worden altijd gebruikt wanneer naast verschillende audiobestandsformaten ook video's moeten worden afgespeeld en afbeeldingen moeten worden weergegeven. De toestellen zijn daardoor vaak groter en meestal duurder dan conventionele mp3-spelers.